Τι έγινε στο Ρέθυμνο την Παγκόσμια Ημέρα Αντικαταναλωτισμού; | ΦΩΤΟ

Shares

Μια απλή βόλτα στην αγορά του Ρεθύμνου αρκεί για να διαπιστώσει κανείς ότι τα μαγαζιά ξεκίνησαν ήδη να χτυπούν σε παλμούς γιορτών. Στολισμένα με γιρλάντες, μπάλες, φωτάκια, πριν ακόμα καλά καλά στολιστεί η πόλη. Όσο για τις εκπτώσεις, με μια γρήγορη ματιά τα δίνουν όλα μισοτιμής τα περισσότερα, πιο κάτω και από το Black Friday. Άραγε θα κατορθώσουν να δουλέψουν σήμερα στην Παγκόσμια ημέρα αγοραστικής αποχής;

1-1

Η ημέρα αυτή του Αντικαταναλωτισμού είναι μια πρωτοβουλία του Καναδο-εσθονού Κάλε Λασν ο οποίος ξεκίνησε ως στέλεχος διαφημιστικής εταιρείας και τελικά κατέληξε πολέμιος του καταναλωτισμού. Μάλιστα αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η κατανάλωση από μόνη της δεν είναι κακό, αλλά το τι αγοράζουμε». 

Στόχος του ήταν να μπορέσουμε έστω για μια ημέρα το χρόνο να αναλογισθούμε την καταστροφή του περιβάλλοντος και τη φτώχεια που σχετίζεται με την κατανάλωση.  Βέβαια τείνει να είναι περισσότερο επικριτικός απέναντι στις Δυτικές χώρες, τις πλούσιες δηλαδή, οι οποίες κατ’ επέκταση προκαλούν δυσαναπλήρωτες καταστροφές στο περιβάλλον αλλά και άδικη διανομή πλούτου.

Στη Βόρεια Αμερική γιορτάζεται την Παρασκευή μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών. Οι εορτασμοί γίνονται σε μεγάλα εμπορικά κέντρα, όπου οι ακτιβιστές καταστρέφουν πιστωτικές κάρτες, αναρτούν συνθήματα για την Ημέρα, συζητούν με τον κόσμο, χορεύουν, τραγουδούν και στήνουν θεατρικές παραστάσεις δρόμου, προκαλώντας την οργή των καταστηματαρχών. Τα τρία μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα της Αμερικής, αρνούνται να προβάλλουν διαφημιστικά της Παγκόσμιας Ημέρας Αγοραστικής Αποχής.

2

Οι Άγγλοι διοργανωτές της Γιορτής ξεκίνησαν μια νέα καμπάνια αντικαταναλωτισμού και μας προτρέπουν «Να μην αγοράσουμε τίποτα τα Χριστούγεννα» (Buy Nothing Christmas).

Στην Ευρώπη αυτή η ημέρα γιορτάζεται το τελευταίο Σάββατο του Νοεμβρίου. Για κάποιο λόγο ημερολογιακά έχει μετακινηθεί και είναι την σημερινή ημέρα. Ίσως για να μην σταθεί απέναντι στο «Black Saturday».

Η Παγκόσμια αυτή ημέρα,  μοιάζει να είναι παντελώς άγνωστη. Λογικό μιας και απέχει αρκετά από το κυρίαρχο καταναλωτικό πρότυπο. Παρ’ όλα αυτά, η κύρια κινητοποίηση που συνέβη στην πόλη μας φαίνεται πως προήλθε από την ίδια τη φύση μιας και τις ώρες καταστημάτων «άνοιξαν οι ουρανοί» στην κυριολεξία.

4

Το σύνηθες κυκλοφοριακό πρόβλημα που υπήρχε στο Ρέθυμνο, την Παγκόσμια αυτή Ημέρα που εορτάστηκε την προηγούμενη Τετάρτη 30/11, έφτασε στο ζενίθ του. Ο λιγοστός κόσμος που υπήρχε στα πεζοδρόμια μειώθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια του πρωινού, ενώ μειωνόταν δραματικά όσο συνέχιζε και η αύξηση της νεροποντής. Όλοι μέσα στα αυτοκίνητα προσπαθώντας να κάνουν κάποια δουλειά στο πόδι.  Γκρίνια, μουρμούρα, κορναρίσματα, όλα αυτά λόγω κυκλοφοριακής συμφόρησης, λες και μέχρι εχθές δεν ήταν οι ίδιοι άνθρωποι που μουρμουρούσαν για το πότε θα βρέξει να δει καλό η γη.

7

Την Τετάρτη, λοιπόν, το Ρέθυμνο κατάφερε να γιορτάσει αυτή τη μέρα εν αγνοία του,  πανηγυρικά, απλώς τα έκανε και λίγο μούσκεμα. Η φύση μας έβαλε φρένο!

8

Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *