Ρεθεμνιώτης

Ο «Ρεθεμνιώτης» δεν είναι δήμαρχος, αλλά αν χρειαστεί… 

Shares

Με αφορμή προηγούμενο άρθρο, δέχθηκα κάποια μηνύματα για τι ακριβώς θα μπορούσαν να κάνουν οι «τοπικοί άρχοντες» για να στηρίξουν την Κρήτη. 

Γράφει ο «Ρεθεμνιώτης» για το Daynight.gr 

Ο «Ρεθεμνιώτης» αγαπητοί μου συμπολίτες δεν είναι ούτε δήμαρχος, ούτε περιφερειάρχης, ούτε βουλευτής. Αν χρειαστεί όμως, έχει απαντήσεις. Η αλήθεια είναι πως αυτή η καραντίνα έχει δημιουργήσει τεράστια οικονομικά προβλήματα και σε λίγες μέρες που θα κληθούμε να επιστρέψουμε σε μία διαφορετική καθημερινότητα τα πράγματα δε θα είναι ρόδινα. 

Πρέπει λοιπόν να συμβάλουν οι δήμοι, η περιφέρεια και να πιέσουν την κυβέρνηση οι βουλευτές για να υπάρξει μέριμνα και να μπορέσουν οι πολίτες να ανακάμψουν και όχι να βυθιστούν.

Οι πληροφορίες λένε πως η κυβέρνηση ετοιμάζει μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση αλλά και στη διαμονή. Υπάρχουν κάποιες πληροφορίες που κάνουν λόγο για αναστολή του φόρου διανυκτέρευσης. Εξαιρετικά σημαντικές κινήσεις. Οι βουλευτές της Κρήτης πρέπει να πιέσουν για να ξεκινήσουν τα μεγάλα έργα. Να γίνουν επενδύσεις στο νησί που θα φέρουν ανάπτυξη και κατά τη διάρκεια των έργων και μετά. 

 

 

Τι θα μπορούσε για παράδειγμα να κάνει ο δήμος Ρεθύμνου;

Ας κοιτάξουμε λίγο το δήμο μας σε ό,τι αφορά τα οικονομικά του στοιχεία. Σύμφωνα με τον ισολογισμό 2018 (δεν έχει αναρτηθεί αυτός του 2019) ο δήμος Ρεθύμνου είχε ταμείο 21,3 εκατ. ευρώ και δάνεια 6,3 εκατ. ευρώ.  Άρα έχει καθαρό ταμείο 15 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει πως έχει περιθώρια να συμβάλει. 

Τι θα μπορούσε να κάνει; Ας ξεκινήσουμε με τα έσοδα από την παραλία, όπου νοικιάζει χώρο για καταστηματάρχες και ξενοδοχεία προκειμένου να τοποθετήσουν ομπρέλες και ξαπλώστρες και να εκμεταλλευτούν δηλαδή την παραλία. Φέτος η σεζόν θα είναι μικρή. Θα μπορούσε σε όσους δε χρωστάνε να παραχωρήσει έναντι συμβολικού τιμήματος την παραλία με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει μείωση τιμών. Όσοι χρωστάνε δεν έχουν δικαίωμα και ο χώρος θα μπορούσε να μείνει ελεύθερος.

Για εστιατόρια, καφετέριες και άλλα καταστήματα τα οποία νοικιάζουν χώρο για τραπεζοκαθίσματα θα μπορούσε επίσης να προχωρήσει σε μειώσεις. 

Ο φόρος παρεπιδημούντων επίσης θα μπορούσε να ανασταλεί. Τα δημοτικά τέλη θα πρέπει να μειωθούν για ένα διάστημα. 

Επιπλέον οι επενδύσεις του δήμου θα πρέπει να εξεταστούν ξανά και να δοθεί προτεραιότητα σε αυτές που θα δημιουργήσουν θέσεις απασχόλησης και θα φέρουν ανάπτυξη. Έργα που λείπουν, όπως θέσεις στάθμευσης, οι οποίες πλέον είναι ελάχιστες πρέπει να γίνουν. 

Θα πρέπει επίσης να γίνουν συζητήσεις με επιμελητήρια, ξενοδόχους, εμπορικούς συλλόγους κ.α. προκειμένου να υπάρξει συνεννόηση και να παρθούν άμεσα αποφάσεις. 

Χρειάζεται επίσης συνεργασία μεταξύ φορέων για την προώθηση των κρητικών προϊόντων, τη στήριξη της τοπικής παραγωγής αλλά και πρωτοβουλίες και κίνητρα για επιλογή διακοπών εντός Κρήτης από τους Κρητικούς. 

Θέλω να πιστεύω πως ήδη γίνονται επαφές και λαμβάνονται αποφάσεις, γιατί η επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη. 

Την καλημέρα μας!

Διαβάστε εδώ περισσότερες σκέψεις από τον Ρεθεμνιώτη

Shares

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *