Βρειτε μας στα Social Media

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ

Ο ακαδημαϊκός «θάνατος» των Ελλήνων φοιτητών

Δημοσιεύτηκε

στις

φοιτητές
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η φοιτητική περίοδος ήταν πάντα συνδεδεμένη με έντονες, μεταβατικές, ζωντανές και πολυποίκιλες εικόνες και εμπειρίες. Ανέκαθεν οι φοιτητές της φιλοσοφικής, της ιατρικής, της νομικής, των πολυτεχνείων είχαν ως χώρο σύζευξης και σμίξης τα αμφιθέατρα, τα προαύλια των σχολών και τα διάφορα στέκια τους, τα οποία βρίσκονταν στα πέριξ των ακαδημαϊκών  εγκαταστάσεων. Τα κλασσικά αμφιθέατρα, λοιπόν, και η φυσική παρουσία των σπουδαστών στις σχολές ήταν σημαντικοί παράγοντες αυτών των ζωντανών εμπειριών που τους ακολουθούσαν μία ζωή.

Γράφει η Ιωάννα Κώνστα για το Daynight.gr

Συνακόλουθα όλων αυτών ήταν η συζήτηση, η πολιτικοποίηση, η κοινωνικοποίηση τους, η πλήρης απόκτηση της φοιτητικής κουλτούρας και νοοτροπίας καθώς και η μεγάλη επιθυμία τους για να βρεθούν στις σχολές.

Το ερώτημα όμως που απασχολεί και επικαιροποιεί το άρθρο είναι τί θα συμβεί σήμερα που τα διαδικτυακά μαθήματα και οι εξ αποστάσεως διαλέξεις έχουν παγιωθεί λόγω της πανδημίας του Covid 19; Τα αποτελέσματα για τους φοιτητές θα είναι ολέθρια, διότι η φοιτητική τους περίοδος, η οποία διαρκεί κατά μέσο όρο 4-5 έτη δαπανάται. Δαπανάται μπροστά σε οθόνες υπολογιστών, σε συστήματα δεδομένων και σε διαδικτυακές συζητήσεις σχολιασμού των μαθημάτων.

Τα νέα δεδομένα και η σύγχρονη πραγματικότητα επιτάσσουν τον συγκεκριμένο τρόπο διδασκαλίας, γεγονός που δεν μπορεί να κριθεί και να σχολιαστεί ούτε και είναι το ζητούμενο του άρθρου. Ωστόσο, επιβάλλεται να γίνει λόγος για τις δυσμενείς συνέπειες που η κατάσταση αυτή δημιουργεί, με θύματα αποκλειστικά τους φοιτητές. Ο πρύτανης του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου Ανδρέας Μπουντουβής ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με όλα τα προηγούμενα χρόνια. Σχεδόν άδεια τα κτίρια, σιωπηλά τα αμφιθέατρα, τα χαμόγελα κρυμμένα πίσω απ’ τις μάσκες».

Σαφώς η μαγεία του αμφιθεάτρου και η διαλεκτική μορφή της διδασκαλίας δεν αντικαθίστανται από την απρόσωπη, μηχανοποιημένη και στείρα τηλεμάθηση που πλέον παρέχεται από τα περισσότερα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα. Πλέον οι φοιτητές παρακολουθώντας το μάθημα από τα σπίτια τους χάνουν την ομαδικότητα και την από κοινού αρωγή με στόχο την επίτευξη του μαθήματος και αποκτούν μια άκρως παθητική στάση. Μήπως, άραγε, νιώθουν ότι οι γνώσεις και οι πληροφορίες που λαμβάνουν δεν προέρχονται από τους γνωστούς τους ακαδημαϊκούς αλλά από… απρόσωπες διαδικτυακές μορφές;

Καθίσταται πολύ απαισιόδοξο ότι η εξέλιξη αυτή ήρθε σήμερα. Σήμερα που ήταν αδήριτο να αντιμετωπιστεί η ήδη απόμακρη στάση των νέων και η προσκόλληση τους στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές. Σήμερα ήρθε και η ακαδημαϊκή τους ”θανάτωση”. Επιπροσθέτως, είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενο το ζήτημα αν η μέθοδος αυτή θα πλήξει περισσότερο την κοινωνικότητα και σφαιρικότητα των σπουδαστών ή αμιγώς την γνωσιακή φύση των ζητημάτων. Διττό το πρόβλημα επομένως, τόσο η αποχή των νέων από την ανεμελιά των φοιτητικών τους χρόνων όσο και από την αμεσότητα και ευθραυστότητα του αμφιθεάτρου.

Η ελπίδα όμως δεν χάνεται, με αποτέλεσμα να αποτελεί ευχή ότι η αποχή από τα αμφιθέατρα δεν θα είναι καθοριστική στις ζωές των φοιτητών και ότι η διάρκεια θα είναι ολίγη. Όπως και να έχει, η δια ζώσης διδασκαλία και η επικοινωνία καθηγητή και φοιτητή είναι η εμπραγμάτωση της υγείας του εκπαιδευτικού συστήματος και κατ΄επέκταση της υγείας της ίδιας της κοινωνίας.

Η παθογένεια αυτή πρέπει να αντιμετωπιστεί και με τα κατάλληλα μέσα οι φοιτητές να επιστρέψουν στην φυσική τους θέση, στις εκάστοτε σχολές τους. Τα Πανεπιστήμια τότε θα ανθίσουν και πάλι ουσιαστικά.

φοιτητές
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Facebook και Instagram
Σχολίασε το άρθρο
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση SYNKA
Διαφήμιση Cretanphysis Face Cream
Διαφήμιση SYNKA
Διαφήμιση Cretanphysis Face Cream

ΣΧΟΛΙΑ:

Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ

Τσουνάμι 30 μέτρων «κατάπιε» ολόκληρο τάνκερ! | ΒΙΝΤΕΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

από

τσουνάμι
4 Shares

Πώς είναι άραγε να πέφτει πάνω σου με όλη την ορμή της φύσης ένα κύμα 30 ολόκληρων μέτρων που δεν μπορεί τίποτα να το σταματήσει;

Δυστυχώς, είναι ελάχιστοι οι άνθρωποι που συναντήθηκαν με ένα τσουνάμι στη στεριά και έζησαν για να μπορούν να περιγράψουν την εμπειρία.

Στη θάλασσα, όμως, και ιδιαίτερα στα υπερσύγχρονα τάνκερ που είναι σχεδόν αβύθιστα -αν και όπως έχει αποδείξει ο Τιτανικός κανένα καράβι δεν είναι τελείως αβύθιστο ποτέ- τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Έτσι, στο βίντεο που ακολουθεί η κάμερα κατέγραψε ένα από τα μεγαλύτερα κύμματα που έχουν καταγραφεί ποτέ στην ιστορία.
Η στιγμή μάλιστα που χτυπάει το τάνκερ είναι το λιγότερο συγκλονιστική.

Δείτε το κύμα 30 μέτρων να πέφτει πάνω στο τάνκερ

τσουνάμι
4 Shares
συνεχεια αναγνωσης

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ

Ο 20χρονος που κάνει αδιανόητα πράγματα με το σώμα του! | ΒΙΝΤΕΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

από

Στην αρχή όλα όσα βλέπεις σου φαίνονται απίστευτα αλλά πρόκειται για πραγματικότητα που αγγίζει τα όρια των ρεκόρ Γκίνες Ο συγκεκριμένος 20 ετών Ινδός είναι άνθρωπος «λάστιχο» που κάνει πράγματα από ταινία φαντασίας!

Έχοντας ξεκινήσει από την ηλικία μόλις των 7 ετών τις ασκήσεις γιόγκα, σήμερα είναι ικανός να ολοκληρώσει κινήσεις και να πάρει στάσεις που ελάχιστοι στον κόσμο μπορούν.

Η ευλυγισία του είναι πέρα από κάθε φαντασία και κάνει τα πάντα να φαίνονται τόσο εύκολα που είναι σχεδόν εκνευριστικό για όλους εμάς τους συνηθισμένους ανθρώπους.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο που έχει γίνει φουλ viral μια σύντομη επίδειξη των ξεχωριστών ικανοτήτων του:

συνεχεια αναγνωσης

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ

Η στιγμή που το κτίριο γκρεμίζεται μπροστά από περαστική γυναίκα! | ΒΙΝΤΕΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

από

Δεν είναι και λίγο πράγμα να περπατάς χαλαρός στο δρόμο για να πας για ψώνια και ξαφνικά να γλιτώνεις το θάνατο για λίγα μόλις μέτρα!

Αυτό συνέβη σε μία άτυχη και παράλληλα τυχερή περαστική γυναίκα σε μία μικρή πόλη της Ινδίας και όλο το περιστατικό καταγράφηκε σε κάμερα κτηρίου στην άλλη πλευρά του δρόμου.

Η γυναίκα χωρίς να έχει την παραμικρή ιδέα για το τι θα μπορούσε να συμβεί το επόμενο λεπτό, βρέθηκε ακριβώς μπροστά από ένα διώροφο κτήριο που για άγνωστο μέχρι τώρα λόγο έπεσε σαν “χάρτινο” και έσπειρε τον πανικό σε όλη τη γειτονιά

Δείτε το βίντεο με την απίστευτη σκηνή:

συνεχεια αναγνωσης

VIRAL

Κι όμως, υπάρχουν λευκά λιοντάρια! | ΒΙΝΤΕΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

από

33 Shares

Οι λεοπαρδάλεις είναι πιτσιλωτές, οι τίγρεις έχουν μαύρες ραβδώσεις, τα λιοντάρια έχουν κρεμ χρώμα και τα αρσενικά περήφανες καφετιές λεοντές.

Είστε απόλυτα σίγουροι για την προηγούμενη φράση; Αν βάζατε στοίχημα ότι είναι 100% αληθινή τότε θα το χάνατε…

Όπως θα μπορέσετε να δείτε στο παρακάτω βίντεο, πατώντας πάνω στο play, ο βασιλιάς της ζούγκλας κάποιες φορές είναι… λευκός!

Ναι, καλά διαβάσατε. Μπορεί να είναι σπάνια η συγκεκριμένη μετάλλαξη στο πιο διάσημο ανάμεσα στα αιλουροειδή, δεν είναι όμως απίθανη.

Έτσι, η κάμερα κατάφερε να αποθανατίσει αυτό το σπάνιο φαινόμενο την ώρα που «χουζουρεύει» πάνω σε ένα δέντρο.
Λίγο πριν αποφασίσει με τρόπο ατσούμπαλο να κατέβει από τα κλαδιά…

Δείτε ένα από τα ελάχιστα λευκά λιοντάρια του πλανήτη

33 Shares
συνεχεια αναγνωσης

VIRAL

Άγιο είχε η γιαγιά καθώς διέσχιζε απρόσεκτα τον δρόμο! | ΒΙΝΤΕΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

από

Το λιγότερο τυχερή στάθηκε μία ηλικιωμένη κυριούλα που θέλησε έτσι χαλαρά να διασχίσει μία κεντρική λεωφόρο στην Ρωσία, αδιαφορώντας τόσο για την κίνηση όσο και για την νέα πεζογέφυρα που βρίσκονταν λίγα μέτρα παραδίπλα για την αποφυγή ακριβώς αυτών των ατυχημάτων.

Η ηλικιωμένη ξεκίνησε να περνάει τον δρόμο σαν να είναι πεζόδρομος και εκείνη να κάνει την βόλτα της μέχρι που μάλλον κατάλαβε πόσο επικίνδυνο ήταν…

Μέσα σε μία στιγμή αντιλήφθηκε πως είχε γλυτώσει το τρακάρισμα από θαύμα καθώς την είχε δει έγκαιρα ο οδηγός αυτοκινήτου που ευτυχώς οδηγούσε με σχετικά λίγα χιλιόμετρα και είχε καλή οπτική επαφή. H κυρία στο τσακ απέφυγε τον θάνατο ή τουλάχιστον αρκετές εβδομάδες στο νοσοκομείο!

Δείτε το απίστευτο βίντεο που κάνει τον γύρο του ίντερνετ:

συνεχεια αναγνωσης

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ

Σεισμός: Μπαίνουν στον προσομοιωτή και ακολουθεί… χαμός! | ΒΙΝΤΕΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

από

Σεισμός: Αυτός ο προσομοιωτής δονήσεων απλά ΔΕΝ υπάρχει! | ΒΙΝΤΕΟ
1 Share

Ο σεισμός είναι ένα από τα πιο τρομακτικά και φονικά φαινόμενο στον πλανήτη, κάτι που γνωρίζουν καλά οι Ιάπωνες.

Η χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου βρισκόταν πάντα στο μάτι του κυκλώνα όσον αφορά τις σεισμικές δονήσεις.

Οι συμπαθείς Απανατολίτες ζουν υπό τη μόνιμη απειλή του εγκέλαδου, μιας και κατοικούν σε μία από τις πιο σεισμογενείς περιοχές της Γης.

Φυσικά, αυτό τους έχει αναγκάσει -και μιας και είναι και πολυμήχανοι- να εξελιχθούν πάρα πολύ στον τομέα της κατασκευής κατάλληλων κτιρίων αλλά και γενικά της αντιμετωπίσης του εγκέλαδου.

Αν, μάλιστα, πατήσετε το play στο παρακάτω βίντεο θα καταλάβετε τι ακριβώς εννοούμε, αφού αυτός ο προσομοιωτής δονήσεων απλά ΔΕΝ υπάρχει!

Δείτε τι κάνουν οι Ιάπωνες για να αποφύγουν τον σεισμό

Σεισμός: Αυτός ο προσομοιωτής δονήσεων απλά ΔΕΝ υπάρχει! | ΒΙΝΤΕΟ
1 Share
συνεχεια αναγνωσης
Διαφήμιση
Διαφήμιση SYNKA

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap