μαγαζιά

Ρέθυμνο: Ποιοι θέλουν να «τρομοκρατήσουν» τα μαγαζιά της παραλίας;

Shares

Καθόλη τη διάρκεια του lockdown ήταν μεγάλη η λαχτάρα για να ξανανοίξουν τα ρολά από τα μαγαζιά της παραλίας του Ρεθύμνου. Τόσο από την πλευρά των θαμώνων, όσο και από εκείνη των επιχειρηματιών και των εργαζομένων. Για ευνόητους λόγους η κάθε πλευρά…

Οι μεν πρώτοι, Ρεθυμνιώτες και μη, που έχουν ταυτίσει τις εξόδους τους με το πιο ζωντανό σημείο της πόλης, περίμεναν πώς και πώς να απολαύσουν ξανά την περαντζάδα τους και τις εξόδους τους με τα παρεάκια τους, οι δε επιχειρηματίες και εργαζόμενοι, για να μπουν ξανά σε mood κανονικότητας που θα επιτρέψει στις τσέπες τους να ανασάνουν και να πορευτούν χωρίς το βραχνά της οικονομικής στασιμότητας και αβεβαιότητας.

Και δεν μιλάμε για μια ντουζίνα νοματαίους, για μια δράκα ανθρώπων που ποσώς μας ενδιαφέρει η οικονομική τους κατάσταση. Μιλάμε για ένα από τα πλέον ενεργά κύτταρα οικονομικής δραστηριότητας στην πόλη μας, που μαζί με τις τουριστικές επιχειρήσεις, σημείωσαν τις μεγαλύτερες ζημίες κατά τη διάρκεια της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία.

Οικογένειες ολόκληρες ζουν από τα μαγαζιά που δραστηριοποιούνται στο χώρο της εστίασης, οι οποίες ανέμεναν με λαχτάρα το άνοιγμα των συγκεκριμένων παραλιακών επιχειρήσεων.

Η σταδιακή κατάργηση των μέτρων και η λειτουργία των συγκεκριμένων καταστημάτων, φανέρωσαν από την πρώτη κιόλας μέρα το πόσο πολύ είχε λείψει το (κάποτε) αυτονόητο δικαίωμα στη διασκέδαση. Ίσως σε κάποιες περιπτώσεις, η επαναφορά στην κανονικότητα να έγινε με μεγαλύτερη ταχύτητα, ωστόσο όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις στο Ρέθυμνο, έχουν να λένε για την προσπάθεια που κατέβαλλαν ιδιοκτήτες και προσωπικό για να τηρηθούν τα μέτρα ασφαλείας. Πολλές φορές δε, ερχόμενοι αντιμέτωποι με όσους θαμώνες δεν έδειχναν να κατανοούν ότι ο κορονοϊός παραμονεύει.

Πρόληψη και όχι τρομοκρατία…

Και ερχόμαστε στα γεγονότα του προηγούμενου Σαββατοκύριακου. Εκεί όπου κλιμάκιο της Εθνικής αρχής διαφάνειας σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, πραγματοποίησε εκτεταμένους ελέγχους και προχώρησε ακόμη και σε σφράγισμα πολύ γνωστού μαγαζιού.

Χωρίς να γνωρίζουμε αν η συγκεκριμένη κίνηση έγινε για τα… μάτια του κόσμου και για παραδειγματισμό των υπολοίπων ή αν οι παραβιάσεις υπήρξαν όντως εμφανείς, παραμένουμε καλόπιστοι και θεωρούμε ότι οι Αρχές έπραξαν κατά πώς πρέπει, εφαρμόζοντας το γράμμα και το πνεύμα του νόμου στο cafe-bar της παραλίας.

Κατά τη διάρκεια των ελέγχων του τριημέρου, ωστόσο, και χρησιμοποιώντας ως αιτιολογία των παραβάσεων τον συνωστισμό και τη μη τήρηση των αποστάσεων για την αποφυγή εξάπλωσης του ιού, αρκετοί νέοι και νέες δέχθηκαν… μπιλετάκια 150€ τα οποία -επιτρέψτε μας να θεωρούμε- ότι περισσότερο είχαν σκοπό να τρομοκρατήσουν πελατολόγιο παρά να νουθετήσουν παραβαίνοντες πολίτες.

Το Daynight.gr εξασφάλισε μία από αυτές τις κλήσεις και σας την παραθέτει:

Στο δια ταύτα…

Επαναλαμβάνουμε: μιλάμε για κόσμο που δεν είχε μπει καν στα μαγαζιά! Δεν γίνεται να ζητάς από κόσμο που στέκεται απλώς στο δρόμο, να κρατά μεζούρα που θα τηρεί τις αποστάσεις. Κι αν δεχτούμε ότι το ζητάς, δεν μπορείς να κόβεις αδιάκριτα πρόστιμα. Θα μπορούσες πρώτα να προχωρήσεις σε σύσταση. Δεν έχουν λογική αυτά που συνέβησαν στο Ρέθυμνο πριν από μερικά 24ωρα και αυτό θα πρέπει να το αντιληφθούν πρωτίστως οι ασκούντες τους όποιους ελέγχους.

Με την ίδια λογική θα έπρεπε να έχουν πάρει σβάρνα πλατείες, εκκλησίες, πάρκα, παραλίες και όποια άλλα μέρη εμφανίζουν κινητικότητα και να κόβουν αδιάκριτα κλήσεις. Αλλά όχι… Εχθρός μας είναι τα μαγαζιά της παραλίας, ένα από τα λίγα μέρη στο Ρέθυμνο που φαίνεται να επανέρχεται πρόωρα σε νορμάλ ρυθμούς.

Βράδυ Σαββάτου στο Ρέθυμνο!

Gepostet von Πάμε Ρέθυμνο am Samstag, 13. Juni 2020

Είναι δεδομένο (όχι για όλους) πως η ατομική ευθύνη δεν περιορίζεται μονάχα στις ουρές έξω από τα μαγαζιά εστίασης και ως εκ τούτου θα έπρεπε να αναζητάτε παντού. Κάτι τέτοιο, όμως, θα προκαλούσε αλυσιδωτές αντιδράσεις και θα δημιουργούσε φοβικά σύνδρομα και σύγχυση στους πολίτες. Όταν όμως η ατομική ευθύνη καταλογίζεται επιλεκτικά, τότε μονάχα για στοχοποίηση μπορούμε να κάνουμε λόγο. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, για στοχοποίηση συγκεκριμένων επιχειρηματιών στο Ρέθυμνο, οι οποίοι απασχολούν εκατοντάδες κόσμο.

Ήδη η προσπάθεια των εν λόγω επιχειρηματιών να συμμορφωθούν με το θεσμικό πλαίσιο που διαμορφώθηκε μετά τη λήξη του lockdown, περιορίζει τις όποιες προοπτικές τους, αλλά αυτό είναι μια σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Άλλο αυτό όμως και άλλο το να χρησιμοποιηθεί η τελευταία ως άλλοθι για στοχευμένες ενέργειες που μονάχα σε… αστυνομοκρατία που βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία παραπέμπουν.

Shares