καπεταναίοι

Ο «Ρεθεμνιώτης» απεχθάνεται τους… καπεταναίους της Κρήτης και προτείνει μια δοκιμασμένη λύση

Shares

Δυστυχώς αγαπητοί μου συμπολίτες δεν έχουν τελειωμό τα περιστατικά που θεωρώ ότι μας δυσφημούν αλλά και προβληματίζουν όλους όσους θεωρούμε ότι σκεπτόμαστε λογικά. Ουδείς επιθυμεί το τσουβάλιασμα που γίνεται με αφορμές πάλι γνωστά επεισόδια με πιστόλια και μπαλωθιές

 Γράφει ο «Ρεθεμνιώτης» για το Daynight.gr 

Η Κρήτη αποκτά αρνητική δημοσιότητα λόγω πράξεων λίγων και όχι πολλών. Η πλειονότητα διαφωνεί και προφανώς θέλει να γίνει κάτι για να σταματήσει όλο αυτό, που στοιχίζει σε ανθρώπινες ζωής, βυθίζει στο πένθος οικογένειες και φυσικά δε λύνει αλλά αυξάνει τα προβλήματα. 

Διαβάζω απόψεις στον τύπο για το τι φταίει και τι πρέπει να γίνει. Αρκετές είναι λογικές και άλλες ακραίες. Κάποιοι τα ρίχνουν για παράδειγμα στις επιδοτήσεις, γιατί θεωρούν πως πολλές αντιπαραθέσεις γίνονται για τις επιδοτήσεις και ποιος θα τις πάρει. Έτσι προτείνει να κοπούν. Όμως και σε άλλες περιοχές της Ελλάδος δίνονται επιδοτήσεις. Δεν πήραν όμως τα πιστόλια εκεί. Το θέμα των επιδοτήσεων μπορεί να μας έχει βλάψει αλλά όχι με αυτόν τον τρόπο. 

Ο τρόπος που κάποιοι μετέφεραν στη νέα γενιά τα ήθη και τα έθιμα θα μπορούσε να ευθύνεται περισσότερο. Η εκπαίδευση αν έγινε σωστά επίσης θα μπορούσε να ευθύνεται. Λόγους μπορούμε να βρούμε πολλούς, όμως η λύση ποια είναι; Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια όπου είχαν έρθει ειδικές ομάδες για να «αφοπλίσουν» το νησί. Οι μεγαλύτεροι θυμούνται καλά τι είχε γίνει. 

Η λύση πρέπει να δοθεί μέσα από τις ίδιες τις κοινωνίες. Μέσα από τα χωριά όπου υπάρχει το πρόβλημα. Μέσα από όσους έχουν επιρροή και όσους σκέπτονται πιο λογικά. Υπάρχουν μαρτυρίες που αναφέρουν πως κάποια χωριά νίκησαν κάποιο «έθιμο» που έχει σχέση και με τα πιστόλια με «όρκο τιμής». 

Με άλλα λόγια μαζεύτηκαν όλοι ή αυτοί που ήθελαν και πήραν όρκο τιμής, αν δουν κάποιο περιστατικό να το καταδώσουν. Δεν ήταν υποχρεωμένοι απέναντι στο νόμο, αλλά απέναντι στους συγχωριανούς τους και στον όρκο που έδωσαν.  Το πρόβλημα λένε πως λύθηκε. Λύθηκε  από μέσα. Από τους πολλούς που μπορούν να απομονώσουν τους λίγους.

Την καλημέρα μας!

Διαβάστε εδώ περισσότερες σκέψεις από τον Ρεθεμνιώτη

Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *