ΡΕΘΥΜΝΟ: Ένα απολαυστικό οδοιπορικό στην Φορτέτζα! | ΦΩΤΟ

Shares

Ας πάρουμε μια γεύση από το φρούριο – κάστρο της Φορτέτζας Ρεθύμνου που καθημερινά δέχεται επισκέπτες που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν από κοντά αυτό το ιστορικό μνημείο.

Φωτορεπορτάζ της Ιωάννας Καψάλη για το Daynight.gr

Ο λόφος του Παλαιοκάστρου ήταν η καταλληλότερη θέση που θα μπορούσε να κτιστεί το φρούριο της Φορτέτζας, με υπέροχη θέα σε στεριά και θάλασσα, σχεδιασμένη έτσι ώστε να προσφέρει τις κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης του τότε πληθυσμού.


Η ακρόπολη της αρχαίας πόλης της Ρίθυμνας και το ιερό της Ροκκαίας Αρτέμιδος που πιθανώς προέρχεται από το λατινικό «Rocca», που σημαίνει κάστρο ή φρούριο σε απόκρημνο ύψωμα χαρακτηρίζουν το Ενετικό Κάστρο του Ρεθύμνου. Τα λαξεύματα που εντοπίστηκαν σε διάφορα σημεία του λόφου, μαρτυρούν την ύπαρξη της ακρόπολης πάνω στο βράχο η οποία περιελάμβανε κάστρο, στρατώνες, εκκλησία, νοσοκομείο, αποθήκες και υδραγωγείο. Ο οικισμός μάλλον βρισκόταν κοντά στο λιμάνι, ωστόσο δεν έχουμε στοιχεία ούτε για τη μορφή του οικισμού, ούτε για τη μορφή της ακρόπολης και του ιερού.

Στα χρόνια εκείνα το Ρέθυμνο ήταν κωμόπολη και ήταν ανεξάρτητη, με δικό της νόμισμα, όμως όχι ιδιαίτερα ισχυρή.

Η κεντρική πύλη βρίσκεται ανατολικά του φρουρίου ανάμεσα στους προμαχώνες του Αγίου Παύλου και του Αγίου Νικολάου, ενώ ανατολικά της υπήρχε η εκκλησία της Παναγίας της Παλαιοκαστρινής.

Σήμερα σώζεται ακέραιος ο οχυρός περίβολος της Φορτέτζας και φιλοξενεί εκδηλώσεις, εκθέσεις και καλλιτεχνικές παραστάσεις στο μικρό Δημοτικό Θέατρο «Ερωφίλη» στον προμαχώνα του Προφήτη Ηλία.

Δείτε παρακάτω τις φωτογραφίες που βγάλαμε στο σύντομο οδοιπορικό μας!

Shares