Βρειτε μας στα Social Media

PLUS +

Αυτά είναι τα τρόφιμα μας γερνούν πιο γρήγορα

Διαφήμιση
Διαφήμιση
7 Αυγούστου 2025 - 20:40

Απόφοιτος του ΙΕΚ ΑΛΦΑ, ο Αναστάσιος Σαραντινάκης δραστηριοποιείται στον χώρο των μέσων ενημέρωσης από το 2019. Έχει συνεργαστεί με τα Kingsport και Alanasports, καλύπτοντας αθλητικά και τοπικά θέματα. Από τον Απρίλιο του 2025 είναι αρχισυντάκτης στο DayNight.gr, όπου συντονίζει τη δημοσιογραφική ομάδα, επιμελείται την ύλη και διαχειρίζεται το περιεχόμενο της ιστοσελίδας.

Νέα μελέτη αποκαλύπτει τη σύνδεση ανάμεσα στα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα και την πρόωρη γήρανση

Η παρουσία των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων είναι πλέον κυρίαρχη στη σύγχρονη διατροφή μας. Από τα συσκευασμένα σνακ μέχρι τα έτοιμα γεύματα, αυτά τα προϊόντα αποτελούν «χημικά κοκτέιλ» που περιέχουν συστατικά, όπως υδρογονωμένα έλαια, σιρόπι φρουκτόζης και πρόσθετα, που σπάνια βρίσκονται σε μια σπιτική κουζίνα. Η αυξανόμενη κατανάλωσή τους έχει σημάνει συναγερμό στους ειδικούς για σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, με μια πρόσφατη μελέτη να εστιάζει στη σύνδεση των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων και της γήρανσης.

Η έρευνα που συνδέει τα τρόφιμα αυτά με τη γήρανση

Μία πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Age and Aging, με επικεφαλής τη δρ. Barbara Cardoso του Πανεπιστημίου Monash, έριξε φως σε μια ιδιαίτερα ανησυχητική, μέχρι πρότινος άγνωστη συνέπεια: την επιτάχυνση της βιολογικής γήρανσης. Η βιολογική ηλικία ενός ανθρώπου διαφέρει από τη χρονολογική, καθώς επηρεάζεται από παράγοντες όπως η διατροφή, η γενετική και ο τρόπος ζωής. Στην έρευνα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια σημαντική συσχέτιση ανάμεσα στην κατανάλωση αυτών των προϊόντων και την επιτάχυνση της βιολογικής ηλικίας.

Οι μηχανισμοί πίσω από τη γήρανση

Η μελέτη υποδεικνύει πολλαπλούς μηχανισμούς για αυτή την επίδραση των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων στη γήρανση:

  • Ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών: Τα συγκεκριμένα τρόφιμα είναι συχνά φτωχά σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά που είναι απαραίτητα για την υγεία.
  • Χημικά πρόσθετα: Τα τεχνητά πρόσθετα και συντηρητικά που περιέχουν προάγουν τη φλεγμονή και διαταράσσουν τον μεταβολισμό.
  • Χημικές ουσίες συσκευασιών: Ορισμένες χημικές ουσίες, όπως η δισφαινόλη Α (BPA), έχουν συνδεθεί με προβλήματα υγείας και επιταχυνόμενη γήρανση.

Πρακτικές συμβουλές για τη μείωση της κατανάλωσης

Για να μειώσετε την πρόσληψη αυτών των τροφίμων και να προωθήσετε την υγιέστερη γήρανση, μπορείτε να ακολουθήσετε μερικές απλές συμβουλές. Δώστε έμφαση στα πλήρη, ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι. Διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες των προϊόντων και αποφεύγετε όσα έχουν μεγάλους καταλόγους άγνωστων συστατικών. Το μαγείρεμα στο σπίτι σάς δίνει μεγαλύτερο έλεγχο στα υλικά, ενώ μπορείτε να περιορίσετε την εξάρτησή σας από τα έτοιμα γεύματα, επιλέγοντας πιο υγιεινές εναλλακτικές λύσεις.

Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση vikos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ