Λότζια

Ρέθυμνο: Θα απομακρυνθεί επιτέλους το περίπτερο που «κρύβει» την Λότζια!

Shares

Μια πολύ σημαντική απόφαση ελήφθη σε πρόσφατη συνεδρίαση της επιτροπής ποιότητας ζωής του δήμου Ρεθύμνου.

Σύμφωνα με αυτήν θα απομακρυνθεί οριστικά το περίπτερο της Λότζια, το οποίο καλύπτει την πρόσοψη ενός εκ των πλέον εμβληματικών κτηρίων της πόλης μας.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι δικαιούχοι του περιπτέρου δεν ζουν πλέον, ενώ έχει τελειώσει και το μισθωτήριο με τους ενοικιαστές.
Αναμένουμε την όσο το δυνατόν πιο έγκαιρη υλοποίηση της απόφασης…
Με αφορμή τη συγκεκριμένη είδηση, ας θυμηθούμε ένα άρθρο του Daynight και της Ιωάννας Καψάλη επί του θέματος πριν από δύο χρόνια:
Το Ρέθυμνο είναι μια πόλη πλούσια σε πολιτιστική κληρονομιά κάτι που φαίνεται μέσα από μια περιήγηση στα ιστορικά μνημεία και τα μουσεία της.

Η Λότζια χτίστηκε ανάμεσα στα 1538 – 1540 και είναι ίσως το παλαιότερο δημόσιο κτίριο της πόλης.

Έκτοτε παραμένει στολίδι του Ρεθύμνου μέχρι σήμερα, ενώ τα τελευταία χρόνια λειτουργεί ως πωλητήριο μουσειακών ειδών.

Η Λότζια εκείνη την εποχή ήταν χτισμένη μπροστά ακριβώς από τη θάλασσα, αφού τότε δεν υπήρχαν τα μεταγενέστερα οικοδομικά τετράγωνα. Ο τρόπος κατασκευής της ήταν στα πρότυπα της Λότζια στη Βενετία.

Η χρήση της ήταν ως τόπος σύσκεψης και συνεδριάσεων ευγενών και αρχόντων της πόλης. Ήταν ένας χώρος που συζητούσαν οικονομικά, πολιτικά και εμπορικά ζητήματα που απασχολούσαν την Πολιτεία. Παράλληλα, ήταν ένας χώρος περιπάτου και αναψυχής, καθώς η ψυχαγωγία της εποχής ήταν τα τυχερά παιχνίδια.

Ακόμη και σήμερα, η πρώην ενετική λέσχη αποτελεί ένα σημείο συνάντησης για ντόπιους και ένα αξιοθέατο που θα συναντήσει κάποιος στο διάβα του. Δυστυχώς, η απαράμιλλη ομορφιά του κτιρίου κρύβεται για όσους εισέρχονται από την παραλιακή οδό από ένα περίπτερο που βρίσκεται αρκετά χρόνια στην ανατολική, βορειοανατολική πλευρά του μουσείου και από το στύλο ηλεκτροδότησης.

Πρόσφατα μετακινήθηκε το περίπτερο που βρισκόταν στο παλιό ενετικό λιμάνι του Ρεθύμνου, έπειτα από διαμάχη και δυσαρέσκεια ετών για την αισθητική υποβάθμιση της περιοχής. Μάλιστα, το πιθανό σενάριο μετακίνησής του σε ένα πιο διακριτικό σημείο του λιμανιού ενόχλησε τους αρχιτέκτονες του Ρεθύμνου και η τελική τοποθέτησή του έγινε στην οδό Μοάτσου.

Άραγε υπάρχουν τέτοιου είδους βλέψεις και για το περίπτερο έξω από τη Loggia που εμποδίζει την ολοκληρωμένη θέαση του μνημείου;

Shares

1 comment

  1. Pingback: Οριστικό: Καταργείται η θέση περιπτέρου στο μνημείο της Λότζια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *