Βρειτε μας στα Social Media

ΕΛΛΑΔΑ

Πέντε στιγμές του Σωτήρη Τσιόδρα που δεν θα ξεχάσουμε

Δημοσιεύτηκε

στις

tsiodras
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την τελευταία του ομιλία-ανακοίνωση έκανε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας το απόγευμα της Τρίτης 26ης Μαΐου. Θυμόμαστε τις στιγμές που ξεχώρισαν είτε με τη συγκίνησή του, είτε με τις συμβολικές του κινήσεις.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας πραγματοποίησε την τελευταία του ομιλία ως εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό την Τρίτη, 26 Μαΐου.

Τέσσερις μήνες μετά την πρώτη ενημέρωσή του και μετά από 72 ημέρες καθημερινής σχεδόν ενημέρωσης, ο καθηγητής Τσιόδρας ανακοίνωσε πως -εύλογα- επιθυμεί σταδιακά να επιστρέψει στη δική του κανονικότητα, δίνοντας συγχαρητήρια σε όλους για την τήρηση των μέτρων και τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

Όπως τόνισε, πρόκειται για έναν “αγώνα δρόμου”, στον οποίο θα παραμείνει και θα βοηθήσει την Επιτροπή και τον υπουργό και παράλληλα εξέφρασε την επιθυμία να επιστρέψει στα καθήκοντά του, στους ασθενείς και τους φοιτητές του. Είπε χαρακτηριστικά πως εύχεται να μη χρειαστεί να αρχίσουν εκ νέου οι καθημερινές ενημερώσεις.

Παρακάτω θυμόμαστε πέντε στιγμές που σημάδεψαν τις ενημερώσεις του κ. Τσιόδρα, με κορυφαία τις δηλώσεις του για τους Ρομά.

Στο πλευρό των Ρομά

Στις 10 Απριλίου, Τσιόδρας και Χαρδαλιάς βρέθηκαν στη Νέα Σμύρνη Λάρισας, στον καταυλισμό όπου εντοπίστηκαν 20 κρούσματα σε πληθυσμό Ρομά. Μετά την αυτοψία των κλιμακίων, κυκλοφόρησαν δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για “ένταση” στην περιοχή κατά την εμφάνιση των κ. Τσιόδρα και Χαρδαλιά. Ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος πήρε ξεκάθαρη θέση υπέρ των Ρομά διευκρινίζοντας πως βρέθηκε στις περιοχές τους για να αποσαφηνίσει το σχέδιο της καραντίνας, αποσυνδέοντάς το από όποια στερεότυπα τους συνοδεύουν.

Δεν είναι απειλή, είναι ευάλωτη ομάδα

“Κάνουμε ό,τι μπορούμε να προασπίσουμε την υγεία όλων μας και των Ρομά συμπολιτών μας. Για αυτό βρεθήκαμε σήμερα κοντά τους. Μας αγκάλιασαν πραγματικά κι εμείς αισθανθήκαμε μέλος της κοινότητας τους και δικοί τους άνθρωποι. Το μήνυμά μας ήταν σήμερα να προστατεύσουμε τους ευπαθείς και να περιχαρακώσουμε όσο μπορούμε όσους ήταν θετικοί. Καμιά φορά είναι δύσκολο, μπορεί να δεις επιδημίες σε αυτό τον χώρο και δεν θέλουμε να θρηνήσουμε νεκρούς. Θεωρώ ότι θα μας βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια, τους έχω εμπιστοσύνη. Δεν είναι απειλή, είναι ευάλωτη ομάδα. Οι συμπολίτες μας αυτοί δεν θα μείνουν μόνοι τους, θα συνεχίσουν να έχουν ισότιμη πρόσβαση στο σύστημα υγείας”.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας μετέφερε άλλωστε ένα απόσπασμα από το Συμβούλιο της Ευρώπης και αφορά τους Ρομά σε όλη την Ευρώπη και εκδόθηκε με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα των Ρομά, στις 8 Απριλίου.

 

Όπως είπε, “φυσικά και οι Ρομά δεν μπορούν να είναι αποδιοπομπαίοι τράγοι και στόχος μίσους στα πλαίσια αυτής της επιδημίας. Σε κάποιες χώρες δυστυχώς, ΜΜΕ αναφέρονται σε αυτούς ως απειλή. Δεν είναι απειλή. Είναι ευάλωτη ομάδα. Τα επιλεκτικά μέτρα δεν αφορούν αυτούς αλλά τη διασπορά του ιού. Όλοι μαζί πρέπει να βοηθήσουμε στην ενημέρωση, τον έλεγχο και την κάλυψη των αναγκών. Οι συμπολίτες μας δεν θα μείνουν μόνοι να αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση. Θα συνεχίσουν να έχουν ισότιμη πρόσβαση στην περίθαλψη όπως και οι υπόλοιπες ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Δεν υπάρχει χώρος για διακρίσεις, μίσος, φόβο, διχασμό, διαιρέσεις στην κοινωνία μας. Αυτό που θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε την πανδημία είναι η ενότητα και η αλληλεγγύη. Από αυτή τη θέση χαιρετώ τους συμπολίτες μας στη Λάρισα που βρεθήκαμε μαζί αυτό το μεσημέρι, για την υπεύθυνη στάση τους και θα τους παρακαλέσω να συνεχίσουν να έχουν αυτή τη στάση. Είμαστε μαζί τους και είναι μαζί μας, τους ευχαριστούμε”.

Καταλήγοντας άλλωστε και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Τσιόδρας είπε:

“Φυσικά και η Ελλάδα έχει δημοκρατικές ευαισθησίες και για αυτό βρεθήκαμε κοντά τους και μας αγκάλιασαν και εμείς αισθανθήκαμε δικοί τους άνθρωποι. Όπου υπάρχει φτώχεια παρατηρούνται φαινόμενα τύπου Μπρούκλιν και Κουινς, ανθρώπων που δεν έχουν την κατάλληλη φροντίδα υγείας. Τους συχωρούμε τα 5 λεπτά που ήταν κοντά μας, σε απόσταση μικρότερη από 2 μέτρα, γιατί ήταν από αγάπη. Περισσότερο η αγάπη μας μετρούσε παρά η απόσταση που θα έπρεπε να έχουμε. Μπήκαμε στη φωτιά μαζί τους, θα μας βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια, τους έχουμε εμπιστοσύνη”.

Η συνάντηση με το προσφυγόπουλο

Μία στιγμή που ξεχώρισε ήταν η συνάντησή του με ένα μικρό προσφυγόπουλο στην Αργολίδα. Ο Σ. Τσιόδρας είχε μεταβεί στις 20 Απριλίου στο ξενοδοχείο “Γαλαξίας” της Ερμιονίδας, όπου φιλοξενούνται μετανάστες, μετά το θετικό κρούσμα κορονοϊού σε έγκυο.

Μόλις έφτασαν στην περιοχή, ο Σωτήρης Τσιόδρας συνάντησε ένα προσφυγόπουλο, το οποίο είχε ένα έγκαυμα. Αμέσως, ζήτησε να ενημερωθεί πώς συνέβη το ατύχημα και κάηκε το παιδί και τον ενημέρωσαν ότι έγινε εντός της δομής. Στη συνέχεια, ζήτησε να φτάσει ασθενοφόρο στο σημείο και στη συνέχεια αφιέρωσε χρόνο για να φροντίσει ο ίδιος το έγκαυμα του προσφυγόπουλου. Ήταν μια κίνηση ξεκάθαρα συμβολική.

 

Ο εκνευρισμός του για τις μάσκες

Μία από τις ελάχιστες στιγμές που έδειξε εκνευρισμό on camera ο Σωτήρης Τσιόδρας, ήταν κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της 29ης Απριλίου, όταν αναφέρθηκε αναλυτικά στη χρήση της μάσκας και γιατί ξεκίνησε έκτοτε να θεωρείται υποχρεωτική, απαντώντας εμμέσως στην κριτική που δέχτηκε.

“Θα σας φαίνεται παράλογο ότι τώρα τοποθετηθήκαμε έτσι ενώ πριν λίγες εβδομάδες αλλιώς. Όμως πρέπει να ακούσετε όλα τα δεδομένα που τώρα στηρίζουν τη χρήση μάσκας, ενώ τότε όχι. Τότε ήμασταν σε ένα καθοριστικό για την πορεία της επιδημίας lockdown. Η τότε πορεία της επιδημίας στη χώρα μας είχε συζητηθεί από την επιτροπή, η οποία δεν συνέστησε τη γενικευμένη χρήση μάσκας εκτιμώντας και τους κινδύνους από τη χρήση της” είχε αναφέρει τότε ο κ. Τσιόδρας.

Η συγκίνηση για τις μανάδες και τους πατεράδες μας

Ήταν 21 Μαρτίου όταν ο καθηγητής “λύγισε” κατά την ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους. Μιλώντας για τους ηλικιωμένους που όλοι καλούμαστε ακόμη και τώρα να προστατεύσουμε παίρνοντας τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα, ο κ. Τσιόδρας συγκινήθηκε. Όπως ανέφερε, συνάδελφός του τού ανέφερε ότι “κάνετε φασαρία για άτομα μεγάλης ηλικίας που έχουν υποκείμενα νοσήματα”. Ο κ. Τσιόδρας απάντησε με σπασμένη φωνή ότι “αυτοί είναι οι μανάδες και οι πατεράδες μας, οι γιαγιάδες και οι παππούδες. Η ιατρική του 2020 πρέπει να ενισχύσει την ποιότητα ζωής αυτών των ανθρώπων”.

Δείτε στο 05:42

Το αντίο με ένα ποίημα

Με απόσπασμα από το ποίημα “Στην απλότητα κρύβεται η ευτυχία” επέλεξε να δώσει τέλος σε αυτή τη φάση ενημέρωσης ο Σωτήρης Τσιόδρας. Ένα ποίημα που αποδίδεται από πολλούς στον Οδυσσέα Ελύτη, χωρίς όμως να περιλαμβάνεται σε καμία του ποιητική συλλογή. “Ελεγα πάντα την αλήθεια. Η αλήθεια δεν μπορεί να γίνει ψέμα και το ψέμα αλήθεια”, είπε και πρόσθεσε ότι πολλές φορές άκουσε πράγματα “για αντιφάσεις και άλλα”, που προτίμησε να μην απαντήσει.

“Παρέμεινα μαθητής περισσότερο παρά καθηγητής , κάποιοι μίλησαν για αντιφάσεις χωρίς να χρησιμοποιήσουν επιστημονικά επιχειρήματα. Ο σύγχρονος κόσμος κλήθηκε να αντιμετωπίσει τον ιό, η επιστήμη παραμένει πιστή στους κανόνες και θα συνεχίσει να παραμένει κοντά στους πολίτες. Επανέλαβα πολλές φορές αυτό που είναι το μοναδικό δεδομένο στην επιστήμη, η αβεβαιότητα. Αισθάνθηκα κοντά σας κι ας μην επικοινωνούσα με φυσικό τρόπο. Σε αυτόν τον αγώνα δρόμου θα παραμείνω ως επιστήμονας. Θέλω να επιστρέψω κ εγώ σταδιακά στα υπόλοιπα καθήκοντα μου, δεν χρειάζεται αυτή η τακτική ενημέρωση, το πραγματικό R ήταν πολύ κάτω από το 1. Φτάσαμε με πολύ κόπο πολύ μακριά για να επιτρέψουμε οποιοδήποτε πισωγύρισμα” είπε μεταξύ άλλων στο “αντίο” του.

Κορυφαία σε συμβολικό επίπεδο ήταν άλλωστε και η επίσκεψή του στο νοσοκομείο λοιμωδων Αγίας Βαρβάρας, στις 2 Απριλίου, όταν ο κ. Τσιόδρας θέλησε να δώσει “σήμα” ότι πρωτίστως είναι γιατρός πρώτης γραμμής, στην οποία άλλωστε αναμένεται να παραμείνει.

 Πηγή: News247

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ