Βέλγος

Δεκάδες ακίνητα Ρεθεμνιωτών βγαίνουν στο «σφυρί»

Shares

Χωρίς έλεος προετοιμάζονται οι πλειστηριασμοί ακινήτων, οι οποίοι θα στερήσουν τις περιουσίες χιλιάδων πολιτών, μεταξύ των οποίων και αρκετών Ρεθεμνιωτών. Στην ιδιοκτησία των τραπεζών έχουν περάσει δεκάδες ακίνητα του Ρεθύμνου, διαδικασία που δεν γίνεται γνωστή, λόγω των ηλεκτρονικών διαδικασιών που ακολουθούνται αλλά και γιατί λόγω νόμου, οι μεταγραφές στα υποθηκοφυλακεία εμπίπτουν στα προσωπικά δεδομένα και επίσης δεν δίδονται πληροφορίες στο ευρύ κοινό.

Ωστόσο, δομημένη και μη περιουσία, περνάει στα χέρια τραπεζών ενώ την ίδια ώρα πληθαίνουν οι διαφημίσεις διαφόρων γραφείων που προβάλουν την πώληση ακινήτων από πλειστηριασμό σε σχεδόν εξευτελιστικές τιμές. Μην σας κάμει εντύπωση να δείτε την πώληση διαμερίσματος στο Σφακάκι αντί 30.000  ή 40.000 ευρώ ή μονοκατοικία με 72.000. Επίσης μπορείτε να βρείτε οικόπεδο σε αντίστοιχα χαμηλές τιμές σε ολόκληρο το νομό. Έως και μικρές ή μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που «αλλάζουν χέρια» μέσω των τραπεζών ή ρημάζουν γιατί κανένας δεν ενδιαφέρεται να τις αγοράσει.

Αυτό βεβαίως συμβαίνει σε ολόκληρη τη χώρα με τους επιτηδείους να βάζουν κανονικά χέρι στις ιδιοκτησίες των οικονομικά ανήμπορων πολιτών, οι οποίοι όσο και αν θέλησαν οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις να υποστηρίξουν πως είχαν νομοθεσία προστασίας, δυστυχώς στην πράξη, όλοι οι μέχρι σήμερα νόμοι κάλυπταν λίγες κατηγορίες δανειοληπτών. Η μεγάλη πλειοψηφία των οφειλετών «χτυπιέται» ανελέητα.

Η πραγματικότητα είναι σκληρή. Για παράδειγμα, στο διαδίκτυο βγαίνουν στο σφυρί οικόπεδα σε περιοχές του Δήμου Ρεθύμνου αντί 52.000 ευρώ, στον Δήμο Μυλοποτάμου αντί 48.000 ευρώ και μια τεράστια περιουσία στον Δήμο Αγίου Βασιλείου αντί 227.000 ευρώ. Αυτά ως τιμές εκκίνησης.

Αντίστοιχα, βίλα ανατολικά της πόλης του Ρεθύμνου πλειστηριάζεται αντί 265.000 ευρώ, διαμέρισμα στην ίδια περιοχή αντί 31.000 ευρώ και σε άλλο οικισμό 70.000 ευρώ. Πολλά ακίνητα βγαίνουν στο σφυρί σε χωριά των περιφερειακών δήμων και κυρίως στον Μυλοπόταμο. Οι «αγγελίες» είναι με ημερομηνία διεξαγωγής του πλειστηριασμού και βέβαια με τιμή εκκίνησης και λεπτομέρειες ως προς την θέση του ακινήτου.

Ούτε μία, ούτε δύο, θα είναι οι οικογένειες του Ρεθύμνου που μέσα στις επόμενους μήνες θα μείνουν στον δρόμο, γεγονός, που σηματοδοτεί μια αδιανόητη κατάσταση μέσα σε μια χώρα που οικονομικά πλήττεται ανελέητα και χωρίς καμία ουσιαστική βελτίωση εδώ και δέκα χρόνια.

 

Καμία προστασία

Σύμφωνα με δημοσιεύματα πολλών αθηναϊκών εφημερίδων, υπολογίζεται ότι 300.000 ακίνητα θα πλειστηριαστούν προσεχώς. Την ίδια ώρα καταγγέλθηκε από την εφημερίδα  «Δημοκρατία» ότι έχει δοθεί γραμμή στην δικαιοσύνη υπέρ των τραπεζών, θέμα που έφτασε στην βουλή και έχει προκληθεί σάλος, καθώς κανένας δεν το διέψευσε!

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «δημοκρατίας», πρόκειται για μια επονείδιστη εισήγηση, που προβλέπει ότι οι δανειολήπτες πήραν τα δάνεια με «δόλο», γνωρίζοντας ότι δεν θα μπορούν να τα αποπληρώσουν και, ως εκ τούτου, δεν πρέπει να έχουν την προστασία του νόμου. Απαντώντας στις σφοδρές επικρίσεις βουλευτών, ο υπουργός Δικαιοσύνης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση, σεβόμενη την προσωπική και τη λειτουργική ανεξαρτησία των δικαστικών λειτουργών αλλά και την «ακαδημαϊκή ελευθερία» της Σχολής Δικαστών, δεν είναι δυνατόν να ελέγχει το περιεχόμενο των εισηγήσεων, επέμεινε ωστόσο ότι η ελληνική Δικαιοσύνη δεν διάκειται ευνοϊκά ούτε προς τις τράπεζες ούτε προς τους δανειολήπτες.

Διαβάστε τη συνέχεια στο rethemnosnews

Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *