Βρειτε μας στα Social Media

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ

Ελληνική ομορφιά: Όταν η φύση έχει κέφια και δημιουργεί! | ΦΩΤΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Λένε ότι όταν η φύση «έχει κέφια» δημιουργεί έργα τέχνης που θα ζήλευε και ο πιο διάσημος και ταλαντούχος καλλιτέχνης στον κόσμο. Και όχι άδικα. Εικόνες που προκαλούν δέος και θαυμασμό, κάνοντας αυτόν που τις αντικρίζει να αναρωτιέται αν όντως είναι πραγματικές ή δημιουργία της φαντασίας του μπορεί να αντικρίσει κανείς σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τέτοιες εικόνες, μάλιστα, μπορεί να συναντήσει κανείς και στην Ελλάδα, σκόρπιες σε διάφορα σημεία της χώρας. Απέραντες εκτάσεις με αμμοθίνες ή απολιθωμένους κορμούς δέντρων, καυτοί ηφαστειακοί κρατήρες και εντυπωσιακά λιμνοσπήλαιοα στα «θαύματα» της φύσης που ξεχωρίζουν.

Απολιθωμένο Δάσος, Λέσβος

Το ένα από τα δύο μεγαλύτερα απολιθωμένα δάση στον κόσμο βρίσκεται στην Ελλάδα, και πιο συγκεκριμένα στο νησί της Λέσβου (το άλλο είναι το Εθνικό Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους στην Αριζόνα). Σε μία έκταση 150.000 στρεμμάτων στο δυτικό τμήμα του νησιού, αμέτρητοι απολιθωμένοι κορμοί δέντρων διάσπαρτοι στην περιοχή που περιβάλλεται από το Σιγρί, την Ερεσό και την Άντισσα, προκαλούν δέος και θαυμασμό στον επισκέπτη του νησιού.

Οι πρώτες αναφορές στο απολιθεμώνο δάσος της Λέσβου παρατηρήθηκαν τον 19ο αιώνα, με επιστήμονες, μελετητές και περιηγητές να καταφτάνουν στο νησί του Αιγαίου προκειμένου να παρατηρήσουν από κοντά αυτό το θαύμα της φύσης.

Πρόκειται για ένα μοναδικό παγκόσμιο μνημείο της φύσης, που δημιουργήθηκε περίπου πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια, όταν τα ηφαιστειακά υλικά απολίθωσαν το δάσος που τότε βρισκόταν στην περιοχή. Μάλιστα, το γεγονός ότι οι απολιθωμένοι κορμοί διατηρούνται όρθιοι και σε πλήρη ανάπτυξη, αποδεικνύει ότι τα δέντρα απολιθώθηκαν στη θέση όπου βρισκόντουσαν φυσικά, χωρίς να έχουν μεταφερθεί εκεί που συναντιούνται σήμερα. Το μήκος των κορμών φτάνει έως και τα 20 μέτρα, ενώ η διάμετρός τους αγγίζει πολλές φορές τα 3 μέτρα.

Η ύπαρξη του Απολιθωμένου Δάσους δίνει διάφορες πληροφορίες για την Παλαιοχλωρίδα καθώς και την γεωολογική ιστορία της λεκάνης του Αιγαόυ από την ημέρα της δημιουργίας του μέχρι και σήμερα. Το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου αποτελεί προστατευόμενο φυσικό μνημείο, ενώ από το 1985 έχει ανακηρυχθεί ως Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης και το 2004 εντάχθηκε στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO. Σημείο αναφοράς για ολόκληρο το νησί, επίσης, και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, που λειτουργεί από το 1994.

Αμμοθίνες, Λήμνος

Σε μία έκταση 70 στρεμμάτων περίπου, στο βόρειο τμήμα της Λήμνου περιμένει μια πραγματική έκπληξη τους επισκέπτες του νησιού. Ο λόγος για τις περίφημες Αμμοθίνες, που θυμίζουν πολύ τις αφρικανικές ερήμους, και συναντώνται κοντά στο χωριό Κατάλακκος και την παραλία Γομάτι. Ένα τοπίο που δεν φαντάζεται ότι θα συναντήσει κανείς σε ελληνικό νησί, εξαιρετικά σπάνιο και απόκοσμο, που αξίζει κανείς να επισκεφτεί και να θαυμάσει από κοντά.

Όσο προχωράτε προς του αμμόλοφους και κατευθύνεστε προς τις Παχιές Αμμουδιές, τόσο πιο εντυπωσιακό γίνεται το φυσικό σκηνικό ολόγυρά σας, σε μια τοποθεσία που δεν φαίνεται καθόλου να δικαιολογεί την ύπαρξή τους. Η παρουσία των Αμμοθίνων, ωστόσο, μαρτυρά την ύπαρξη θάλασσας στην περιοχή κατά την παλαιολιθική εποχή.

Σύμφωνα με τους ντόπιους πρόκειται για την μοναδική έρημο στην Ευρώπη. Στα όσα επίσης, κεντρίζουν το ενδιαφέρον στην περιοχή, τα ερείπια του μεσαιωνικού κάστρου και του βυζαντινού πύργου της Μεγίστης Λαύρας.

Διαβάστε τη συνέχεια στο newsbeast

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ