Ρέθυμνο: Σοβαρό πρόβλημα ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών

Shares

Πιο ζωντανό από ποτέ εμφανίζεται αυτήν την περίοδο το πρόβλημα ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών στο Ρέθυμνο. Η πόλη μοιάζει να αδυνατεί να δώσει λύση  στους εκατοντάδες νέους φοιτητές που καταφθάνουν, ύστερα από τα αποτελέσματα των βάσεων, εν όψει των σπουδών τους.

Μια γρήγορη ματιά στα λιγοστά ενοικιαστήρια που είναι τοποθετημένα διάσπαρτα σε στύλους της ΔΕΗ στους δρόμους της πόλης  είναι ικανή να παρουσιάσει εν ολίγοις την κατάσταση: σπίτια με το σταγονόμετρο, παλιά, άλλοτε χωρίς την απαραίτητη επίπλωση, διαθέσιμα μέχρι και τέλη Μαΐου -αφού πολλά είναι αυτά που προορίζονται για airbnb τους καλοκαιρινούς μήνες-, και το κυριότερο, τα ενοίκια σε τρομακτικά υψηλές και δυσανάλογες με το προϊόν τιμές.

Η έλλειψη πληθώρας κατοικιών σε σύγκριση με την υψηλότατη ζήτησή τους, όχι μονάχα από τους φοιτητές αλλά και από αναπληρωτές καθηγητές, σαφέστατα αποτελεί έναν ακόμη παράγοντα που συμβάλλει στα υπέρογκα αυτά ενοίκια.

Η «φούσκα» η επονομαζόμενη airbnb φαίνεται και αυτή με τη σειρά της να έχει επηρεάσει, ως ένα βαθμό, αυτή τη δυσμενή κατάσταση καθώς πλέον δεν έχει αρκεστεί στις γκαρσονιέρες και τα διαμερίσματα της παραλιακής οδού˙ αντιθέτως το φαινόμενο έχει κατακλύσει και τα σπίτια της Παλιάς Πόλης.

Θα ήταν παράλειψη αν δεν γινόταν αναφορά και στις περιπτώσεις εκείνες των κατοικιών που ενοικιάζονται αλλά η είδηση μένει πάντοτε σε πολύ στενό κύκλο˙ μεταφέρεται από στόμα σε στόμα, από γνωστό σε γνωστό, μη δίνοντας την ευκαιρία σε περισσότερα μάτια να την κοιτάξουν και να τη διεκδικήσουν, αφού οι διαδικασίες γίνονται εκ των έσω και πριμοδοτούν συγκεκριμένα άτομα.

Αποτέλεσμα είναι πολλοί απερχόμενοι φοιτητές, φτάνοντας εδώ και αναζητώντας τη φοιτητική «φωλιά» τους να δοκιμάζουν απογοήτευση αλλά και δυσκολίες, πρωτίστως οικονομικές, σε μια εποχή που αυτές θα έπρεπε να ελαχιστοποιούνται όσο το δυνατόν περισσότερο.

ΑΠΟ ΤΗ ΣΚΟΠΙΑ ΕΝΟΣ ΜΕΣΙΤΗ

Συζητώντας με μεσίτες που δραστηριοποιούνται στον νομό Ρεθύμνου, συγκεκριμένα την κα Αγγελική Παπαδάκη , επιβεβαιώνουμε την ύπαρξη του θέματος προσφοράς-ζήτησης που αντιμετωπίζει η πόλη μας. «Κάθε χρόνο τα πράγματα οδεύουν προς το χειρότερο», μας διαβιβάζει, ενώ στη συνέχεια αναλύει τους λόγους του προβλήματος. Κύριο παράγοντα αποτελεί το πάγωμα του χτισίματος νέων οικοδομών, απόρροια των τελευταίων ετών της κρίσης που συναντά κανείς σε οποιαδήποτε πόλη της Ελλάδας. Ακόμη, όπως μας λέει, είναι μετρήσιμος ο αριθμός εκείνων των ατόμων που ενώ θα παρέμεναν στην πόλη για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εν τέλει αποφασίζουν να παρατείνουν, καμιά φορά επ’ αόριστον, την παραμονή τους, γεγονός που οδηγεί σε πολλαπλασιασμό του αριθμού των μόνιμων κατοίκων. Ολοκληρώνει την σκέψη της αναφέροντάς μας περιστατικά από την εμπειρία της στον εργασιακό χώρο για άτομα που ζουν εκτός Ρεθύμνου, που έχουν πάψει πλέον να νοικιάζουν τις κατοικίες τους, στα χρόνια αυτά των οικονομικών δυσχερειών, και τις κρατούν για τους ίδιους ή τα παιδιά τους ως εξοχικά για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Υπάρχουν, βέβαια, και αυτοί που εκμεταλλεύονται τον παράγοντα airbnb για την καλοκαιρινή σεζόν.

Στην ερώτησή μας αν, υπό αυτές τις συνθήκες, οι άνθρωποι εμπιστεύονται περισσότερο τα μεσιτικά γραφεία για την εύρεση της κατάλληλης για αυτούς κατοικίας η κα Παπαδάκη δεν διστάζει να αναφέρει την απροθυμία τους πολλές φορές να πληρώσουν για την ενέργεια αυτή. «Ο μεσίτης, όπως ο γιατρός και ο μηχανικός, είναι επίσης επάγγελμα» αναφέρει ελαφρώς αγανακτισμένη, αφού βλέπει κάποιες φορές το επάγγελμά της να παραγκωνίζεται ή να περιφρονείται.

«Ένα κλίμα γενικότερης επιθετικότητας…» είναι αυτό που διακρίνει, από τη δική της σκοπιά, όσων αφορά την αντιμετώπιση των νεόφερτων φοιτητών προς τους υποψήφιους ενοικιαστές και το αντίστροφο, κλίμα που πιθανότατα ενισχύεται όσο το ζήτημα των ενοικίων παραμένει ενεργό.

ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΛΥΣΗ;
Πρόβλημα αντίρροπο οι ενοικιαζόμενες κατοικίες στο Ρέθυμνο, με δυο πλευρές και δυο όψεις. Από τη μία φοιτητές και αναπληρωτές δάσκαλοι/καθηγητές, θα πρέπει να αναζητήσουν την καλύτερη για τους ίδιους δυνατή λύση ισορροπώντας σε όλους αυτούς τους παράγοντες που έχουν οδηγήσει, λιθαράκι λιθαράκι ο καθένας, στην άλλη πλευρά του νομίσματος, την πραγματικότητα αυτή των ενοικίων έως ότου δοθούν χειροπιαστές λύσεις.

Πηγή: rethemnosnews

Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *