Σε ρυθμούς απεργιακής κινητοποιήσης η Πρωτομαγιά στο Ρέθυμνο

Shares

Στους δρόμους κατέβηκαν σήμερα οι Ρεθυμνιώτες εργαζόμενοι για να τιμήσουν τον ξεσηκωμό των Εργατών και την Εργατική Πρωτομαγιά. Συγκεντρώσεις από σωματεία και συνδικάτα πραγματοποιήθηκαν στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, ενώ στο Δημαρχείο Ρεθύμνου συγκεντρώθηκαν το ΠΑΜΕ, το Συνδικάτο Οικοδόμων Ρεθύμνου, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Πλατάνου του Δ. Αμαρίου, Μελάμπων του Δ. Αγ. Βασιλείου Ρεθύμνου, η Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Ανωγείων, ο Σπουδαστικός σύλλογος ΤΕΙ, το Μέτωπο Αγώνας Σπουδαστών «ΜΑΣ», οι Σύλλογοι Δασκάλων, οι Σύλλογοι Ψυχολογίας και Κοινωνιολογίας, ο Σύλλογος Εστιών Ρεθύμνου «Πανσπουδαστική ΚΣ».

*Γράφει η Ιωάννα Καψάλη για το Daynight.gr

Αρκετοί έδωσαν το παρών στην απεργιακή κινητοποίηση για τη μνήμη των εργατών που το 1886 έχυσαν αίμα για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων. Δικαιώματα που δυστυχώς σήμερα, όπως αναφέρει ο Γιώργος Τρούλης, Πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Ρεθύμνου: «Βρίσκονται ξανά στην επικαιρότητα, αφού αποτελούν ξανά αιτήματα από τον λαό απέναντι σε μια καπιταλιστική κοινωνία και σε ένα σύστημα το οποίο ουσιαστικά προσπαθεί να αφαιμάξει όλα τα εργασιακά δικαιώματα».

Ο Βαγγέλης Αγγελογιαννάκης, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου εκ μέρους της γραμματείας Ρεθύμνου του ΠΑΜΕ, μίλησε για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης που χτυπάνε τα κεκτημένα που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια και τα χάνουμε σιγά σιγά. Ενώ για τα επικίνδυνα σύννεφα πολέμου, μίλησε ο Ευστράτιος Μανιαβός, μέλος της διοίκησης του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων: «Αποτελούν ένα έναυσμα για εμάς να σηκώσουμε ένα «τοίχος» αντίστασης στον Ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στα σχέδια και τη συμμετοχή της κυβέρνησης, στους Νατοϊκούς σχεδιασμούς στην περιοχή μας, γιατί πιστεύουμε ότι ο λαός μας πρέπει να μεριμνεί και να δηλώνει την αντίθεσή του σε όλα αυτά τα σχέδια».

Ο Γιώργος Λιολάκης, Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου, ανέφερε: «Οι εργαζόμενοι να βρίσκονται στις επάλξεις και να σταθούν δίπλα μας στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου να αντιπαλέξουμε όλες αυτές τις πολιτικές τακτικές».

Μαζί στον αγώνα και οι φοιτητές, σύμφωνα με τα λεγόμενα της Μαρίας Καραβαγγέλη, σπουδάστριας στο τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης: «Το 1886 χιλιάδες εργάτες έχυσαν αίμα για να αποκτήσουμε σήμερα οι εργαζομένοι δικαιώματα, τα οποία έχουν αναιρεθεί».

Στο Ρέθυμνο, τίμησαν την εργατική πρωτομαγιά με δύο συγκεντρώσεις και ακολούθησαν οι αντίστοιχες πορείες. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν τα βασικά εργασιακά δικαιώματα που οφείλει να έχει ένας συνταξιούχος, άνεργος, φοιτητής και εργαζόμενος, ενώ δηλώνουν ότι τι δε θα κάνουν πίσω μέχρι να καταφέρουν να τα επανακτήσουν.

Shares


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *