Μενεγάκη

Ο Ρεθυμνιώτης χορευτής που «τρέλανε» την Ελένη Μενεγάκη! | ΒΙΝΤΕΟ

Shares

Να τον ρωτάει και να τον ξαναρωτάει: «Πώς γίνεται να είσαι Κρητικός με αυτό το επώνυμο;».

Κι εκείνος χαμογελαστός, να της εξηγεί πως το επίθετό του (Βασσάλος) είναι κατεξοχήν κρητικό και πως η καταγωγή του είναι από το Ρέθυμνο!

Ο λόγος για τον πρωτοχορευτή της ομάδας που βρέθηκε στο στούντιο της εκπομπής και στο… στόχαστρο της δημοφιλούς παρουσιάστριας, η οποία προφανώς θεωρεί πως για να είσαι… γνήσιος Κρητικός πρέπει το επώνυμό σου να τελειώνει σώνει και ντε σε κατάληξη «-άκης»! Έφτασε μάλιστα στο σημείο να του πει -έστω και χαριτολογώντας- το αμίμητο: «Εσύ δεν είσαι Κρητικός!»

Ο συμπαθέστατος νεαρός, δεν φάνηκε να «τσιμπάει» και συνέχισε να της απαντά με χαμόγελο και ευγένεια.

Δείτε το χαρακτηριστικό στιγμιότυπο:

Στην εκπομπή έδωσε ένα από τα γνωστά του ρεσιτάλ ο Νίκος Ζωιδάκης, ο οποίος μάλιστα αφιέρωσε και μια μαντινάδα στην Ελένη Μενεγάκη:

 

Από πού προέρχεται το επώνυμο «Βασσάλος»;

Βασάλος ή Βασσάλος: Οικογένεια καταγόμενη από Μάλτα και Βενετία, καθολικού δόγματος πριν εξελληνιστούν.

Ο Κλάδος της Κρήτης όπου προέρχονται οι περισσότεροι Κυκλαδίτες με το επώνυμο Βασσάλος / Βασάλος / Βασσαλάκης, είναι Ενετικός οικ. Vassal –ini, Vassalino, Ver. 1159 στα επαγγελματικά. Και σήμερα Vassalo. Από τις μαρτυρίες φαίνεται ότι πρόκειται για τον βεν. Οίκο Vassalo, αφού αναφέρεται και φεουδάρχης Marcus Vassalo feudatore 1374, βέβαια και από την λέξη vassal= υποτελής, υπάκουος και γαλλικά Vassal, Vassard, αλλά και βαφτιστικό Vassalo που χαρακτηρίζει την κοινωνική κατάσταση.

Το επώνυμο Βασάλος υπάρχει από τον 13ο αιώνα, στην Κρήτη  μέχρι σήμερα Βασσάλος και Βασσαλάκης), στη Μήλο και στη Νάξο από το 16ο αιώνα, στην Τήνο τον 18ο αιώνα ως Vassalo, στην Σύρο Μπασσάλου, στη Ζάκυνθο στα 1600 και στη Σαντορίνη γνωστή η οικογ. Κωνσταντίνου Συρίγου-Βασάλου από τον 16ο αιώνα, Στην Σίφνο και στην Κύθνο.

Το όνομα ΒΑΣΣΑΛΟΣ προέρχεται από την λατινική λέξη VASSALE και ανήκει στα επώνυμα που προέρχονται από παρωνύμια που σημαίνει υποτελής (φόρου υποτελής). Για να είναι υποτελής γράφετε το όνομα με ένα σίγμα.

 

Shares


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *