Ρέθυμνο
Μπήκαμε στο Ρακοκάζανο του κυρ Μανώλη για να μάθουμε τα μυστικά του! | ΒΙΝΤΕΟ
Ο Νοέμβριος κάθε χρόνο στην Κρήτη σηματοδοτεί δύο πολύ ιερές και στενά συνδεδεμένες με τη λαϊκή παράδοση τελετουργίες: το λιομάζωμα και τα ρακοκάζανα.
Κι όσο σπουδαία για την παραγωγική ευρωστία του νησιού μας είναι το πρώτο, άλλο τόσο σημαντική είναι και η διαδικασία παραγωγής ρακής-τσικουδιάς για την ίδια την ψυχή των Κρητικών!
Γράφει ο Κώστας Ηλιάδης για το Daynight.gr
Γύρω από το καζάνι που βράζει στήνονται παρέες ολιγομελείς αλλά και φωναχτές που αριθμούν δεκάδες μέλη, παρέες οι οποίες καταμερίζουν την εργασία της παραγωγής και -κυρίως- απολαμβάνουν την μυσταγωγία που «γεννά» το ιερό ποτό της Κρήτης.
Κι όπως το κολατσιό στο λιομάζωμα αποτελεί την καλύτερη αφορμή για να κοινωνικοποιηθούν και να δεθούν αναμεταξύ τους οι εργάτες της ελιάς, έτσι και στα καζανέματα, το κέρασμα όλων των ειδών που συνοδεύει την παραγωγή της τσικουδιάς, το κέρασμα το «παντρεμένο» με τις αυτοσχέδιες μουσικές και τις ανάλογες μαντινάδες, είναι εκείνο που σφυρηλατεί την αγάπη των ανθρώπων της ενδοχώρας για τη συγκεκριμένη ιεροτελεστία του Νοέμβρη.
Το Daynight.gr στο ρακοκάζανο του κυρ Μανώλη
Εκεί μας είχε υποδέχτηκε ο κυρ Μανώλης Βαβαδάκης, ο οποίος ενθουσιασμένος μας εξήγησε αναλυτικά όλη τη διαδικασία που ακολουθείται ευλαβικά στα κατά τόπους ρακοκάζανα της Κρήτης!
Δείτε τα σχετικά βίντεο:
Ο κυρ Μανώλης επί το έργον:
Διαβάστε επίσης:
Οι 7 Κρητικοί που μπορείς να συναντήσεις σε ένα Ρακοκάζανο!
Το νέκταρ της Κρήτης εν τη γενέσει του!
Και του χρόνου να ‘μαστε καλά!
Μέχρι τότε, εβίβες! 🙂
-
ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες πριν
Αδερφή Γιώργου Λυγγερίδη: «Έχω πολλή οργή μέσα μου – Ένας άνθρωπος καιγόταν ζωντανός και τα επεισόδια συνεχίζονταν»
-
ΚΡΉΤΗ3 ημέρες πριν
Κρητικός αγριόγατος: Το ζώο «φάντασμα» επιστρέφει!
-
ΗΡΑΚΛΕΙΟ2 ημέρες πριν
«Ιστορία τρόμου» στα ΤΕΠ του ΠΑΓΝΗ για ασθενή με χολή
-
LIFESTYLE3 ημέρες πριν
Το Κρητικό e-shop με τους 1.500 κωδικούς: Εδώ θα βρεις ΤΑ ΠΑΝΤΑ για τη φροντίδα σου!