ΡΕΘΥΜΝΟ: Οι μονοκατοικίες του ’50 και ’60 που διατηρούν ακόμα την αστική μνήμη | ΦΩΤΟ

Shares

*Φωτορεπορτάζ της Ιωάννας Καψάλη για το Daynight.gr

Σε κάθε επισκέπτη του Ρεθύμνου προκαλεί εντύπωση η Παλιά Πόλη με τα γραφικά στενά και τα φανταστικά σπίτια που μπορεί να χαζεύει κάποιος με τις ώρες. Όταν όμως κάποιος έρχεται στη νέα πόλη, αντικρίζει αρκετές πολυκατοικίες και κίνηση στους δρόμους θυμίζοντας του κάτι από τις καθημερινές εικόνες που αντικρίζει κάποιος σε μια μεγαλούπολη.

Κάπως έτσι αποφάσισα να βγάλω κάποιες φωτογραφίες μονοκατοικιών δεκαετίας ’50  με ’60 που βρίσκονται στο Ρέθυμνο, εκτός παλιάς πόλης και οι οποίες τραβάνε ακόμη την προσοχή.

 

Μονοκατοικίες με πλούσιους κήπους και ιδιαίτερη αρχιτεκτονική που ξεχωρίζουν και δίνουν μια άλλη νότα στη μουντή καθημερινότητα. Τις συναντάμε επί της κεντρικής λεωφόρου Κουντουριώτη, στην περιοχή Κολωνάκι, στην οδό Μοάτσου, στην γωνία της οδού Κονδυλάκη και Ζαμπελίου, στην οδό Ζαμπελίου και τέλος την οδό Επιμενίδου Μαρούλη.

Τη δεκαετία του ’50  υπήρχαν κάποιες μονοκατοικίες σε διάσπαρτα σημεία εκτός της παλιάς πόλης. Από το ’60 -’65 και μετά ξεκίνησαν να εμφανίζονται οι διώροφες μονοκατοικίες που πλέον συναντάμε και σήμερα.

Όλες αυτές οι διώροφες κατοικίες κράτησαν τη θέση τους ανάμεσα σε πολυκατοικίες που χτίστηκαν από νεότερες γενιές. Σήμερα, «κοσμούν» κάποιους κεντρικούς δρόμους του Ρεθύμνου με τους πλούσιους κήπους τους ή την ιδιαίτερη κατασκευή που ξεχωρίζει κατά πολύ από την σημερινή εποχή. Ένα κτίριο του παρελθόντος ξεχωρίζει ανάμεσα σε νεόδμητες πολυκατοικίες διατηρώντας την αστική μνήμη. ακολουθούν μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα.

*Πατήστε πάνω στις φωτογραφίες για να τις δείτε σε μεγαλύτερο μέγεθος.

Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *