Παλιά Πόλη

Ρέθυμνο: Γέμισε φωτογραφίες το στενάκι της Κορνάρου στην Παλιά Πόλη | ΦΩΤΟ

Shares

“Utopian Luster” τιτλοφορείται η πρώτη προσωπική έκθεση φωτογραφίας της Μαρίας Καρκανάκη στην οδό Κορνάρου στο Ρέθυμνο.

Τα αισθήματα πρωτόγνωρα μιας και είναι και η πρώτη της υπαίθρια έκθεση σε μια πόλη με δημιουργικούς ανθρώπους που τόσο αγαπά και εκτιμά.

Ο φωτογράφος, Μανώλης Καραταράκης, που έζησε τη μεταμόρφωση της Μαρίας Καρκανάκη μέσα από τη φωτογραφική έκφραση, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι πλέον πάλλεται η ψυχή της μέσα από το φωτογραφικό γίγνεσθαι. Ξεκινώντας από τη γραφιστική και πλέον και ως φωτογράφος είναι μια ολοκληρωμένη καλλιτέχνιδα της οπτικής έκφρασης.

Η φωτογράφος καλεί τον καθένα που το νιώθει να μην το σκεφτεί και πολύ και να αρχίσει να εκφράζεται μέσα από την τέχνη, τον ό,τι πιο αυθεντικό σε τρόπο για να εξωτερικεύσει κάποιος κομμάτια του εαυτού του. Μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου, τα βράδια στην οδό Κορνάρου θα είναι ιδιαίτερα και εκφραστικά μέσα από τον φακό της Μαρίας Καρκανάκη.

Το ταξίδι στην τέχνη της φωτογραφίας συνεχίζεται με τον έμπειρο φωτογράφο Μανώλη Καραταράκη, λίγοι μήνες χρειάζονται για το τεχνικό κομμάτι της φωτογραφίας και ίσως και μια ζωή για το περιεχόμενο και το νόημά της.

Η καλλιτέχνης προλογίζει την έκθεση της με το παρακάτω κείμενο:
«Το περιεχόμενο της σειράς ‘Utopian Luster’ αποτελεί μια φωτογραφική διεισδυτική αφήγηση της ασφυκτικής σχέσης ανάμεσα στο φυσικό τοπίο και την πλαστική κυριαρχία με κριτήριο την παρέμβαση της ανθρώπινης δραστηριότητας. Η δύσκολη αυτή συμβίωση, που συναντάται σε όλους σχεδόν τους γεωγραφικούς τόπους, αναδεικνύεται στη συγκεκριμένη θεματική, μέσω της κάλυψης από πλαστική σακούλα, ανθρώπινων υφών και χαρακτηριστικών.

Τα αντικείμενα, ταυτοποιημένα με ελλιπείς λεπτομέρειες, καθίστανται αίολες και απορρυθμισμένες παρουσίες, έχοντας χάσει τη σύνδεση που είχαν με το αρχικό τους περιβάλλον. Εικόνες «παγωμένες» συμπλέκονται με τη ροή του χρόνου, τη μεταβλητότητα του σύγχρονου τοπίου και τον εγκιβωτισμό της ανθρώπινης ύπαρξης, δημιουργώντας ένα νέο οικοσύστημα που αναδύεται στη σύγχρονη εποχή και ορίζει ξεκάθαρα τον νέο κυρίαρχο»

Η Μαρία Καρκανάκη γεννήθηκε το 1976 στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου ζει κι εργάζεται μέχρι σήμερα. Σπούδασε Γραφιστική στο Bournemouth University της Αγγλίας. Από το 1998 διατηρεί δημιουργικό γραφείο ενώ παράλληλα συνεργάστηκε με διαφημιστική εταιρία για εκδόσεις περιοδικών ποικίλου ενδιαφέροντος. Το 2014 ολοκλήρωσε το Σεμινάριο της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρίας Κρήτης (ΕΦΕΚ) για αρχάριους φωτογράφους κι έκτοτε αποτελεί μέλος της. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις κι εκδόσεις σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο ενώ έχει παρακολουθήσει αρκετά σεμινάρια και workshops με διακεκριμένους φωτογράφους της Ελλάδας και του εξωτερικού.

www.mariakarkanaki.com
Email: hello@mariakarkanaki.com
instagram.com/karmamio/

 

Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *