Βρειτε μας στα Social Media

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ

Κορονοϊός: Με ψηφιακό διαβατήριο εμβολίου τα ταξίδια από το 2021;

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση Χαλκιαδάκης Τσικνοπέμπτη
Διαφήμιση Χαλκιαδάκης Τσικνοπέμπτη
Η έναρξη των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού έναντι του ιού SARS-CoV-2 είναι πλέον γεγονός και μαζί της «φουντώνει» διεθνώς η συζήτηση για το κατά πόσο μπορεί να αλλάξει το υφιστάμενο καθεστώς στις αεροπορικές μετακινήσεις το 2021 με τη διαφαινόμενη εισαγωγή ενός ψηφιακού διαβατηρίου εμβολίου που θα ανοίγει -ή θα κλείνει- τις «πύλες» για τους ταξιδιώτες.
Στη νέα πραγματικότητα που συνοδεύει την πανδημία του κορονοϊού, η ταυτότητα ή το διαβατήριο, η βίζα και το αεροπορικό εισιτήριο ίσως και να μην αρκούν πλέον για την επιβίβαση στο αεροπλάνο χωρίς την παράλληλη επίδειξη πιστοποιητικού υγείας ψηφιακής μορφής ή αλλιώς διαβατηρίου Covid.
Αυξανόμενος αριθμός αεροπορικών εταιρειών συνεργάζεται με τεχνολογικές εταιρείες που αναπτύσσουν εφαρμογές για smartphones εν είδει ψηφιακού διαβατηρίου· ο χρήστης θα εγγράφεται και θα ανεβάζει τα αποτελέσματα των τεστ στα οποία έχει υποβληθεί για την Covid-19 και εν καιρώ το πιστοποιητικό εμβολιασμού του.

Πρόκειται για ψηφιακά διαπιστευτήρια, τα οποία ίσως χρειαστεί να επιδεικνύονται προκειμένου να μπορέσει κάποιος να ταξιδέψει σε προορισμό του εξωτερικού, ενώ θα μπορούσαν να ζητηθούν και για την είσοδο σε χώρους υψηλού συνωστισμού όπως συναυλιακοί χώροι, γήπεδα και κινηματογράφοι, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του CNNi.

Ανάλογη εφαρμογή είναι το CommonPass με την «υπογραφή» του Common Trust Network, μία πρωτοβουλία του εδρεύοντος στη Γενεύη μη κερδοσκοπικού οργανισμού The Commons Project και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σε συνεργασία με πολλές αεροπορικές εταιρείες, περιλαμβανομένων των Lufthansa, Swiss Airlines, United Airlines, Virgin Atlantic, Cathay Pacific και JetBlue.
Η πλατφόρμα συνδέεται ήδη με εκατοντάδες νοσοκομειακές μονάδες και μονάδες υγείας στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και με ένα ευρύ δίκτυο ιδιωτικών εργαστηρίων.
Στην εφαρμογή ο χρήστης ανεβάζει ιατρικά δεδομένα -αποτελέσματα τεστ για Covid-19 και αποδεικτικό εμβολιασμού από νοσοκομείο ή επαγγελματία Υγείας- δημιουργώντας έτσι ένα πιστοποιητικό υγείας ή πάσο υπό τη μορφή κωδικού QR που θα μπορεί να σκανάρεται από τις αρμόδιες Αρχές χωρίς να αποκαλύπτονται ευαίσθητες πληροφορίες.
Σε ό,τι αφορά τα αεροπορικά ταξίδια, η εφαρμογή θα παραθέτει τις απαιτούμενες προδιαγραφές «υγειονομικής άδειας» στα σημεία αναχώρησης και άφιξης, βάσει του εντύπου πτήσης του χρήστη.
Ο Τόμας Κράμπτον, επικεφαλής μάρκετινγκ και επικοινωνίας του The Commons Project, κάνει λόγο μιλώντας στο CNN Business για ένα απλό και εύκολα μεταβιβάσιμο σύνολο διαπιστευτηρίων ή μία «ψηφιακή κίτρινη κάρτα» (το έγγραφο που εκδίδεται ως αποδεικτικό εμβολιασμού).
Τεχνολογικοί κολοσσοί δίνουν επίσης το «παρών» στο νέο αυτό πεδίο με την IBM να έχει αναπτύξει τη δική της εφαρμογή, Digital Health Pass, η οποία επιτρέπει σε εταιρείες και χώρους συναθροίσεων να προσαρμόσουν τα κριτήρια που θα απαιτήσουν για την είσοδο πολιτών, περιλαμβανομένων τεστ για τη νόσο Covid-19, μέτρηση θερμοκρασίας και αρχεία εμβολιασμού. Τα διαπιστευτήρια που αντιστοιχούν στα κριτήρια που έχουν οριστεί αποθηκεύονται εν συνεχεία σε ψηφιακό πορτοφόλι.
Η ίδια η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) είναι ήδη γνωστό πως προωθεί την εφαρμογή Travel Pass, η οποία δεν διαφέρει κατά πολύ στη φιλοσοφία, διαθέτει όμως μία ευρύτερη υποδομή μεταξύ αερομεταφορέων και αερολιμένων και στοχεύει σε ένα σύστημα πιστοποίησης ιατρικών δεδομένων αναγνωρισμένο σε όλες τις χώρες.
Ως προς το κομμάτι του πληθυσμού που δεν χρησιμοποιεί ή δεν έχει πρόσβαση σε smartphone, ορισμένες εταιρείες αναπτύσσουν επίσης μία «έξυπνη» κάρτα ως μέση οδό ανάμεσα στα παραδοσιακά, έντυπα πιστοποιητικά εμβολιασμού και σε μία ψηφιακή εκδοχή που είναι πιο εύκολο να αποθηκευτεί και να αναπαραχθεί.

Προβληματισμοί και προκλήσεις

Ωστόσο, αν αυτά τα εργαλεία στοχεύουν στην επανεκκίνηση των αεροπορικών ταξιδιών, η αποτελεσματικότητά τους παραμένει ασαφής, ενώ επί του παρόντος καμία κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει επισήμως επί του θέματος, έρχεται να συμπληρώσει σε ανάλογο δημοσίευμα σχετικά με τα ψηφιακά διαβατήρια εμβολίου η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.
Στην παρούσα φάση δεν υφίσταται διεθνής συμφωνία μεταξύ των κυβερνήσεων που να αναγνωρίζει τη νομιμότητά τους.
Ένας κίνδυνος της απουσίας συνολικού πλαισίου είναι, σύμφωνα με την Corriere, το δεύτερο εξάμηνο του 2021 κάθε κράτος να ζητά την καταχώρηση ιατρικών δεδομένων σε διαφορετική εφαρμογή, προκαλώντας σύγχυση στους επιβάτες και δυσχεραίνοντας την όλη διαδικασία της αεροπορικής μετακίνησης.
Ένα έτερο σημαντικό ζήτημα σχετίζεται με την εξέλιξη της εκστρατείας εμβολιασμού, καθώς εκεί ελλοχεύει ο κίνδυνος μίας διπλής διάκρισης -η πρώτη έναντι ανθρώπων που κατοικούν σε φτωχότερες χώρες, όπου οι εμβολιασμοί είτε δεν θα έχουν καν ξεκινήσει, είτε θα προχωρήσουν πολύ πιο αργά, και η δεύτερη έναντι των ατόμων νεαρής ηλικίας που θα είναι και οι τελευταίοι χρονικά που θα εμβολιαστούν δεδομένης της μικρότερης ευαλωτότητάς του έναντι της Covid-19.
Καίριας σημασίας είναι αναμφισβήτητα το ζήτημα της προστασίας των ευαίσθητων προσωπικών ιατρικών δεδομένων.
Οι The Commons Project, IBM, καθώς και ο οργανισμός Linux Foundation (μέσω του προγράμματος Linux Foundation Public Health που στοχεύει στην τεχνολογική συνδρομή των υγειονομικών αρχών παγκοσμίως στη μάχη έναντι του κορωνοϊού), αναφέρουν πως η διασφάλιση του απορρήτου βρίσκεται στο επίκεντρο των πρωτοβουλιών τους στον τομέα της ανάπτυξης των εν λόγω εφαρμογών.
Η IBM επισημαίνει ότι επιτρέπει στους χρήστες να ελέγχουν και να συναινούν στη χρήση των στοιχείων που αφορούν στην υγεία τους και παράλληλα τους επιτρέπει να επιλέγουν την έκταση των πληροφοριών που θέλουν να παρέχουν στις Αρχές.
Την ίδια στιγμή, πρόκληση σε επίπεδο σχεδιασμού των εφαρμογών συνιστά και το πώς θα αποτυπώνεται ο βαθμός αποτελεσματικότητας των διαφορετικών εμβολίων έναντι του κορωνοϊού που έχουν εγκριθεί και ήδη χορηγούνται ή επίκειται να λάβουν προσεχώς το «πράσινο φως» των αρμόδιων φορέων.
Δεδομένου ότι τα εμβόλια παράγονται από ποικίλες εταιρείες σε αρκετές χώρες και βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης, υπάρχουν πολλές μεταβλητές τις οποίες θα πρέπει να λάβουν υπόψη οι προγραμματιστές, όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ του CNNi.

«Ένα σημείο εισόδου -είτε είναι σύνορα, είτε χώρος συνάθροισης- θα θέλει να ‘γνωρίζει’ εάν κάνατε το εμβόλιο της Pfizer, το ρωσικό, το κινεζικό ή κάποιο άλλο, ώστε να αποφασίσει αναλόγως» αναφέρει ο Τόμας Κράμπτον του The Commons Project.

Η διακύμανση μπορεί να είναι σημαντική: Το εμβόλιο που έχει αναπτυχθεί από την κινεζική Sinopharm, ενδεικτικά, έχει ποσοστό αποτελεσματικότητας 86%, ενώ τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και της Moderna έχουν αποτελεσματικότητα γύρω στο 95%.
Παράλληλα, δεν είναι σαφές ακόμη πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια στη διακοπή της αλυσίδας μετάδοσης του ιού, όπως αναφέρει η Δρ Τζούλι Περσονέτ, λοιμωξιολόγος στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ. Συνεπώς, ενώ ένα ψηφιακό διαβατήριο θα επιβεβαιώνει ότι κάποιος έχει κάνει το εμβόλιο, ίσως να μην αποτελεί εγγύηση ότι μπορεί να παραστεί με ασφάλεια σε μία εκδήλωση ή να επιβιβαστεί σε πτήση.

«Ακόμη δεν γνωρίζουμε εάν οι εμβολιασθέντες μπορούν να μεταδώσουν τη λοίμωξη ή όχι» δηλώνει η ίδια στο CNN Business. Και προσθέτει ότι «έως ότου αυτό αποσαφηνιστεί, δεν θα γνωρίζουμε εάν τα ‘διαβατήρια’ θα είναι αποτελεσματικά».

Πάντως, ο Μπράιαν Μπέλεντορφ, εκτελεστικός διευθυντής του Linux Foundation, εκτιμά ότι η υιοθέτηση των ψηφιακών διαβατηρίων εμβολίου δεν θα αργήσει και μία γκάμα σχετικών εφαρμογών, που θα μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους, θα είναι «ευρέως διαθέσιμη» εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021.
To Linux Foundation συνεργάζεται με την Πρωτοβουλία Covid-19 Credentials, στην οποία μετέχουν περισσότεροι από 300 εκπρόσωποι οργανισμών από όλο τον κόσμο, καθώς και με την IBM και το CommonPass, με στόχο την ανάπτυξη σειράς καθολικών προδιαγραφών για τις ανάλογες εφαρμογές ψηφιακών διαβατηρίων.
Δίνοντας το γενικό στίγμα, ο Μπράιαν Μπέλεντορφ δηλώνει: «Εάν είμαστε επιτυχείς, θα πρέπει να μπορείτε να πείτε: Έχω ένα πιστοποιητικό εμβολίου στο κινητό μου που έλαβα όταν εμβολιάστηκα σε μία χώρα, που διαθέτει τις δικές τις πρακτικές υγειονομικής διαχείρισης, και το οποίο χρησιμοποιώ για να επιβιβαστώ στο αεροπλάνο προς μία άλλη χώρα. Μετά, επιδεικνύω σε αυτή τη χώρα διαπιστευτήρια εμβολιασμού για να πάω σε μία συναυλία σε εσωτερικό χώρο για την οποία η είσοδος περιοριζόταν μόνο σε όσους είχαν κάνει το εμβόλιο».

Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Facebook και Instagram
Σχολίασε το άρθρο
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση SYNKA
Διαφήμιση Cretanphysis Face Cream
Διαφήμιση SYNKA
Διαφήμιση Cretanphysis Face Cream

ΣΧΟΛΙΑ:

Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.

VIRAL

Ελέφαντας σώζει άντρα που «πνίγεται»! | ΒΙΝΤΕΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

από

Ελέφαντας σώζει άντρα από «σίγουρο» πνιγμό! | ΒΙΝΤΕΟ
36 Shares

Παρακολουθώντας αρχικά το βίντεο, είσαι σίγουρος ότι ο ελέφαντας που βρίσκεται στην ακτή δεν πρόκειται να προλάβει ποτέ.

Τόσο εκείνος όσο και τα αδέρφια του κοιτούν έναν άντρα να τον παρασέρνει το ορμητικό ποτάμι και εκείνος να φωνάζει για βοήθεια.

Οι σκηνές είναι ζόρικες και οι στιγμές κρίσιμες. Θα προλάβει το τεράστιο παχύδερμο ή όχι;

Μπορεί να πρόκειται για ένα κόλπο των εκπαιδευτών για να δουν πόσο πιστά και τα υπάκουα είναι τα υποζύγιά τους, φαίνεται όμως ότι πιάνει.

Γιατί μπορεί, τελικά, να μην είναι αλήθεια, οι ελέφαντες όμως έδειξαν έσω έτοιμοι να ριχτούν στη μάχη.

Στο τέλος, μάλιστα, τα κατάφεραν – και ας ήταν απλά ένα τεστ, αφού όλα δείχνουν ότι και στην πραγματικότητα θα τα κατάφερναν εξίσου καλά.

Ο ηρωικός ελέφαντας σε ρόλο ναυαγοσώστη

Ελέφαντας σώζει άντρα από «σίγουρο» πνιγμό! | ΒΙΝΤΕΟ
36 Shares
συνεχεια αναγνωσης

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ

Νεκρή η πρώην σύντροφος του Ζερόμ Μπόατενγκ μία εβδομάδα μετά το χωρισμό τους

Δημοσιεύτηκε

στις

από

14 Shares

Η 25χρονη Κάσια Λέοναρντ, που μέχρι πρότινος ήταν ζευγάρι με τον διεθνή αμυντικό της Μπάγερν Μονάχου, Ζερόμ Μπόατενγκ βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμά της στο Βερολίνο κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Το ζευγάρι χώρισε πριν από μία εβδομάδα, μετά από προσβολές που αντάλλαξε στα social media στις 2 Φεβρουαρίου, αφού ο Μπόατενγκ την κατηγορούσε ότι μπαίνει εμπόδιο στη σχέση που διατηρεί με τα παιδιά που έχει αποκτήσει με την πρώην σύζυγό του.

«Η Κάσια με χώρισε από την πρώην μου και έπειτα με απειλούσε. Έτσι αποφάσισα να μείνω μαζί της και να το προσπαθήσουμε. Ακόμα και η δημοσιοποίηση της σχέσης μας ήταν δική της απόφαση και όχι δική μου. Κατά τη διάρκεια της σχέσης μας με απειλούσε ότι θα καταστρέψει την καριέρα μου και ότι θα με κάνει να χάσω τα παιδιά μου» είχε δηλώσει στη γερμανική Bild ο Μπόατενγκ, τον οποίο το 25χρονο μοντέλο είχε κατηγορήσει για άσκηση ενδοοικογενειακής βίας και αλκοολισμό.

«Η Κάσια είπε ότι θα με κατηγορούσε ότι την χτυπάω επειδή ήξερε ότι η μητέρα του παιδιού μου με είχε κατηγορήσει για το ίδιο πράγμα και είμαστε σε αντιδικία. Είχε επικοινωνήσει με την πρώην μου και είχε πει ότι θα την βοηθούσε στο δικαστήριο και όλα αυτά για να με καταστρέψει» είχε προσθέσει ο Γκανέζος άσος με γερμανική υπηκοότητα.

Η Λέναρντ από την πλευρά της είχε απαντήσει ότι ήταν ψεύτης και άπιστος δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Έχω πολλά να πω και θα το κάνω αλλά πρέπει να ανασυντάξω τις δυνάμεις μου. Σας παρακαλώ δώστε μου λίγο χρόνο. Θα απαντήσω. Γιατί ποτέ δεν έχω νιώσει πιο χρησιμοποιημένη. Με εξαπάτησε και με κορόιδεψε».

Οι γερμανικές Αρχές πάντως συνεχίζουν τις έρευνες στη υπόθεση του θανάτου της, αλλά μέχρι στιγμής οι ενδείξεις δεν δείχνουν ανθρωποκτονία.


Πηγή: newsit

14 Shares
συνεχεια αναγνωσης

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ

Παριστάνει την 16χρονη και κάνει βιντεοκλήσεις για να αποδείξει τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν τα παιδιά

Δημοσιεύτηκε

στις

16χρονη
135 Shares

Μια συγκλονιστική έρευνα πραγματοποίησε το «Χαμόγελο του Παιδιού» σε γνωστή πλατφόρμα που μπαίνουν τα παιδιά και πραγματοποιούν βιντεοκλήσεις με τυχαίους χρήστες, προκειμένου να διαπιστώσει τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσουν.
Σε αυτό, μια εργαζόμενη του «Χαμόγελου» μιλάει τυχαία με διάφορους χρήστες.
Κατά τη διάρκεια του βίντεο θα την δείτε να αντιμετωπίζει από bullying και απειλές, ενώ σοκάρει η ευκολία με την οποία μπορεί και εκμαιεύει τον τόπο διαμονής ενός μικρού παιδιού.
Οι κίνδυνοι που διατρέχει ένα παιδί στο αχανές διαδίκτυο είναι δεδομένοι κι ως εκ τούτου κάθε γονιός θα πρέπει να μιλάει ανοιχτά για αυτούς στο παιδί του για αυτούς.

Ένα βίντεο που πρέπει να το δείτε μέχρι τέλους…


Μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια καλώντας δωρεάν στο 1056, καθημερινά, όλο το 24ωρο και διατηρώντας την ανωνυμία σας

16χρονη
135 Shares
συνεχεια αναγνωσης

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ

Θρίλερ για Έλληνα ορειβάτη σε αποστολή θανάτου στα Ιμαλάϊα | ΦΩΤΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

Συγκλονιστική περιγραφή κάνει  ο Αντώνης Συκάρης σχετικά με τα όσα έζησε στην προσπάθεια του να ανέβει στην απάτητη κορυφή Κ2 των Ιμαλαΐων με υψόμετρο 8.611 μέτρα.
Περιγράφει με συγκίνηση την απώλεια των πέντε έμπειρων συντρόφων του στην προσπάθεια τους να ανέβουν στην «κορυφή της ερημιάς» που για πρώτη φορά στην ιστορία κατάφεραν να πατήσουν ορειβάτες από το Νεπάλ μόλις στις 16 Ιανουαρίου 2021.

Τα τηλεφωνήματα του Μητσοτάκη

Ο έμπειρος Έλληνας ορειβάτης αποκαλύπτει δύο τηλεφωνήματα που δέχτηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για να τον εμψυχώσει και που ποτέ δεν πήραν δημοσιότητα. Περιγράφει τη λεπτομέρεια που του έσωσε τη ζωή, το πως έπαθε κρυοπαγήματα στα δάκτυλα του ποδιού του αλλά και την τεράστια κινητοποίηση της κυβέρνησης του Πακιστάν να βρει τους τρεις αγνοούμενους ορειβάτες που έχουν χαθεί από την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου. Μεταξύ αυτών ο θρυλικός Αλί Σαντπάρα ο οποίος έχει γίνει Εθνικός ήρωας της χώρας.

144821561_1195856497498414_2071133992129786109_n.jpg

Στην Πρεσβεία στο Ισλαμαμπάντ

Ο Συκάρης το πρωί της Τετάρτης 10/2 βρέθηκε στην Πρεσβεία της Ελλάδας στο Ισλαμαμπάντ περιγράφοντας στις ελληνικές αρχές τη μεγάλη του περιπέτεια. Υπενθυμίζεται πως ο Έλληνας ορειβάτης ήταν μέλος 19μελους ομάδας έμπειρων ορειβατών από όλο τον πλανήτη με στόχο να ανέβει την κορυφή Κ2 που το χειμώνα δεν έχει πατήσει ποτέ κανείς στην ιστορία εκτός από 10 ορειβάτες του Νεπάλ που πάτησαν πρώτη φορά στις 6 Ιανουαρίου 2021.

146463742_1197967780620619_1154878651572317025_n.jpg

«Επεσαν στο χάος δύο σύντροφοι»

«Θεωρείται το πιο δύσκολο βουνό του κόσμου. Η μεγάλη δυσκολία αυτής της κορυφής έγκειται στο γεγονός πως δεν υπάρχει πρόσβαση με πεζοπορία. Πρόκειται για έναν τεράστιο βράχο με “άγρια” αναρρίχηση πάνω στον πάγο στη βορεινή πλευρά του που είναι μόνιμα εκτεθειμένη στα στοιχεία της φύσης και με θερμοκρασίες μόνιμα στους -40 βαθμούς. Aν υπάρχει και αέρας η θερμοκρασία πέφτει ακόμα και κάτω από τους -60 βαθμούς Κελσίου. Το μεγάλο υψόμετρο, η τεχνική δυσκολία και οι χαμηλές θερμοκρασίες που σε εξασθενούν και σου δημιουργούν δίψα και πείνα σε τελειώνουν. Δε μπορείς να σταθείς πουθενά λόγω της μεγάλης κλίσης. Αν φύγεις πέφτεις στο χάος. Έτσι έπεσαν σε χαράδρες δύο σύντροφοι μου. Είναι αδύνατον να αντέξεις» λέει ο Αντώνης Συκάρης στο ethnos.gr.

145129219_1195856527498411_4211109545308396834_n.jpg

«Δεν το είχα ξαναζήσει…»

Τονίζει επίσης πως από τους 19 ορειβάτες που ήταν στην ομάδα – αυτή τη φορά χάρις τους χορηγούς του που υποστήριξαν την αποστολή του – είχε τον καλύτερο εξοπλισμό από όλους αλλά παρόλα αυτά το κρύο ήταν αβάσταχτο: «Εχω ανέβει σε πολλές κορυφές των Ιμαλαΐων αλλά αυτό το πράγμα δεν το είχα ξαναζήσει. Η στολή μου ήταν ειδικά κατασκευασμένη από Αμερικανούς και Ιταλούς. Αντέχει σε θερμοκρασίες και -43 βαθμούς Κελσίου με την προϋπόθεση πως δεν πρέπει να είναι ακίνητος. Με τον αέρα που υπήρχε η αίσθηση ήταν πολύ κάτω από τους -60 βαθμούς. Είναι θέμα λίγων λεπτών να παγώσεις ή να πάθεις ανεπανόρθωτη ζημιά. Για αυτό εκτιμώ πως οι τρεις αγνοούμενοι ορειβάτες δυστυχώς φαίνεται πως θα μείνουν για πάντα πάνω πάνω στο Κ2», λέει με συγκίνηση.

148407687_1041540166254445_2522595260852387073_n.jpg

«Ακόμα και αν ζούσα θα μου έκοβαν τα πόδια»

Οσο για την λεπτομέρεια που του έσωσε τη ζωή και τον ανάγκασε να σταματήσει στα 7.440 μέτρα ήταν το γεγονός πως έπαθε κρυοπαγήματα στα πόδια και δεν ακολούθησε τους τρεις ορειβάτες που χάθηκαν. Για το πως έπαθε κρυοπαγήματα και το πως πήρε την απόφαση να σταματήσει είπε: «Είχαμε φτάσει στα 7.440 μέτρα. Οι περισσότεροι χάσαμε τον εξοπλισμό μας στην κακοκαιρία και το βράδυ είχαμε μόνο τρεις σκηνές για να χωρέσουμε όλοι. Έμεινα για περίπου 45 λεπτά εκτεθειμένος και εκεί έγινε η ζημιά. Επιχείρησα να βγάλω τις μπότες μου και εκεί είδα τα δάκτυλα μου μαυρισμένα. Ο Γερμανός Μπέχαρντ Λίπερτ έκανε το ίδιο και είχαν μαυρίσει τα πόδια του. Ο γιατρός μας είπε πως ακόμα και να καταφέρετε να ανέβετε στην κορυφή θα έχετε χάσει πολύτιμο χρόνο και θα πρέπει να σας κόψουν τα πόδια. Αυτό ήταν. Σε συνδυασμό με την πρόβλεψη του μετεωρολόγου πως ο καιρός θα αγριέψει περισσότερο και θα κάνει το βουνό απροσπέλαστο πήρα τη δύσκολη απόφαση να σταματήσω και να επιστρέψω. Οι τρεις συνέχισαν και χάθηκαν».

«Πέταξα και με ελικόπτερο»

Ο Αντώνης Συκάρης με κρυοπαγήματα νοσηλεύτηκε σε στρατιωτικό νοσοκομείο της πόλης  Σκαρντού του Πακιστάν και σε υψόμετρο 2.500 μέτρων, ενώ από την Δευτέρα μεταφέρθηκε στο Ισλαμαμπάντ όπου μάλιστα μετείχε και σε πτήση αναζήτησης των τριών συντρόφων του με ειδικό στρατιωτικό ελικόπτερο: «Ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός του Πακιστάν έχουν δώσει εντολή στο στρατό να μη σταματήσουν τις έρευνες εάν θα δεν τους βρουν. Ο Αλί Σαντπάρα ήταν ένας θρύλος και το εγχείρημα του το παρακολουθούσε όλο το Πακιστάν. Είναι πρώτο θέμα στις ειδήσεις εδώ. Πέταξα με ελικόπτερο στα 7.500 μέτρα και όπως μου είπε ο πιλότος είναι η πρώτη φορά που ένα ελικόπτερο ανεβαίνει τόσο ψηλά και τόσο κοντά στο Κ2.

148171018_202623134934560_2518033332776989206_n.jpg
Φωτογραφία μέσα από το ελικόπτερο που μετέχει στις έρευνες για τους αγνοουμένους

«Θα το προσπαθήσω πάλι»

«Είναι ίσως το πιο δύσκολο βουνό του πλανήτη. Δυστυχώς δεν εντοπίσαμε κάτι από τους ορειβάτες ή τον εξοπλισμό τους».
Ο Αντώνης Συκάρης το πρωί της Τετάρτης βρέθηκε στην Ελληνική Πρεσβεία στο Ισλαμαμπάντ και όταν τον ρωτήσαμε για το εάν θα επιστρέψει στο Πακιστάν για να επιχειρήσει και πάλι στην «κορυφή της ερημιάς» είπε: «Προέχει η επιστροφή μου στην Ελλάδα την Παρασκευή. Θα χρειαστώ 2-3 μήνες για να αποκατασταθεί η ζημιά στα πόδια μου. Ολα πρέπει να γίνουν με σοβαρότητα και πρόγραμμα, αλλά ως πρώτη εκτίμηση σας λέω πως θα γυρίσω. Πιθανότατα θα επιχειρήσω να ανέβω την Κ2 το καλοκαίρι του 2021. Για χειμώνα δε νομίζω πως θα το καταφέρει κανείς εύκολα».

Ο Αντώνης Συκάρης δεξιά και αριστερά ο Γερμανός ορειβάτης, αμφότεροι με ορατά τα κρυοπαγήματα
Ο Αντώνης Συκάρης δεξιά και αριστερά ο Γερμανός ορειβάτης, αμφότεροι με ορατά τα κρυοπαγήματα

«Συγκινήθηκα με τον Μητσοτάκη, είχα στην πλάτη μου την Ελλάδα»

Οσο για τα τηλεφωνήματα που δέχτηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη είπε: «Μου τηλεφώνησε δύο φορές ο πρωθυπουργός. Μου έδωσε πολύ δύναμη και πολύ κουράγιο. Δεν περίμενα να με καλέσει στο τηλέφωνο. Ενιωσα μεγάλη συγκίνηση και εκτίμησα πως δεν έδωσε καθόλου δημοσιότητα στην πρωτοβουλία του. Τον ευχαριστώ πολύ. Ενιωσα πως σηκώνω την Ελλάδα στην πλάτη μου. Σε κάθε βήμα που έκανα ένιωθα πως είχα τη δύναμη της πατρίδα μου στο πλευρό μου. Ευχαριστώ τον πρωθυπουργό και όλον τον κόσμο που μου συμπαραστέκεται και φυσικά την οικογενεια μου και τον γιο μου που αυτή τη φορά ανέλαβε την επικοινωνία. Σας ευχαριστώ όλους».

148213979_3488752931248149_2267467774961830718_n.jpg

«Πέθανε στα χέρια μου»

Ο 58χρονος ορειβάτης μας περιέγραψε με δυσκολία τις στιγμές που έχασαν τη ζωή τους δύο σύντροφοι της ομάδας του, ένας Ισπανός και ένας Βούλγαρος. «Είναι η πιο δύσκολη αποστολή που έχω κάνει και έχω ζήσει πρωτόγνωρα και δυνατά συναισθήματα. Από τους 19 της αποστολής έχασαν τη ζωή τους οι πέντε. Οι τρεις είναι αγνοούμενοι και οι δύο έχασαν τη ζωή τους μπροστά στα μάτια μου. Ο Ισπανός Σέρτζιο Μινκότε στις 16 Ιανουαρίου και ο Βούλγαρος Ατανάς Σκατόφ στις 5 Φεβρουαρίου. Επεσαν στο κενό ενώ ανεβαίναμε. Ο Μινκότε πέθανε στα χέρια μου. Είναι συγκλονιστικό. Δεν είχα ξαναζήσει τέτοιο πράγμα. Ο Σκατόφ έπεσε σε γκρεμό περίπου δύο χιλιομέτρων. Τώρα βρίσκομαι με τη γυναίκα του Σκατόφ. Εχει έρθει στο Πακιστάν για να παραλάβει τη σορό του. Ειλικρινά έχουν στερέψει τα λόγια…».

etmkeuxxaamjxvv.jpg
Ο ήρωας του Πακιστάν Αλί Σαντπάρα που χάθηκε είχε όνειρο να φτιάξει ένα σχολείο στο χωριό του…

 

«Χτυπήθηκαν από χιονοστιβάδα»

Σύμφωνα με τον Συκάρη οι τρεις αγνοούμενοι ήταν πολύ έμπειροι και είναι αδύνατον να έχουν αντέξει πάνω από έξι μέρες σε τόσο άγριες συνθήκες: «Ο Μοχάμεντ Αλί Σαντπάρα από το Πακιστάν, ο Χουάν Πάμπλο Μοχρ από τη Χιλή και ο Ισλανδός Τζον Σνόρι. Δυστυχώς χάθηκαν. Είναι επισήμως αγνοούμενοι. Η εκτίμηση μου είναι πως τελικά χτυπήθηκαν από χιονοστιβάδα. Μακάρι να γίνει ένα θαύμα, αλλά έξι μέρες σε αυτές τις συνθήκες είναι αδύνατον να ζήσει άνθρωπος με οποιοδήποτε εξοπλισμό».

Ετσι έγραψαν ιστορία οι σέρπα από το Νεπάλ

Σε ερώτηση για το πως τα κατάφεραν οι ορειβάτες από το Νεπάλ να πατήσουν την Κ2 χειμώνα είπε: «Το κατάφεραν στις 16 Ιανουαρίου 2021 μετά από προσπάθειες 20 ετών. Ηταν 10 ορειβάτες σέρπα των ομάδων Nirmal Purja και Mingma G. Είχαν ξεκινήσει 15 ημέρες νωρίτερα από τη δική μας αποστολή. Πάλευαν για χρόνια να βρουν κάποιο άνοιγμα στον καιρό και τα κατάφεραν εκείνη τη μέρα. Να ξέρετε πως και η υπερβολική καλοκαιρία έχει και τα αρνητικά της, διότι η κορυφή Κ2 είναι ένας βράχος κάθετος που εάν ανέβει απότομα η θερμοκρασία μπορεί να σε παρασύρουν οι χιονοστιβάδες ή να σπάσει ο βράχος πάνω στον οποίο βρίσκεσαι. Δεν είναι τυχαίο πως κανείς άλλος δεν τα έχει καταφέρει χειμώνα».

148222688_3731136526922571_6762613158672163327_n.jpg

 
Πηγή: ethnos

συνεχεια αναγνωσης

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ

TUI: Έρχεται τουριστική έκρηξη το καλοκαίρι-Μέσα στους top προορισμούς η Ελλάδα

Δημοσιεύτηκε

στις

από

48 Shares

Η κρίση του κορονοϊού έπληξε επίσης σκληρά την ταξιδιωτική βιομηχανία αλλά το καλοκαίρι του 2021 δίνει ελπίδα!

“Θα δούμε τα πρώτα ταξιδιωτικά αιτήματα από το Πάσχα. Από τον Μάιο αναμένουμε μεγαλύτερο αριθμό ταξιδιών στο εξωτερικό και το καλοκαίρι οι Γερμανοί θα επιθυμούν να ταξιδέψουν ξανά”, λέει ο πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Ταξιδιών, Νόρμπερτ Φίμπιχ, στη BILD.
Σε αυτό, η Ένωση συμφωνεί με τον επίτροπο τουρισμού της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, Τόμας Μπαράις (CDU), ο οποίος είπε σε συνέντευξή του στο Reuters ότι πιστεύει ότι “θα προκύψει ακόμα μία έκρηξη το καλοκαίρι”.
Ο πολιτικός συνεχίζει: “Φυσικά, το έτος 2021 θα είναι ακόμα έτος κρίσης”. Οι ελπίδες στηρίζονται στο καλοκαίρι και στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Τα ταξίδια θα είναι πιθανώς αρχικά και πάλι δυνατά στη Γερμανία και την Ευρώπη, και μόνο αργότερα σε απομακρυσμένες χώρες.
Με τους αυξανόμενους εμβολιασμούς και τις ταχύτερες δοκιμές, τα ταξίδια θα μπορούσαν να γίνουν και πάλι δυνατά, βήμα προς βήμα. Ο Μπαράις είναι σίγουρος: Οι Γερμανοί έχουν μεγάλη επιθυμία να ταξιδέψουν!
Ο γερμανικός ταξιδιωτικός γίγαντας TUI συμμερίζεται αυτήν την ελπίδα. Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε στη BILD: “Αυτή η δήλωση του κ. Μπαράις είναι σημαντική για τη βιομηχανία και δίνει στους ταξιδιωτικούς πράκτορες, τα ταξιδιωτικά γραφεία, τις αεροπορικές εταιρείες και τα ξενοδοχεία μια προοπτική”.
Η TUI επιβεβαίωσε επίσης την επιθυμία των Γερμανών να ταξιδέψουν: “Οι αναλύσεις της αγοράς μας δείχνουν ότι υπάρχει μια τεράστια λαχτάρα στον κόσμο να μπορέσει να κάνει ένα χαλαρό ταξίδι ξανά μετά από αυτή τη δύσκολη περίοδο του κορονοϊού. Μπορούμε επίσης να το δούμε αυτό κατά την αξιολόγηση των δεδομένων αναζήτησης στον ιστότοπό μας”.
Σύμφωνα με την TUI, οι πιο σημαντικοί καλοκαιρινοί προορισμοί θα μπορούσαν να είναι η Ισπανία, η Ελλάδα, η Τουρκία, η Κύπρος και η Πορτογαλία.
Μεγάλη ζήτηση μπορεί επίσης να αναμένεται από προορισμούς μέσω αυτοκινήτων όπως η Αυστρία, η Ιταλία και η Κροατία – στη Γερμανία, ιδίως στις ακτές της Βαλτικής Θάλασσας και στην περιοχή της λίμνης Μέκλενμπουργκ. Ο εκπρόσωπος της TUI είναι αισιόδοξος: “Κατά τη διάρκεια των διακοπών τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, είναι πολύ πιθανό τα αεροσκάφη σε ορισμένες διαδρομές στη Μεσόγειο να γεμίσουν γρήγορα”.
Αλλά ακόμη και μια καλοκαιρινή τουριστική έκρηξη δεν θα φέρει πίσω τις χαμένες πωλήσεις από το χειμώνα και το φθινόπωρο, δήλωσε ο πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Ταξιδιών, Φίμπιχ: “Εκείνοι που δεν είχαν τη δυνατότητα να κάνουν χειμερινές διακοπές δεν μπορούν να το αντισταθμίσουν. Επομένως, η πλειονότητα των χαμένων πωλήσεων από τις εντολές κατ’ οίκον περιορισμού δεν μπορεί να αντισταθμιστεί. Η ανάκαμψη των ταξιδιωτικών εταιρειών θα πάρει πολύ χρόνο”.
 
Πηγή: capital

48 Shares
συνεχεια αναγνωσης

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ

Δείτε τον Κρητικό που είναι ολόιδιος με τον Μπραντ Πιτ!

Δημοσιεύτηκε

στις

από

41 Shares

Καμιά φορά η τύχη και η ιστορία παίζουν περίεργα κόλπα στους ανθρώπους. Να ας πούμε όπως συμβαίνει με τον Μπραντ Πιτ. Ο οποίος σίγουρα δεν θα περίμενε ποτέ να βρεθεί ένας σωσίας του από τα χρόνια της Κατοχής -και μάλιστα Κρητικός!

Γιατί η απίστευτη ομοιότητά τους πραγματικά…τρομάζει. Ο αντάρτης της φωτογραφίας είναι φτυστός ο γνωστός ηθοποιός, με τόσες ομοιότητες που κανείς θα πίστευε ότι είναι τουλάχιστον δίδυμα αδέρφια.

Όπως καταλαβαίνεις βέβαια, όχι αδέρφια δεν είναι -πώς θα μπορούσαν άλλωστε αφού η φωτογραφία έχει τραβηχτεί την δεκαετία του 1940- αλλά ούτε έχουν και καμία συγγένεια. Αφού η φωτογραφία από το αρχείο του Αντώνη Εργαζάκη, που κυκλοφορεί εδώ και καιρό στο ίντερνετ, απεικονίζει (στα αριστερά) τον σωσία του Μπραντ Πιτ.

Δείτε και από μόνοι σας τον Μπραντ Πιτ τον Κρητικό


Να τονίσουμε μάλιστα ότι η φωτογραφία αποδεδειγμένα δεν είναι photoshop, δεν την έχει πειράξει γραφίστας αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινή.

41 Shares
συνεχεια αναγνωσης
Διαφήμιση
Διαφήμιση SYNKA

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap