Βρειτε μας στα Social Media

ΤΑΞΙΔΙ

Το Daynight.gr ταξίδεψε ως το Τσερνόμπιλ | ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τσερνόμπιλ. Μία λέξη που εδώ και 34 ολόκληρα χρόνια είναι άμεσα συνυφασμένη με την απόλυτη καταστροφή. Μια περιοχή της σημερινής Ουκρανίας η οποία τη νύχτα της 26ης Απριλίου 1986 «ξύπνησε» από την ισχυρή έκρηξη στον αντιδραστήρα Νο 4 αλλά χρειάστηκε εκατοντάδες ημέρες για να συνειδητοποιήσει (όπως και ο υπόλοιπος κόσμος) τις τεράστιες συνέπειες του πιο σοβαρού πυρηνικού δυστυχήματος στην ιστορία της ανθρωπότητας…

blob:https://footage.ert.gr/f9adb961-b7ca-4c1f-b4cc-56ef63be8750

Γράφει ο Αντώνης Νικολάκης για το Daynight.gr

Σήμερα, η απαγορευμένη ζώνη 30 χιλιομέτρων γύρω από το σημείο της έκρηξης αποτελεί έναν από τους πιο ιδιαίτερους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο, για όσους φυσικά τολμούν να ξεπεράσουν τον φόβο της ραδιενέργειας και θέλουν να ζήσουν από κοντά την ιστορία. Έχοντας διαβάσει πριν από μερικά χρόνια το συγκλονιστικό βιβλίο της Σβετλάνα Αλεξίεβιτς «Τσερνόμπιλ, ένα χρονικό του μέλλοντος» το οποίο δικαιολογημένα κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2015, η προσωπική απόφαση για επίσκεψη στην περιοχή που εξελίχθησαν τα πάντα είχε ληφθεί από τότε αν και όχι εύκολα λόγω των λογικών επιφυλάξεων που θα είχε ο καθένας μας.

 

Η απόφασή μου να ταξιδέψω ως το μακρινό Τσερνόμπιλ

Απρίλιος του 2020 λοιπόν και έπειτα από αρκετή έρευνα σχετικά με την ασφάλεια μιας τουριστικής περιήγησης στο Τσερνόμπιλ, τα εισιτήρια για το κοντινό Κίεβο «κλείστηκαν» και σύντομα κανονίστηκαν όλες οι λεπτομέρειες για την πρωτόγνωρη αυτή ξενάγηση σε έναν τόπο απαγορευμένο για δεκαετίες.

Το πρώτο και σημαντικότερο που πρέπει να γνωρίζει κανείς είναι πως η είσοδος στην απαγορευμένη ζώνη γίνεται μόνο με την συνοδεία εγκεκριμένων ξεναγών και ο έλεγχος εγγράφων και προσωπικών ειδών είναι αρκετά αυστηρός. Επίσης, αυστηροί είναι οι κανόνες για τους οποίος ενημερώνεται αναλυτικά ο επισκέπτης πριν καν ξεκινήσει το ταξίδι από το Κίεβο προς το Τσερνόμπιλ που διαρκεί περίπου 2 ώρες. Όλοι είναι αναγκασμένοι να φοράνε μακριά ρούχα, κλειστά παπούτσια, να έχουμε μαζί τους νερό και φαγητό συσκευασμένο που έχουν αγοράσει εκτός της απαγορευμένης ζώνης και βεβαίως επιβάλλεται να ακολουθούν με «θρησκευτική ευλάβεια» τις οδηγίες του ξεναγού για το που είναι ασφαλές να πηγαίνουν και που όχι…

Η περιοχή που μολύνθηκε με ραδιενεργά στοιχεία τον Απρίλιο του 1986 είναι τεράστια και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες για τον πλήρη καθαρισμό της, αρκετά σημεία παραμένουν ιδιαίτερα επικίνδυνα καθώς διατηρούν υψηλότατες ενδείξεις ραδιενέργειας. Τα «τουριστικά μονοπάτια» πάντως είναι απολύτως ασφαλή για μονοήμερη επίσκεψη, όπως μας εξήγησε με επιστημονικά επιχειρήματα και στοιχεία ο ξεναγός λίγο μετά την συνάντησή μας στο κέντρο του Κιέβου από όπου και θα ξεκινάγαμε αρκετά νωρίς το πρωί με κατεύθυνση βόρεια προς το Τσερνόμπιλ.


Όσο αφήναμε πίσω το Κίεβο και πλησιάζαμε την απαγορευμένη ζώνη, τόσο λιγόστευ η κίνηση στον δρόμο μέχρι που αντιληφθήκαμε πως δεν είχαμε συναντήσει άλλο αυτοκίνητο για ώρα. Ο δρόμος που οδηγεί στο Τσερνόμπιλ όπως μας εξήγησε ο ουκρανός ξεναγός «Κώνστα» χρησιμοποιήται σχεδόν αποκλειστικά από τους τουρίστες που θέλουν να επισκεφθούν την απαγορευμένη ζώνη και τους ελάχιστους εργαζόμενους και κατοίκους της περιοχή.

Καθώς φθάνεις στο πρώτο σημείο ελέγχου, το οποίο απέχει 30 χιλιόμετρα από το σημείο που έγινε η έκρηξη στον αντιδραστήρα Νο 4, αναρωτιέσαι αν αξίζει η ξενάγηση καθώς η τουριστική εκμετάλλευση σε κάποιο βαθμό υποβαθμίζει την εμπειρία που περίμενες να έχεις. Ωστόσο, αφού οι ουκρανοί στρατιώτες ελέγξουν τα διαβατήρια και σηκώσουν την μπάρα για να περάσεις, ξεκινάει ένα «ταξίδι στο χρόνο» με το οποίο λίγες εμπειρίες ξενάγησης μπορούν να συγκριθούν.

Η εξιστόρηση όλων των γεγονότων από έναν ξεναγό που είχε κάνει πράγματι «διατριβή» στην ιστορία του Τσερνόμπιλ, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για άλλες σκέψεις. Όσα μαθαίνεις για τις τραγικές εκείνες ημέρες του 1986 ξεπερνάνε το απλό αίσθηση θλίψης που αρχικά έχεις καθώς περπατάς στην απαγορευμένη ζώνη όσο και αν έχεις προετοιμαστεί ψυχολογικά. Είναι απόλυτα βέβαιο πως οι εικόνες που θα αντικρίσεις δεν αρκούν αν θέλεις να μάθεις πραγματικά το συγκλονιστικό «χρονικό του Τσερνόμπιλ». Οι ιστορίες που θα ακούσεις θα δώσουν μια εντελώς απροσδόκητη «διάσταση» στο σοβαρότερο πυρηνικό δυστήχημα που έχει ζήσει ο άνθρωπος.

10 χιλιόμετρα πριν τον αντιδραστήρα Νο 4 συναντάμε το δεύτερο σημείο ελέγχου και πλησιάζουμε όλο και περισσότερο στην περιοχή που ξεκίνησε να γίνεται πραγματικότητα ο «εφιάλτης» της ραδιερνέργειας, ο οποιός δυστυχώς δεν κράτησε μονάχα για την νύχτα της 26ης Απριλίου του 1986 αλλά στιγμάτισε για δεκαετίες την ζωή χιλιάδων ανθρώπων. Εκεί, στο σημείο 0 της έκρηξης όλα πλέον μοιάζουν απολύτως φυσιολογικά (όπως και οι ενδείξεις ραδιενέργειας στους ειδικούς μετρητές) και δύσκολα το τοπίο μπορεί να σου προσφέρει λίγα συναισθήματα για όσα συνέβησαν πριν από 34 χρόνια.

Ωστόσο, όταν στην συνέχεια της ξενάγησης περνάς την «πύλη» της ερημωμένης πόλης Πρίπριατ, όλα αλλάζουν και τα συναισθήματα διαδέχονται το ένα το ένα δίχως αυτοσυγκράτηση. Η πόλη κατασκευάστηκε το 1979 ώστε να εξυπηρετήσει τον κοντινό σταθμό πυρηνικής ενέργειας του Τσερνόμπιλ και είχε αναπτυχθεί με πληθυσμό 49.360 κατοίκους μέχρι τη στιγμή που εκκενώθηκε το απόγευμα της 27ης Απριλίου 1986, μία ημέρα έπειτα από την έκρηξη του πυρηνικού αντιδραστήρα.

Εκεί, καθώς διασχίζεις τους απόκοσμους δρόμους του Πρίπριατ που πλέον μοιάζουν περισσότερο με δασικά μονοπάτια, αρχίζεις να αντιλαμβάνεσαι το μέγεθος της καταστροφής και την ένταση των ημερών εκείνων όσο και αν το τοπίο είναι απόλυτα ήρεμο και φυσικά έρημο. Σε κάθε στάση, το περπάτημα στις γειτονιές και η είσοδος σε εγκαταλειμμένα κτήρια σε φέρνουν αντιμέτωπο με εικόνες που δύσκολα θα ξεχάσεις όσα χρόνια και αν περάσουν. Δεν αντικρίζεις ως τουρίστας απλά εικόνες εγκατάλειψης. «Αντικρίζεις» τις τραγικές ιστορίες χιλιάδων ανθρώπων κάθε ηλικίας, οι οποίοι σε ένα απόγευμα άφησαν πίσω όλη τους την ζωή και δεκαετίες στην πορεία του χρόνου έμειναν «χαμένοι» να αναμετρώνται με τον ανθρώπινο πόνο και την κοινωνική προκατάληψη.

Το τέλος της περιήγησης στην απαγορευμένη ζώνη ακολουθεί απαραίτητα ο έλεγχος ραδιενέργειας σε ειδικούς σταθμούς, προκειμένου να γίνει άμεσα αντιληπτό οποιοδήποτε περιστατικό έκθεσης σε ραδιενέργεια πάνω από τα φυσιολογικά όρια. Όπως μας ανέφερε ο ξεναγός, τέτοιες περιπτώσεις είναι σπάνιες καθώς οι περισσότεροι ακολουθούν πιστά τις οδηγίες και τους κανονισμούς.

Αυτό που επίσης είναι σπάνιο χωρίς καμία αμφιβολία, είναι να επιστρέψεις από την απαγορευμένη ζώνη χωρίς να έχεις γεμίσει με σκέψεις και συναισθήματα για όλα όσα συνέβησαν στο Τσερνόμπιλ πριν από 34 χρόνια…
Ως επίλογος, μία από τις πιο έντονες αφηγήσεις στο βιβλίο της Σβετλάνα Αλεξίεβιτς «Τσερνόμπιλ: Ένα χρονικό του μέλλοντος»

«Τσερνόμπιλ. Για όλους εμάς δε θα υπάρχει άλλος κόσμος. Καταλαβαίνουμε τώρα πως δεν υπάρχει διαφυγή. Έχουμε μια εντελώς διαφορετική εικόνα του κόσμου. Είμαστε μια χαμένη γενιά που ξεπροβάλλει από τον πόλεμο. Μια μπερδεμένη γενιά που ζει αγκαλιά με το Τσερνόμπιλ. Είμαστε χαμένοι, άοπλοι στη συμφορά. Η μοναδική μας σταθερή αναφορά είναι ο ανθρώπινος πόνος. Το ανεκτίμητο κεφάλαιό μας…».

Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Facebook και Instagram
Σχολίασε το άρθρο
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση SYNKA
Διαφήμιση Cretanphysis Face Cream
Διαφήμιση SYNKA
Διαφήμιση Cretanphysis Face Cream

ΣΧΟΛΙΑ:

Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.

ΚΡΗΤΗ

Το χρωματιστό χωριό της Κρήτης που θα σας φτιάξει τη διάθεση! | ΦΩΤΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

από

8 Shares

Σε απόσταση μόλις 14 χλμ. από την πόλη του Ηρακλείου και 7 χλμ. από το περίφημο μινωικό ανάκτορο της Κνωσού, συναντάται ένα από τα πιο πολύχρωμα χωριά της Κρήτης, αλλά και της Ελλάδας γενικότερα. Οι Αρχάνες αποτελούν ένα χωριό έκπληξη, για τους επισκέπτες τους, με την πληθώρα εμπειριών που τους προσφέρουν.

Βραβευμένο αρκετές φορές, μάλιστα το 2019 το χωριό είχε συμπεριληφθεί στη λίστα του CNN Travel με τα 17 ομορφότερα ελληνικά χωριά, ενώ έχει βραβευτεί και σε διαγωνισμό της Ευρωπαικής Ένωσης για την οικιστική του ανάπτυξη, το χωριό είναι χτισμένο σε υψόμετρο 380 μέτρων, στο βορειοανατολικό άκρο της κοιλάδας του Γιούχτα.

Αποτελεί πρότυπο παραδοσιακό οικισμό και εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με το πολύχρωμο ψηφιδωτό καλαίσθητων σπιτιών, μουσείων με ευρήματα των Μινωικών-Βυζαντινών χρόνων και εκθέματα λαογραφικής τέχνης, κτιρίων εξαιρετικής αρχιτεκτονικής και βυζαντινών εκκλησιών που αντικρίζει κανείς εδώ.

Στα παραδοσιακά λιοτρίβια, γνωστά και ως φάμπρικες, και τα πατητήρια του χωριού ο επισκέπτης μαθαίνει τα πάντα για την μακραίωνη ενασχόληση των κατοίκων του χωριού με τη δημιουργία λαδιού και κρασιού, δύο από τα πιο θαυμαστά προϊόντα της κρητικής γης. Μάλιστα, αξίζει να αναφερθεί ότι στην ευρύτερη περιοχή έχει ανακαλυφθεί ένα από τα αρχαιότερα πατητήρια στον κόσμο και ότι η περιοχή εξακολουθεί να παράγει εκλεκτό –και βραβευμένο– κρασί.

Εκτός από τη γνωστή και φημισμένη κρητική φιλοξενία, οι φυσιολάτρες εδώ μπορούν να απολαύσουν και τη φύση της περιοχής. Η πεζοπορία στον θρυλικό Γιούχτα, το ιερό βουνό των Αρχανών με υψόμετρο 811 μέτρων, όπου σύμφωνα με το θρύλο έχει ταφεί ο πατέρας των Θεών και των ανθρώπων, Δίας αποτελεί μοναδική εμπειρία. Μάλιστα, πολλοί παρομοιάζουν την εικόνα του βουνού με τη μορφή του Δία που κοιμάται.

Επίσης, όπως αναφέρει το newsbeast, μπορούν να ακολουθήσουν το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4, μέσα από το Συλλαμιανό φαράγγι, κάτω από τη σκιά των αιωνόβιων πλατανιών και δρυών και να ανηφορίσουν μέχρι το Φουρνί, την αρχαία νεκρόπολη με το υπέροχο δάσος ολόγυρά της.

8 Shares
συνεχεια αναγνωσης

ΤΑΞΙΔΙ

Lonely Planet: Οι 12 καλύτερες παραλίες της Ελλάδας για το 2021

Δημοσιεύτηκε

στις

από

παραλίες
76 Shares

Τις 12 καλύτερες παραλίες της χώρας μας για το 2021 δημοσίευσε σε πρόσφατο άρθρο του το Lonely Planet. Από την Κρήτη μέχρι τα Δωδεκάνησα και από τις Κυκλάδες μέχρι το Ιόνιο ο κορυφαίος διεθνώς ταξιδιωτικός ιστότοπος αποθεώνει και φέτος τη χώρα μας επιλέγοντας τις 12 ομορφότερε παραλίες, γράφοντας χαρακτηριστικά πως «η Ελλάδα διαθέτει έναν εκπληκτικό αριθμό χρυσαφένιων ακρογιαλιών, που περιβάλλονται από τα κρυστάλλινα νερά του Ιονίου και του Αιγαίου»… ενώ λέει πως ότι ψάχνει ο επισκέπτης θα το βρει…από απομονωμένους όρμους μέχρι κοσμοπολίτικες παραλίες!

Οι 12 καλύτερες ελληνικές παραλίες για το 2021:

Στη 12η θεση είναι το Πρασονήσι στο νοτιότερο σημείο της Ρόδου, μια στενή λωρίδα άμμου που ενώνει το νησί των Ιπποτών με το γειτονικό ακρωτήριο Πρασονήσι. Πρόκειται για το σημείο όπου το Αιγαίο συναντά τη Μεσόγειο, «δημιουργώντας τις ιδανικές συνθήκες ανέμου και κύματος για kitesurfers και windsurfers», όπως γράφει το άρθρο.

Πρασονήσι Ρόδος

Στην 11η θέση φιγουράρη η υπέροχη Πλάκα στη Νάξο ανέγγιχτη ακόμη από το μαζικό τουρισμό και χωρίς ιδιαίτερες ανέσεις, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

Πλάκα Νάξος
Πλάκα

Στη 10η θέση βρίσκουμε τα μοναδικά Φαλάσαρνα, στο δυτικό τμήμα των Χανίων ενώ στην 9η θέση κατατάσσονται οι Σεϋχέλλες στην υπέροχη Ικαρία, όνομα και πράγμα στην κυριολεξία που μεταφέρουν σε μέρη εξωτικά και μακρινά τον επισκέπτη!

Φαλάσσαρνα Κρήτη
Φαλάσσαρνα

Στην 8η θέση βρίσκουμε το Ποσείδι, στη χερσόνησο της Κασσάνδρας στη Χαλκιδική και στην 7η την παραλία Ποτάμι στο βόρειο τμήμα της Σάμου.

Έκτο στη λίστα κατατάσσεται το μαγικό τοπίο στο Ελαφονήσι με τη λευκή και ροζ αμμουδιά, τα τιρκουάζ νερά και τους εξωτικούς αμμόλοφους.

Ελαφονήσι Κρήτη
Ελαφονήσι

Ακολουθεί, “ανοίγοντας” την πεντάδα από το τέλος η καθηλωτική και μοναδική στο είδος της Κόκκινη παραλία στη Σαντορίνη. Σύμφωνα, μάλιστα, με το Lonely Planet πρόκειται για μια σουρεαλιστική παραλία που δύσκολα συναντά κανείς αλλού… Στην τέταρτη θέση βρίσκεται ο μαγευτικός Μύρτος στην Κεφαλονιά, με τα τιρκτουάζ νερά και και τα λευκά βότσαλα.

Κόκκινη παραλία Σαντορίνη
Κόκκινη Παραλία
Μύρτος Κεφαλλονιά
Μύρτος

Τρίτη στη λίστα η υπέροχη παραλία Κουκουναριές στην Σκιάθο, μια ακτή συνώνυμη με το νησί, με τα καταπράσινα πεύκα να φτάνουν σχεδόν στη θάλασσα, τη χρυσαφένια άμμο (η παραλία είναι επίσης γνωστή και με την ονομασία Χρυσή Άμμος) και τα τιρκουάζ, ρηχά νερά να συγκεντρώνουν κάθε χρόνο πλήθη επισκεπτών.

Κουκουναριές Σκιάθος
Κουκουναριές

Δεύτερη είναι στη λίστα η παραλία της Βοϊδοκοιλιάς στη Μεσσηνία με το χαρακτηριστικό σχήμα μισοφέγγαρου και την χρυσαφένια αμμουδιά.

Βοϊδοκοιλιά Μεσσηνία
Βοϊδοκοιλιά

Και νούμερο 1 είναι…

Το μαγευτικό Ναυάγιο…της Ζακύνθου, η παραλία «blockbuster» των ελληνικών ακτών, όπως τη χαρακτηρίζει το Lonely Planet και χαρακτηριστικά γράφει: «Πλαισιωμένη από πανύψηλους βράχους, η παραλία διαθέτει γαλάζια νερά, καθαρή, τέλεια άμμο και το σημείο αναφοράς της ακτής αλλά και του νησιού, το κουφάρι από ένα ναυαγισμένο πλοίο».

Ναυάγιο παραλία
Ναυάγιο Ζάκυνθος από ψηλά
Παραλία Ναυάγιο Ζάκυνθος
Ναυάγιο Ζάκυνθος

Πηγή: travelstyle

παραλίες
76 Shares
συνεχεια αναγνωσης

ΤΑΞΙΔΙ

Daily Telegraph: Τα 10 ιδανικά ελληνικά νησιά για διακοπές το καλοκαίρι

Δημοσιεύτηκε

στις

από

διακοπές
34 Shares

Ποιος έχει ανάγκη τη Μύκονο όταν υπάρχει η Τήνος; Αγνοήστε τη Σαντορίνη, δοκιμάστε τη Φολέγανδρο», προτρέπει η Daily Telegraph προλογίζοντας το άρθρο της με τα 10 «ήσυχα» ελληνικά νησιά που είναι ιδανικά να επισκεφθεί κάποιος φέτος το καλοκαίρι, όταν ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού θα έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό.

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται αρχικά στα δημοφιλή νησιά της χώρας μας, που ανέκαθεν προσέλκυαν πλήθη τουριστών, και συγκεκριμένα «στη μοντέρνα Μύκονο, την κλασική Σαντορίνη, την καθιερωμένη Κρήτη, τη λαοφιλή Ρόδο, την Κω της διασκέδασης, την όμορφη Σκιάθο, την Κέρκυρα με την πληθώρα επιλογών της, την κινηματογραφική Κεφαλονιά και την καθιερωμένη Ζάκυνθο».

Στη συνέχεια, ο συντάκτης παραδέχεται, εντυπωσιασμένος, πως η Ελλάδα διαθέτει μια ανεπανάληπτη ικανότητα να παρουσιάζει εξαιρετικές εναλλακτικές δυνατότητες για διακοπές, ειδικά σε μια περίοδο που η αναζήτηση προορισμών μακριά από τα πλήθη είναι το νέο ζητούμενο.

Έτσι, προχωρά στον «δεκάλογο» μοναδικότητας της Ελλάδας, με νησιά που προσφέρουν αντιθέσεις, όμορφες εικόνες και αξέχαστες αναμνήσεις. Ποια είναι αυτά τα νησιά; Η Τήνος, η Φολέγανδρος, τα Κουφονήσια, η Κάρπαθος, η Σύμη, η Τήλος, η Σκόπελος, το Μεγανήσι, η Λευκάδα και η Ιθάκη. Ιδιαίτερη μνεία κάνει σε ένα νησί-αποκάλυψη, όπως τονίζει, τη Σκόπελο, η οποία «δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από άλλους δημοφιλείς προορισμούς».

Ο συντάκτης εκθειάζει τα γραφικά χωριά της, τις ειδυλλιακές παραλίες της και υποκλίνεται στο μαγευτικό εκκλησάκι του Αϊ-Γιάννη, που είναι «σκαρφαλωμένο» σε έναν βράχο ύψους 100 μέτρων.

Πηγή: imerisia

διακοπές
34 Shares
συνεχεια αναγνωσης

ΤΑΞΙΔΙ

Αεροπορικός τουρισμός: Δείτε τη νέα «μόδα» που έφερε ο κορονοϊός! | ΒΙΝΤΕΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

από

τουρισμός
43 Shares

Ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας μας. Αν και η πανδημία του κορωνοϊού έφερε σημαντικότατο πλήγμα την περασμένη τουριστική σεζόν, φέτος ίσως οι συνθήκες να είναι καλύτερες. Όλοι όσοι δραστηριοποιούνται σε αυτό τον τομέα είναι σε εγρήγορση και περιμένουν με αγωνία τόσο την οικονομική ενίσχυση της πολιτείας, όσο και τα υγειονομικά μέτρα κάτω από τα οποία θα προχωρήσουν την τουριστική σεζόν η οποία είναι προ των πυλών.

Ένας από τους κλάδους του τουρισμού που αναμένει και αυτός για το «άνοιγμά» του είναι ο επονομαζόμενος αεροπορικός τουρισμός. Ναι υπάρχει και αυτού του είδους ο τουρισμός, και μάλιστα στην Ελλάδα υπάρχει ήδη από τη δεκαετία του 1960 και ύστερα.

Αεροπορικός τουρισμός, για όσους δεν το ξέρουν, είναι η περιήγηση τουριστών είτε με ιδιόκτητο είτε με μισθωμένο αεροσκάφος χωρητικότητας 2 έως 6 ατόμων. Ο αεροπορικός τουρισμός είναι θεματικός τουρισμός, όπως οι καταδύσεις για παράδειγμα, ενώ ανήκει στην γενική αεροπορία και περιλαμβάνει όλες τις αεροπορικές δραστηριότητες που δεν εντάσσονται σε στρατιωτικές και σε προγραμματισμένες εμπορικές πτήσεις που μεταφέρουν επιβάτες και εμπορεύματα.

Η χώρα μας με το εκτεταμένο δίκτυο ανακαινισμένων αεροδρομίων στα περισσότερα νησιά, αλλά και στην ηπειρωτική χώρα, δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης αυτού του είδους του τουρισμού. Ο κ. Κυπριανός Μπίρης, πρόεδρος της ΑΟΡΑ Hellas του μη κερδοσκοπικού σωματείου, που εκπροσωπεί πιλότους και ιδιοκτήτες αεροσκαφών Γενικής Αεροπορίας, μίλησε στο protothema.gr για τον αεροπορικό τουρισμό και όπως εξήγησε όλοι όσοι ασχολούνται με αυτό αναμένουν με αγωνία τον τρόπο και τα μέτρα, λόγω κορωνοϊού, που θα τους επιτρέψουν να πετάξουν ξανά.

«Ο αεροπορικός τουρισμός είναι θεματικός τουρισμός και σαν είδος αεροπορίας λέγεται Γενική Αεροπορία. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν γύρω στους 750-800 ενεργούς πιλότους που πετάνε τέτοια αεροσκάφη. Εδώ στην Ελλάδα επειδή έρχονται και πιλότοι από άλλες χώρες, μιλάμε για περίπου 1000 πιλότους Έλληνες και ξένους και γύρω στα 1000 αεροσκάφη, ελληνικά και ξένα.

Ο αεροπορικός τουρισμός δίνει την ευκαιρία σε ανθρώπους οι οποίοι δεν διαθέτουν το βασικό μισθό, να πετάξουν από την ηπειρωτική χώρα στα νησιά μας ή από νησί σε νησί και να απολαύσουν τις διακοπές τους γρήγορα και με ασφάλεια. Εμείς ως πιλότοι θέλουμε να κινηθούμε με ελευθερία αλλά αυτό θα το δούμε με τα μέτρα που θα πάρουν οι αρμόδιοι.

Έτσι μόλις μάθουμε τα μέτρα θα εξορμήσουμε στα νησιά μας, αλλά θα ενημερώσουμε και τους συναδέλφους μας στο εξωτερικό για να έρθουν και αυτοί, που τόσο επιθυμούν. Εμείς ως οργανισμός προωθούμε την Ελλάδα και στο εξωτερικό» θα πει ο κ. Μπίρης και θα προσθέσει: «Το να χρησιμοποιήσει κάποιος αυτά τα αεροσκάφη του δίνει τη δυνατότητα εκτός του ότι να απολαύσει την μαγευτική θέα, να είναι στον προορισμό του σε λίγη ώρα, απ’ότι αν χρησιμοποιούσε άλλο μέσο, όπως για παράδειγμα ένα καράβι για να πάει στο νησί».

Σύμφωνα με τον κ. Μπίρη το κόστος που πληρώνει κάποιος είναι το κόστος λειτουργίας του αεροσκάφους και αυτό είναι περίπου στα 150 ευρώ την ώρα, αλλά αν είναι περισσότερα από ένα τα άτομα στο αεροσκάφος μπορούν να το μοιραστούν. «Αν κάποιος για παράδειγμά θέλει να πάει στην Πάρο, κανονίζει πότε θέλει και κλείνει το αεροσκάφος. Έτσι γλιτώνει αρκετό χρόνο αν έπαιρνε το καράβι, ενώ βρίσκεται στο νησί την ώρα που θέλει. Επίσης πολύ σημαντικό αν κάποιος εργάζεται και έχει στείλει ήδη την οικογένειά του για διακοπές. Μπορεί να φύγει το πρωί της ημέρας που θέλει να δει την οικογένειά του και αργά το απόγευμα να επιστρέψει για την εργασία του την επόμενη ημέρα. Το κόστος λοιπόν είναι χονδρικά στα 150 ευρώ την ώρα για τη λειτουργία του αεροσκάφους».

Αν κάποιος θέλει να ασχοληθεί με τον αεροπορικό τουρισμό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η αγορά ενός αεροσκάφους κοστίζει από 100.000 ευρώ έως 250.000 ευρώ, ανάλογα με τη χωρητικότητα. Μάλιστα ένα παλιάς τεχνολογίας αεροκάφος δυο θέσεων μπορεί να ξεκινά από 40.000 ευρώ.

τουρισμός
43 Shares
συνεχεια αναγνωσης

ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: 2 εκατομμύρια τουρίστες αναμένονται φέτος – Ανοίγουν όλα τα ξενοδοχεία

Δημοσιεύτηκε

στις

από

κρήτη
442 Shares

Στην αιχμή του δόρατος της εθνικής προσπάθειας για ανάταξη του τουρισμού θα είναι και πάλι η Κρήτη, όπως σημειώνει ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης, τονίζοντας ότι η εφετινή σεζόν για το νησί θα είναι πολύ καλύτερη από το 2020.

«Η Κρήτη αποτελεί διαχρονικά μία από τις ναυαρχίδες του ελληνικού τουρισμού και μέσα στην πρωτοφανή κρίση του κορονοϊού, κατάφερε να κρατήσει σε υψηλό επίπεδο την φήμη της και να προσφέρει υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών στους τουρίστες που την επισκέφθηκαν την περυσινή σεζόν»,  υπογραμμίζει ο κ. Φραγκάκης. Μάλιστα προσθέτει ότι φέτος υπάρχει το πλεονέκτημα πως η χώρα έχει περισσότερα όπλα για ένα ασφαλές και, όσο το δυνατόν, πιο έγκαιρο άνοιγμα του τουρισμού.

Αφού σημειώνει ότι η Κρήτη παραμένει ένα από τα ισχυρότερα «brand» ο κ. Φραγκάκης εστιάζει στους παράγοντες που θα αποτελέσουν τον καταλύτη για μια ομαλή εξέλιξη των κρατήσεων για το νησί αλλά και για όλους τους τουριστικούς προορισμούς της χώρας. Η πορεία των εμβολιασμών και η έγκαιρη υιοθέτηση σταθερών κανόνων για την επανέναρξη των ταξιδιών, συνολικά, θα συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό, ώστε η υψηλή ζήτηση που υπάρχει για την χώρα μας να μετατραπεί σε κρατήσεις, τονίζει χαρακτηριστικά και εξηγεί: «Όσο προχωράει ο εμβολιασμός, όσο πιο γρήγορα και αξιόπιστα υλοποιηθεί το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό για τις χώρες της ΕΕ, αλλά και όσο αυξάνονται οι διμερείς συμφωνίες, που ήδη έχουν ξεκινήσει από την χώρα μας, τόσο πιο αισιόδοξοι θα είμαστε για μία καλή σεζόν, πάντα τηρουμένων των αναλογιών της πανδημίας».

Εκτιμήσεις επαγγελματιών του κλάδου για την εξέλιξη των αφίξεων στην Κρήτη το 2021

Στην Κρήτη οι «μηχανές» της τουριστικής βιομηχανίας δεν είναι ποτέ «σβηστές», μιας και οι προκλήσεις της επόμενης μέρας ήταν και είναι πάντα στο προσκήνιο, σημειώνουν οι κλαδικοί φορείς του νησιού. Στην πρώτη γραμμή οι ξενοδοχειακές μονάδες, οι οποίες αυτή την περίοδο προετοιμάζονται για το επίσημο άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου ή και νωρίτερα, αναφέρει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης. Αφού σημειώνει ότι η Κρήτη θα πρωταγωνιστήσει στις τουριστικές αφίξεις από το εξωτερικό επισημαίνει ότι εφέτος θα ανοίξουν όλα τα ξενοδοχεία. Μάλιστα ο κ. Χαλκιαδάκης εκτιμά ότι οι διμερείς συμφωνίες της Ελλάδας με  Ισραήλ, Ρωσία, Σερβία και άλλες χώρες πιθανόν να επιτρέψουν και την έλευση τουριστών και πριν την 14η Μαΐου.

Σε κάθε περίπτωση η αγωνία του ξενοδοχειακού κόσμου επικεντρώνεται, όχι τόσο στην ημερομηνία – ορόσημο της εφετινής χρονιάς, αλλά στο πότε θα υπάρξουν οι αυξημένες τουριστικές ροές προς το νησί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα τουριστικά έσοδα. «Το άνοιγμα στις 14 Μαΐου θα μοιάζει με τον Μάρτιο των παρελθόντων ετών και από τα μέσα Ιουνίου θα ανεβαίνουν οι πληρότητες για το νησί που αναμένεται να “αγγίξουν” το 80%» εκτιμά ο κ. Χαλκιαδάκης.

Στο 40% των αφίξεων του 2019 ποντάρει φέτος η Κρήτη

Ο Ιούνιος και για τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Ρεθύμνου, Μανόλη Τσακαλάκη, είναι ο μήνας – κλειδί για την επίτευξη  στόχου του 40% των αφίξεων του 2019, κάτι που μεταφράζεται σε περίπου 2 εκατομμύρια αφίξεις το 2021. Αν τελικά, ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού τρέξει «δυνατά», αλλά και υπάρξει επέκταση της τουριστικής σεζόν έως τον Νοέμβριο, η Κρήτη θα αγγίξει τον στόχο του 40% των αφίξεων του 2019, εκτιμά ο κ. Τσακαλάκης, ο οποίος υπενθυμίζει ταυτόχρονα, ότι «η εξέλιξη της εφετινής χρονιάς πάει χέρι – χέρι με την εξέλιξη  της πανδημίας».

Μάλιστα σημειώνει ότι η τρέχουσα χρονική συγκυρία βρίσκει τους ξενοδόχους του νησιού σε  πολύ χειρότερη μοίρα, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Πέρυσι, εξηγεί ο κ. Τσακαλάκης, υπήρχαν κρατήσεις στα συστήματα των ξενοδοχείων το Μάρτιο, υπήρχαν τα “early Booking” του Δεκεμβρίου, ενώ είχαν δοθεί και κάποιες προκαταβολές από τους Tour Operators. «Εφέτος, ετούτη τη χρονική συγκυρία, δεν υπάρχει τίποτα», σημειώνει ο κ. Τσακαλάκης και υπογραμμίζει ότι οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, ακόμα και μια μέρα νωρίτερα, θα καθορίσουν που θα «κάτσει η μπίλια» των κρατήσεων, στην Κρήτη, αλλά και στους υπόλοιπους ελληνικούς προορισμούς το 20021. Υπενθυμίζεται ότι το 2019 στην Κρήτη καταγράφηκαν 4,4 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, εκ των οποίων 3,3 εκατ. καταγράφηκαν στο Ηράκλειο και 1,1 εκατ. στα Χανιά.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων Δυτικής Κρήτης Αντώνης Γελασάκης, ο οποίος αναφέρει ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν υπάρχουν κρατήσεις στο σύνολο του τουριστικού πακέτου, είτε λέγεται ξενοδοχείο, είτε εισιτήριο, είτε ενοικιάσεις αυτοκινήτων, με την ελπίδα η «άνοιξη» των κρατήσεων να μετατεθεί τον Μάιο, όπως αναφέρει. Μάλιστα οι πρώτες ενδείξεις για «θέρμανση» της τουριστικής κίνησης αναμένεται να καταγραφούν τον Ιούνιο, αν φυσικά όλα εξελιχθούν καλά στο μέτωπο της πανδημίας, υπογραμμίζει ο κ. Γελασάκης.

Μεγάλος ο ανταγωνισμός φέτος εντός και εκτός συνόρων

Το 2021 μπορεί διαγράφεται ως μια καλύτερη χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό και για την Κρήτη ειδικότερα, σε σχέση με το 2020, ωστόσο δεν θα πρέπει να διαφύγει της προσοχής, το γεγονός ότι εφέτος η Ελλάδα θα έλθει αντιμέτωπη με τον ανταγωνισμό και των άλλων χωρών. «Πέρυσι μόνο η Ελλάδα και η Κύπρος υπήρχε στον τουριστικό χάρτη. Φέτος όλες οι αγορές θα είναι ανοικτές» σημειώνει ο κ. Τσακαλάκης, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί και στον εγχώριο ανταγωνισμό σε σχέση με το 2020.

Πέρυσι λειτούργησαν περίπου 5.000 ξενοδοχεία και στον πρώτο μήνα έκλεισαν τα 2.500 και φέτος θα ριχτούν στην μάχη των κρατήσεων 10.000 ξενοδοχειακές μονάδες, αναφέρει ο κ. Τσακαλάκης. Στο μεταξύ, στο διεθνές τουριστικό στερέωμα, ήδη η Μαγιόρκα, που πέρυσι ήταν στο «κόκκινο», ελέω της πανδημίας, εφέτος ήδη υποδέχεται τουρίστες, αναφέρει ο κ. Τσακαλάκης και τονίζει ότι την τρέχουσα τουριστική χρονιά, οι «ταξιδιώτες» θα επιλέξουν τους προορισμούς με γνώμονα την υγειονομική ασφάλεια και όχι με βάση τις τιμές των τουριστικών πακέτων. Σε ό,τι αφορά πάντως το μέτωπο των τιμών, οι τιμές που δίδονται στα τουριστικά πακέτα είναι τιμές του 2020, σύμφωνα με τους φορείς.

Αλλαγές στα μπουφέ των ξενοδοχείων φέρνουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα

Στο σκέλος των υγειονομικών μέτρων, ο κ. Τσακαλάκης σημειώνει ότι εφέτος τα ξενοδοχεία καραντίνας θα είναι πολύ κοντά στα αεροδρόμια του νησιού, αφού τα γρήγορα τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού, με το άμεσο αποτέλεσμα, δεν θα ταλαιπωρήσουν τον φορέα του ιού με χρονοβόρες μετακινήσεις. Την ίδια στιγμή στα ξενοδοχεία θα εφαρμοστούν τα περυσινά υγειονομικά πρωτόκολλα, με μικρές τροποποιήσεις, όπως αυτή της λειτουργίας του μπουφέ. Εφέτος η πρόταση των ξενοδόχων είναι να ανοίξουν οι μπουφέδες, με μονή κατεύθυνση, όπου στο τέλος του διαδρόμου, θα υπάρχει υπάλληλος, κατάλληλα ενδεδυμένος, που θα προμηθεύει τους πελάτες, με μάσκες γάντια, αντισηπτικά και θα τους δίδει στο χέρι το πιάτο. Έτσι θα αποφευχθούν τα προβλήματα των καθυστερήσεων που υπήρξαν πέρυσι. Στο μεταξύ κάθε ξενοδοχείο, αναφέρει ο κ. Τσακαλάκης, θα έχει προμηθευτεί και τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού, όπου εκπαιδευμένο μέλος του προσωπικού, θα βοηθάει σε αυτή την διαδικασία, ώστε αν υπάρξει κάποιο ύποπτο κρούσμα να διαπιστώνεται άμεσα.

Ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού η Κρήτη

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια της Κρήτης αντιπροσωπεύει το 15% των επισκέψεων που καταγράφηκαν μεταξύ όλων των Περιφερειών της χώρας το 2018, σημειώνοντας αύξηση κατά 15% σε σύγκριση με το 2016 (από 4,5 εκατ. σε 5,2 εκατ.), σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση Ανταγωνιστικότητας και Διαρθρωτικής Προσαρμογής στον Τομέα του Τουρισμού των 13 Περιφερειών της χώρας του ΙΝΣΕΤΕ. Παράλληλα η Περιφέρεια κατέχει μερίδιο 20% στο σύνολο των τουριστικών εισπράξεων που καταγράφηκαν στην Ελλάδα το 2018, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1% σε σύγκριση με το 2016 (από 3,1 δισ. ευρώ σε 3,13 δισ. ευρώ). Οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις την περίοδο 2013 – 2018 σημείωσαν αύξηση κατά 37% (από 3,3 εκατ. σε 4,6 εκατ.).

Επίσης, η Περιφέρεια κατέχει το 4% των διακινηθέντων ακτοπλοϊκώς στο εσωτερικό της χώρας, σημειώνοντας την περίοδο 2013 – 2018 αύξηση κατά 20% (από 2,4 εκατ. σε 2,9 εκατ.). Την ίδια περίοδο, οι απασχολούμενοι στα καταλύματα σημείωσαν αύξηση κατά 50% (από 14.000 το 2013 σε 20.000 το 2018) ενώ οι απασχολούμενοι στην εστίαση παρουσίασαν αύξηση κατά 32% (από 14.000 σε 18.000).

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

κρήτη
442 Shares
συνεχεια αναγνωσης

ΚΡΗΤΗ

Ένα καλά κρυμμένο Κρητικό «διαμάντι» για ψαγμένους περιηγητές! | ΒΙΝΤΕΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

από

παραλία
229 Shares

“Βαθύ. Ένας μαγευτικός προορισμός για τους λάτρεις των ήρεμων, σχεδόν μοναχικών διακοπών που η Νότια Κρήτη ξέρει πολύ καλά να προσφέρει..

Ένα καλά κρυμμένο ”διαμάντι” περιμένει τους ψαγμένους περιηγητές που διψάνε για περιπέτεια και θα μπουν στον κόπο να εξερευνήσουν προορισμούς χωρίς πολυτελή ξενοδοχεία περιττά φώτα και κοσμοσυρροή… Στα Νότια του Ηρακλείου μετά το χωρίο Σίβα στην Μεσαρά, συναντάμε την Μονή Οδηγήτριας όπου εκεί τελειώνει ο ασφάλτινος δρόμος και ξεκινάει η περιπέτεια..

Σχεδόν δέκα χιλιόμετρα κακοτράχαλου δρόμου που απαιτεί το κατάλληλο όχημα, με σημεία που θα πρέπει να ανοίξετε και να κλείσετε τις περιφράξεις για να περάσετε θα σας οδηγήσουν σε ένα μικρό φαράγγι που καταλήγει στον προορισμό σας την παραλία Βαθύ.

Ένα φυσικό απάνεμο λιμανάκι που οι παλιοί λένε ότι ήταν καταφύγιο για τους πειρατές όταν αγρίευε η Θάλασσα.

Η ομορφιά του άγριου τοπίου σε συνδυασμό με τα χρώματα του νερού που το βαθύ μπλε εναλλάσσεται με το τουρκουάζ και το γαλάζιο, ανάμεσα στα βουνά, είναι η ανταμοιβή σας για την κοπιαστική αλλά όμορφη διαδρομή μέχρι να πετύχετε τον στόχο σας και να φτάσετε στον προορισμό σας…”

Απολαύστε το βίντεο:

Πηγή: cretalive

παραλία
229 Shares
συνεχεια αναγνωσης
Διαφήμιση
Διαφήμιση SYNKA

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap