Βρειτε μας στα Social Media

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ

Κορονοϊός: «Κόβουν τα φτερά» της αισιοδοξίας οι μεταλλάξεις;

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο κόσμος θα μπορούσε να πλησιάζει στην απόκτηση δύο ακόμα εμβολίων έναντι του κορονοϊού, όμως οι μεταλλάξεις που εμφανίζονται παγκοσμίως αναγκάζουν τους κατασκευαστές των εμβολίων να αναπτύξουν… ενισχύσεις για μια ασθένεια που αλλάζει συνεχώς και θα μπορούσε να παραμείνει ενεργή για πολλά χρόνια ακόμα, γράφει το Bloomberg σε άρθρο του, με το οποίο παρουσιάζει την ανησυχία της επιστημονικής κοινότητας για τις παραλλαγές του κορωνοϊού που εμφανίζονται συνεχώς.
Το εμβόλιο που κατασκευάζεται από τη Moderna και το εμβόλιο που προέκυψε από τη συνεργασία της Pfizer με την BioNTech χρησιμοποιούνται ήδη, ενώ σύμφωνα με μελέτες και τα εμβόλια της Johnson & Johnson, αλλά και αυτό της Novavax, κερδίζουν έδαφος καθώς έχουν αποδειχτεί αποτελεσματικά έναντι των πρώιμων μορφών του ιού, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για να λάβουν γρήγορα έγκριη από τις ΗΠΑ και από τη Βρετανία.
Τώρα όμως έρχονται τα κακά νέα: Οι μεταλλάξεις που πιθανώς «ξεφεύγουν» εν μέρει από τα εμβόλια, αλλά και από τις θεραπείες αντισωμάτων, είναι πλέον διαδεδομένες τόσο στη Νότια Αφρική όσο και στη Βραζιλία και απειλούν να εξαπλωθούν ταχύτατα σε όλο τον κόσμο. Χαρακτηριστικά, το Bloomberg αναφέρει τις μελέτες της Johnson & Johnson, σύμφωνα με τις οποίες το εμβόλιο εμφάνισε 72% αποτελεσματικότητα στις ΗΠΑ, η αποτελεσματικότητα αυτή όμως μειώθηκε στο 57% σε μελέτες που έγιναν στη Νότια Αφρική. Αντίστοιχα, το εμβόλιο της Novaxax εμφάνισε 89% αποτελεσματικότητα στη Βρετανία, όμως μόνο 49% στη Νότια Αφρική.
Τα νέα αυτά αποτελέσματα προσφέρουν μια σαφή ένδειξη ότι τα εμβόλια δεν θα είναι εξίσου αποτελεσματικά εναντίον όλων των μεταλλάξεων.
«Τώρα έχουμε κλινικά αποτελέσματα από τον πραγματικό κόσμο (σσ. επειδή έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί στον γενικό πληθυσμό) και μπορούμε να δούμε ότι μπορεί και να αμφισβητηθούμε», τόνισε σε δήλωσή του ο Άντονι Φάουτσι.

Γρήγορη διάδοση

Η «νοτιοαφρικανική» παραλλαγή, έχει ήδη εξαπλωθεί πολύ γρήγορα σε ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο, και σε τουλάχιστον 24 χώρες εκτός Αφρικής. Εν τω μεταξύ εξίσου μεταδοτική φαίνεται να είναι και η «βρετανική» μετάλλαξη, για τη μεταδοτικότητα της οποίας χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ στις 29 Δεκεμβρίου και μέσα σε ένα μήνα έχει εξαπλωθεί ήδη σε 29 πολιτείες.
Ένω οι χώρες παγκοσμίως προσπαθούν να περιορίσουν τη διάδοση των μεταλλάξεων, θέτοντας σε εφαρμογή ταξιδιωτικούς περιορισμούς, η ιστορία έχει δείξει ότι κάτι τέτοιο είναι σχεδόν αδύνατο.
Τα αποτελέσματα από τη Νότια Αφρική είναι «πιο απογοητευτικά», δήλωσε ο Έρικ Τόπολ, διευθυντής σε Ινστιτούτο του Σαν Ντιέγκο, ο οποίος υπογράμμισε επίσης ότι «βλέπουμε μια σαφή πτώση στην αποτελεσματικότητα».
Αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος πρέπει τώρα να στρέψει την προσοχή του και να εργαστεί πάνω σε ένα νέο, προσαρμοσμένο εμβόλιο ή να ενισχυθεί το υπάρχον εμβόλιο, ώστε να είναι αποτελεσματικό απέναντι στη μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής, σημειώνειι ο Τόπολ.

Η μεγάλη μάχη

Αυτή είναι μια μάχη που μπορεί να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα εμβόλια που είναι αποτελεσματικά τώρα, μπορεί να εξασθενίσουν στο μέλλον, εκτός αν ενισχύονται συνεχώς, κάτι για το οποίο ήδη οι κατασκευαστές των εμβολίων έχουν αρχίσει να δουλεύουν. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει και ότι ο κορωνοϊός γίνεται σαν τον ιό της γρίπης, ο οποίος απαιτεί τον εμβολιασμό των πολιτών κάθε χρόνο.
«Οι επιπτώσεις ειναι ανησυχητικές» επεσήμανε ο Πίτερ Χότετζ, Πρύτανης της Εθνικής Σχολής Τροπικής Ιατρικής στο Baylor College of Medicine, σε συνέντευξη που παραχώρησε την Πέμπτη, έπειτα από τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων για το εμβόλιο της Novavax.
«Όλοι οι κατασκευαστές εμβολίων πρέπει να πάροουν μια απόφαση για το πώς θα συνεχίσουν», συνέχισε ο Χόλετζ και εξήγησε: «Οι φαρμακευτικές είτε θα μπορούσαν να ξεκινήσουν να δουλεύουν πάνω σε νέα, τα λεγόμενα δισθενή εμβόλια, έναν συνδυασμό δηλαδή, εμβολίων που περιέχουν δύο συστατικά για την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος έναντι τόσο του αρχικού στελέχους του κορωνοϊού, όσο και της «νοτιοαφρικάνικης» παραλλαγής, είτε θα μπορούσαν να διατηρήσουν τα υπάρχοντα εμβόλια και να προσαρμόζουν κάθε χρόνο τη δόση, ώστε να δημιουργούν αντισώματα στις νέες μεταλλάξεις».
Πηγή: protothema

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ