Ρέθυμνο: Εμπρησμό δείχνουν τα πρώτα στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας

Shares

Για σχεδόν τρεις ώρες, μέχρις ότου να ξεκινήσουν οι ρίψεις νερού από το πυροσβεστικό ελικόπτερο που έφτασε από τα Χανιά, έκαιγε ανεξέλεγκτα χθες το μεσημέρι η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στις παρυφές της πόλης και η οποία έθεσε σε κίνδυνο σπίτια και επιχειρήσεις του Ρεθύμνου, ενώ υπήρξε φόβος επέκτασής της και προς το δάσος του Ευληγιά.

Η φωτιά, λόγω των ισχυρών νότιων ανέμων που έπνεαν στην περιοχή αρχικά εκδηλώθηκε γύρω στη 1:30 το μεσημέρι μεταξύ της περιοχής του Μασταμπά και των Τριών Μοναστηριών, όμως λόγω της συχνής εναλλαγής στη φορά του ανέμου, έφτασε στο σημείο να περάσει τον αγιοβασιλιώτικο δρόμο και να καταλήξει να καίει την πλαγιά στον λόφο του Τιμίου Σταυρού, στην οποία επίσης υπάρχουν κοντά κατοικίες.

Κάτοικοι της περιοχής έντρομοι από τη χαοτική κατάσταση που επικρατούσε, προσπαθούσαν ακόμα και με τα λάστιχα των σπιτιών τους να σβήσουν τις φλόγες πριν αυτές φτάσουν κοντά στις οικίες τους.

Από την πρώτη στιγμή στο σημείο έσπευσε μεγάλη δύναμη της πυροσβεστικής υπηρεσίας από το Ρέθυμνο, ενώ ζητήθηκε και η συνδρομή πυροσβεστών από τα Χανιά και το Ηράκλειο. Το έργο της πυροσβεστικής συνέδραμαν επίσης εθελοντές και μέσα τόσο από τους δήμους Ρεθύμνου και Αγίου Βασιλείου, όσο και από την αντιπεριφέρεια. Ωστόσο, σωτήρια αποδείχτηκε η συμβολή του πυροσβεστικού ελικοπτέρου από τα Χανιά, το οποίο ξεκίνησε να κάνει ρίψεις νερού στη φλεγόμενη περιοχή, γύρω στις 3 το μεσημέρι, δηλαδή, δύο σχεδόν ώρες μετά την εκδήλωση της φωτιάς.

Εξάλλου, νωρίς το μεσημέρι εκκενώθηκε το 16ο δημοτικό σχολείο και το 10ο νηπιαγωγείο της περιοχής, ενώ σε επιφυλακή τέθηκε και το νοσοκομείο Ρεθύμνου, προκειμένου να αντιμετωπίσει τυχόν έκτακτα περιστατικά. Σε επιφυλακή επίσης βρίσκονταν και οι ίδιοι οι κάτοικοι της περιοχής, προκειμένου να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους σε περίπτωση που η κατάσταση χειροτέρευε.

Άνδρες της ελληνικής αστυνομίας είχαν αποκλείσει για σχεδόν τρεις ώρες και τον δρόμο που οδηγεί από τον κόμβο Σπηλίου προς την πόλη του Ρεθύμνου, προκειμένου να διευκολυνθεί η διέλευση των πυροσβεστικών οχημάτων.

Η φωτιά πάντως, προκάλεσε έντονη ανησυχία και στους κατοίκους της πόλης, καθώς οι πυκνοί καπνοί ήταν ορατοί ακόμα και από το κέντρο. Όλες οι εστίες της φωτιάς τέθηκαν υπό πλήρη έλεγχο και κατασβήστηκαν λίγο μετά τις 4 το απόγευμα, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας στο σημείο παρέμεινε δύναμη της πυροσβεστικής για την αποφυγή τυχόν αναζωπυρώσεων.

Σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα στοιχεία της πυροσβεστικής η φωτιά έκανε στάχτη σαράντα συνολικά στρέμματα χορτολιβαδικής και δασικής έκτασης. Τα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά -που παραλίγο να αποβεί καταστροφική για το Ρέθυμνο- διερευνώνται από το ανακριτικό τμήμα της πυροσβεστικής υπηρεσίας Ρεθύμνου, αξιωματικοί του οποίου έχουν ήδη ξεκινήσει να συλλέγουν στοιχεία, πληροφορίες και χρήσιμο οπτικό υλικό από τις κάμερες ασφαλείας των γύρω σπιτιών και επιχειρήσεων.

Ωστόσο, τα πρώτα στοιχεία «δείχνουν» εμπρησμό, καθώς υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις και μάλιστα η χθεσινή πυρκαγιά φέρεται να συνδέεται άμεσα με αντίστοιχη φωτιά που εκδηλώθηκε μία ημέρα νωρίτερα (δηλαδή, την Πέμπτη) σε κοντινό σημείο και συγκεκριμένα σε απόσταση αναπνοής από τις εγκαταστάσεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας. Πάντως, η φωτιά της Πέμπτης κατασβήστηκε έγκαιρα πριν προλάβει να πάρει διαστάσεις.

Αναλυτικά

Ακόμα και μέχρι τις αυλές των σπιτιών που βρίσκονται κοντά στο δάσος που είναι στις παρυφές της πόλης, έφτασε η μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ του Μασταμπά και των Τριών Μοναστηριών και η οποία έθεσε σε κίνδυνο σπίτια και επιχειρήσεις. Μάλιστα λόγω των ισχυρών νότιων ανέμων που έπνεαν χθες και στο Ρέθυμνο, η φωτιά πήρε γρήγορα διαστάσεις, πέρασε τον αγιοβασιλιώτικο δρόμο και έφτασε να κατακαίει εκτάσεις και στην πλαγιά του λόφου του Τιμίου Σταυρού.

Η φωτιά -που έκαιγε ανεξέλεγκτα για περίπου τρεις ώρες- έκανε στάχτη, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της πυροσβεστικής υπηρεσίας, σαράντα συνολικά στρέμματα χορτολιβαδικής και δασικής έκτασης, ενώ απείλησε σπίτια και επιχειρήσεις που βρίσκονταν κοντά στις πύρινες εστίες, όπως επίσης υπήρξε κίνδυνος επέκτασης της και προς το δάσος του Ευληγιά.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην εφημερίδα μας ο αναπληρωτής διοικητής της πυροσβεστικής, Θεοδόσης Χασάπης, η φωτιά εκδηλώθηκε γύρω στη 1:30 το μεσημέρι στην πυκνοκατοικημένη περιοχή μεταξύ τέρμα του Μασταμπά και της περιοχής των Τριών Μοναστηριών. Ωστόσο, εξαιτίας της συχνής εναλλαγής στη φορά του ανέμου, η φωτιά επεκτάθηκε και προς τον λόφο του Τιμίου Σταυρού, απειλώντας και σε αυτό το σημείο τα παρακείμενα σπίτια.

Από την πρώτη στιγμή στη μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς ρίχτηκαν δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας από το Ρέθυμνο και συγκεκριμένα 45 άνδρες με 22 οχήματα, ενώ ζητήθηκε η συνδρομή πυροσβεστικής δύναμης και από τους όμορους νομούς. Στο σημείο επίσης, έσπευσαν δύο πεζοπόρα τμήματα από το Ηράκλειο, καθώς και δεκάδες εθελοντές από τους δήμους Ρεθύμνου και Αγίου Βασιλείου, αλλά και ομάδες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού που συνέδραμαν με κάθε τρόπο στο έργο της πυροσβεστικής.

Επιπλέον, στα πύρινα μέτωπα έσπευσαν υδροφόρα οχήματα των δήμων Ρεθύμνου και Αγίου Βασιλείου, καθώς και της περιφέρειας, αστυνομικοί από την αστυνομική διεύθυνση Ρεθύμνου, ενώ στο πυροσβεστικό έργο συνέβαλαν και οι ίδιοι οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι αν και έντρομοι προσπαθούσαν με τα λάστιχα των σπιτιών τους να αποτρέψουν τη φωτιά να φτάσει μέχρι τις αυλές τους.

Καθοριστική όμως, για τον περιορισμό και την κατάσβεση της φωτιάς, ήταν η συμβολή του πυροσβεστικού ελικοπτέρου από τα Χανιά, το οποίο έκανε συνεχείς ρίψεις νερού, βοηθώντας τις επίγειες δυνάμεις στο έργο τους.

 
Εκκενώθηκαν σχολεία και αποκλείστηκε τμήμα του αγιοβασιλιώτικου δρόμου

Εν μεταξύ, στο διάστημα των περίπου τριών ωρών που μεσολάβησαν από την ώρα έναρξης της φωτιάς μέχρι και την εν μέρει κατάσβεσής της, τα δύο μεγαλύτερα ενεργά μέτωπα ήταν στο τέρμα του Μασταμπά και συγκεκριμένα στο δάσος πίσω από το 16ο δημοτικό σχολείο, καθώς στον λόφο του Τιμίου Σταυρού.

Μάλιστα εξαιτίας του κινδύνου επέκτασης της φωτιάς, των πυκνών καπνών, αλλά και της αποπνικτικής ατμόσφαιρας που είχε δημιουργηθεί, εκκενώθηκε τόσο το 16ο δημοτικό σχολείο, όσο και το 10ο νηπιαγωγείο της περιοχής. Επίσης, σε επιφυλακή βρίσκονταν και οι ίδιοι οι κάτοικοι της περιοχής προκειμένου να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους σε περίπτωση που η κατάσταση χειροτέρευε.

Ακόμα, δυνάμεις της αστυνομικής διεύθυνσης Ρεθύμνου είχαν αποκλείσει τον δρόμο που οδηγούσε από τον κόμβο Σπηλίου προς τον Μασταμπά διευκολύνοντας έτσι τα οχήματα άμεσης επέμβασης να φτάνουν έγκαιρα στις εστίες της φωτιάς. Η φωτιά πάντως, προκάλεσε ανησυχία και στους κατοίκους της πόλης, καθώς οι πυκνοί καπνοί ήταν ορατοί ακόμα και από το κέντρο.

Όλες οι εστίες της φωτιάς τέθηκαν υπό πλήρη έλεγχο και κατασβήστηκαν λίγο μετά τις 4 το απόγευμα, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας στο σημείο παρέμεινε δύναμη της πυροσβεστικής για την αποφυγή τυχόν αναζωπυρώσεων.

Σημειώνεται ότι στην περιοχή έφτασαν μετά το μεσημέρι τόσο ο διοικητής των πυροσβεστικών υπηρεσιών Κρήτης, Νίκος Λαγουδάκης, όσο και ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Κρήτης, Αντώνης Ρουτζάκης.

Σε επιφυλακή τέθηκε το νοσοκομείο 

Από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά με απόφαση του διοικητή του γενικού νοσοκομείου, Γιώργου Φραγκιαδάκη, το νοσηλευτικό ίδρυμα του νομού τέθηκε σε επιφυλακή, ενώ παρατάθηκε και το ωράριο γιατρών και νοσηλευτών που εκτελούσαν την πρωινή βάρδια. Αυτό συνέβη προκειμένου να αντιμετωπίσουν έγκαιρα τυχόν έκτακτα περιστατικά που θα μεταφέρονταν στο νοσοκομείο και τα οποία θα σχετίζονταν με τη φωτιά.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Φραγκιαδάκη, το μόνο έκτακτο περιστατικό που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι γιατροί του νοσοκομείου ήταν ο μικροτραυματισμός που υπέστη ένας πυροσβέστης στο πόδι, την ώρα που επιχειρούσε στη φωτιά. Ο τραυματίας πυροσβέστης μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών έφυγε από το νοσοκομείο, καθώς δεν κρίθηκε αναγκαία η εισαγωγή του.

 

Τα αίτια

 

Τα αίτια που προκάλεσαν τη φωτιά -που παραλίγο να αποβεί καταστροφική για το Ρέθυμνο- διερευνώνται από το ανακριτικό τμήμα της πυροσβεστικής υπηρεσίας Ρεθύμνου, αξιωματικοί του οποίου έχουν ήδη ξεκινήσει να συλλέγουν στοιχεία, πληροφορίες και χρήσιμο οπτικό υλικό από τις κάμερες ασφαλείας των γύρω σπιτιών και επιχειρήσεων.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στα «Ρ.Ν.» ο κ. Χασάπης, τα πρώτα στοιχεία «δείχνουν» εμπρησμό, καθώς υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις. Μάλιστα, όπως είπε, η χθεσινή πυρκαγιά στις παρυφές της πόλης, φέρεται να συνδέεται άμεσα με αντίστοιχη φωτιά που εκδηλώθηκε μία ημέρα νωρίτερα (δηλαδή, την Πέμπτη) σε κοντινό σημείο και συγκεκριμένα σε απόσταση αναπνοής από τις εγκαταστάσεις της Π.Υ. Η φωτιά της Πέμπτης πάντως κατασβήστηκε έγκαιρα πριν προλάβει να πάρει διαστάσεις.
Πηγή:rethnea
Shares


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *