Βρειτε μας στα Social Media

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ

Οι προοπτικές του ΧΑ το 2017 – Δέκα στελέχη της αγοράς καταθέτουν τις εκτιμήσεις τους και επιλέγουν μετοχές

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Οι λόγοι που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε άνοδο, οι βασικοί κίνδυνοι που μπορούν να εκτροχιάσουν τον δείκτη και οι μετοχές επιλέγουν για το νέο έτος
Συγκρατημένα αισιόδοξα είναι τα στελέχη της αγοράς για το 2017 και σημειώνουν πως υπάρχουν λόγοι για να κινηθεί υψηλότερα το ΧΑ και δείχνει τεχνικά έτοιμο για καλύτερα επίπεδα, αλλά ελλοχεύουν και σημαντικοί κίνδυνοι που θα μπορούσαν να ανατρέψουν μία ανοδική πορεία.
Δέκα στελέχη της αγοράς μίλησαν στο Bankingnews.gr και κατέθεσαν τις απόψεις τους για τη νέα χρονιά.
Όλοι έχουν στραμμένο το βλέμμα στην αξιολόγηση και σημειώνουν πως αν γίνουν αυτά που πρέπει θα μπορούσε η ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί και το ΧΑ να δει σημαντικά υψηλότερα επίπεδα.

Ο Νίκος Χρυσοχοΐδης της Ν.Χρυσοχοΐδης ΑΧΕ αναφέρει πως το 2017 θα είναι δύσκολη χρονιά για την Ελλάδα καθώς δεν είμαστε σίγουροι για το πότε και αν θα κλείσει η αξιολόγηση, υπάρχουν νέα φορολογικά μέτρα που δεν βοηθούν την ανάπτυξη, και είναι ανοικτή το θέμα της ένταξης στο QE που θέλει να ελπίζει πως η Ελλάδα θα συμπεριληφθεί, χωρίς ωστόσο να είναι από μόνο του αυτό αρκετό.
Οι κορυφαίες επιλογές της χρηματιστηριακής είναι οι ίδιες με πέρυσι και περιλαμβάνουν τις ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Coca Cola, Τιτάν, Μυτιληναίο και Aegean ενώ προσθέτει και την ΕΧΑΕ.
Πιστεύει αρκετά στις τρεις πρώτες, θεωρεί γεμάτη την αποτίμηση της Τιτάν και περιμένει υπεραπόδοση από Μυτιληναίο και Aegean η οποία υστέρησε το 2016.

Ο Αλέξανδρος Σίνος της Solidus ΑΧΕΠΕΥ, εκτιμά πως το 2017 θα είναι ανοδικό παρά τα όσα εμπόδια υπάρχουν και η χώρα θα παραμείνει προσηλωμένη στην ευρωπαϊκή της πορεία.
Εκτιμά πως θα υπάρξει ανάπτυξη, ασθενική και όχι με τους ρυθμούς που περιμένει η κυβέρνηση, ενώ από πλευράς μετοχών, θεωρεί πως οι τράπεζες θα είναι μέσα στους πρωταγωνιστές.

Σύμφωνα με τον Βαγγέλη Σιούτη της Guardian Trust, το τοπίο είναι θολό και δεν είναι ξεκάθαρο τι θα γίνει στο επόμενο διάστημα με τόσα θέματα ανοικτά.
Περιμένει μεγάλη μεταβλητότητα και ελπίζει πως θα υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη για τη χώρα.
Τονίζει πως όλοι οι εμπλεκόμενοι στην αγορά έχουν κουραστεί από αυτήν την κατάσταση, τα μνημόνια κρατούν πολλά χρόνια, πάμε από την μία αξιολόγηση στην άλλη, επενδύσεις δεν έρχονται, η αβεβαιότητα διατηρείται και όλοι οι επενδυτές, εγχώριοι και ξένοι έχουν κουραστεί.
Για τον κ.Σιούτη το κακό σενάριο θα ήταν να υπάρξει ένας νέος κύκλος εσωστρέφειας, να μην ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, να υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις.
Επιπλέον, έχει το βλέμμα του στραμμένο και στις ξένες αγορές και περιμένει τα πρώτα δείγματα γραφής από τον Donald Trump, σημειώνοντας πως μέχρι σήμερα οι αγορές έχουν προεξοφλήσει πως όποια θετικά έχει πει ο Trump θα τα κάνει και τα αρνητικά δεν θα τα κάνει.
Μένει όμως να δούμε στην πράξη τι θα γίνει, καταλήγει ο κ.Σιούτης.
Αναφορικά με μετοχές ξεχωρίζει εκείνες με καλά θεμελιώδη, αξιόπιστο management, εταιρείες με προγράμματα αγοράς ιδίων μετοχών και συγκεκριμένα θεωρεί τις Μυτιληναίος, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Folli Follie και Jumbo που τα πήγαν καλά το 2016, ότι μπορεί να συνεχίσουν και το 2017.

Κατά τον Κωνσταντίνο Φέγγο της Versal Investment Services, η αγορά φαίνεται πως έχει πιάσει πάτο και η περιοχή των 580-590 μονάδων αποτελεί μία πολύ ισχυρή στήριξη.
Αν όλα πάνε καλά το 2017 θα μπορούσε να είναι μία καλύτερη χρονιά και έναντι του 2016 και έναντι των προηγούμενων ετών.
Η αξιολόγηση, η επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, η ένταξη στο QE, η διευθέτηση των κόκκινων δανείων, η υψηλή φορολογία είναι κρίσιμα θέματα και πρέπει να γίνουν οι αλλαγές αλλιώς θα είναι άσχημα τα πράγματα.
Ο κ.Φέγγος εκτιμά πως τη νέα χρονιά το ΧΑ θα κινηθεί ήπια προς τα πάνω και αν γίνουν αυτά που πρέπει πιο έντονα, ενώ τονίζει πως για να δούμε μεγάλη υποχώρηση θα πρέπει να υπάρξουν δυσάρεστες εξελίξεις καθώς έχει τεχνικά ενσωματώσει πολλά αρνητικά το ΧΑ.

Ο Λουκάς Παπαϊωάννου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ σημειώνει πως το ΧΑ θα χαρίσει και φέτος έντονες συγκινήσεις και εκμεταλλευόμενοι την μεταβλητότητα θα πρέπει οι επενδυτές να εξετάσουν την δημιουργία θέσεων, ανάλογα με το ύψος του κινδύνου που θέλουν να αναλάβουν.
Επενδυτές με επιθετικότερο προφίλ, θα μπορούσαν να χτίζουν βραχυχρόνιες θέσεις (trading) σε ελληνικούς τραπεζικούς τίτλους (ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ,ΕΤΕ) αρκετά χαμηλότερα από τις πρόσφατες τιμές Α/Κ, αφού εκτιμούμε ότι θα κινηθούν υψηλότερα αν όλα κυλίσουν ομαλά.
Πρόσθετα αν η διαχείριση των κόκκινων δανείων επιταχυνθεί και το ύψος των NPL (καθυστερούμενων δανείων) αρχίσει να μειώνεται, η εικόνα των αποτελεσμάτων των τραπεζών θα βελτιωθεί τάχιστα, αν και η ανταλλαγή των ομολόγων του ESM (που κατέχουν) εκτιμούμαι ότι θα επιβαρύνει σημαντικά τα αποτελέσματα τους βραχυπρόθεσμα.
Γενικότερα οι επενδυτές θα πρέπει να επικεντρωθούν σε εξωστρεφείς, αλλά και κερδοφόρες εταιρίες που παρουσίασαν το 2016 καλά και βελτιούμενα οικονομικά στοιχεία, παρά τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που αντιμετώπισαν.
Άλλη μία κατηγορία εταιρειών που χρήζουν προσοχής είναι όσες παρουσιάζουν εξαιρετικά χαμηλές αποτιμήσεις σε σχέση με την λογιστική τους αξία (P/BV) και δείχνουν σημεία αναστροφής των αρνητικών τους αποτελεσμάτων.
Οι τοποθετήσεις θα πρέπει να γίνονται σε τεχνικές διορθώσεις, μειώνοντας τον αναλαμβανόμενο κίνδυνο.

Ο Δημήτρης Σαρρής, της Σαρρής ΑΧΕ, σημειώνει πως η αγορά εξαρτάται από την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους δανειστές.
Έχει γίνει μια προεργασία και πιστεύουμε πως θα ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση τον Ιανουάριο και αυτό για μας είναι το θετικό σενάριο.
Αν δεν υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις, όπως εκλογές ή δημοψήφισμα, το ΧΑ θα προεξοφλήσει την επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στο δεύτερο εξάμηνο και θα κινηθεί ανοδικά.
Ο κ.Σαρρής εκτιμά πως οι μετοχές των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή και Viohalco έχουν περιθώρια ανόδου και θα είναι μεταξύ των πρωταγωνιστών της νέας χρονιά.

Για τον Μάνο Χατζηδάκη της Beta Χρηματιστηριακής η Ελλάδα έχει την δυνατότητα να διαφοροποιηθεί θετικότερα από το σύνολο των άλλων ανεπτυγμένων αγορών και μέσα από ένα αφήγημα εσωτερικής ανάκαμψης της οικονομίας να αποκαταστήσει τις σχέσεις εμπιστοσύνης με την διεθνή επενδυτική κοινότητα.
Οι τράπεζες ως εκφραστές των μακροοικονομικών βελτιώσεων και οι ισχυρές κερδοφόρες εμποροβιομηχανικές εταιρίες θα έχουν τον πρώτο λόγο προτίμησης των ξένων κεφαλαίων στο ενδεχόμενο επικράτησης του θετικού σεναρίου της ελληνικής αγοράς.
Η Ελληνική οικονομία ξεκινάει με καλύτερες προοπτικές το 2017 από ότι το 2016.
Οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίου μετά από 18 μήνες μπορούν να αρθούν μερικώς βοηθώντας την ομαλότερη ροή του χρήματος, ενδεχομένως και την ταχύτερη επιστροφή των καταθέσεων.
Η Ελλάδα δικαιούται πλέον μετά από μια πλεονασματική χρονιά με οριακό ΑΕΠ να ανεβεί μία ή δύο βαθμίδες πιστοληπτικής αξιολόγησης που θα δώσουν ένα μήνυμα εμπιστοσύνης προς τις Αγορές.
Η εκκίνηση των επενδύσεων σε περιφερειακά αεροδρόμια, ΤΑΡ, Ελληνικό κ.α. μπορούν να βελτιώσουν τους δείκτες απασχόλησης οι οποίοι παραμένουν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.
Όλοι οι προηγούμενοι καταλύτες μπορούν να συνδράμουν στην επίτευξη του 2,7% και να αντισταθμίσουν ή να περιορίσουν τους κλυδωνισμούς που πιθανόν να προέλθουν από το εξωτερικό.
Αρκεί εσωτερικά να υπάρξει ηρεμία, φαινόμενο το οποίο αγνοείται από τα τέλη του 2009, καταλήγει ο κ.Χατζηδάκης.

Ο Απόστολος Μάνθος από τη Δυναμική Χρηματιστηριακή σημειώνει πως η αγορά έχει ξεφύγει από τα επίπεδα του παρελθόντος και τώρα βρίσκεται μεταξύ ενός εύρους 595-650 μονάδων, εξέλιξη που είναι θετική.
Για όσο διάστημα παραμένει μέσα σε αυτό το επίπεδο θα συνεχίσει να κοιτάει υψηλότερα και έχει πιθανότητες για υψηλότερα, δηλαδή πάνω από τις 700 μονάδες.
Αν κλείσει κάτω από τις 600 μονάδες και παραμείνει χαμηλότερα θα αποτελέσει θετική εξέλιξη.
Ο κ.Μάνθος σημειώνει πως μπορεί να μείνουμε μέσα στο εύρος αυτό για άλλον ένα μήνα η αγορά και να περιμένει την αξιολόγηση και σημειώνει πως κοιτάει τι θα κάνουν τα βαριά χαρτιά πλην τον τραπεζών και αρκετά δείχνουν διαθέσεις για υψηλότερα και δεν έχουν διάθεση να γυρίσουν πίσω, ενώ άλλα βρίσκονται και σε ιστορικά υψηλά.

Ο Αλέξανδρος Μωραϊτάκης της Nuntius ΑΧΕΠΕΥ σημειώνει πως αν το πολιτικό σύστημα πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό θα δούμε καλύτερες μέρες στην οικονομία και άρα και στο χρηματιστήριο.
Αν συνεχίσει να μην τη λέει δεν πρόκειται να δούμε καλύτερες μέρες.
Όλα, σημειώνει ο κ.Μωραϊτάκης, εξαρτώνται από το πολιτικό προσωπικό για αυτό και είναι δύσκολο να εκφέρει κάποιος άποψη για την αγορά.
Η τύχη του λαού εξαρτάται από τον ίδιο το λαό.
Με το να κατηγορούμε συνέχεια τους άλλους δεν γίνεται τίποτα.

Ο Δημήτρης Τζάνας, της Κύκλος Χρηματιστηριακής σημειώνει πως η ορατότητα είναι χαμηλή και οι μαύροι κύκλοι είναι περισσότεροι από ποτέ, σημερινοί και νέοι ( π.χ. γεωπολιτικό περιβάλλον , Τραμπ, εκλογές στην Ευρώπη κ.α.).
Θετικό να περιμένουμε έχουμε την επίδραση των μέτρων Τραμπ στην οικονομία, που πρέπει όμως πρώτα να τα δούμε.
Επομένως δεν μπορούμε να πούμε πολλά.
Ο πήχης των προσδοκιών είναι επομένως χαμηλός και για το ΧΑ καθώς έχουμε και το εσωτερικό πολιτικό ρίσκο και δεν μπορούμε να καλλιεργήσουμε προσδοκίες για μεγάλη άνοδο.

Γιώργος Κατικάς
Πηγή:bankingnews.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ