Βρειτε μας στα Social Media

Ρέθυμνο

Ρέθυμνο: Φοιτητές μιλούν στην κάμερα για την κατάντια των… ενοικίων! | ΒΙΝΤΕΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Νέοι άνθρωποι που ήρθαν στο Ρέθυμνο με όνειρα και φιλοδοξίες για να ξεκινήσουν τη ζωή τους και προσγειώθηκαν σε μια δύσκολη πραγματικότητα.

Σπίτια δυσεύρετα, μικρά και πανάκριβα, διαθέσιμα μόνο για την μη τουριστική περίοδο.

Σε απόγνωση βρίσκονται οι φοιτητές που ακόμα και μέσα στα λίγα χρόνια που βρίσκονται στην Κρήτη, βλέπουν την κατάσταση να χειροτερεύει και το πηγάδι να μην έχει πάτο…

 

«Εκτοξεύθηκαν» οι τιμές ακόμη και στις «φτηνές» περιοχές

Τιτάνιος άθλος για τον μέσο Ηρακλειώτη έχει αποδειχτεί η αναζήτηση ενοικίασης κατοικίας σε οικονομικές τιμές. Οι τιμές στις περισσότερες περιοχές της πόλης, ακόμη και στις “φθηνές”, σε διάστημα μικρότερο του 18μηνου έχουν “εκτοξευτεί”, αφού παρουσιάζουν αυξήσεις της τάξης του 25% και 30% (!), καθιστώντας με τον τρόπο αυτό ακόμη και τη θεωρητικά “φθηνή” στέγη απλησίαστη για τη μέση οικογένεια μισθωτών ή μικροεπαγγελματιών! Ειδικά για μια τετραμελή οικογένεια που δε διαθέτει δικό της σπίτι και πρέπει να νοικιάσει ένα 4άρι ή έστω ένα σχετικά ευρύχωρο 3άρι για να έχει μια στέγη πάνω από το κεφάλι της, το κόστος κρίνεται απολύτως απαγορευτικό…

Αρκεί μόνο μια ματιά στις αγγελίες ενοικίασης σπιτιών για να καταλάβει κανείς για τι εκτίναξη τιμών μιλάμε. Για του λόγου το αληθές, χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το ότι πριν από δύο χρόνια η τιμή ενοικίασης για ένα μέτριας ποιότητας και παλαιότητας 3άρι διαμέρισμα (όχι εξοπλισμένο) 70-90 τ.μ. κυμαινόταν από 300 έως 400 ευρώ τον μήνα. Τώρα το ενοίκιο “εκτοξεύτηκε”, αφού σε αντίστοιχα τριάρια ξεκινά από 390 ευρώ και φτάνει τα 500, για ένα 4άρι 90-120 τ.μ. το ενοίκιο, που ξεκινούσε από 400-420 ευρώ προ διετίας, τώρα ξεκινά από 500 ευρώ και φτάνει… σε δυσθεώρητα ύψη. Βέβαια, όπως το απαιτεί ο νόμος της αγοράς, “ό,τι πληρώσεις θα πάρεις”.

Οι τιμές λοιπόν ξεφεύγουν ακόμα πιο πολύ όταν κανείς ζητά σπίτι σε καλή κατάσταση, νεόδμητο, ηλεκτρικά εξοπλισμένο και επιπλωμένο, όπου το ενοίκιο μπορεί να ξεπεράσει τα 700 ευρώ. Αν μάλιστα πρόκειται για λουξ διαμέρισμα σε καλή συνοικία ή στο κέντρο των πόλεων, τότε τα πράγματα εκτροχιάζονται, με το ενοίκιο να ξεπερνάει κατά πολύ τα 1.000-1.200 ευρώ τον μήνα. Και γεννάται τώρα το ερώτημα: Υπάρχουν τη σήμερον ημέρα, στην οικονομική κατάσταση που βρισκόμαστε, οικογένειες που τους περισσεύουν 1.000 ευρώ τον μήνα για να είναι σε θέση να νοικιάσουν έναν καλό σπίτι; Προφανώς η απάντηση είναι αρνητική, καθώς ελάχιστες οικογένειες έχουν τέτοιες οικονομικές δυνατότητες. Μην ξεχνάμε ότι οι αμοιβές παραμένουν καθηλωμένες εδώ και πάρα πολλά χρόνια και ο μέσος μισθός είναι κάτω από 800 ευρώ καθαρά!

Να σημειωθεί βέβαια σε αυτό το σημείο ότι εκεί που τα παλιά καλά χρόνια οι αγγελίες ενοικίασης ήταν ιδιωτικές, τώρα οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σπιτιών αναθέτουν τη διαδικασία αναζήτησης υποψήφιου μισθωτή στα μεσιτικά γραφεία, με αποτέλεσμα η συμμετοχή του μεσίτη να επιβαρύνει τον υποψήφιο, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο το κόστος. Έτσι, αν κάποιος νοικιάσει σπίτι π.χ. στα 400 ευρώ, θα πρέπει να καταβάλει δύο ενοίκια μπροστά (το ένα η εγγύηση), δηλαδή σύνολο 800 ευρώ στον ιδιοκτήτη, συν 200 ευρώ (μισό ενοίκιο) η πληρωμή του μεσίτη που του έδειξε το σπίτι, οπότε το κόστος αμέσως-αμέσως φτάνει τα 1.000 ευρώ!

Την αδυναμία των νοικοκυριών να αντεπεξέλθουν σε αυτές τις συνθήκες υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΕΚΗ Στέλιος Βοργιάς, τονίζοντας πως «δεν μπορεί οι αυξήσεις των ενοικίων να είναι ανακόλουθες των μισθών. Παράλληλα, όμως, και οι ιδιοκτήτες ακινήτων πρέπει να αντιληφθούν την κατάσταση των νοικοκυριών, διότι πολλά θα βρεθούν σε δύσκολη θέση».

Φθηνά αλλά προβληματικά

Για να λέμε όμως τα πράγματα με το όνομά τους, υπάρχουν και χαμηλότερες τιμές για να νοικιάσει κανείς σπίτι, αν φυσικά θέλει να μείνει σε ημιυπόγειο, παλιό κτήριο, με τις όποιες ατέλειες και πιθανά προβλήματα μπορεί να έχει στις εγκαταστάσεις του και σε αποκεντρωμένες περιοχές. Οπότε, σε μια τέτοια περίπτωση μπορεί να βρει ένα 3άρι στα 300-350 ευρώ, αλλά το ερώτημα είναι: Τι σπίτι θα είναι αυτό;
Σε αρκετές πάντως δημοφιλείς περιοχές, τόσο της Κρήτης όσο και της υπόλοιπης Ελλάδας, τα ποσοστά της ανόδου είναι εντυπωσιακά, φτάνοντας ακόμη και το 43% όσον αφορά τα μισθώματα και το 11% ως προς τις τιμές αγοράς. Ωστόσο, η έλλειψη ρευστότητας σε όσους θα ήθελαν αυτή τη στιγμή μια στέγη, η υψηλή φορολογία και ο ΕΝΦΙΑ στρέφουν περισσότερους στη λύση του ενοικίου και άρα αυξάνεται σημαντικά η ζήτηση στο κομμάτι των μισθώσεων.

H Airbnb εκτινάσσει τα ενοίκια

Σε όλο αυτό τον ανηφορικό δρόμο που τραβούν οι τιμές των ενοικίων, φαίνεται να έχουν παίξει ρόλο και οι βραχυπρόθεσμες μισθώσεις κατοικιών ή το “φαινόμενο Airbnb”. Και όλα αυτά την ίδια ώρα που η ζήτηση είναι μεγαλύτερη της προσφοράς σπιτιών, ειδικά σε περιοχές όπως τα Χανιά και το Ρέθυμνο, ενώ ακολουθεί το Ηράκλειο, με συνέπεια πολλοί να ψάχνουν σπίτι για μήνες και να μη βρίσκουν.
Το γεγονός της αύξησης των ενοικίων επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων-δικηγόρος Κώστας Αράπογλου. Ωστόσο, όπως τόνισε, «ήδη παρατηρείται μεταστροφή των ιδιοκτητών ακινήτων στον παλιό παραδοσιακό τρόπο ενοικίασης, με την αγορά βραχυπρόθεσμης μίσθωσης να παρουσιάζει σημάδια κόπωσης, γιατί ουσιαστικά ο ιδιοκτήτης από εισοδηματίας μετατρέπεται σε ξενοδόχο».

Τους κάνουν ακόμα και έξωση

«Θα έλεγα πως η αύξηση που παρατηρείται κυμαίνεται συνήθως στο 10-12% σε τοπικό τουλάχιστον επίπεδο. Για τις αυξήσεις ευθύνονται οι βραχυχρόνιες μισθώσεις, που έχει παίξει σημαντικό ρόλο και στην αγορά της Κρήτης. Όλα έχουν να κάνουμε με τη ζήτηση και την προσφορά. Πολλοί μάλιστα είναι και εκείνοι που βγάζουν τους ενοικιαστές τους έξω για να βάλουν τα σπίτια τους σε βραχυχρόνια μίσθωση. Πέρα από τις οικογένειες που δε βρίσκουν σπίτι, τίθεται θέμα και με τους φοιτητές, που δεν έχουν πού να μείνουν και αναγκάζονται να καταλήγουν σε ξενοδοχεία», είπε η πρόεδρος των μεσιτών Ηρακλείου και ανατολικής Κρήτης Άρτεμις Μαυράκη.

Δυσεύρετα, μικρά και πανάκριβα τα σπίτια στο Ρέθυμνο!

Νέοι άνθρωποι που ήρθαν στο Ρέθυμνο με όνειρα και φιλοδοξίες για να ξεκινήσουν τη ζωή τους και προσγειώθηκαν σε μια δύσκολη πραγματικότητα. Σπίτια δυσεύρετα, μικρά και πανάκριβα, διαθέσιμα μόνο για τη μη τουριστική περίοδο. Σε απόγνωση βρίσκονται οι φοιτητές, που ακόμα και μέσα στα λίγα χρόνια που βρίσκονται στην Κρήτη βλέπουν την κατάσταση να χειροτερεύει και το πηγάδι να μην έχει πάτο…

Αποθήκες και τρώγλες που με ένα βάψιμο γίνονται… “σπίτια” προς ενοικίαση. Σπίτια που στοίχιζαν 200 ευρώ τον μήνα και έχουν φτάσει σε ενοίκια άνω των 300 ευρώ. Μισθοί και ενοίκια αντιστρόφως ανάλογα. Τα παραπάνω είναι μερικά από τα συμπτώματα στην ενοικίαση ακινήτων στο Ρέθυμνο, με τους φοιτητές να αγανακτούν και να καταγγέλλουν πρακτικές ακόμα και μη κοπής καν αποδείξεων, όπως αναφέρει ο Νίκος, σπουδαστής του ΤΕΙ.

Η Ελεάννα, ομογενής φοιτήτρια από τη Γερμανία, ήρθε στο Ρέθυμνο για να σπουδάσει Ψυχολογία και εκεί τελείωσε το όνειρο… Καταγγέλλει ιδιοκτήτες που διαθέτουν σπίτια ανθυγιεινά για διαβίωση και οι οποίοι αναμένουν τους ενοικιαστές να τα επισκευάσουν και βέβαια με… εποχική διαμονή αντίστροφη του μαζικού τουρισμού, από Οκτώβριο μέχρι Ιούνιο.

Σπουδαστές που φεύγουν στο εξωτερικό με το πρόγραμμα Erasmus, επιστρέφοντας, βρίσκουν το ίδιο σπίτι ακόμα και 100 ευρώ πιο ακριβό ανά μήνα, όπως καταγγέλλει ο Δημήτρης. Σπίτια μικρά, με ελλιπείς υποδομές, πανάκριβα και δυσεύρετα.

Απευθυνθήκαμε στους ειδικούς για μια εκτίμηση του πού οδεύει η κατάσταση με τη βραχυχρόνια μίσθωση. Σίγουρα το νέο νομοθετικό πλαίσιο θα μειώσει τα ακίνητα που πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις, όμως, όταν “σκάσει” πια αυτή η “φούσκα”, οι επιπτώσεις θα είναι ντόμινο…

Ρεπορτάζ: Ματθαίος Καπετανάκης και Μαρία Αντωνογιαννάκη
Κάμερα: Γιάννης Ράλλης
Πηγή: neakriti

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ