Πώς τσικνίζουν οι Κρητικοί – Τι είναι η Τσικνοπέμπτη;

Shares

Τσικνοπέμπτη σήμερα… Ημέρα χαράς, κεφιού, τρελού ξεφαντώματος και φυσικά τσίκνας! Οι ψησταριές από νωρίς το πρωί θα πάρουν φωτιά, πλούσιοι μεζέδες θα σιγοψήνονται, ενώ το κρασί θα ρέει άφθονο στις δεκάδες εκδηλώσεις που έχουν προγραμματίσει σε κάθε γωνιά του νησιού Δήμοι και Πολιτιστικοί Σύλλογοι.

 

 

Τι είναι η Τσικνοπέμπτη;

Η Τσικνοπέμπτη είναι η πιο ξεχωριστή ημέρα της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου (που είναι γνωστή και ως «Κρεατινή»), κατά την οποία, σύμφωνα με το έθιμο, στα σπίτια ψήνουν κρέας στη σχάρα, γεμίζοντας τον αέρα με τη μυρωδιά της «τσίκνας». Η προέλευση αυτού του παράξενου εθίμου χάνεται στα βάθη του χρόνου, ωστόσο φαίνεται να συνδέεται με τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που θεωρούσαν το φαγοπότι και το γλέντι ιεροτελεστία για την καλή ευφορία της γης την άνοιξη. Επίσης η Τσικνοπέμπτη αποτελεί, ουσιαστικά, την απαρχή των εκδηλώσεων για την Αποκριά, αφού την επόμενη εβδομάδα ακολουθούν το Καρναβάλι και η Καθαρά Δευτέρα. Η ημέρα της Πέμπτης επιλέχθηκε, σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση, διότι η Τετάρτη και η Παρασκευή είναι σημαντικές ημέρες νηστείας. Παρόμοιες γιορτές έχουν κι άλλα χριστιανικά έθνη, όπως το Weiberfastnacht στη Γερμανία και η Mardi Gras («Λιπαρή Τρίτη») στη Γαλλία, που όμως αντιστοιχεί στην ορθόδοξη Καθαρά Δευτέρα. Η τελευταία γιορτάζεται και σε παλιές γαλλόφωνες περιοχές, όπως στη Νέα Ορλεάνη.

Πηγή: neakriti.gr

Shares

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *