Οι Ρεθυμνιώτες κυκλοφορούν στους δρόμους σαν να ΜΗΝ υπάρχει lockdown

Shares

Με αφορμή αναφορές στον τοπικό Τύπο που ισχυροποίησαν  και τις δικές μας  εμπειρικές διαπιστώσεις  σχετικά με την αυξημένη κυκλοφοριακή κίνηση που παρατηρείται στους δρόμους του Ρεθύμνου παρά την ισχύ των έκτακτων  μέτρων καθολικής καραντίνας (Lockdown), ο Δήμος Ρεθύμνης προέβη στην αξιοποίηση  των μετρήσεων των θερμικών καμερών που επιβεβαιώνουν – δυστυχώς – τις συγκεκριμένες παρατηρήσεις.

Όπως είναι γνωστό, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος CIVITAS DESTINATIONS, ο Δήμος Ρεθύμνης προμηθεύτηκε κι εγκατέστησε  θερμικές κάμερες καταγραφής  του κυκλοφοριακού φόρτου, σε κομβικά σημεία της πόλης.   

Προχώρησε λοιπόν στην ανάλυση των κυκλοφοριακών δεδομένων που αφορούν την οδό Εμμανουήλ Πορτάλιου δεδομένου  ότι είναι οδός ευρείας κυκλοφορίας και διπλής κατεύθυνσης για να μελετήσει συγκριτικά, τη  διαφορά στις μετακινήσεις των πολιτών κατά την εφαρμογή της καθολικής καραντίνας του προηγούμενου Μαρτίου, με αυτές της περιόδου που διανύουμε. 

Ειδικότερα , η συγκριτική μελέτη των δεδομένων αφορούσε τη  χρονική περίοδο δύο εβδομάδων (την εβδομάδα που προηγήθηκε  του καθολικού lock down και την εβδομάδα εφαρμογής του) κατά το μήνα Μάρτιο (7-23/3) και κατά την περίοδο 31 Οκτωβρίου έως 22 Νοεμβρίου.

Παρακάτω, λοιπόν, παρατίθενται τα αποτελέσματα που εξήχθησαν  από τις σχετικές αναλύσεις των κυκλοφοριακών δεδομένων, κατά τις προαναφερθείσες περιόδους: 

  Μάρτης Νοέμβρης
Πριν το lockdown Καθολικό lockdown Πριν το lockdown Καθολικό lockdown
Μέσος όρος

ημερήσιων μετακινήσεων

16.178 6.603 19.047 12.185

 

Είναι εμφανές, λοιπόν, ότι κατά την περίοδο του περασμένου Μαρτίου οι ημερήσιες μετακινήσεις μειώθηκαν κατά 60% ενώ η ποσοστιαία μείωση των μετακινήσεων κατά τον μήνα που διανύουμε, παρότι βρισκόμαστε  σε καραντίνα, είναι μόλις 35% . Τα ποσοστά αυτά καταδεικνύουν διπλασιασμό των μετακινήσεων κατά τον Νοέμβριο συγκριτικά  με το Μάρτιο. Οι ενδείξεις εκτός από ανησυχητικές, προκαλούν και απορίες δεδομένου ότι παρότι τα σχολεία είναι κλειστά οπότε θα περίμενε κανείς αισθητή μείωση των μετακινήσεων, η διαφορά στον αριθμό τους κατά το μερικό και το καθολικό Lockdown του Νοεμβρίου, είναι ελάχιστη. 

Στο διάγραμμα που ακολουθεί αποτυπώνονται αναλυτικότερα τα ημερήσια κυκλοφοριακά δεδομένα.

Ελπίζουμε  η  ενημέρωση αυτή,  να αποτελέσει αφορμή προβληματισμού και να  ευαισθητοποιήσει τους συμπολίτες στην κατεύθυνση της απαρέγκλιτης τήρησης των υγειονομικών μέτρων και αποφυγής άσκοπων μετακινήσεων που ενισχύουν τη διασπορά του κορονοϊού.   

Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία

Άγγελος Μαλάς, Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Δ.Ρ.                                                                                                   

 

Shares

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *