PLUS +
Το ελληνικό φαγητό-έκπληξη που λάτρεψε η Αντζελίνα Τζολί – Κι εμείς το αγνοούμε

Ήρθαν οι ξένοι να μας δείξουν πώς να εκτιμήσουμε τη γεύση
Κάποτε, σχεδόν ποτέ δεν έλειπε από τα λιτά τραπέζια στα χωριά – μια μαγική αλοιφή που “εξαφάνιζε” το λάδι με τέτοιο τρόπο, που κατέληξε να γίνει και παροιμία (“κάποιο λάκκο έχει η… φάβα”). Παρά το γεγονός ότι με τον καιρό θεωρήθηκε φαγητό των πιο ταπεινών, σήμερα έχει αναδειχθεί σε γκουρμέ επιλογή, με διάσημους, όπως η Αντζελίνα Τζολί, να την αναζητούν και να την απολαμβάνουν.
Η διάσημη ηθοποιός βρέθηκε στην Ελλάδα, συγκεκριμένα στην προεδρική σουίτα Phaidra του Aldemar Olympian Village στη Σκαφιδιά Ηλείας, για τα γυρίσματα ταινίας αφιερωμένης στη ζωή της θρυλικής Μαρίας Κάλλας. Κατά τη διάρκεια της παραμονής της, εξέφρασε την επιθυμία να δοκιμάσει αυθεντικές ελληνικές γεύσεις, και φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείπει από το μενού η κάποτε ταπεινή, αλλά πάντα εξαιρετική φάβα.
Μετά από μια περίοδο που η φάβα είχε μείνει στη σκιά και αντικατασταθεί από κάθε λογής αλοιφές στα τραπέζια, η φάβα επανήλθε δυναμικά, παραμένοντας πιστή στις παραδοσιακές της ρίζες. Η διαδικασία παρασκευής της παραμένει αμετάβλητη και αυτό την καθιστά μοναδική: αρχικά, τσιγαρίζουμε αργά τα κρεμμύδια σε αγνό παρθένο ελαιόλαδο, προσθέτουμε νερό και το πολύτιμο υλικό που προέρχεται από το φυτό λαθούρι.
Η Σαντορίνη θεωρείται η πατρίδα της φάβας, λόγω των ιδιαίτερων απαιτήσεων του φυτού σε ήλιο, γεγονός που κάνει την παραγωγή του τόσο σπάνια και ακριβή. Το μυστικό της συνταγής κρύβεται στο αργό σωτάρισμα, μέχρι να δημιουργηθεί ο μαγικός χυλός. Οι λάτρεις του πιάτου τον καταναλώνουν συνήθως ζεστό, σχεδόν σαν σούπα, προσθέτοντας τα υλικά που προτιμούν ή αφήνοντάς τον απλό, με μόνο αλατοπίπερο για να αναδειχθεί η γεύση του.
Το απόλυτο must για τη φάβα είναι δίχως αμφιβολία το ωμό παρθένο ελαιόλαδο! Οι περισσότεροι από εμάς το μάθαμε από τις μανάδες μας: όσο και να ρίξεις, η φάβα θα το «πιεί»! Και αποδείχθηκε αλήθεια. Από εκεί και πέρα, το ξερό κρεμμύδι και το λεμόνι αποτελούν τις πιο απλές επιλογές για αυτήν την ελληνική εκδοχή του χούμους, που, αν το καλοσκεφτείς, η κάποτε ταπεινή φάβα ούτε καν το κοιτάζει. Το γιατί το χούμους είναι παγκοσμίως γνωστό, ενώ το δικό μας μοναδικό όσπριο δεν έχει την ίδια αναγνώριση, είναι μια άλλη, ενδιαφέρουσα ιστορία.
Αν ρωτήσεις έναν σεφ ή απλά εμπιστευτείς τον ουρανίσκο σου, θα καταλάβεις γιατί η φάβα είναι η πραγματική βασίλισσα. Αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει και να κατατάσσεται στην κορυφή είναι η ικανότητά της να λειτουργεί ως βάση για κάθε είδους υλικό, ανεξάρτητα από την ένταση ή τη γεύση του.

-
ΗΡΑΚΛΕΙΟ3 ημέρες πριν
Βίντεο από τη στιγμή του σεισμού στην Κρήτη – Προϊόντα έπεσαν από σούπερ μάρκετ
-
ΚΡΉΤΗ3 ημέρες πριν
Δυνατός σεισμός ταρακούνησε την Κρήτη
-
PLUS +3 ημέρες πριν
Σεισμός στην Κρήτη: Πώς να ενεργοποιήσετε την προειδοποίηση στο κινητό σας
-
ΗΡΑΚΛΕΙΟ3 ημέρες πριν
Αποκλεισμός τμήματος της 25ης Αυγούστου στο Ηράκλειο μετά τον σεισμό – Ζημιές σε διατηρητέο κτίριο