Βρειτε μας στα Social Media

PLUS +

Τι είναι το revenge porn για το οποίο απομακρύνθηκε από το Ράδιο Αρβύλα ο Στάθης Παναγιωτόπουλος

Δημοσιεύτηκε

στις

revenge porn
Διαφήμιση
Διαφήμιση
51 Shares

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της απομάκρυνσης του Στάθη Παναγιωτόπουλου από την εκπομπή Ράδιο Αρβύλα, μετά την καταγγελία σε βάρος του για revenge porn.

Η ορολογία «revenge porn» χρησιμοποιείται για την εκδικητική πορνογραφία ή το εκδικητικό πορνό, έννοιες που συμπεριλαμβάνονται πλέον στην έμφυλη βία μέσω διαδικτύου ή με τη χρήση νέων τεχνολογιών.

Η έμφυλη βία στο διαδίκτυο ή μέσω χρήσης νέων τεχνολογιών, αφορά σε μια σειρά από κακοποιητικές ενέργειες που εμπίπτουν στον ορισμό της έμφυλης βίας όπως αποτυπώθηκε στη Γενική Σύσταση 19 της Σύμβασης CEDAW του ΟΗΕ (Σύμβαση για την εξάλειψη όλων των μορφών διακρίσεων κατά των γυναικών) από το 1979.

Ο ορισμός του revenge porn

«Εκδικητική πορνογραφία» ή «εκδικητικό πορνό» (revenge porn): η χρήση και η διαδικτυακή ανάρτηση προσωπικών φωτογραφιών και βίντεο, σεξουαλικού περιεχομένου, με στόχο τον εξευτελισμό του θύματος. Οι εικόνες μπορεί επίσης να είναι προϊόν υποκλοπής, μέσω ηλεκτρονικής παρείσφρησης στον υπολογιστή, στους λογαριασμούς κοινωνικών δικτύων ή το κινητό τηλέφωνο του θύματος. Συχνά αυτή η πρακτική έχει ως στόχο να προκαλέσει σημαντική βλάβη στη ζωή του ατόμου που στοχοποιείται (π.χ. απόλυση). Έρευνες καταδεικνύουν ότι το 90% των θυμάτων είναι γυναίκες, ενώ ο συνολικός αριθμός των περιστατικών αυξάνεται συστηματικά τα τελευταία χρόνια. Ταυτόχρονα μεγεθύνεται και ο αριθμός ιστοσελίδων που επιδίδονται στη διάδοση «εκδικητικού πορνό». Σε αυτές, οι χρήστες μπορούν να υποβάλουν εκτός από το οπτικοακουστικό υλικό και προσωπικές πληροφορίες π.χ. τη διεύθυνση του θύματος, το χώρο εργασίας του, τους λογαριασμούς του στα κοινωνικά δίκτυα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι, μόνο για τον Ιανουάριο του 2017, το facebook κλήθηκε να αξιολογήσει 54.000 πιθανές περιπτώσεις «εκδικητικής πορνογραφίας», αναστέλλοντας τη λειτουργία 14.000 λογαριασμών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το φαινόμενο του «εκδικητικού πορνό» έγινε ευρέως γνωστό μέσω της υπόθεσης της δανής δημοσιογράφου Emma Holten, γυμνές φωτογραφίες της οποίας αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο. Η Holten υπερασπίστηκε την εαυτή της αναρτώντας και η ίδια γυμνές της φωτογραφίες, σε μία επιτυχημένη προσπάθεια ανάκτησης του ελέγχου.

Με πληροφορίες από diotima.org.gr

Πηγή: newsbomb

revenge porn
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση cretan
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση cretan
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap