Βρειτε μας στα Social Media

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ

Οι Έλληνες ξέχασαν να τρώνε λαχανικά!

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Για έναν τόπο όπως η Κρήτη και μια χώρα όπως η Ελλάδα, όπου τα λαχανικά και τα φρούτα θα έπρεπε να είναι στην κορυφή της διατροφικής μας λίστας, η πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής, της Eurostat, είναι «γροθιά στο στομάχι».

Όχι απλά μας δείχνει να είμαστε τελευταίοι στην κατανάλωση σε σχέση με τις άλλες μεσογειακές χώρες (με εξαίρεση τη Μάλτα) αλλά και κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όταν αυτός είναι 64% (για την Ε.Ε. των “28”) και στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό φτάνει μόλις το 60%. Και μάλιστα, η διαφορά σε σχέση με τις χώρες που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας προκαλεί ίλιγγο…

Για το 2017 που αφορούν τα στοιχεία της Eurostat, μεταξύ των Ευρωπαίων που δήλωσαν ότι έτρωγαν λαχανικά μία φορά τουλάχιστον την ημέρα, οι Ιρλανδοί και οι Βέλγοι απάντησαν καταφατικά σε ποσοστό 84%, οι Ιταλοί 80%, οι Πορτογάλοι 78% και οι κάτοικοι του Λουξεμβούργου 74%.

Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι σε χώρες όπως η Σουηδία ή η Φιλανδία οι κάτοικοι καταναλώνουν πολύ περισσότερα λαχανικά σε σχέση με εμάς, παρά το γεγονός ότι εισάγουν σχεδόν τα πάντα, άρα το κόστος για τα νοικοκυριά είναι μεγαλύτερο.

Προς επίρρωση, για τους Σουηδούς το ποσοστό είναι 72% και για τους Φιλανδούς 67%.

Οι Γάλλοι και οι Σλοβένοι καταναλώνουν καθημερινά λαχανικά σε ποσοστό 71%, οι Ισπανοί σε 65% και οι Κύπριοι σε ποσοστό 64%. Κάτω από τον μέσο όρο για την Ε.Ε. των “28” είναι οι Πολωνοί με 61% και ακολουθούν οι Έλληνες με 60%, ενώ η… κατηφόρα συνεχίζεται με τους Δανούς στο 59%, τους Ολλανδούς στο 59%, τους Αυστριακούς στο 56%, τους Γερμανούς και τους Κροάτες με 54% και τους Σλοβάκους με 52%.

Τελευταία σε σχέση με τις μεσογειακές χώρες είναι η Μάλτα με 51%, με τη λίστα να κλείνουν με αρνητικό πρόσημο οι Βούλγαροι με 45%, οι Λιθουανοί με 45%, οι Λετονοί με 44%, οι Ρουμάνοι με 41% και τελευταίοι οι Ούγγροι με μόλις 30% να καταναλώνουν λαχανικά μια τουλάχιστον μία φορά τη μέρα.

Απαράδεκτο

Τα στοιχεία της Eurostat αποκαλύπτουν μια τραγική εικόνα, «απαράδεκτη» όπως τη χαρακτήρισε ο χημικός, πρώην πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων και της Ένωσης Ελλήνων ΧημικώνΝίκος Κατσαρός. Ο γνωστός επιστήμονας χρεώνει την Πολιτεία για αυτή την οδυνηρή πραγματικότητα, που δεν επιδέχεται καμίας δικαιολογίας, όπως τονίζει χαρακτηριστικά, δηλώνοντας πως ήρθε η ώρα για τα υπουργεία Παιδείας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Υγείας να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να ξεκινήσουν πρωτοβουλίες για να σταματήσει αυτή η κατρακύλα.

Πρόκειται για τον καθρέφτη μιας αλήθειας που συναντάμε συνεχώς μπροστά μας και στην Κρήτη, όπου κάποτε οι άνθρωποι έτρωγαν κρέας τέσσερις φορές τον χρόνο, μόνο στις μεγάλες γιορτές, και τώρα τέσσερις φορές την εβδομάδα ή περπατούσαν τουλάχιστον 10 χιλιόμετρα, και τώρα καλά-καλά ούτε ένα χιλιόμετρο. Δεν πρέπει λοιπόν να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι στην Κρήτη είμαστε μεταξύ των “πρωταθλητών” στην παιδική παχυσαρκία, με ό,τι παρενέργειες αυτό έχει, καθώς και τον νεανικό διαβήτη, αντικατοπτρίζοντας τη δραματική αλλαγή στις διατροφικές μας συνήθειες που πληρώνουμε πολύ ακριβά με την υγεία μας.

Η χώρα μας έπρεπε, σύμφωνα με τον κ. Κατσαρό, να βρίσκεται στη λίστα των τριών πρώτων και όχι στις τελευταίες, και μάλιστα κάτω από τον μέσο όρο για την Ευρώπη των “28”, χώρες, όταν μάλιστα διαφημίζεται τόσο πολύ παγκοσμίως η μεσογειακή διατροφή και όταν η απορρόφηση των προϊόντων που παράγει η γη μας θα λειτουργούσε και υπέρ της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας.

 

ΥΨΙΣΤΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ

 

Τι πρέπει να γίνει από την Πολιτεία

Η αναστροφή της απογοητευτικής αυτής εικόνας θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα για την Πολιτεία και όλους τους αγροτικούς φορείς που πρέπει να συντονίσουν τις προσπάθειές τους, εστιάζοντας όχι μόνο στα σχολεία, ώστε τα παιδιά να αγαπήσουν τα φρούτα και τα λαχανικά, αλλά και στους γονείς που πρέπει με τη σειρά τους να εκπαιδευτούν πάνω στα οφέλη της υγιεινής διατροφής.

Αυτό το στοίχημα το έχουν πετύχει σε μεγάλο βαθμό στην Ευρώπη, όπως δείχνουν και τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής, αλλά και στην Αμερική, όπου αξίζει να υπενθυμίσουμε τις πρωτοβουλίες σε υψηλότερο συμβολικό επίπεδο, εκείνο του Λευκού Οίκου, για την υγιεινή διατροφή των νέων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτέλεσαν οι κινήσεις της πρώην πρώτης κυρίας των ΗΠΑ, της Μισέλ Ομπάμα, η οποία είχε φτιάξει μάλιστα και έναν μικρό λαχανόκηπο στον Λευκό Οίκο, όπου καλούσε παιδιά να τον επισκεφτούν.

Αντίστοιχες πρωτοβουλίες έχουν καρποφορήσει εδώ και χρόνια στην Ευρώπη, ενώ μία, που έγινε με προτροπή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη χώρα μας, σύμφωνα με τον κ. Κατσαρό, μόνο οργανωμένη που δεν αποδείχτηκε, καθώς αφορούσε στη διανομή σε σχολεία ενός πακέτου με σπόρους και φρούτα, που όμως μοιράζονταν εκτός εποχής, τον Μάη αντί για τον Γενάρη που θα έπρεπε, στα σχολεία.

 

 

Πηγή: neakriti

Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ