Βρειτε μας στα Social Media

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ

Αυτός είναι ο πιο μαγευτικός μεσαιωνικός οικισμός! | ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο Ανάβατος, ο μεσαιωνικός οικισμός της κεντρικής Χίου ερειπωμένος σήμερα είναι ένα από τα σημαντικότερα χωριά-μνημεία του νησιού. Απέχει 20 χλμ από την πόλη και πήρε το όνομά του από τη δύσβατη θέση του. Η ίδρυσή του στην κορυφή ενός απόκρημνου βραχώδους λόφου, ύψους 450 μέτρων, ανάγεται στην πρωτοβυζαντινή περίοδο, όπως φαίνεται από τα νομίσματα που βρέθηκαν εκεί. Η αρχική εγκατάσταση έγινε για στρατιωτικούς και αμυντικούς λόγους. Στα γενουατικά χρόνια (1346-1566) διευρύνθηκε στο πλάτωμα της κορυφής και τειχίστηκε. Η τειχισμένη ακρόπολη, το Παληό Χωριό, κατά τον Γ. Ζολώτα, ήταν πυκνά δομημένη και διαιρούνταν σε τέσσερεις συνοικίες. Από τα κτίσματα διατηρούνται η πύλη εισόδου, στη μοναδική πρόσβαση από τα βόρεια, ερείπια πύργων και σπιτιών και δύο μεγάλα κτήρια της Τουρκοκρατίας, ο δίκλιτος ναός του Παλαιού Ταξιάρχη και το «Τριώροφο κτήριο», ελαιοτριβείο στο ισόγειο, διδακτήριο στον πρώτο όροφο, όπου ενσωματώθηκε και η παλιά δεξαμενή, και επάνω, στον δεύτερο όροφο, ο ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου.

Ο οικισμός κατά τον 16ο αιώνα επεκτάθηκε και έξω από το τείχος, στο Μεσοχώρι. Εκτείνεται βορειοανατολικά στην πλαγιά και διασχίζεται από δύο κύριους δρόμους και άλλους μικρότερους, στους οποίους βλέπουν τα σπίτια. Αυτά είναι στενομέτωπα με όροφο, κτισμένα από γκρίζα πέτρα και οριζόντιο ξύλινο δώμα, προσαρμοσμένα στο απότομα κεκλιμένο έδαφος. Κατά την περίοδο αυτή κτίστηκε έξω από τον οικισμό και ο κοιμητηριακός ναός του Αγίου Γεωργίου. Μετά τις φοβερές σφαγές του 1822 και τον καταστρεπτικό σεισμό του 1881, το χωριό ερημώθηκε και οι λιγοστοί κάτοικοι που σώθηκαν έκτισαν στους πρόποδες, στα τέλη του 19ου αιώνα, το Νέο Χωριό, όπου δεσπόζει η νεότερη εκκλησία του Ταξιάρχη. Ο Ανάβατος δεμένος με ιστορία και θρύλους, από τις πειρατικές επιδρομές και τις βαρβαρότητες των Οθωμανών το 1822, όταν οι γυναίκες για να μην πέσουν στα χέρια τους τραγουδώντας έπεσαν στο βάραθρο, στέκεται σήμερα περήφανος «Μυστράς του Αιγαίου», όπως αποκαλείται, μαγεύοντας τους επισκέπτες του.

Ο μεγάλος ζωγράφος της Χίου Νίκος Γιαλούρης, πέρα από τις εικόνες του, μας έδωσε και την ομορφότερη περιγραφή του: «Μέσα σε τούτη την αγκαλιά της πευκοθάλασσας, αρμενίζει γαλέρα ο Ανάβατος πάνω στο μαβί το βράχο του, λες και πασκίζει να ξεφύγει απ’ τον οδοιπόρο που διψά την παράξενή του γνωριμία. Κι όσο κατεβαίνεις και χώνεσαι στα δέντρα, τόσο κρύβεται και πάλι ξετρυπώνει και καμαρώνει, παίζει με τα σύννεφα… Στον κάμπο, εκεί που πρωτοστήθηκε το χωριό οι ελιές πληθύνανε. Τα καμίνια ένα γύρω θυμιάζουνε το θεό της φωτιάς για να πάει καλά η μέρα. Το λάδι και το μέλι είναι το μοναδικό βιος του χωριού. …Σαν βάλανε οι πειρατές το πόδι στο νησί κι ανέβηκαν απ’ την Ελίντα, το ’καψαν το χωριό φορές αμέτρητες, ξεκληρίσανε τους κολήγους, μα όσοι γλυτώναν χτίζανε λιγάκι πιο αψηλά ως που φωλιάσανε στο βράχο, γεμάτο πληγές από κοκκινόχωμα, σπηλιές και κουφάλες. Σαν πλησιάσεις για καλά και ξεχωρίσεις σπίτια και τειχιά χρυσά, θαρρείς πως, μόλις σκαρφαλώσεις, το πάτησες κι όλας το καστρί. Μα είναι παιχνίδι που σου’παιζε το Φως γιατί, κάτωθέ σου, ανοίγεται χάος μεγάλο κι ο δρόμος που όλο στενεύει, βουτά ως τον πάτο σκιερής χαράδρας.

Στα ριζά της ανηφόρας θα σταθείς για να κοιτάξεις, αψηλά, να δεις το Κάστρο που κρέμεται ανάμεσα σε δύο σύννεφα σαν τραντάφυλλα πρωινά. Τοίχοι που τους κρατάει μια πέτρα ή μια ρίζα αγριοπρίναρο στην άκρη του γκρεμού, σπίτια λαμπαδωτά, κι ο παλιός Ταξιάρχης στην κορφή. Πρέπει να ’μπεις στο καινούργιο χωριό, εκεί που τελειώνουν τα χαλάσματα, για να νοιώσεις πνοή ανθρώπινη. … Τα σπίτια που κατοικούνται είναι λιγοστά και τα ξεχωρίζεις απ’ το αλλοιώτικο άσπρισμα γύρω στα παράθυρα και τις πόρτες. Είν’ όλα χτισμένα από ντόπια πέτρα, σιδερένια και γυαλιστερή. Κάθε σπίτι σαν καστέλλο, ριζωμένο στην πέτρα». … Νίκου Γιαλούρη, Χίος, το νησί των ανέμων, β΄ έκδοση, Χίος 1995, 53-56.

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση SYNKA
Διαφήμιση Cretanphysis Face Cream
Σχολίασε το άρθρο
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Facebook και Instagram
Διαφήμιση SYNKA
Διαφήμιση Cretanphysis Face Cream

ΣΧΟΛΙΑ:

Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ

Το χειρότερο ξύπνημα που μπορεί να σου τύχει! | ΒΙΝΤΕΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

από

2 Shares

Είσαι σπίτι μετά από μια κουραστική ημέρα και επιτέλους φθάνει η στιγμή που θα αράξεις δίπλα στη πισίνα που έχεις και τόσο χαίρεσαι για αυτό.

Όλα καλά λοιπόν μέχρι που καθώς χαλαρώνεις ανοίγεις τα μάτια και βλέπεις πως παρέα σου στην πισίνα χαλαρώνει και μία αρκούδα που κάπως βρήκε τρόπο να μπει στην αυλή!

Όσο απίστευτο και αν ακούγεται, δεν είναι σενάριο φαντασίας αλλά ότι έζησε ένας αμερικανός στην Καλιφόρνια που δεν πίστευε στα μάτια του καθώς η αρκούδα όχι μόνο στεκόταν μπροστά του, αλλά τον πλησίασε σαν να μην τρέχει τίποτα… 

Δείτε το βίντεο που έχει γίνει σούπερ viral:

συνεχεια αναγνωσης

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ

Τσουνάμι 30 μέτρων «κατάπιε» ολόκληρο τάνκερ! | ΒΙΝΤΕΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

από

τσουνάμι
7 Shares

Πώς είναι άραγε να πέφτει πάνω σου με όλη την ορμή της φύσης ένα κύμα 30 ολόκληρων μέτρων που δεν μπορεί τίποτα να το σταματήσει;

Δυστυχώς, είναι ελάχιστοι οι άνθρωποι που συναντήθηκαν με ένα τσουνάμι στη στεριά και έζησαν για να μπορούν να περιγράψουν την εμπειρία.

Στη θάλασσα, όμως, και ιδιαίτερα στα υπερσύγχρονα τάνκερ που είναι σχεδόν αβύθιστα -αν και όπως έχει αποδείξει ο Τιτανικός κανένα καράβι δεν είναι τελείως αβύθιστο ποτέ- τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Έτσι, στο βίντεο που ακολουθεί η κάμερα κατέγραψε ένα από τα μεγαλύτερα κύμματα που έχουν καταγραφεί ποτέ στην ιστορία.
Η στιγμή μάλιστα που χτυπάει το τάνκερ είναι το λιγότερο συγκλονιστική.

Δείτε το κύμα 30 μέτρων να πέφτει πάνω στο τάνκερ

τσουνάμι
συνεχεια αναγνωσης

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ

Ο 20χρονος που κάνει αδιανόητα πράγματα με το σώμα του! | ΒΙΝΤΕΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

από

Στην αρχή όλα όσα βλέπεις σου φαίνονται απίστευτα αλλά πρόκειται για πραγματικότητα που αγγίζει τα όρια των ρεκόρ Γκίνες Ο συγκεκριμένος 20 ετών Ινδός είναι άνθρωπος «λάστιχο» που κάνει πράγματα από ταινία φαντασίας!

Έχοντας ξεκινήσει από την ηλικία μόλις των 7 ετών τις ασκήσεις γιόγκα, σήμερα είναι ικανός να ολοκληρώσει κινήσεις και να πάρει στάσεις που ελάχιστοι στον κόσμο μπορούν.

Η ευλυγισία του είναι πέρα από κάθε φαντασία και κάνει τα πάντα να φαίνονται τόσο εύκολα που είναι σχεδόν εκνευριστικό για όλους εμάς τους συνηθισμένους ανθρώπους.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο που έχει γίνει φουλ viral μια σύντομη επίδειξη των ξεχωριστών ικανοτήτων του:

συνεχεια αναγνωσης

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ

Η στιγμή που το κτίριο γκρεμίζεται μπροστά από περαστική γυναίκα! | ΒΙΝΤΕΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

από

Δεν είναι και λίγο πράγμα να περπατάς χαλαρός στο δρόμο για να πας για ψώνια και ξαφνικά να γλιτώνεις το θάνατο για λίγα μόλις μέτρα!

Αυτό συνέβη σε μία άτυχη και παράλληλα τυχερή περαστική γυναίκα σε μία μικρή πόλη της Ινδίας και όλο το περιστατικό καταγράφηκε σε κάμερα κτηρίου στην άλλη πλευρά του δρόμου.

Η γυναίκα χωρίς να έχει την παραμικρή ιδέα για το τι θα μπορούσε να συμβεί το επόμενο λεπτό, βρέθηκε ακριβώς μπροστά από ένα διώροφο κτήριο που για άγνωστο μέχρι τώρα λόγο έπεσε σαν “χάρτινο” και έσπειρε τον πανικό σε όλη τη γειτονιά

Δείτε το βίντεο με την απίστευτη σκηνή:

συνεχεια αναγνωσης

VIRAL

Κι όμως, υπάρχουν λευκά λιοντάρια! | ΒΙΝΤΕΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

από

33 Shares

Οι λεοπαρδάλεις είναι πιτσιλωτές, οι τίγρεις έχουν μαύρες ραβδώσεις, τα λιοντάρια έχουν κρεμ χρώμα και τα αρσενικά περήφανες καφετιές λεοντές.

Είστε απόλυτα σίγουροι για την προηγούμενη φράση; Αν βάζατε στοίχημα ότι είναι 100% αληθινή τότε θα το χάνατε…

Όπως θα μπορέσετε να δείτε στο παρακάτω βίντεο, πατώντας πάνω στο play, ο βασιλιάς της ζούγκλας κάποιες φορές είναι… λευκός!

Ναι, καλά διαβάσατε. Μπορεί να είναι σπάνια η συγκεκριμένη μετάλλαξη στο πιο διάσημο ανάμεσα στα αιλουροειδή, δεν είναι όμως απίθανη.

Έτσι, η κάμερα κατάφερε να αποθανατίσει αυτό το σπάνιο φαινόμενο την ώρα που «χουζουρεύει» πάνω σε ένα δέντρο.
Λίγο πριν αποφασίσει με τρόπο ατσούμπαλο να κατέβει από τα κλαδιά…

Δείτε ένα από τα ελάχιστα λευκά λιοντάρια του πλανήτη

συνεχεια αναγνωσης

VIRAL

Άγιο είχε η γιαγιά καθώς διέσχιζε απρόσεκτα τον δρόμο! | ΒΙΝΤΕΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

από

Το λιγότερο τυχερή στάθηκε μία ηλικιωμένη κυριούλα που θέλησε έτσι χαλαρά να διασχίσει μία κεντρική λεωφόρο στην Ρωσία, αδιαφορώντας τόσο για την κίνηση όσο και για την νέα πεζογέφυρα που βρίσκονταν λίγα μέτρα παραδίπλα για την αποφυγή ακριβώς αυτών των ατυχημάτων.

Η ηλικιωμένη ξεκίνησε να περνάει τον δρόμο σαν να είναι πεζόδρομος και εκείνη να κάνει την βόλτα της μέχρι που μάλλον κατάλαβε πόσο επικίνδυνο ήταν…

Μέσα σε μία στιγμή αντιλήφθηκε πως είχε γλυτώσει το τρακάρισμα από θαύμα καθώς την είχε δει έγκαιρα ο οδηγός αυτοκινήτου που ευτυχώς οδηγούσε με σχετικά λίγα χιλιόμετρα και είχε καλή οπτική επαφή. H κυρία στο τσακ απέφυγε τον θάνατο ή τουλάχιστον αρκετές εβδομάδες στο νοσοκομείο!

Δείτε το απίστευτο βίντεο που κάνει τον γύρο του ίντερνετ:

συνεχεια αναγνωσης
Διαφήμιση
Διαφήμιση SYNKA

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap