Βρειτε μας στα Social Media

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

5 συνταγές για λαχταριστά νηστίσιμα σοκολατάκια

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Νόστιμες, λαχταριστές και πάνω από όλα νηστίσιμες συνταγές για σοκολατάκια.

#1 Σοκολατάκια με υποβρύχιο…

Διαβάστε την συνέχεια στο mothersblog

Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Facebook και Instagram
Σχολίασε το άρθρο
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση SYNKA
Διαφήμιση Cretanphysis Face Cream
Διαφήμιση SYNKA
Διαφήμιση Cretanphysis Face Cream

ΣΧΟΛΙΑ:

Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η συνταγή της ημέρας: Αγνόπιτες Κρήτης για να γλύφεις τα δάχτυλά σου!

Δημοσιεύτηκε

στις

από

12 Shares

Οφείλουν το όνομα τους στην «αγνιά», μαλακή ζύμη τους και είναι από τα πιο κλασικά εδέσματα της κρητικής κουζίνας, που αγαπά τις μυζηθρόπιτες και τις σερβίρει απαραιτήτως με μέλι ή ζάχαρη, ακόμα και όταν η γέμιση είναι ξινομυζήθρα, όπως και σε αυτή τη συνταγή.

Υλικά

    • 500γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
    • 70ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
    • 30ml τσικουδιά
    • 30ml χυμό από πορτοκάλι ή λεμόνι
    • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
    • 230ml νερό χλιαρό

Για τη γέμιση

    • 400γρ. ξινομυζήθρα Κρήτης

Για το τηγάνισμα και το σερβίρισμα

  • ελαιόλαδο
  • μέλι ή πετιμέζι ή ζάχαρη άχνη ή ζάχαρη και κανέλα

Διαδικασία

Όπως συμβουλεύει το olivemagazine, πρώτα ετοιμάζετε τη ζύμη: Κοσκινίζετε το αλεύρι σε μια λεκανίτσα και κάνετε στο κέντρο μια λακκούβα. Ρίχνετε εκεί το ελαιόλαδο, την τσικουδιά, το χυμό του πορτοκαλιού ή του λεμονιού και το αλάτι.

Ανακατεύετε με τα δάχτυλα να ενωθούν τα υλικά και προσθέτετε το νερό σε 2-3 δόσεις, ζυμώνοντας παράλληλα, μέχρι να πάρετε μια ζύμη «αγνιά», μαλακή κι ελαστική δηλαδή, που δεν θα κολλάει όμως στα χέρια.

Χωρίζετε τη ζύμη σε 22 κομμάτια και την πλάθετε σε μπαλάκια, που αφήνετε να ξεκουραστούν σε βαμβακερή πετσέτα. Τα σκεπάζετε με μια δεύτερη πετσέτα.Σε ένα μπολ ρίχνετε την ξινομυζήθρα και τη σπάτε με ένα πιρούνι. Παίρνετε ένα ένα τα μπαλάκια της ζύμης και τα ανοίγετε στην παλάμη σας σε στρογγυλά πιτάκια.

Τοποθετείτε στο κέντρο του καθενός από 1 κουτ. γλυκού μυζήθρα και ξεκινάτε να τραβάτε τη ζύμη λίγο λίγο από τριγύρω και να την ανασηκώνετε προς το κέντρο, πάνω από το τυρί. Στο τέλος θα δημιουργήσετε ένα πουγκάκι και το τυρί θα κρυφτεί εντελώς.

Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά σας.

Βάζετε στη φωτιά ένα τηγάνι να κάψει και ρίχνετε 1 δάχτυλο ελαιόλαδο περίπου.Τοποθετείτε στον πάγκο τα «πουγκάκια» και με έναν πλάστη τα πιέζετε και τα ισιώνετε πάνω κάτω να πλατύνουν και να γίνουν σαν στρογγυλές τηγανίτες.

Κάνετε μια δοκιμή ρίχνοντας ένα μικρό κομματάκι ζύμης στο λάδι. Αν τσιτσιρίσει αμέσως, είναι έτοιμο για τηγάνισμα.Ρίχνετε ένα ένα τα πιτάκια και τα τηγανίζετε μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα πρώτα από τη μία και ύστερα από την άλλη πλευρά.

Τα βγάζετε σε πιατέλα στρωμένη με χαρτί ψησίματος να στραγγίξουν από το περιττό λάδι.Σερβίρετε τις αγνόπιτες ζεστές με μέλι και κανέλα ή, αν προτιμάτε, με ζάχαρη άχνη ή κρυσταλλική και κανέλα.

12 Shares
συνεχεια αναγνωσης

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Κρητική Συνταγή: Μυρωδάτοι χοχλιοί με αγριομάραθα και φρέσκα χόρτα!

Δημοσιεύτηκε

στις

από

Υπάρχουν άπειροι τρόποι να μαγειρέψει και να απολαύσει κανείς τους χοχλιούς (σαλιγκάρια).
Στην Κρήτη είναι αλήθεια πως οι καλές μαγείρισσες και οι έμπειροι μάγειρες γνωρίζουν αρκετούς και συχνά εντυπωσιάζουν ετοιμάζοντας με φαντασία τον μοναδικό αυτό μεζέ.
Ανάμεσα στην μεγάλη ποικιλία και τα ιδιαίτερα γούστα του καθένα μας, υπάρχουν ορισμένες απλές συνταγές που αξίζουν να τις δοκιμάσετε!
Μία εξ’ αυτών οι λαχταριστοί χοχλιοί με φρέσκο μάραθο και μας την παρουσιάζει το cretanfoodnews 🙂
Υλικά για 4 άτομα

  • 1 κιλό  χοχλιούς
  • 1 κιλό αγριομάραθα
  • 1 μάτσο χόρτα γιαχνερά
  • 80 γρ. ελαιόλαδο
  • 250 γρ. πατάτες
  • 3 κρεμμύδια φρέσκα
  • 1 φρέσκο σκόρδο
  • 1 τομάτα μέτρια
  • 1 κουταλιά της σούπας πελτές
  • 1 ποτήρι λευκό κρασί
  • Αλάτι πιπέρι
  • Μία πρέζα κύμινο
  • 1 ½ ποτήρι νερό

Προετοιμασία

Σε μία κατσαρόλα με νερό που βράζει ζεματάμε τους χοχλιούς για λίγα λεπτά. Τους αφαιρούμε από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα και τους καθαρίζουμε. Δηλαδή, αφαιρούμε την μεμβράνη μπροστά από το καβούκι τους και καθαρίζουμε με ένα μαχαίρι το κέλυφος.

Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Πλένουμε και κόβουμε τα μάραθα και τα γιαχνερά χόρτα σε μεγάλα τεμάχια. Πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες ή στα οχτώ κομμάτια. Τρίβουμε την τομάτα.
Εκτέλεση

Σε μία κατσαρόλα τσιγαρίζουμε τους χοχλιούς, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο με όλο το ελαιόλαδο . Προσθέτουμε τον πελτέ και μόλις βγάλει το άρωμα του, σβήνουμε με το λευκό κρασί.

Προσθέτουμε τα χόρτα και τα μάραθα, την τομάτα , τα μπαχαρικά και περίπου 1 ½ ποτήρι νερό.

Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου μισή ώρα.

Tips:
Ο πελτές στο σωτάρισμα βγάζει το άρωμα και τα έλαια του
Προς Αποφυγήν: Οι χοχλιοί όταν μαγειρευτούν περισσότερο από τον απαιτούμενο χρόνο, σφίγγουν στο κέλυφος τους και δεν αφαιρούνται

συνεχεια αναγνωσης

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μενούζες: Το Κρητικό κοκορέτσι που μας… ξελιγώνει!

Δημοσιεύτηκε

στις

από

Υπάρχουν μπόλικοι ζόρικοι μεζέδες που λατρεύουμε στην Κρήτη και σε όλη την Ελλάδα γενικότερα. Μεζέδες που βάση έχουν τα σπλάχνα των ζώων. Γεύσεις που θα έκαναν πολλούς ξένους να στραβώσουν τη μούρη τους μεν, να αλληθωρίσουν δε από τη γεύση. Ναι, καλά, κατάλαβες για το κοκορέτσι μιλάμε. Και πιο συγκεκριμένα για το κρητικό κοκόρετσι: τις μενούζες.
Από τα αρχαία χρόνια οι Έλληνες αγαπούσαν πολύ τα συκωτάκια, τα νεφρά, τα γλυκάδια και τις λοιπές λιχουδιές που έχουν τα προσφέρουν τα αμνοερίφια. Απλά στην Κρήτη, εδώ και αιώνες, γίνεται με ακόμα πιο μερακλίδικο τρόπο: πιο μικρό από το κανονικό, σαν ένα ατομικό πιάτο, πολύ λαχταριστό και λίγο πιο  ντελικάτο.

Μια ωραία συνταγή για Μενούζες

Αφού σου μιλήσαμε για αυτό, ορίστε και μια συνταγή για να το φτιάξεις όπως την προτείνει η διάσημη σεφ Μυρσίνη Λαμπράκη. Και να τονίσουμε ότι αυτό το υπέροχο φαγητό δεν είναι κάτι που χρειάζεται να το γεύεσαι μόνο το Πάσχα.

Για τη συνταγή

  • 2/3 συκωταριά μεγάλη (μαζί με το πνευμόνι)
  • 2/3 σπλήνα (προαιρετικά)
  • 1 1/3 μπόλιες
  • 2/3 κιλό έντερα
  • 1/3 κρεμμύδι ξερό, μέτριο
  • 1 1/3 κουτ. σουπ. μαϊντανό ξερό
  • 2/3 κουτ. σουπ. ρίγανη ξερή
  • 1/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • χυμό από 1 μέτριο λεμόνι
  • αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Κόβετε σε μικρά κομμάτια τη συκωταριά μαζί με το πνευμόνι και τη σπλήνα και ψιλοκόβετε το κρεμμύδι. Σε ένα βαθύ μπολ βάζετε την κομμένη συκωταριά, το πνευμόνι και τη σπλήνα να μαριναριστούν μαζί με το μαϊντανό, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, αλάτι και πιπέρι. Καλύπτετε με μεμβράνη το μπολ και το τοποθετείτε το στο ψυγείο. Αφήνετε να μαριναριστεί για 2 ώρες τουλάχιστον. Βγάζετε τη συκωταριά από το ψυγείο και τη στραγγίζετε από τα υγρά της σε ένα σουρωτήρι.
2. Απλώνετε ένα κομμάτι μπόλιας σε λεία επιφάνεια και προσθέτετε σε αυτό ένα κομμάτι από το μαριναρισμένο συκώτι και πνευμόνι και τη σπλήνα και τυλίγετε σε ρολό. Κόβετε την μπόλια και συνεχίζετε με τα υπόλοιπα υλικά.
3. Παίρνετε το έντερο και αρχίζετε να τυλίγετε τις μενούζες, ξεκινώντας από το κέντρο τους. Στη συνέχεια, παίρνετε την άκρη του και την περνάτε κάτω από το έντερο, μέχρι να τυλιχθεί καλά. Κάνετε το ίδιο και για τις υπόλοιπες μενούζες.
4. Προθερμαίνετε το φούρνο στον αέρα στους 180 βαθμούς. Τοποθετείτε τις μενούζες σε ταψί περιχύνοντας τις με το ελαιόλαδο και ρίγανη. Καλύπτετε το ταψί με αλουμινόχαρτο, το τοποθετείτε στη μεσαία σχάρα του φούρνου και ψήνετε τις μενούζες για 20 λεπτά. Στη συνέχεια, ξεσκεπάζετε, τις περιχύνετε με το χυμό λεμονιού, και τα ψήνετε για ακόμα 30 λεπτά.

ΧΡΗΣΙΜΟ

Πριν ψήσετε τις μενούζες, ζεματίστε τες για 2 λεπτά σε βραστό νερό με αλάτι.

συνεχεια αναγνωσης

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Φτιάχνουμε πεντανόστιμες κρητικές κουταλίτες!

Δημοσιεύτηκε

στις

από

Οι τηγανίτες ή αλλιώς κουταλίτες όπως τις λένε στην Κρήτη, είναι αναμφίβολα αναπόσπαστο κομμάτι των παιδικών αναμνήσεων των περισσοτέρων από εμάς. Οι παραλλαγές πολλές, με πορτοκάλι ή λεμόνι, με μαγιά ή χωρίς, με πετιμέζι, μέλι ή ζάχαρη και κανέλα… Η αλήθεια είναι μια: όπως και να τις φτιάξουμε, αυτές οι…χρυσές ζυμένιες μπουκίτσες, πάντα θα είναι πεντανόστιμες.
Ο χρόνος ετοιμασίας που απαιτούν οι τηγανίτες είναι πάρα πολύ σύντομος και η συνταγή είναι τόσο εύκολη που αξίζει να την προσπαθήσετε, ακόμα και αν η κουζίνα δεν είναι το δυνατό σας σημείο.
Τα υλικά που θα χρειαστούμε για τηγανίτες ή κουταλίτες με θυμαρίσιο μέλι για περίπου 20 ως 25 τεμάχια είναι:
2 ½ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι ζάχαρη
μισό φακελάκι μαγιά
χυμό απο μισό λεμόνι
χλιαρό νερό

Επί το έργον:

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι και κάνουμε με το δάχτυλό μας μια τρύπα στη μέση για να βάλουμε το αλάτι, τη ζάχαρη, και τη μαγιά. Σειρά έχει το λεμόνι και το χλιαρό νερό μέχρι να φτιάξουμε ένα παχύρευστο χυλό, όπως για τους λουκουμάδες φανταστείτε.
Τον αφήνουμε για 45 λεπτά με μία ώρα να φουσκώσει και έτοιμος! Ζεσταίνουμε μπόλικο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και με ένα κουτάλι της σούπας τηγανίζουμε κουταλιά κουταλιά μέχρι να ροδίσουν.
Ανά διαστήματα να βουτάτε το κουτάλι σε ένα ποτήρι νερό για να μη κολλάει το μείγμα πάνω. Σερβίρονται με μπόλικο άθερμο μέλι.
Πηγή: vimakritis

συνεχεια αναγνωσης

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

«Πειραγμένη» ανωγειανή σαρικόπιτα να γλείφεις τα δάχτυλά σου!

Δημοσιεύτηκε

στις

από

Υλικά Συνταγής

4 χωριάτικα φύλλα
4 μήλα κομμένα σε καρέ
2 κ.σ. στακοβούτυρο
4 κ.σ. ζάχαρη μαύρη
1 φλ. σταφίδες
1 φλ. καρύδια
1 κ.σ. κανέλα
300 γραμ. ανθότυρο Κρήτης
μέλι θυμαρίσιο

Για το σερβίρισμα

καβουρδισμένο σουσάμι
κανέλα

Εκτέλεση

Ξεκινάμε τη σαρικόπιτα, ζεσταίνοντας πρώτα το βούτυρο σε τηγάνι. Σοτάρουμε τα μήλα σε μέτρια φωτιά να μαλακώσουν. Πασπαλίζουμε ζάχαρη και κανέλα. Αφήνουμε να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε τις σταφίδες και τα καρύδια.
Αφήνουμε να κρυώσει καλά. Προσθέτουμε το τυρί σε τρίματα κι ανακατεύουμε.
Ανοίγουμε τα φυλλα. Κόβουμε κατά μήκος στη μέση. Βάζουμε γέμιση σε μικρές κουταλιές κατά μήκος του φύλλου. Το τυλίγουμε ρολό, το στρίβουμε σε σαλιγκάρι. Ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα κατά τον ίδιο τρόπο.
Τηγανίζουμε σε λίγο ελαιόλαδο, να ροδίσει κι από τις δυο πλευρές.
Σερβίρουμε περιχύνοντας με μέλι και πασπαλίζουμε σουσάμι και κανέλα.
Πηγή: argiro.gr
(πηγή κεντρικής φωτογραφίας: click4crete)

συνεχεια αναγνωσης

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η συνταγή της ημέρας: Αγνόπιτες Κρήτης για να γλύφεις τα δάχτυλά σου!

Δημοσιεύτηκε

στις

από

203 Shares

Οφείλουν το όνομα τους στην «αγνιά», μαλακή ζύμη τους και είναι από τα πιο κλασικά εδέσματα της κρητικής κουζίνας, που αγαπά τις μυζηθρόπιτες και τις σερβίρει απαραιτήτως με μέλι ή ζάχαρη, ακόμα και όταν η γέμιση είναι ξινομυζήθρα, όπως και σε αυτή τη συνταγή.

Υλικά

    • 500γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
    • 70ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
    • 30ml τσικουδιά
    • 30ml χυμό από πορτοκάλι ή λεμόνι
    • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
    • 230ml νερό χλιαρό

Για τη γέμιση

    • 400γρ. ξινομυζήθρα Κρήτης

 

Για το τηγάνισμα και το σερβίρισμα

  • ελαιόλαδο
  • μέλι ή πετιμέζι ή ζάχαρη άχνη ή ζάχαρη και κανέλα

 

Διαδικασία

Όπως συμβουλεύει το olivemagazine, πρώτα ετοιμάζετε τη ζύμη: Κοσκινίζετε το αλεύρι σε μια λεκανίτσα και κάνετε στο κέντρο μια λακκούβα. Ρίχνετε εκεί το ελαιόλαδο, την τσικουδιά, το χυμό του πορτοκαλιού ή του λεμονιού και το αλάτι.

Ανακατεύετε με τα δάχτυλα να ενωθούν τα υλικά και προσθέτετε το νερό σε 2-3 δόσεις, ζυμώνοντας παράλληλα, μέχρι να πάρετε μια ζύμη «αγνιά», μαλακή κι ελαστική δηλαδή, που δεν θα κολλάει όμως στα χέρια.

Χωρίζετε τη ζύμη σε 22 κομμάτια και την πλάθετε σε μπαλάκια, που αφήνετε να ξεκουραστούν σε βαμβακερή πετσέτα. Τα σκεπάζετε με μια δεύτερη πετσέτα.Σε ένα μπολ ρίχνετε την ξινομυζήθρα και τη σπάτε με ένα πιρούνι. Παίρνετε ένα ένα τα μπαλάκια της ζύμης και τα ανοίγετε στην παλάμη σας σε στρογγυλά πιτάκια.

Τοποθετείτε στο κέντρο του καθενός από 1 κουτ. γλυκού μυζήθρα και ξεκινάτε να τραβάτε τη ζύμη λίγο λίγο από τριγύρω και να την ανασηκώνετε προς το κέντρο, πάνω από το τυρί. Στο τέλος θα δημιουργήσετε ένα πουγκάκι και το τυρί θα κρυφτεί εντελώς.

Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά σας.

Βάζετε στη φωτιά ένα τηγάνι να κάψει και ρίχνετε 1 δάχτυλο ελαιόλαδο περίπου.Τοποθετείτε στον πάγκο τα «πουγκάκια» και με έναν πλάστη τα πιέζετε και τα ισιώνετε πάνω κάτω να πλατύνουν και να γίνουν σαν στρογγυλές τηγανίτες.

Κάνετε μια δοκιμή ρίχνοντας ένα μικρό κομματάκι ζύμης στο λάδι. Αν τσιτσιρίσει αμέσως, είναι έτοιμο για τηγάνισμα.Ρίχνετε ένα ένα τα πιτάκια και τα τηγανίζετε μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα πρώτα από τη μία και ύστερα από την άλλη πλευρά.

Τα βγάζετε σε πιατέλα στρωμένη με χαρτί ψησίματος να στραγγίξουν από το περιττό λάδι.Σερβίρετε τις αγνόπιτες ζεστές με μέλι και κανέλα ή, αν προτιμάτε, με ζάχαρη άχνη ή κρυσταλλική και κανέλα.

203 Shares
συνεχεια αναγνωσης
Διαφήμιση
Διαφήμιση SYNKA

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap