ρακοκάζανο

Ρέθυμνο: Μπήκαμε στο Ρακοκάζανο του κυρ Μανώλη για να μάθουμε τα μυστικά του! | ΒΙΝΤΕΟ

Shares

Η έλευση του Νοεμβρίου κάθε χρόνο στην Κρήτη σηματοδοτεί δύο πολύ ιερές και στενά συνδεδεμένες με τη λαϊκή παράδοση τελετουργίες: το λιομάζωμα και τα ρακοκάζανα.

Κι όσο σπουδαία για την παραγωγική ευρωστία του νησιού μας είναι το πρώτο, άλλο τόσο σημαντική είναι και η διαδικασία παραγωγής ρακής-τσικουδιάς για την ίδια την ψυχή των Κρητικών!

Γράφει ο Κώστας Ηλιάδης για το Daynight.gr

Γύρω από το καζάνι που βράζει στήνονται παρέες ολιγομελείς αλλά και φωναχτές που αριθμούν δεκάδες μέλη, παρέες οι οποίες καταμερίζουν την εργασία της παραγωγής και -κυρίως- απολαμβάνουν την μυσταγωγία που «γεννά» το ιερό ποτό της Κρήτης.

Κι όπως το κολατσιό στο λιομάζωμα αποτελεί την καλύτερη αφορμή για να κοινωνικοποιηθούν και να δεθούν αναμεταξύ τους οι εργάτες της ελιάς, έτσι και στα καζανέματα, το κέρασμα όλων των ειδών που συνοδεύει την παραγωγή της τσικουδιάς, το κέρασμα το «παντρεμένο» με τις αυτοσχέδιες μουσικές και τις ανάλογες μαντινάδες,  είναι εκείνο που σφυρηλατεί την αγάπη των ανθρώπων της ενδοχώρας για τη συγκεκριμένη ιεροτελεστία του Νοέμβρη.

 

 

Το Daynight.gr στο ρακοκάζανο του κυρ Μανώλη

Πρόσφατα επισκεφθήκαμε τη Λούτρα Ρεθύμνης, το μεσαιωνικό αυτό χωριό της κεντρικής Κρήτης, και ο δρόμος μας έφερε σε ένα από τα ρακοκάζανα του χωριού.

Εκεί μας υποδέχτηκε ο κυρ Μανώλης Βαβαδάκης, ο οποίος ενθουσιασμένος μας εξήγησε αναλυτικά όλη τη διαδικασία που ακολουθείται ευλαβικά στα κατά τόπους ρακοκάζανα της Κρήτης!

 

 

 

Ο κυρ επί το έργον:

 

 

Διαβάστε επίσης: Οι 7 Κρητικοί που μπορείς να συναντήσεις σε ένα Ρακοκάζανο! 

 

Το νέκταρ της Κρήτης εν τη γενέσει του!

 

 

 

 

Και του χρόνου να ‘μαστε καλά!

Εβίβες! 🙂

 

Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *