Είστε έτοιμοι για περίπτωση σεισμού και πυρκαγιάς; Το νοσοκομείο Ρεθύμνου είναι και το απέδειξε! | ΦΩΤΟ

Shares

Σεισμός έπληξε το Ρέθυμνο, ενώ πυρκαγιά ξέσπασε στο Γενικό Νοσοκομείου Ρεθύμνου με αποτέλεσμα το προσωπικό του να χρειαστεί να περιθάλψει τραυματίες έως ότου καταφθάσει το ΕΚΑΒ, αλλά και η Πυροσβεστική μετά από τα πιο επείγοντα περιστατικά.

Γράφει η Ιωάννα Καψάλη για το Daynight.gr

Αυτά περιελάμβανε μεταξύ άλλων, το σενάριο άσκησης ετοιμότητας του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου σε περίπτωση σεισμού και πυρκαγιάς.

Το σενάριο προέβλεπε τραυματίες σε κάθε όροφο του νοσοκομείου, απεγκλωβισμούς ανθρώπων από την Πυροσβεστική και πυρκαγιά σε δύσβατα και επικίνδυνα μέρη του κτιρίου. Αρχικά το προσωπικό του νοσοκομείου χρειάστηκε να αντεπεξέλθει με όποια μέσα διέθετε και με ανθρώπινο δυναμικό, έως ότου φτάσει η Πυροσβεστική για να διαχειριστεί τα πιο απαιτητικά περιστατικά.

Το προσωπικό μετέφερε όλους τους τραυματίες, στις σκηνές που είχε ήδη στήσει ο στρατός. Στη συνέχεια έφτασε η Πυροσβεστική που απεγκλώβισε δύο πληγέντες πυρκαγιάς, μια γυναίκα από το μπαλκόνι του δευτέρου ορόφου και μια ακόμη από την ταράτσα που είχε εγκλωβιστεί. Παράλληλα, το ΕΚΑΒ έδωσε άμεση βοήθεια σε έναν άντρα που είχε υποστεί ανακοπή καρδιάς.

Όλη η διαδικασία προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον του λοιπού προσωπικού, καθώς και περαστικών ανθρώπων που παρακολουθούσαν αγωνιωδώς για το αποτέλεσμα. 

Το προσωπικό του Νοσοκομείου έδωσε εξετάσεις και τα κατάφερε με τεράστια επιτυχία, αφού σύμφωνα με τον Νίκο Παπαευσταθίου, Διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας: «Διαπιστώσαμε ότι το επίπεδο του προσωπικού είναι πάρα πολύ υψηλό. Ο κόσμος που συμμετείχε ήταν πραγματικά καταρτισμένος σε ό,τι αφορά τα σχέδια τα οποία υπάρχουν σε όλα τα νοσοκομεία και τα οποία προβλέπουν ρόλους του προσωπικού σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών και κρίσεων. Ολοκληρώθηκε με επιτυχία γιατί φαινόταν ότι ο καθένας από αυτούς γνώριζε τι πρέπει να κάνει και πως να το κάνει και αυτό είναι το σημαντικότερο σε τέτοιου είδους ασκήσεις».

Αυτό διότι όπως εξήγησε ο Νίκος Παπαευσταθίου, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και κρίσης, σημασία έχει ο καθένας να λειτουργεί ως κρίκος αλυσίδας για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα, αλλιώς δεν υπάρχει οργάνωση και θα δημιουργηθεί σύγχυση και πανικός χωρίς αποτέλεσμα.

Ωστόσο, πολύ καλή ανταπόκριση υπήρχε και από τους υπόλοιπους που συνέβαλαν στην ολοκλήρωση αυτής της άσκησης. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Νίκος Παπαευσταθίου:  «Εκτός από το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης του προσωπικού, ήταν πάρα πολύ καλή και η συνεργασία με τις λοιπές εμπλεκόμενες υπηρεσίες, δηλαδή το Πυροσβεστικό Σώμα, το ΕΚΑΒ, την Αστυνομία, τον Ερυθρό Σταυρό, όπως επίσης και τον Στρατό που ήρθε και έστησε τις σκηνές. Θα πρέπει να ξέρουμε ότι σε τέτοιες περιπτώσεις όλες οι υπηρεσίες συνεργάζονται και όλα τα σχέδια των υπηρεσιών διάσωσης προβλέπουν ακριβώς αυτή τη διαλειτουργικότητα. Ο δεύτερος στόχος αυτών των ασκήσεων είναι να εξακριβώσουμε κατά πόσο όλα αυτά γίνονται και σωστά».

Η εκπόνηση του σχεδίου έγινε με βάση την Διοίκηση του νοσοκομείου και το αρμόδιο προσωπικό του ΕΚΕΠΥ με κύριο σκοπό να αντιμετωπιστούν τα βασικά πιθανά σενάρια. Μάλιστα, αν και ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχε το νοσοκομείο σε μια τόσο μεγάλης έκτασης άσκηση, προβλέπεται να επαναληφθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα μέσα στο ερχόμενο έτος, ώστε να κρατηθεί ψηλά το επίπεδο εκπαίδευσης και ετοιμότητας του προσωπικού.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Φραγκιαδάκη, Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου: «Στο παρελθόν είχε πραγματοποιηθεί μια ακόμη άσκηση, όμως η Πυροσβεστική είχε τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ελάχιστη εκπαίδευση του προσωπικού σε σχέση με την τωρινή άσκηση. Φροντίσαμε στο σενάριο να προσθέσουμε όλα τα πιθανά σενάρια που θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε σε τέτοιες καταστάσεις κινδύνου. Θεωρώ ότι είναι σημαντικό για το μέλλον προκειμένου να έχουμε εκπαιδευτεί έστω σε κάποια βασικά πράγματα που θα πρέπει να γνωρίζουμε για το πως να αντιμετωπίσουμε μια περίπτωση έκτακτης ανάγκης».

Ήταν η 67η άσκηση σε Πανελλαδικό επίπεδο και η  δεύτερη στην Κρήτη. Πρόκειται για ασκήσεις που έχουν σχεδιαστεί για να ελέγχεται η επιχειρησιακή ετοιμότητα του προσωπικού του νοσοκομείου και η ανταπόκρισή τους σε καταστάσεις έκτακτων αναγκών και κρίσεων.

Πλέον το προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου θα βρίσκεται σε ετοιμότητα και με περισσότερη εμπειρία, και μάλιστα με τις εξαιρετικές επιδόσεις που σημείωσαν, τούς αξίζουν τα εύσημα όλων!

Δείτε τις φωτογραφίες από την άσκηση στο φωτογραφικό άλμπουμ που ακολουθεί:

 

39
« 1 από 44 »
Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *