Βρειτε μας στα Social Media
Διαφήμιση vikos

Ρέθυμνο

Ρέθυμνο: 48 εργαζόμενοι της καθαριότητας κάνουν κατάληψη και απεργία

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

– Φοβούνται πως οι 48 εργαζόμενοι δεν πληρούν τα κριτήρια για να προσληφθούν μέσω ΑΣΕΠ

– Δηλώνουν πως καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και διεκδικούν δικαστική δικαίωση
– Τι λέει ο δήμαρχος Γιώργος Μαρινάκης και η αντιπολίτευση

Ένταση στις σχέσεις της δημοτικής αρχής και των συμβασιούχων της καθαριότητας επικρατεί τις τελευταίες ημέρες, με αποτέλεσμα από χθες το πρωί οι συμβασιούχοι να έχουν προχωρήσει σε κατάληψη του μηχανοστασίου της υπηρεσίας και να έχουν σταματήσει την αποκομιδή των απορριμμάτων σε όλο το δήμο.

Αφορμή είναι το γεγονός ότι οι 48 συμβασιούχοι ζητούν από τη δημοτική αρχή να τους στηρίξει στα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν καταθέσει, καθώς στις 31 Μαρτίου λήγει η παράταση της σύμβασής τους. Θεωρούν, άλλωστε, πως η προκήρυξη που έχει βγει στον αέρα από το Υπουργείο Εσωτερικών ουσιαστικά δεν τους καλύπτει, λόγω κριτηρίων, και υπολογίζουν πως η συντριπτική πλειοψηφία των συμβασιούχων δεν μπορεί να επαναπροσληφθεί. Έτσι, κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα ώστε να συνεχίσουν να εργάζονται, τονίζοντας ότι περιμένουν τη στήριξη της δημοτικής αρχής – όπως είχε υποσχεθεί από το περασμένο καλοκαίρι – προκειμένου στο δικαστήριο να δηλωθεί ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες για την καθαριότητα του δήμου Ρεθύμνου.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στην προκήρυξη προβλέπονται 66 θέσεις εργαζομένων στην υπηρεσία καθαριότητας του δήμου Ρεθύμνου, όπως είχε συμφωνηθεί από το καλοκαίρι να ζητήσει ο δήμος, έχοντας μάλιστα τότε και τη σύμφωνη γνώμη των συμβασιούχων.

Οι συμβασιούχοι υπάλληλοι της υπηρεσίας καθαριότητας υποστηρίζουν ότι σήμερα η δημοτική αρχή και ο δήμαρχος Γιώργος Μαρινάκης έχει αθετήσει το λόγο του για τη στήριξή τους. Την Κυριακή, μάλιστα, έγινε συνάντηση των δύο πλευρών, παρουσία και των επικεφαλής της αντιπολίτευσης, κ.κ. Νίνου, Ανδρουλάκη και Μανουσογιάννη, αλλά και του δικηγόρου των εργαζομένων, εργατολόγου από την Αθήνα.

Η συνάντηση είχε πολλή ένταση και μετά από αυτήν οι συμβασιούχοι προχώρησαν στην κατάληψη και την απεργία, δηλώνοντας αποφασισμένοι να συνεχίσουν μέχρι τέλους, εάν η δημοτική αρχή και ο δήμαρχος δεν δεσμευτεί να παρέχει στήριξη στον δικαστικό αγώνα.

Στην προκήρυξη του υπουργείου προβλέπεται η κάλυψη 66 θέσεων, με την πλειοψηφία των σημερινών συμβασιούχων να μην καλύπτουν τα κριτήρια, κυρίως της ανεργίας. Εάν οι συμβασιούχοι κερδίσουν το δικαστήριο, τότε δεν αποκλείεται ο δήμος Ρεθύμνου να βρεθεί με υπεράριθμο προσωπικό.

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ

Ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, σχολιάζοντας την κινητοποίηση των συμβασιούχων, τόνισε πως πρέπει να επανέλθει η λογική και πως δεν είναι ο δήμος εκείνος που αποφασίζει για την πρόσληψη των εργαζομένων.

Σε ερώτηση για το τι μπορεί να κάνει ο δήμος όταν υπάρχει συγκεκριμένη προκήρυξη από το ΥΠΕΣ και για το τι απαντά στους συμβασιούχους που λένε ότι δεν τους στηρίζει η δημοτική αρχή, ο δήμαρχος Ρεθύμνου απάντησε:
«Προτιμώ να μην πω τίποτα σήμερα για το θέμα διότι ίσως δημιουργηθούν τετελεσμένες καταστάσεις που να εμποδίζουν την οποιαδήποτε ευνοϊκή εξέλιξη του θέματος και πραγματικά δεν θέλω να κάνω ζημιά. Αντιλαμβάνομαι ότι οι εργαζόμενοι οι οποίοι μέχρι προ ημερών μας δόξαζαν, σήμερα μέσα από την αβεβαιότητα της εργασιακής τους απασχόλησης θεωρούν ότι πρέπει να κάνουν πράγματα τα οποία τα χαρακτηρίζω λίαν επιεικώς άφρονα για το δικό τους καλό. Ελπίζω να επανέλθει η λογική. Θέλω να εξηγήσω ότι είναι η μοναδικοί εργαζόμενοι σε όλη την Ελλάδα που σήμερα απεργούν.

Είναι αδιανόητο να επιπλήττεται ο δήμος ο οποίος ενώ είχε 48 συμβασιούχους ζήτησε 66 θέσεις ακριβώς για να αυξήσει την πιθανότητα απορρόφησής τους. Από το 2007 που είμαι εγώ δήμαρχος και που μπόρεσα και είδα τις καταστάσεις, είναι 200 οι άνθρωποι που έχουν έρθει επί κάποιες φορές και έχουν κάνει οχτάμηνη απασχόληση. Όλοι όσοι θα προσληφθούν είναι άνθρωποι που οπωσδήποτε θα έχουν εμπειρία στην καθαριότητα, οπωσδήποτε είναι άνθρωποι που θα έχουν προβλήματα οικονομικά και οικογενειακά, οπωσδήποτε είναι άνθρωποι οι οποίοι έχουν ανάγκη την εργασία τους γιατί πριμοδοτείται στους εργάτες και μόνο εκεί η ανεργία. Σε όλους, δε, και η εμπειρία. Αντί να στρέφουν τα βέλη τους προς το δήμο που έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια και δεν θα ήθελα να πω τώρα τι έχω κάνει για την περίπτωσή τους, έχω σκοπό εάν το θέμα δεν ομαλοποιηθεί τις επόμενες ώρες, συλλέγω ήδη στοιχεία και θα απευθυνθώ πλέον στην κοινωνία για να αντιληφθεί το μέγεθος του όλου ζητήματος και ποιος «πληρώνει το βαρκάρη». Γιατί υπάρχουν οι 48 που αυτή τη στιγμή δεν ξέρουμε πόσοι από αυτούς θα απορροφηθούν, αλλά και οι υπόλοιποι που θα έρθουν στη θέση τους έχουν τα ίδια προβλήματα και τις ίδιες προσδοκίες με αυτούς.

Δεν είναι επιλογή ούτε του δημάρχου, ούτε κανενός δημοτικού συμβούλου. Εκεί που υπάρχει ένα θέμα και το έχω καταγγείλει σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις μου είναι που με παρέμβαση του Πρωθυπουργού το όριο ηλικίας τοποθετήθηκε στο επίπεδο των 60 χρόνων. Είχα την ευκαιρία και προχθές που μιλούσαμε με τον Συνήγορο του Πολίτη, να έχουμε μια εξαιρετική συζήτηση όπου του εξέθεσα διάφορες κατά τη γνώμη μου νόμιμες αδικίες που γίνονται, όπως είναι η οριζόντια χωρίς να εξετάζουμε τις ειδικότερες συνθήκες διακήρυξη που τελικά δημιουργούμε θέσεις εργασίας αλλά όταν δεν υπάρχει το στοιχείο έστω της περιφερειακής εντοπιότητας, δεν υπάρχει η πριμοδότηση η συγκεκριμένη για το συγκεκριμένο έργο και δεν εξετάζεται η αντικειμενική δυνατότητα να κάνεις αυτό το έργο, στην ουσία υπάρχει ο κίνδυνος να γεμίσουμε τα κουτάκια μας με ονοματεπώνυμα αλλά να μην έχουμε τις υπηρεσίες που η κοινωνία πληρώνει και προσδοκά να έχει.

Είναι γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι ήταν μια εξαιρετική φουρνιά, όπως είναι γεγονός ότι είναι προνομιούχοι γιατί ήταν οι μοναδικοί που ήρθαν για οκτώ μήνες, έμειναν δυόμισι χρόνια σε απόλυτη συνεννόηση μαζί τους κάναμε δεσμεύοντας επιπλέον 1 εκ 165 χιλιάδες ευρώ, αυτή είναι η δέσμευση της οικονομικής υπηρεσίας για την επιπλέον πληρωμή τους. Δεσμεύσαμε το ποσό αυτό και προσδοκούμε ότι και στην προκήρυξη αυτή έχουν τύχη και διερευνούμε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε. Δεν μπορεί όμως κανείς εκ προοιμίου να εξασφαλίζει ούτε τη δικαστική κρίση, ούτε τη συμπεριφορά συλλογικών οργάνων, ούτε να κάνει το χουβαρντά μετακυλώντας το βάρος σε μια κοινωνία που αυτή τη στιγμή γογγύζει».

ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Οι συμβασιούχοι εκφράζουν δυσαρέσκεια και ζητούν στήριξη στον δικαστικό αγώνα από το δήμο. Όπως ανέφερε στην «Κρητική Επιθεώρηση» ο πρόεδρος των συμβασιούχων, Γρηγόρης Καλονόμος, «εμείς τον Ιούλιο, μετά από μία μέρα απεργία, δείξαμε τον καλύτερο μας εαυτό, και κόψαμε την κινητοποίηση και δείξαμε ξανά τον καλύτερο μας εαυτό στο καρναβάλι. Τώρα ήρθε η ώρα, παρόλο που είχαμε το δικαστήριο μετά την Τσικνοπέμπτη και έγινε μία αναβολή, ζητάμε να έρθει ο δήμος στα ασφαλιστικά μέτρα να μας βοηθήσει», σχολίασε ο κ. Καλονόμος, που τονίζει ότι «μας έδωσαν μία απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ότι καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες».

Χθες, ο αρμόδιος για θέματα καθαριότητας του Δήμου Ρεθύμνου, Στέλιος Σαμψών πήγε στο μηχανοστάσιο, όπου μίλησε με τους συμβασιούχους και τους μετέφερε την πρόσκληση του Γιώργου Μαρινάκη να πάνε στο δήμο για να συζητήσουν. Οι εργαζόμενοι δεν το δέχθηκαν, αντίθετα ζήτησαν να πάει ο δήμαρχος στη μάντρα. Τελικά, είπαν ότι θα το σκεφτούν και τις επόμενες ημέρες θα αποφασίσουν πώς θα κινηθούν.

Σχολιάζοντας αυτή τη στάση ο κ. Μαρινάκης είπε: «Δεν θέλω καν να σχολιάσω τη συνάντηση της Κυριακής. Θεωρώ ότι όσοι έχουν κρίση κατάλαβαν ακριβώς τι συνέβη και δεν θέλω καν να επανέλθω. Σήμερα, ήταν ανοιχτό το γραφείο μου για να συζητήσουμε. Απαίτησαν να πάω εγώ στη μάντρα. Θεωρώ ότι αυτά δεν είναι θεσμική συμπεριφορά. Ο Δήμαρχος έχει γραφείο, όπως όλες τις φορές ήρθαν στο γραφείο μου, η πόρτα μου ήταν πάντα ανοιχτή και ξέρουν τι επαφές και διαβουλεύσεις έκανα σε πολλά επίπεδα για το δικό τους καλό. Αν όλα αυτά ξεχνιούνται επειδή κάποιοι τους πουλάνε ψεύτικη ελπίδα, αυτό είναι δικό τους ζήτημα και θα φανεί πολύ γρήγορα γιατί το ψέμα έχει πάντοτε κοντά πόδια, όπως και ο λαϊκισμός».

Όσο για τους εργαζόμενους, ο κ. Μαρινάκης υποστηρίζει ότι αυτό που θα έπρεπε να κάνουν είναι να διεκδικούν να «υπολογίζονται» και για τις 8 χιλιάδες θέσεις του ΑΣΕΠ και όχι για τις μισές που σήμερα ισχύει. Δηλώνει, δε, πως είναι άδικο να στοχοποιείται ο δήμος: «Είναι οξύμωρο ενώ επιζήτησα να δημιουργηθούν αυτές οι θέσεις εργασίας, χειροκρότησαν και ευχαρίστησαν όλο το δημοτικό συμβούλιο για τη δέσμευση ποσών και την αύξηση των θέσεων ενώ έχουν υποβάλει οι ίδιοι τα χαρτιά τους αντί να στοχεύσουν αυτό που ήδη σήμερα, τους είχα πει από χθες και έχει πάρει πλέον δημοσιότητα, δηλαδή πως η δικιά τους μοριοδότηση θα αφορά το σύνολο των θέσεων δηλαδή τις οκτώ χιλιάδες και όχι τις μισές που αυτός είναι ο αγώνας που αυτή τη στιγμή έχουν να κάνουν και να στηρίξουν το υπουργείο εσωτερικών σε αυτή τη διεκδίκηση έναντι του ΑΣΕΠ, ασχολούνται και στρέφονται εναντίον μου ζητώντας μου πράγματα για τα οποία ίσως χαρακτηριστώ και επίορκος».

Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

«Είναι απαραίτητο να τους στηρίξουμε τους εργαζόμενους, όπως είχαμε υποσχεθεί και δεσμευτεί από το καλοκαίρι. Δεν είναι έντιμο να μην τους στηρίξουμε σήμερα», είπε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Θοδωρής Νίνος, ο οποίος πρόσθεσε πως εάν το δικαστήριο τους δικαιώσει και πρέπει ο δήμος να τους προσλάβει, μαζί και με τους υπόλοιπους 66, τότε θα πρέπει να γίνει μία αναπροσαρμογή του έργου, που ισχύει με τον ιδιώτη εργολάβο, το οποίο λήγει τον Μάρτιο του 2019, ώστε να μειωθούν οι αρμοδιότητες του ιδιώτη και να μετακυλιστούν στο προσωπικό του δήμου, που πλέον θα είναι πολύ περισσότερο.

Ο ίδιος τόνισε πως εάν για κάποιο χρονικό διάστημα «συμπέσουν» οι 114 εργαζόμενοι και συνεχίζεται και η εργολαβία με τον ιδιώτη, ο δήμος έχει την οικονομική δυνατότητα να πληρώνει τους μισθούς, αξιοποιώντας τα χρήματα που έχει στο ταμείο του από τα ανταποδοτικά τέλη.

Τη στήριξή του στον αγώνα των εργαζομένων εξέφρασε και ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Μιχάλης Ανδρουλάκης, ενώ ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Μανούσος Μανουσογιάννης επέμεινε σε αυτό που εξ αρχής υποστήριζε: «ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι καλύπτουν εδώ και χρόνια πάγιες και διαρκείς ανάγκες και έπρεπε εδώ και καιρό να είναι μόνιμοι. Εμείς είμαστε υπέρ της κατάργησης του νόμου που απαγορεύει τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και τη μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου». Τόνισε, δε, πως από το καλοκαίρι ο ίδιος είχε διαφωνήσει με την απόλυση των εργαζομένων με «φόντο» την προκήρυξη του ΑΣΕΠ, θεωρώντας αυτήν την πρακτική ως «κοροϊδία».

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΛΛΕΡΓΗ

Πηγή: goodnet.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ