Νοσοκομείο Ρεθύμνου

Ρέθυμνο: Αντιδρούν οι Γιατροί του ΕΣΥ για τον θάνατο του 4χρονου παιδιού

Shares

Η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ ανακοίνωσε σήμερα ότι «προκηρύσσει στάση εργασίας, 11.00 – 13.00, για τις 18 Ιουνίου 2019, ημέρα του Εφετείου της δίκης για τον θάνατο ενός 4χρονου παιδιού στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου πριν από 5 χρόνια».

Στην ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Τέσσερις γιατροί είχαν παραπεμφθεί πρωτόδικα και τελικά μία γιατρός καταδικάστηκε. Αυτή που πάλεψε περισσότερο από όλους για να σώσει το παιδί. Η ιατροδικαστική έκθεση γνωματεύει το θάνατο ως ανεξήγητο. Παρά ταύτα, μετά από μία δίκη γεμάτη ιατρικές ανακρίβειες, προσβολές στην ιατρική μας και αυθαίρετες εικασίες η εισαγγελέας πρότεινε -χωρίς να βασίζεται σε κάποια πραγματογνωμοσύνη- και το δικαστήριο υιοθέτησε την άποψη ότι το παιδί πέθανε από αφυδάτωση μέσα στο νοσοκομείο ενώ λάμβανε ενδοφλέβια υγρά!

Στο Εφετείο ξαναδικάζονται και οι τέσσερις γιατροί. Θυμίζουμε ότι μετά από 7 χρόνια ενός εξοντωτικού δικαστικού μαραθωνίου για τον θάνατο από αλκοόλ της Στέλλας Ακουμιανάκη και παρά την πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση, όλοι οι γιατροί αθωώθηκαν. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι και σε αυτήν την περίπτωση θα έχουμε την ίδια εξέλιξη.

Ως νοσοκομειακοί γιατροί δεν μπορούμε πλέον να δουλεύουμε κάτω από την “απειλή” μιας δικαιοσύνης που πρωτόδικα τουλάχιστον δίνει προέχουσα σημασία στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα και στην “αδηφάγα” κοινή γνώμη. Πιστεύουμε ότι αυτές οι υποθέσεις δεν πρέπει να παραπέμπονται εξαρχής στα δικαστήρια. Γι’ αυτό τον λόγο πάγιο αίτημά μας είναι η θεσμοθέτηση οργάνου προδικαστικού ελέγχου που θα κρίνει ποιες υποθέσεις πρέπει να φτάνουν στο ακροατήριο και θα αποτελείται από δικαστικούς και γιατρούς πιστοποιημένους πραγματογνώμονες.

Σημαντική επίσης είναι η ασφαλιστική κάλυψη από το κράτος του υγειονομικού προσωπικού των νοσοκομείων και όσων συμμετέχουν σε διακομιδές για θέματα αστικής ευθύνης και αποζημιώσεων.

Θεωρούμε ότι οι αλλεπάλληλες δικαστικές παραπομπές και πρωτόδικης καταδίκες γιατρών τα τελευταία χρόνια οδηγούν στην ποινικοποίηση της ιατρικής πράξης και στην άσκηση αμυντικής ιατρικής που κάνει κακό στον ασθενή και επιβαρύνει το σύστημα υγείας. Στο Ρέθυμνο, μέσω αυτών των διαδικασιών απαξιώνεται συνεχώς το Νοσοκομείο μας, το μοναδικό νοσηλευτικό ίδρυμα του νομού μας».

Shares


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *