Ρέθυμνο: Σε προτεραιότητα οι συνθήκες διαβίωσης και η ανάδειξη της παλιάς πόλης για τους κατοίκους της

Μέσα από στοχευμένες ενέργειες και προτάσεις ο Σύλλογος κατοίκων παλιάς πόλης Ρεθύμνου, βάζει ξανά στο «μικροσκόπιο» διαχρονικά προβλήματα με σκοπό οριστικές λύσεις που θα δώσουν έπειτα από σειρά ετών «ανάσα» στους κατοίκους που διαμένουν στο ιστορικό κέντρο και προοπτική για την περαιτέρω ανάδειξη μιας περιοχής που αποτελεί την «καρδιά» της πόλης του Ρεθύμνου.
Ενδεικτικά είναι μάλιστα τα στοιχεία που μαρτυρούν την δραματική μείωση του αριθμού των κατοίκων, αφού μέσα σε επτά περίπου χρόνια ο αριθμός τους έχει μειωθεί σε ποσοστό πάνω από το 70%. Συγκεκριμένα, στην απογραφή του 2011 όλοι οι κάτοικοι που διέμεναν στην περιοχή αριθμούσαν τους 5.400 ενώ σήμερα στην περιοχή διαμένουν περίπου 700 άνθρωποι. Σημαντικό ρόλο στην μείωση αυτή, εκτός από τις κοινωνικές μεταβολές που έχουν επέλθει με την πάροδο των ετών , έχουν και τα διαχρονικά προβλήματα που καθιστούν τη ζωή στο ιστορικό κέντρο δύσκολη.
Μετά την επανεκλογή του στο «τιμόνι» του Συλλόγου κατοίκων παλιάς πόλης Ρεθύμνου ο πρόεδρος του Συλλόγου Θωμάς Κρεβετζάκης μίλησε στο ραδιόφωνο του ΤΕΑΜ FM για τους προβληματισμούς των κατοίκων,τις προτεραιότητες, τις αλλαγές που έχουν επέλθει με την πάροδο των ετών, καθώς και όλα εκείνα τα ζητήματα τα οποία παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες παραμένουν αμετάβλητα.
Η ηχορύπανση, η καθαριότητα , η εξάπλωση των τραπεζοκαθισμάτων στο ιστορικό κέντρο, η τήρηση του μέτρου του δακτυλίου, η Νομοθεσία και οι διατάξεις που δεν εφαρμόζονται αποτελούν ορισμένα μόνο από τα χρόνια ζητήματα που επιχειρεί να λύσει ο Σύλλογος κατοίκων παλιάς πόλης.
ΚΡΙΣΙΜΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Σε ό,τι αφορά την «επόμενη ημέρα» του Συλλόγου , ο κος Κρεβετζάκης εξήγησε πως αν και αρχικά υπήρξε έντονος προβληματισμός από πλευράς των μελών για το εάν θα πρέπει να συνεχίσουν να διεκδικούν τα «αυτονόητα» όπως τόνισε ο ίδιος, αποφασίστηκε να προχωρήσουν οι εκλογές με το νέο ΔΣ να βάζει πλέον πιο πιεστικά στην ατζέντα συγκεκριμένα ζητήματα. Στις προτεραιότητες του συλλόγου, όπως εξήγησε ο ίδιος είναι «όσα έχουν να κάνουν με τις συνθήκες διαβίωσης των μονίμων κατοίκων στην παλιά πόλη και γενικότερα η ανάδειξή της».
Από την 1η Ιανουαρίου μάλιστα ο Σύλλογος θα υποδέχεται σε συγκεκριμένο χώρο μια φορά το μήνα, κατοίκους που θέλουν να έρθουν σε επαφή με το Διοικητικό Συμβούλιο προκειμένου να ενημερώνουν για τα προβλήματα και να μπορούν να ανταλλάζουν απόψεις. Επόμενο βήμα για το σύλλογο είναι να πραγματοποιήσει συναντήσεις με όλους τους φορείς της πόλης όπου θα κατατεθούν προτάσεις και θα συζητηθούν λύσεις για τα ζητήματα που βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του συλλόγου.
«ΑΝ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΙΣΧΥΕΙ Ο ΔΑΚΤΥΛΙΟΣ»
Ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα στο ιστορικό κέντρο αποτελεί επί σειρά ετών η μη τήρηση του μέτρου του δακτυλίου, γεγονός που δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στην καθημερινότητα των κατοίκων και την εύρυθμη λειτουργία της παλιάς πόλης. Ο κος Κρεβετζάκης τόνισε πως η θέση του Συλλόγου πλέον σε ό,τι αφορά τον δακτύλιο θα είναι πολύ συγκεκριμένη και συγκεκριμένα: «Ο δακτύλιος θεωρούμε πως είναι πλέον μια τελειωμένη ιστορία. Η πρότασή μας είναι ότι αν δεν ισχύσει ένας σοβαρός δακτύλιος , να μην ισχύσει καθόλου. Είναι πλέον μια ιστορία τριάντα χρόνων. Έχει αποτύχει γιατί στα τριάντα αυτά χρόνια δεν κατέστη δυνατό ποτέ να το περάσει σαν νοοτροπία στον Ρεθυμνιώτη».
H MH ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΔΑΚΤΥΛΙΟΥ BAZEI EMΠΟΔΙΑ ΣΕ ΒΙΩΣΙΜΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ OPEN MALL
Η μη εφαρμογή του δακτυλίου όμως φέρνει αλυσιδωτά προβλήματα, όπως τόνισε ο κος Κρεβετζάκης αφού αν δεν υπάρξει ένα αυστηρό πλαίσιο τήρησης του μέτρου, δεν μπορεί να υφίσταται βιώσιμη κινητικότητα ενώ σημαντικά εμπόδια θα φέρει και στο νέο σχεδιασμό για τη δημιουργία open mall στην περιοχή.
Αντίστοιχα, όπως τόνισε ο ίδιος αναφερόμενος στο σχεδιασμό για τη δημιουργία open mall περιλαμβάνει: «όλα αυτά τα οποία προέβλεπε πριν από τριάντα χρόνια το Προεδρικό Διάταγμα με μια πιο μοντέρνα μορφή» και πρόσθεσε: « Δηλαδή, να προσαρμοστούν τα εμπορικά σε μια ενιαία μορφή, να υπάρξει περιορισμός κυκλοφορίας, ανάπτυξη δραστηριοτήτων και μια ενιαία εικόνα και μορφή των καταστημάτων κ.α. Αν στοιχειωδώς γινόταν όλα αυτά που ζητούσαμε τόσα χρόνια δεν θα χρειαζόταν το open mall»
ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗΣ
Το ζήτημα της ηχορύπανσης, η επίλυση του οποίου αποτελεί πάγιο αίτημα του Συλλόγου και σήμερα δεν εφαρμόζονται οι σχετικές διατάξεις, βρίσκεται ξανά στις προτεραιότητες του συλλόγου. Όπως εξήγησε ο κος Κρεβετζάκης εξετάζεται η πρόταση του ΤΕΙ για την εφαρμογή συστήματος καταγραφής της ηχορύπανσης στην περιοχή. Ο ίδιος υπογράμμισε: «εξετάζουμε την πρόταση του ΤΕΙ , του κου Ν. Παπαδογιάννη και των συνεργατών του το οποίο προέβλεπε ένα σύστημα καταγραφής της ηχορύπανσης σε όλη τη παλιά πόλη. Το βασικό είναι να μπορεί να εστιάσει από πού προέρχεται η ένταση. Φέτος για παράδειγμα μια χαρά λειτούργησαν κάποιες επιχειρήσεις που μείωσαν την ένταση της μουσικής τους κυρίως μέσα στην παλιά πόλη».
Η προσέγγιση του συλλόγου επάνω στο κρίσιμο θέμα της ηχορύπανηση εστιάζει σε δύο άξονες , τον δήμο και την εφαρμογή του συστήματος καταμέτρησης ήχου αλλά και μέσα από την διεκδίκηση τακτικών ελέγχων. Μάλιστα, ο κος Κρεβετζάκης αναφέρθηκε και στο ζήτημα των υποθέσεων που κατέληξαν στις δικαστικές αίθουσες υπογραμμίζοντας πως «όλες οι υποθέσεις ήταν τεκμηριωμένες κατά τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να καταπέσουν στο δικαστήριο. Αυτό ήταν πολύ προσβλητικό για εμάς. Όλες οι υποθέσεις που παρακολουθήσαμε, στο σύλλογο, συνολικά 21 καταπέσανε για τον ίδιο λόγο. Ήταν πολλές οι περιπτώσεις όπου επιτρεπόταν μέσα η χρήση μουσικής και όχι έξω οπότε δεν υπήρχε η διευκρίνιση για το που ήταν η παράβαση».
Με στόχο την αντιμετώπιση ζητημάτων όπως η εξάπλωση των τραπεζοκαθισμάτων , ο Σύλλογος προτείνει την δημιουργία ενός μητρώου καταστημάτων προκειμένου να διευκολύνει τη διαδικασία ελέγχων από πλευράς των αρμόδιων αρχών. « Η πρότασή μας είναι ότι πρέπει να δημιουργηθεί επιτέλους ένα μητρώο καταστημάτων το οποίο θα ελέγχεται. Αυτό σημαίνει ότι κάθε κατάστημα θα έχει το φάκελό του για το τι ακριβώς προβλέπεται , αν έχει δικαίωμα χρήσης μουσικών οργάνων, μέχρι ποια ώρα, πόσα τραπεζοκαθίσματα, πόσα τετραγωνικά, πως πρέπει να διαμορφώνονται κ.α. Ένας πλήρης φάκελος δηλαδή, ώστε σε έναν έλεγχο να μην υπάρχει θέμα παρανόησης. Τέλος ζητάμε σταθερά να γίνονται έλεγχοι» επεσήμανε ο κος Κρεβετζάκης.
«Η ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ , ΝΕΑ ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ»
Σοβαρά προβλήματα υπάρχουν και στο σκέλος της καθαριότητας , με τον σύλλογο να ζητά τα «αυτονόητα» , να μην γίνονται οι πόρτες των σπιτιών τους αποχωρητήρια και θέσεις στάθμευσης ή ακόμη και σημεία εξάπλωσης τραπεζοκαθισμάτων. Για την συνολική και αποτελεσματική αντιμετώπιση όλων των ζητημάτων: «Είναι αναγκαία η εφαρμογή των Νόμων, νέα κανονιστική και σχέδιο ανάδειξης» επεσήμανε ο ίδιος. Παράλληλα, σε ό,τι αφορά την καθαριότητα συγκεκριμένα ο κος Κρεβετζάκης επεσήμανε πως έχει ζητηθεί από τον δήμο να υπάρξει πρόβλεψη για ένα μικρό μηχάνημα το οποίο θα αναλαμβάνει κάθε πρωί την καθαριότητα δρόμων εντός της παλιάς πόλης. «Μιλάμε πλέον για ολόκληρους δρόμους που δεν μπορείς να περάσεις το πρωί , αυτό είναι κάτι που αντιμετωπίζεται εύκολα και επιπλέον το θέμα της καθαριότητας και αποκομιδής απορριμμάτων χρειάζεται ενημέρωση. Σε όσους δεν συμμορφώνονται θα πρέπει να υπάρξει επιβολή κυρώσεων»
ΝΟΜΙΚΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Αξίζει να σημειωθεί, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Κατοίκων Παλιάς Πόλης Ρεθύμνου, ότι ήδη έχει τεθεί το ζήτημα της νομικής εκπροσώπησης του συλλόγου προκειμένου να διευκολύνει τις διαχρονικές διεκδικήσεις ιδιαίτερα στο σκέλος της ηχορύπανσης. «Έχει τεθεί το θέμα να βρούμε δικηγόρους προκειμένου να κινηθούμε και νομικά εναντίον όλων αυτών που δεν ακολουθούν τις κανονιστικές και σε κάποιες περιπτώσεις να τεθεί και θέμα αποζημιώσεων σε κατοίκους συγκεκριμένων περιοχών» ανέφερε ο ίδιος.

Πηγή: goodnet.gr

Shares


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *