Ρέθυμνο: «Ανάσα» για την τοπική αγορά η εορταστική περίοδος

Shares

Μικρή αλλά απαραίτητη ήταν η «ανάσα» για τα εμπορικά καταστήματα τις ημέρες των Χριστουγέννων , καθώς η αυξημένη κίνηση στην τοπική αγορά του Ρεθύμνου έφερε χαμόγελα αισιοδοξίας  σε αρκετούς από τους επαγγελματίες.

Μπορεί οι αγορές να περιορίστηκαν για μια ακόμη χρονιά κυρίως στα είδη τροφίμων και δώρων για τους μικρούς λάτρεις των εορτών  και πολύ λιγότερο στα είδη ένδυσης και υπόδησης, ωστόσο  η κίνηση διατηρήθηκε τις ημέρες των Χριστουγέννων σε ικανοποιητικά επίπεδα και ελαφρά βελτιωμένη σε σχέση με πέρυσι.

Η αγορά φέτος είχε την «αναμενόμενη κίνηση» τις ημέρες των εορτών, όπως επεσήμανε μιλώντας στην «Κ.Ε» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνης Γιώργος Πολιουδάκης και όχι κάτι παραπάνω  που παραμένει  ζητούμενο για τον εμπορικό κόσμο ,ώστε να δει τόνωση στους τζίρους.

Ανάμεικτα συναισθήματα

Η καλή κίνηση των προηγούμενων ημερών δεν έχει καταφέρει να αντισταθμίσει τις σοβαρές απώλειες , με το 2019 να κατατάσσεται σύμφωνα με τα στοιχεία του Εμπορικού Συλλόγου σε μια από τις χειρότερες χρονιές για το εμπόριο.

Οι επαγγελματίες του κλάδου έχουν ανάμεικτα συναισθήματα, όπως εξήγησε ο κος Πολιουδάκης, αφού η βελτίωση της κίνησης σε συνδυασμό με τις πρώτες φοροελαφρύνσεις δίνουν την ελπίδα για μια καλύτερη χρονιά. Ταυτόχρονα, όμως οι έμποροι έχουν πληγεί αισθητά στη διάρκεια του περασμένου έτους που κλείνει με αρνητικούς δείκτες.

Με πτώση 10% στο εμπόριο κλείνει το 2019

Στη λήξη του 2019 η εμπορική αγορά του Ρεθύμνου  είδε πτώση στους τζίρους κατά  10% σε σχέση με το 2018. Καθοριστικός παράγοντας , που οδήγησε σε μια κακή κατά κοινή ομολογία χρονιά ήταν η τουριστική περίοδος που δεν απέφερε πολλά, αλλά και μια σειρά από συγκυρίες και παράγοντες.

Ενδεικτικό είναι , όπως εξήγησε ο κος Πολιουδάκης πως μόνο η καλοκαιρινή περίοδος είχε απώλειες σε ποσοστό 20% σε σχέση με το 2018 για την εμπορική αγορά του Ρεθύμνου. Ταυτόχρονα, η κατάρρευση της Thomas Cook αποτέλεσε ένα ισχυρό πλήγμα που όπως ήταν αναμενόμενο είχε αντίκτυπο και στην τοπική αγορά. Όπως επεσήμανε ο κος Πολιουδάκης: «Οι απώλειες μόνο στην διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου ήταν περίπου 20% στην τοπική αγορά του Ρεθύμνου. Ήταν πολλές οι συγκυρίες που οδήγησαν σε αυτό. Είχαμε μια κακή καλοκαιρινή περίοδο για τον τουρισμό, οι επαγγελματίες είχαν πολύ υψηλή φορολογία με αποτέλεσμα να είναι στο όριο λειτουργίας, είχαμε απώλειες λόγω της κακοκαιρίας τον περυσινό χειμώνα και τέλος η κακή ελαιοκομική χρονιά και η κατάρρευση της Thomas Cook . Όλα αυτά είχαν συνέπειες και  οδήγησαν σε απώλειες και για το εμπόριο».

Απαραίτητες οι φοροελαφρύνσεις για την εκκίνηση της αγοράς

Πλέον , οι επαγγελματίες μετά από μια μικρή ανάσα την εορταστική περίοδο και αυτό μόνο σε ορισμένα είδη , βλέπουν ως σανίδα σωτηρίας τις φοροελαφρύνσεις στις οποίες προχωρά σταδιακά η κυβέρνηση με την ελπίδα για μια καλύτερη χρονιά.  Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για τη νέα χρονιά, αφού οι μείωση των οικονομικών επιβαρύνσεων για τις επιχειρήσεις μπορεί να συμβάλλει στην βελτίωση του κλίματος.  «Οι φοροελαφρύνσεις δίνουν ήδη μια μικρή ανάσα αν και οι τζίροι δεν έχουν αυξηθεί σημαντικά. Αυτό μας δίνει την αισιοδοξία πως αν βελτιωθεί το κλίμα σε συνδυασμό με τη μείωση της φορολογίας θα μπορέσει η αγορά σταδιακά να ξεκινήσει μια πορεία ανάκαμψης. Δυστυχώς, τα προηγούμενα χρόνια η αυξημένη φορολογία και οι χαμηλοί τζίροι είχαν οδηγήσει σε οριακή λειτουργία τις επιχειρήσεις, κάτι που αισιοδοξούμε να αλλάξει» τόνισε ο κος Πολιουδάκης.

Το κλίμα στην εμπορική αγορά του Ρεθύμνου παραμένει γιορτινό και πλέον η κίνηση κορυφώνεται εν όψει της Πρωτοχρονιάς, με αρκετούς καταναλωτές να σπεύδουν για τις αγορές τους και τις επόμενες ημέρες. Η κίνηση να παραμένει αυξημένη  ενώ οι εορταστικές εκδηλώσεις του Εμπορικού Συλλόγου , όπως επεσήμανε ο κος Πολιουδάκης , συνεχίζονται για μια ακόμη εβδομάδα και δίνουν «παλμό» στην καρδιά της πόλης.

Το ωράριο των καταστημάτων

ΣΑΒΒΑΤΟ 28/12/2019                         09:00-14:00   17:00-21:00

ΚΥΡΙΑΚΗ 29/12/2019                           11:00 – 18:00

ΔΕΥΤΕΡΑ 30/12/2019                          09:00 – 17:00

ΤΡΙΤΗ 31/12/2019                                 09:00 – 19:00

ΤΕΤΑΡΤΗ 01/01/2020                       ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΚΛΕΙΣΤΑ

ΠΕΜΠΤΗ 02/01/2020                         ΚΛΕΙΣΤΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03/01/2020                    09:00-14:00   17:30-21:00

ΣΑΒΒΑΤΟ 04/01/2020                       09:00 – 15:00

ΚΥΡΙΑΚΗ 05/01/2020                        ΚΛΕΙΣΤΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ 06/01/2020                      ΘΕΟΦΑΝΙΑ ΚΛΕΙΣΤΑ

Πηγή: goodnet

Shares

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *