Βρειτε μας στα Social Media

ΑΠΟΨΕΙΣ

«Σχοινοβάτες» σε τεντωμένο σχοινί κοινωνικής συνείδησης και κρατικής επιβολής

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο υπεύθυνος άνθρωπος, η αποτελεσματικότητα των συστημάτων και η συλλογική συνείδηση της εκάστοτε κοινωνίας φαίνεται στα δύσκολα. Στις περιόδους εκείνες που οι μικρές πράξεις όλων μας είναι εξαιρετικά σημαντικές και καθορίζουν το μέλλον σε σύγκριση με την απλή καθημερινότητα. Όταν ισορροπούμε σαν «σχοινοβάτες» πάνω από το απόλυτο κενό των επιπτώσεων μιας πανδημίας όπως αυτή που βιώνουμε τις τελευταίες εβδομάδες και κάθε «βήμα» των πολιτών και της πολιτείας καθορίζει την επόμενη ημέρα ή την «πτώση».

Γράφει ο Αντώνης Νικολάκης για το daynight.gr

Ο χρόνος θα δείξει αν όσα ζούμε είναι μια δυσάρεστη ευκαιρία να συζητήσουμε λίγο περισσότερο με τον εαυτό μας αλλά και ως κράτος σε ανώτερο επίπεδο την τεράστια αξία της συλλογικής συνείδησης, η οποία όπως τόσες άλλες καταρρέει εδώ και δεκαετίες στην Ελλάδα. Οι περίοδοι έκτακτης ανάγκης είναι αναπόφευκτες και μόνοι όσοι δεν έχουν ιδέα από ιστορία μπορούν να «σφυρίζουν» αδιάφορα.

Ίσως πριν από αρκετά χρόνια να ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να συντονιστούν όλοι οι πολίτες της χώρας στις επιστημονικές οδηγίες και στα έκτακτα μέτρα του κράτους. Οι αποστάσεις, ο χρόνος μετάδοσης και η ώριμη αποδοχή των εξελίξεων από τον καθένα βρισκόταν σε έναν απόλυτα διαφορετικό επίπεδο. Σήμερα, οι συνθήκες είναι τέτοιες που δεν υπάρχει καμία, μα καμία δικαιολογία. Σχεδόν ολόκληρος ο Ελληνικός πληθυσμός είναι σε θέση να μάθει άμεσα και αναλυτικά ποια συμπεριφορά αποδεικνύει αίσθημα συλλογικής συνείδησης και ποια πολλαπλασιάζει το κόστος για ολόκληρη την κοινωνία.

Μια κοινωνία που δεν είναι άλλη από τον γείτονά μας, τον συνάνθρωπο στο μπακάλικο που ψωνίζουμε και τον νοσηλευτή στα νοσοκομεία που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της «μάχης» με την πανδημία Κορονοϊού. Όλα όσα ζούμε δεν είναι ταινία φαντασίας που κάποιος διάσημος ηθοποιός θα σώσει τον κόσμο. Πρόκειται για μία περίοδο με πρωτοφανή για την εποχή μας γεγονότα όπου η ισορροπία πάνω από το «κενό» είναι ταυτισμένη με την συλλογική ευθύνη!

Το κράτος παρά τις γνωστές σε όλους αδυναμίες του καταβάλει προσπάθεια και δεν είναι οι ημέρες κατάλληλες για ανούσια κριτική. Προτεραιότητα για κάθε πολίτη είναι να συνειδητοποιήσει άμεσα πώς θα αποτελέσει έναν μικρό ήρωα και θα συνδράμει με τις πράξεις του ώστε να σταματήσει αυτό το τρομακτικό «ντόμινο» εξελίξεων που έχει κοστίσει παγκοσμίως χιλιάδες νεκρούς.

Η εύκολη επιλογή ήταν, είναι και θα είναι πάντα η επίρριψη ευθυνών σε άλλους, στην εκάστοτε κυβέρνηση και σε κάποιους συνωμότες που κατασκευάζουν ιούς σε μυστικά εργαστήρια εκατοντάδες μέτρα κάτω από τη Γη. Επιτέλους, ας στραφεί για λίγες εβδομάδες ο καθένας στον εαυτό του και ας πράξει όλα όσα πρέπει για να περιοριστεί ο κίνδυνος χωρίς να χρειάζεται το «μαστίγιο» κρατικής επιβολής…

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση SYNKA
Διαφήμιση Cretanphysis Face Cream
Σχολίασε το άρθρο
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Facebook και Instagram
Διαφήμιση SYNKA
Διαφήμιση Cretanphysis Face Cream

ΣΧΟΛΙΑ:

Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.

ΑΠΟΨΕΙΣ

«Δεν υπάρχει κορονοϊός ρε, τον έφτιαξαν οι Μασόνοι…»

Δημοσιεύτηκε

στις

από

258 Shares

Πανδημία. Ούτε «φονικό» όπλο των Μασόνων, ούτε δημιούργημα της νέας τάξης πραγμάτων αλλά ούτε και μια τεράστια απάτη της μυστικής ελίτ που κινεί τα «νήματα» του πλανήτη μας…

Ο ιός covid-19 είναι η αιτία μιας πανδημίας η οποία δυστυχώς αποτελεί δυσάρεστη πραγματικότητα που έχει επηρεάσει την ζωή όλων των ανθρώπων όσο και αν ακόμη πολλοί αρνούνται να την πιστέψουν.

Γράφει ο Αντώνης Νικολάκης για το Daynight.gr

«Οι κρίσεις φανερώνουν τον χαρακτήρα του ανθρώπου». Μπορεί η συγκεκριμένη φράση να μην είναι νόμος της φυσικής, αλλά σίγουρα αποτελεί λαϊκή ρήση που αρκετοί μπορούν να επιβεβαιώσουν από την προσωπική τους εμπειρία στη ζωή.

Εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο λοιπόν, πέρα από την καθημερινή έξαρση των κρουσμάτων covid-19, παρατηρούμε την παράλληλη αύξηση όλων εκείνων γύρω μας που υποστηρίζουν με πάθος θεωρίες συνομωσίας και σταδιακά φτάνουν να είναι αρνητές της ίδιας της επιστήμης λες και ζούμε  έναν νέο «μεσαίωνα»…

Τίποτα δεν είναι νέο όμως. Σε κάθε κρίση που πλήττει μια κοινωνία, όπου αυξάνονται ραγδαία η πόλωση και ο ανταγωνισμός, αμέσως εμφανίζονται εκείνοι που λόγω φόβου, αβεβαιότητας και απουσίας ελέγχου «έλκονται» έντονα από τα πιο απίθανα σενάρια που για εκείνους δικαιολογούν ότι ζουν καθημερινά.

Ανέκαθεν οι εύκολες απαντήσεις στα σύνθετα προβλήματα και η προκατάληψη μπροστά σε πρωτόγνωρα φαινόμενα ήταν η τάση του ανθρώπου.

Το ότι αυτό συνεχίζει σε ένα ανησυχητικό βαθμό μέχρι και το 2021, είναι σίγουρα ένα σοβαρό «μάθημα» που μας προσφέρει η πανδημία που αντιμετωπίζουμε.

Όποιος θέλει να καταλάβει έστω και λίγο τι συμβαίνει με τις θεωρίες συνωμοσίας με τον πλέον ευχάριστο και απλό τρόπο, μπορεί να παρακολουθήσει το παρακάτω βίντεο του Γιάννη Σαρακατσάνη.

Το κίνημα των αρνητών της πανδημίας αλλά και τόσων άλλων αντίστοιχων θεωριών συνωμοσίας, για πολλούς αποτελεί την ευκαιρία που περιμέναμε για να κοροϊδέψουμε κάποιον που τις υποστηρίζει. Ο συγγενής, φίλος ή γνωστός που πιστεύει πραγματικά πως ο Μπιλ Γκέιτς έχει βάλει τσιπάκια στις μάσκες προστασίας, συχνά γίνεται ο περίγελος σε κουβέντες που αργά ή γρήγορα φτάνουν σε αδιέξοδο. Ωστόσο, η συγκεκριμένη «σκηνή» από κουβέντες για την πανδημία στις οποίες όλοι σχεδόν έχουμε βρεθεί δεν είναι και τόσο αστεία.

Όσοι επιλέγουν τις θεωρίες συνομωσίας για να εξηγήσουν απλοϊκά ότι συμβαίνει, δεν έχουν αφήσει την λογική στην άκρη αλλά την έχουν μπλέξει τόσο πολύ με την ανάγκη τους να καλύψουν αβεβαιότητες, φόβους και άλλες προσωπικές αδυναμίες που σε κάποιο σημείο χάνεται η διαχωριστική γραμμή μεταξύ λογικής και -κατά κάποιο τρόπο- παράνοιας.

Η αντικειμενική δυσκολία να αναλύσεις σε βάθος τα γεγονότα, η αποδοχή πως γνωρίζεις ελάχιστες πληροφορίες για κάποια θέματα και η τεράστια επιθυμία για να έχεις άποψη με επιχειρήματα όπου σταθείς, όλα μαζί οδηγούν σε μια έτοιμη και βολική κατάληξη.

Αν εκείνο που υποστηρίζεις δεν έχει καμία επιστημονική βάση ή αν τα επιχειρήματα σου συνθέτουν ένα «παζλ» με εντελώς αταίριαστα κομμάτια, δεν έχει καθόλου σημασία. Αρκεί ο υποστηρικτής των συνωμοσιών να δικαιολογεί όλα τα παραπάνω με την δική του λογική φυσικά χωρίς να έχει πραγματική αίσθηση για το τι συμβαίνει.

Πώς αντιμετωπίζεις έναν συνωμοσιολόγο;

Όλα τα παραπάνω είναι σε γενικές γραμμές γνωστά και αρκετά πιο κοντά μας τα τελευταία χρόνια που έχουν γνωρίσει έξαρση μέσα από τα social media. Αλήθεια όμως, τι κάνουμε όταν ανοίγουμε συζήτηση για την πανδημία και ο συνομιλητής μας υποστηρίζει με πάθος θεωρίες συνομωσίας;

Το μεγάλο λάθος που τονίζουν οι περισσότεροι ειδικοί που έχουν αφιερώσει χρόνια στην μελέτη του φαινομένου, είναι η τάση των περισσότερων «ορθολογιστών» να κάνουν επίθεση στους θιασώτες θεωριών συνωμοσίας. Όσο και αν δεν γίνεται ξεκάθαρα αντιληπτό, είναι και αυτή μία εύκολη λύση να γελάσεις με τα πιστεύω του συνωμοσιολόγου συνομιλητή και να φανείς στην συζήτηση ως ο πιο… σοβαρός.

Όποιο και αν είναι το μέγεθος του παραλογισμού γύρω από μια θεωρία συνωμοσίας Μασόνων, πλουσίων και εξωγήινων, η συμβουλή είναι να μην έχουμε μια «μάχη» επιχειρημάτων αλλά να ζητάμε γενικά από τον συνομιλητή μας να εξηγήσει τα επιχειρήματα του και κυρίως να αναλύσει περισσότερο ποιες είναι οι πηγές που αντλεί πληροφόρηση.

Μια σοβαρή συζήτηση γύρω από την αυθεντικότητα των πηγών και τους φορείς των απόψεων που υποστηρίζει, μπορεί να προσφέρουν μια θετική ώθηση προς την πραγματικότητά και να περιορίσουν την απομάκρυνση των συνωμοσιολογιών από τον ορθολογισμό.

Οι κρίσεις κάνουν πιο εμφανή τα στοιχεία της προσωπικότητάς μας, αλλά πρέπει οπωσδήποτε να χτίζονται «γέφυρες» επικοινωνίας δείχνοντας τον κατάλληλο σεβασμό σε κάθε άποψη, αν η εν λόγω άποψη σέβεται τα μέτρα της οργανωμένης πολιτείας που αποσκοπούν στην προστασία της υγείας όλων μας σε μια πρωτόγνωρη και επικίνδυνη περίοδο.

συνεχεια αναγνωσης

ΚΡΗΤΗ

Μακάρι να γέμιζε ο κόσμος μας με Τσαπατάκηδες…

Δημοσιεύτηκε

στις

Τσαπατάκης
2.2K Shares

Σε μια ιδανική κοινωνία, σε μια κοινωνία που η απάντηση σε κάθε ερώτηση είναι ο «Άνθρωπος», τότε σίγουρα η περίπτωση του Χανιώτη Αντώνη Τσαπατάκη θα έπρεπε να φιγουράρει πολύ ψηλά στη λίστα των κυρίαρχων προτύπων.

Γράφει ο Φουστούκ για το Daynight.gr

Στα 18 του χρόνια βρέθηκε αντιμέτωπος -όχι με την μοίρα- αλλά με τις ίδιες του τις επιλογές: ανέβηκε στη μηχανή του χωρίς να φορέσει κράνος, «πάτησε» γκάζι παραπάνω από το επιτρεπόμενο και όταν βρέθηκε σωριασμένος στο κράσπεδο, είδε τη ζωή του να πηγαίνει προς μία κατεύθυνση που δεν είχε ονειρευτεί.

Η παράλυση των κάτω άκρων, είναι ένα «χτύπημα» που ελάχιστοι μπορούν να διαχειριστούν. Η πολυεπίπεδη αλλαγή σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς σου μπορεί να σε γονατίσει. Ο Αντώνης, ωστόσο, επέλεξε να δει το ποτήρι μισογεμάτο: δεν εστίασε στο αναπηρικό καροτσάκι που πλέον είχε γίνει αχώριστος σύντροφος, αλλά στο ότι του δόθηκε μια δεύτερη ευκαιρία που πολλοί συνάνθρωποί του-θύματα τροχαίων δυστυχημάτων, δεν κατάφεραν να απολαύσουν.

Μπορούσε να ξυπνάει, να καλημερίζει, να βολτάρει, να απολαμβάνει τη θέα των αγαπημένων του προσώπων,  και να γεύεται τα απλά πλην όμως θεϊκά δώρα της Ζωής.

Στιβαρός και συνειδητοποιημένος, συνέχισε να κάνει αυτό που αγάπησε περισσότερο στην -προ-τροχαίου- εποχή: την κολύμβηση. Και το έκανε με τρόπο εμφατικό, καταφέρνοντας πάμπολλες διακρίσεις σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο.

Αλλά δεν είναι οι πρωταθληματικές τους επιδόσεις που (θα έπρεπε να) τον καθιστούν ένα εμπνευσμένο role model, ένα παράδειγμα ανθρώπου που συνειδητά θα επέλεγε να εξιστορήσει ένας γονιός στο παιδί του. Είναι το γεγονός ότι ο ίδιος μέσα από την παρουσία του, αποτελεί μια ζωντανή αφήγηση για το τι σημαίνει Δύναμη Ψυχής.

Κανένα κλισέ, απόλυτη πραγματικότητα.

Τσαπατάκης

 

Έχουμε ανάγκη από περισσότερους Τσαπατάκηδες τριγύρω μας, οι οποίοι θα αναφέρονται στην κυνική αναγκαιότητα της χρήσης κράνους και ζώνης, ενώ παράλληλα θα διεγείρουν στα σώψυχά μας όλες εκείνες τις κινητήριες δυνάμεις της ζωής, τις οποίες ακόμη και εμείς οι ίδιοι αγνοούμε ότι διαθέτουμε.

Το κάνει εδώ και χρόνια, το ξανάκανε μέσα τη χθεσινή του δημοσίευση:

Τα σχόλια κάτω από τη φωτογραφία του, αποτελούν τη χαρακτηριστικότερη απόδειξη για την επιρροή που (κατάφερε να) ασκεί ο Αντώνης Τσαπατάκης:

«Το ζούσες…Και τώρα ζεις!Η ζωή είναι μεγάλο δώρο ανεκτίμητο!Τώρα που το κατάλαβες γίνεσαι φάρος φωτεινός για άλλα παιδιά.Ο Θεός να σου δίνει δύναμη!»

«Ξέρεις κάτι; Ποτέ δεν θα πάψεις να το θυμάσαι και ποτέ δεν θα το αποδεχτείς απόλυτα διότι σε ανάγκασε να πορευτείς αλλιώς στη ζωή σου. Δεν ξέρω αν πορεύτηκες καλύτερα ή όχι ,σε σχέση με αυτό που ονειρευόσουν , όμως είσαι εδώ, ζωντανός , βλέπεις τον ήλιο τα πρωινά κ παλεύεις πάντα για το καλύτερο. Πολλοί δεν μπόρεσαν να έχουν καν την επιλογή αυτη. Συνέχισε να γεμιζεις με χαρά την κρητική ψυχή σου!!! Έχεις στόφα νικητή!!! Αυτό δεν αλλάζει!!! Χαίρομαι πολύ για σένα!»

«Ο θεός στο καθένα μας δίνει και μια αποστολή. .εσένα η δική σου μάλλον είναι να βοηθάς τους συνανθρώπους μας ..σου τα έδωσε όλα αυτά για να μάθεις σε έμας τους αμυαλους τι θα πει δύναμη ψυχής..θέληση !!! Ανθρωπιά !!!!!!! Σε ευχαριστούμε πολύ για όλα»

«Αντώνη καλησπέρα . Με το προσωπικό σου βίωμα έχεις σώσει πολλές ζωές όμως και μπράβο για την ενημέρωση και την διαρκή επισήμανση που κανείς ! Το κράνος σώζει ζωές !»

«Αντώνη και τότε ζούσες και τώρα ζεις!!!!Αυτό φτάνει!!!! Υ.γ.ισως πιο ποιοτικά και πιο ουσιαστικά από πολλούς που είμαστε όρθιοι.»

Τσαπατάκης
συνεχεια αναγνωσης

ΑΠΟΨΕΙΣ

«Τα μπαρ τα κλείνεις, αλλά τους νέους ΔΕΝ μπορείς να τους κλείσεις σπίτι»

Δημοσιεύτηκε

στις

παρτι
227 Shares

Το βράδυ του Σαββάτου στο ΑΠΘ μαζεύτηκαν περίπου χίλια άτομα, χωρίς μάσκες και αποστάσεις, για να επιτρέψουν στον καταπιεσμένο ψυχισμό τους να εκτονωθεί.

Γράφει ο Κώστας Γιαννακιδης

Όλοι τους νέοι άνθρωποι που γνωρίζουν ότι ακόμα και αν αναμετρηθούν με τον ιό, οι πιθανότητες είναι με το μέρος τους. Δεν ισχύει βέβαια το ίδιο για τους ανθρώπους με τους οποίους θα έρθουν σε επαφή, αλλά όταν είσαι νέος, θεωρείς την ανεμελιά δικαίωμα. Και καλά κάνεις, κάπως έτσι χτίζονται αναμνήσεις πάνω στις οποίες πατάει μία καλή ζωή.

Ολοι βλέπουμε την εικόνα και φρίττουμε, αλλά βάζουμε έναν αστερίσκο, αναγνωρίζοντας ότι η κατάσταση είναι «δύσκολη» για τους νέους. Αυτή η διαπίστωση απέκτησε και πολιτικό πρόσημο, τυγχάνει διακομματικής κατανόησης και καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις ως αδύναμο σημείο της κυβέρνησης. Και έχει ενδιαφέρον που η δυσφορία των νέων, αυτό το «δεν αντέχουν άλλο τα παιδιά», ιεραρχείται πιο ψηλά από την οικονομική εξόντωση ολόκληρων κλάδων, ειδικά της εστίασης. Εδώ παρατηρούμε να λειτουργεί και ένας παράδοξος μηχανισμός.

Ο νέος το βράδυ κάνει πάρτι και το πρωί ο γονιός του διαμαρτύρεται για το lockdown και τις οικονομικές του συνέπειες.

Υπάρχουν δύο τρόποι για να το προσεγγίσεις αυτό.

Ο ένας είναι να χρεώσεις τη συγκεκριμένη συμπεριφορά στον «κωλοπαιδισμό» και στην αδιαφορία μιας μεγάλης μερίδας νέων που αρνείται να αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών.

Ο άλλος είναι να δεχθείς αυτή τη συμπεριφορά ως απολύτως φυσιολογική, αναγνωρίζοντας ότι η έννοια της ατομικής ευθύνης διευρύνεται όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος.

Ο νέος πρωτίστως θα υπακούσει στο ένστικτό του. Και εν τέλει, όσοι δυσφορούν, ας αναλογιστούν πώς μεγαλώνουμε ως κοινωνία τα παιδιά μας. Αν τους λείψει κάτι, πέφτουν στο πάτωμα και κλαίνε. Και ας μην ξεχνάμε ότι αυτή η γενιά των νέων έχει περάσει χειρότερα σε σχέση με όσα έζησαν οι γονείς τους. Και οι δύο προσεγγίσεις είναι σωστές και λειτουργούν ταυτόχρονα. Και αν θέλετε, αυτή η συμπεριφορά από την πλευρά των νέων είναι «κεκτημένο» του σύγχρονου πολιτισμού που σου επιτρέπει να δυσφορείς για οτιδήποτε σε βγάζει από τη βολή σου ή σε υποχρεώνει να αναθεωρήσεις την πορεία σου.

Είναι, λοιπόν, λάθος να τα βάζουμε με τους νέους για τη συμπεριφορά τους. Είναι σαν να τα βάζουμε με την ίδια τη ζωή. Ζούμε όλοι στον ίδιο κόσμο, αλλά και ο καθένας βρίσκεται σε έναν δικό του. Ο νέος θέλει να παρτάρει, ο έμπορος να ανοίξει το μαγαζί και ο μπάρμαν να σερβίρει ποτά. Το άνοιγμα των καταστημάτων ελέγχεται. Τα μπαρ τα κρατάς κλειστά όσο θέλεις. Οι νέοι όμως δεν μένουν σπίτι. Θα ήταν αφύσικο.

παρτι
συνεχεια αναγνωσης

ΑΠΟΨΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας: «Αφήστε τα λουλούδια και τα σοκολατάκια και επιτέλους σεβαστείτε μας!»

Δημοσιεύτηκε

στις

Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας
317 Shares

Έφτασε η 8η του Μάρτη και φέτος, και κατακλύστηκε το σύμπαν από το απαξιωτικό και απαίδευτο πλαίσιο όπου αυτή η μέρα καταλήγει για πολλούς μια μέρα που οι άντρες θα πρέπει να περιποιηθούν τις γυναίκες και να τους κάνουν δώρα και χατίρια επειδή…γιορτάζουν λόγω του φύλου τους.

Γράφει η Αλκυόνη Χριστοδουλάκη

Καμία απολύτως επαφή με την πραγματικότητα, όπως και τις υπόλοιπες 364 μέρες του έτους για τα συγκεκριμένα άτομα. Ακούς άντρα να εύχεται χρόνια πολλά αναμένοντας τη συγκίνηση σου που νομίζει πως σε κάνει να αισθάνεσαι ξεχωριστή, χωρίς φυσικά να γνωρίζει σε πολλές περιπτώσεις τι αντιπροσωπεύει αυτή η μέρα. Διότι εάν γνώριζε δε θα είχε αυτή την πατροναριστική στάση του έλα να σου πάρω κάτι όμορφο να σε χαρώ.

Θα σας πω κάτι που ίσως σας σοκάρει. Πώς θα σας φαινόταν να αφήσετε τα λουλούδια στα ανθοπωλεία και να εξαλείψετε τη μισθολογική διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα; Να αφήσετε τα χρόνια πολλά και τις ευχές και να μηδενίσετε τα ποσοστά βίας και σεξουαλικής κακοποίησης ; Να αφήσετε τα εορταστικά events και να σταματήσετε δια παντός τη μάστιγα του trafficking; Να μην πάρετε σοκολάτες και να υπερασπιστείτε τα δικαιώματα των γυναικών σε ολόκληρο τον κόσμο;

Σε παγκόσμιο επίπεδο 500 εκατομμύρια γυναίκες δεν γνωρίζουν γραφή και ανάγνωση, ενώ 129 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια σε 29 χώρες του κόσμου έχουν υποστεί κλειτοριδεκτομή. Αλλά αυτό απέχει πολύ από εμάς συνεπώς σας αφήνει αδιάφορους, ναι.

Σε κάτι πιο κοντινό, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μία στις δέκα γυναίκες ηλικίας από 15 ετών και άνω έχει υποστεί κάποια μορφή βίας, ενώ μία στις δέκα δηλώνει ότι βίωσε σεξουαλική βία από ενήλικα πριν συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας της.

Μέσα σε ένα χρόνο 16,7 εκατομμύρια γυναίκες υπέστησαν σωματική βία ή σεξουαλική κακοποίηση σε χώρες της ΕΕ.

Με βάση τα στοιχεία του 2016 από το ΙΚΑ, ο μισθός των γυναικών είναι κατά 226 ευρώ το μήνα χαμηλότερος. Η μισθολογική διαφορά ανδρών/γυναικών στην Ελλάδα φτάνει το 45,2% ενώ στην Ευρώπη είναι 41,1%.

Δε θα κάνω μαθήματα ιστορίας σε κανέναν για την ημέρα τούτη. Όποιος γνωρίζει, έχει απόλυτη συναίσθηση της αξίας της και κατανοεί πόσο γελοίες φαίνονται οι ανθοδέσμες και τα δωράκια. Όποιος δε γνωρίζει είναι ελεύθερος να ψάξει, να διαβάσει, να μάθει.

Στους άντρες που πιστεύουν στα δικαιώματα των γυναικών και τη διεκδίκηση και απόκτηση τους, δε θα πει κανείς μπράβο, μπράβο για κάτι που θα έπρεπε να είναι ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ , όμως θα υπάρχει εκτίμηση και αλληλοσεβασμός, όπως και σε οποιονδήποτε άνθρωπο, οποιουδήποτε φύλου, που δεν κλείνει τα μάτια στη διαιώνιση της αδικίας, των πατριαρχικών κατάλοιπων, της απόλυτης καταπάτησης δικαιωμάτων.

Σε όποιον δεν κλείνει τα μάτια στις σκληρές εικόνες και στις απάνθρωπες συνθήκες. Σε οποιονδήποτε δεν κλείνεται στο μικρόκοσμο του αγνοώντας την πραγματικότητα και απαξιώνοντας θεμελιώδη δικαιώματα.

 

Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας
συνεχεια αναγνωσης

ΚΡΗΤΗ

Η Κρήτη είναι «γκρίζα» αλλά ΕΣΥ έδωσες χρώμα στην Τσικνοπέμπτη μας 🙂

Δημοσιεύτηκε

στις

Τσικνοπέμπτη
2.4K Shares

Πέρυσι τέτοια μέρα, τέτοια ώρα, βάζαμε πάνω τα κάρβουνα, μαζευόμασταν γύρω από τη φωτιά, γεμίζαμε και τσουγκρίζαμε ποτήρια και κάναμε χαβαλέ, τσιμπολογώντας λαίμαργα μεζέδες μέχρι να βγει το… βαρύ πυροβολικό από τη σχάρα.

Μπορεί να ήταν και πρόπερσι. Δεν θυμάμαι. Έχασα το μέτρημα και να με σχωράτε.

Γράφει ο Ντίνος Ρητινιώτης για το Daynight.gr

Δύο χρόνια τώρα, η Τσικνοπέμπτη, οι Απόκριες, οι ζωές μας όλες, έχουν βγει από τις ράγες της κανονικότητας και αυτό τείνει να γίνει μια  απαράδεκτη συνήθεια.

Με τα μέτρα κατά της πανδημίας να εξαπλώνονται στιβαρά και ταυτόχρονα αναποτελεσματικά πάνω από την Κρήτη και ολόκληρη τη χώρα, η σημερινή ημέρα είναι αν μη τι άλλο περίεργη: Τσικνοπέμπτη σε βαθύ κόκκινο φόντο, μελαγχολική Τσικνοπέμπτη…

Να όμως, που υπάρχουν κάποιοι που βρίσκουν χαραμάδες για να εξέλθουν από την γκριζίλα που μάς έχει επιβληθεί, κάποιοι που με τη στάση τους ρίχνουν μεταφορικά και κυριολεκτικά χρώμα στη μουντίλα του κυρίαρχου πλαισίου.

Όπως, καλή ώρα, αυτή η γυναίκα στο Ηράκλειο, που αποφάσισε να τροποποιήσει την ρουτινιάρικη βόλτα με το μωρό της, και πριν πατήσει τον κωδικό 6 στο κινητό της, φρόντισε να φορέσει την αποκριάτικη στολή για να ξεχυθεί στους δρόμους.

Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε στο cretalive

Το θέαμα, λογικά, θα φάνηκε παράταιρο στους περαστικούς: Έχουμε συνηθίσει, βλέπετε, να συναντάμε μυριάδες όμορφα χαμόγελα καλυμμένα με ιατρικές και υφασμάτινες μάσκες, αλλά -προς θεού- όχι δα και να βλέπουμε κάποιον ντυμένο σε καρναβαλική περίοδο.

Και να μια παγίδα: Η συνήθεια μπροστά στην εκτροπή της κανονικότητας και η νοηματοδότησή της ως κάτι το δεδομένο.

Η γυναίκα αυτή, βρήκε τον τρόπο να κάνει την μικρή της «επανάσταση» και μακάρι να βρει ο καθείς τον τρόπο του για να συμπορευτεί 🙂

Τσικνοπέμπτη
συνεχεια αναγνωσης

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γίναμε μπαλκονάνθρωποι…

Δημοσιεύτηκε

στις

μπαλκονάνθρωποι
12 Shares

Μπαλκονάνθρωποι… Τη χρωστάω αυτή τη λέξη στην εκδότρια Λίζα Σιόλα που τη λάνσαρε τις προάλλες στο κατασυκοφαντημένο Facebook για να μας συστήσει τη φουντωτή και σε πολλαπλή κυοφορία αζαλέα της βεράντας της.

Γράφει η Ρούλα Γεωργακοπούλου

Μακάρι να γεννηθούν κι άλλες τέτοιες λέξεις που να μας συμπεριλαμβάνουν εν αγνοία τους, που να λένε την ιστορία μας λέγοντας ταυτόχρονα τη δική τους. Αυτό δεν είναι το άνθος της οικειότητας που τόσο μας έχει λείψει πάνω από ένα χρόνο τώρα; Να μας φωνάξει κάποιος με τ’ όνομά μας, να πάνε στα τσακίδια οι προσωπικές αντωνυμίες του εγκλεισμού – εγώ, εσύ, εμείς, εμείς, εμείς -, να αποκατασταθεί η διαλυμένη μας ταυτότητα ή και να εμπλουτιστεί με τα νέα χαρακτηριστικά που εν τω μεταξύ απόκτησε.

Πόσο με πήρε να γράψω αυτή την παράγραφο; Οχι και τόσο πολύ, μου φαίνεται. Τόσο ώστε να εξαφανιστεί εν τω μεταξύ από το φινιστρίνι του δωματίου μου ο μόνος άνθρωπος που βλέπω σταθερά κάθε μέρα την ίδια πάντα ώρα. Πού να πήγε; Στην κουζίνα υποθέτω γιατί το κουρτινάκι της είναι τραβηγμένο. Βασικά τον βλέπω σκυφτό με μια νάιλον σακούλα να περισυλλέγει τα ξερά φύλλα από τις ζαρντινιέρες του, να απομακρύνει κάθε κλαδάκι που στραβοφύτρωσε, να αφαιρεί το παραμικρό ζιζάνιο που σε κανονικές συνθήκες δεν θα το πρόσεχε ποτέ. Ο άνθρωπος της νέας εποχής έχει για μάτια έναν μεγεθυντικό φακό.

Τουλάχιστον τώρα ξέρω πώς τον λένε κι αν τον φωνάξω μ’ αυτό το όνομα, θα καταλάβει και θα γυρίσει αμέσως να με κοιτάξει. Το ίδιο θα συμβεί αν πάρει αυτός την πρωτοβουλία να μου απευθυνθεί χρησιμοποιώντας το ίδιο όνομα, τις ατελείωτες ώρες που σκάβω το μάρμαρο με το καθημερινό μου βάδην, σταματώντας πού και πού να κόψω καμιά φρέζα μπαλκονιού για το βάζο μου. Ετσι συμβαίνει συνήθως με τους συνονόματους. Εχουν ανεπτυγμένο το ένστικτο της αναγνώρισης και της συνενοχής. Σέβονται και ομνύουν στην τυχαιότητα και την ανάγκη γιατί εκεί μέσα κρύβονται τα επιχειρήματα και οι μηχανισμοί της επιβίωσης.

Σκέφτομαι τι θα γίνει στην απίθανη περίπτωση που θα ‘ρθει κι εμάς η σειρά μας να εμβολιαστούμε. Πώς θα μας ξεκολλήσουν απ’ τα μπαλκόνια μας τα ΕΜΑΚ, η Πυροσβεστική, οι αλεξιπτωτιστές, οι αλπινιστές, οι Ειδικές Δυνάμεις, ο Κινγκ Κονγκ ο ίδιος. Ποιος θα ξεβιδώσει με το κατσαβιδάκι του τους μεντεσέδες που στηρίζουν τη βεράντα μας, να γύρει μονόπαντα αδειάζοντας όλο της το περιεχόμενο στον δρόμο.

«Μπαλκονάνθρωποι στο οδόστρωμα». Να ένα μελλοντικό λογοτεχνικό αριστούργημα! Δίνω μερικά tips για να διευκολύνω τη δουλειά του μελλοντικού χρονικογράφου: Παρουσιάζουν μια μικρή ευαισθησία στη μέση από το συνεχές ξεβοτάνισμα, βλέπουν μόνον τα μικρά και όχι τα μεγάλα, κι αν τους φωνάξεις και γυρίσουν, και πάλι θα δεις την πλάτη τους.

μπαλκονάνθρωποι
συνεχεια αναγνωσης
Διαφήμιση
Διαφήμιση SYNKA

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap