Ρεθεμνιώτης

Ο «Ρεθεμνιώτης» αναρωτιέται: «Πότε θα σταματήσει η παγκόσμια κατρακύλα;»

Shares

Σοκ και δέος προκαλεί η παγκόσμια κατάρρευση των αγορών. Τίποτα δεν έχει μείνει όρθιο αγαπητοί. Απίστευτες καταστάσεις. Λες και έχουμε πεθάνει όλοι. Ουδείς μπορεί να εκτιμήσει τι πρόκειται να γίνει. Και σα να μην έφτανε ο ιός της Κίνας, τώρα τσακώνονται Ρώσοι και Άραβες για το πετρέλαιο βυθίζοντας την τιμή του. 

Γράφει ο «Ρεθεμνιώτης» για το Daynight.gr

Αυτό δημιουργεί νέο πρόβλημα γιατί με τιμή πετρελαίου 30 δολάρια το βαρέλι κάποιες μεγάλες χώρες, βλέπε Ρωσία αλλά και ΗΠΑ, μπαίνουν μέσα αφού χρειάζονται παραπάνω κεφάλαια για να το αντλήσουν από την τιμή που πουλιέται. 

Βυθίζονται και οι αγορές μετοχών σε όλο τον κόσμο, αφού υπάρχουν και εκείνα τα σύνθετα ή και λιγότερο σύνθετα προϊόντα που επηρεάζονται από την τιμή του πετρελαίου.  

Στην Ελλαδίτσα μας συντελείται μία πρωτόγνωρη σε ένταση πτώση τιμών. Εξαϋλώνονται περιουσίες σε λίγα λεπτά. Είδατε τι έγινε χθες; Τρομερή πτώση για το ελληνικό χρηματιστήριο. Και όποιον επαγγελματία και να ρωτήσετε, πού θα σταματήσει αυτό, κανείς δε μπορεί να δώσει απάντηση. 

Πες μου πότε θα τελειώσει όλο αυτό το θέμα με την εξάπλωση του ιού και θα σου απαντήσω, λένε. Και έχουν δίκιο μάλλον, αφού διαβάζοντας και τα ξένα δίκτυα, οι απόψεις διαφέρουν αναφορικά με το πότε θα ξεπεράσουν οι χώρες το θέμα της εξάπλωσης. Υπερβάλλουν μάλλον και οι επενδυτές σε μία προσπάθεια να προλάβουν τις εξελίξεις.

Δε βλέπω όμως και από τις κεντρικές κυβερνήσεις θέληση και εργαλεία να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις. Μείωσε η Αμερική τα επιτόκια πριν λίγες μέρες αλλά δε βοήθησε. 

Το σίγουρο είναι πάντως πως οι αγορές έχουν ζήσει και χειρότερες καταστάσεις και το έχουν ξεπεράσει. Ούτε την περίοδο της Lehman Brothers, ήξεραν πόσο θα στοιχίσουν τα κανόνια. Ούτε με άλλους ιούς ήξεραν πως θα εξελιχθεί, ούτε εμείς εδώ με τα μνημόνια ξέραμε πόσο θα στοιχίσει τελικά σε ΑΕΠ και χρέος όλη αυτή η προσαρμογή. 

Ζούμε δύσκολες καταστάσεις σε πολλά επίπεδα. Λίγη ψυχραιμία και όλα θα φτιάξουν. Ελπίζουμε δηλαδή…    

Την καλημέρα μας!

Διαβάστε εδώ περισσότερες σκέψεις από τον Ρεθεμνιώτη

Shares


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *