τροχαία

«Στην Κρήτη δεν μας συγκινούν πια οι θάνατοι από τροχαία…»

Shares

Ανατριχίλα προκαλούν τα στοιχεία – κόλαφος για τους τροχαίους θανάτους ( ιδίως τους νεανικούς) στην Κρήτη, που παρουσιάζει στο Cretalive ο πρόεδρος του Εθελοντικού Συλλόγου Προστασίας από Τροχαία Ατυχήματα Γιάννης Λιονάκης.

Η μεγαλόνησος διεκδικεί με αξιώσεις και… σπασμένα φρένα μία μακάβρια πανευρωπαϊκή πρωτιά, με τους περισσότερους νεκρούς στην άσφαλτο, αναλογικά πάντα με τον πληθυσμό της.

Η απόκλιση σε σχέση με πέρυσι, τα λέει όλα, κι είναι από μόνη της τραγική: Στις 31 Αυγούστου του 2018, από την αρχή του έτους, οι συνάνθρωποί μας που είχαν σκοτωθεί σε τροχαία δυστυχήματα ήταν 33. Εφέτος, πριν καλά – καλά τελειώσει το καλοκαίρι έχουμε ήδη 43!

“Το τραγικότερο εξ όλων, κι αυτό πρέπει να το επισημάνουμε προς πάσα κατεύθυνση είναι ο εθισμός του Κρητικού με τον τροχαίο θάνατο! Δεν μας συγκινεί πλέον ούτε σαν είδηση! Αυτή είναι η τραγικότητά μας. Δεν μπορεί όλη η διαδικασία αυτή, όλος ο θόρυβος, όλος ο προβληματισμός, να τελειώνουν στην κηδεία του νέου. Ο εθισμός είναι τραγικότητα”, παρατηρεί ο κ. Λιονάκης.

Ο πρόεδρος του Εθελοντικού Συλλόγου Προστασίας από Τροχαία Ατυχήματα απεύχεται τη συνέχιση του αιματοκυλίσματος στην άσφαλτο του νησιού μας. Ωστόσο, τα ίδια τα γεγονότα οδηγούν, με μαθηματική ακρίβεια, στο να γίνει “μάντης κακών”: “Με αυτά που συμβαίνουν ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες στο νησί μας, είναι θαύμα που δεν έχουμε χειρότερα ακόμα αποτελέσματα. Σημασία έχει ότι σε αυτός ο αριθμός των νεκρών παραπέμπει μαθηματικά – θα είναι κρίμα αν συμβεί και μακάρι να μην συμβεί – σε πάνω από 70 νεκρούς μέχρι το τέλος της χρονιάς. Αυτό είχε να συμβεί 10 χρόνια στο νησί! Δυστυχώς, φαίνεται ότι ξαναγυρνάμε σε εκείνες τις εποχές που είχαμε πάνω από 70 νεκρούς. Ελπίζω να μην φτάσουμε κάποτε στις εποχές των αρχών του 00’, που είχαμε από 90 και πάνω”.

Ο κ. Λιονάκης έχει εικόνα και από την Ευρώπη, επισείοντας τον κίνδυνο των θλιβερών και ταπεινωτικών πρωτείων που (προ)διαγράφονται στον ορίζοντα: “Η Ευρώπη είχε το 2018 κατά μέσο όρο 54 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων, η Ελλάδα είχε 68 – αποκλίνουμε κατά πολύ από το μέσο όρο, παρά τη βελτίωση που υπήρχε – και το νησί μας είχε 93 και ήταν μία από τις καλύτερες χρονιές. Εφέτος δηλαδή, πιθανότατα, αν λάβουμε υπόψιν ότι έχουμε 620.000 κατοίκους και οι νεκροί μας θα υπερβούν τους 70 – και μακάρι να μην συμβεί αυτό – θα φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα 100 νεκρών ανά εκατομμύριο κατοίκων! Θα είναι μία τραγική πρωτιά! Οι μόνες χώρες που αυτή την ώρα είναι κοντά στον αριθμό των 90 νεκρών – και είμαστε κι εμείς εκεί – είναι η Εσθονία, η Λετονία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία”.

Διαβάστε τη συνέχεια στο cretalive
Φωτό αρχείου

Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *