Βρειτε μας στα Social Media

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Μπιλ Γκέιτς: Τα τρία επαγγέλματα που μένουν “άθικτα” από την τεχνητή νοημοσύνη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις

 Η A.I. φέρνει τα πάνω κάτω, αλλά όχι για όλους

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει αρχίσει να αλλάζει όλο το τοπίο στην αγορά εργασίας — και μάλιστα με ταχύτατο ρυθμό. Ο Μπιλ Γκέιτς, πάντως, βλέπει ότι υπάρχουν ακόμα κάποιοι επαγγελματικοί τομείς που δύσκολα θα “αγγίξει” αυτή η αλλαγή.

Οι προγραμματιστές θα συνεχίσουν να είναι απαραίτητοι

Σύμφωνα με τον ιδρυτή της Microsoft, οι προγραμματιστές δεν πρόκειται να αντικατασταθούν τόσο εύκολα. Κι αυτό γιατί η A.I., παρά την πρόοδο της, δεν μπορεί ακόμη να γράψει ή να “πειράξει” κώδικα με την ίδια ακρίβεια, ευελιξία και δημιουργικότητα που έχει ένας άνθρωπος.
Όπως το λέει και ο ίδιος: οι άνθρωποι αυτοί θα συνεχίσουν να είναι στο επίκεντρο, αναλαμβάνοντας πιο περίπλοκες εργασίες και ενισχύοντας την ποιότητα των συστημάτων που ήδη υπάρχουν.

Η ενέργεια θέλει ανθρώπινο ένστικτο

Ο δεύτερος τομέας που δεν δείχνει να κινδυνεύει άμεσα είναι αυτός της ενέργειας. Παρά το ότι η A.I. μπορεί να βοηθήσει πολύ με την επεξεργασία δεδομένων, δεν μπορεί να λάβει στρατηγικές αποφάσεις — τουλάχιστον όχι ακόμα. Οι ενεργειακές δομές είναι περίπλοκες, απαιτούν πείρα, κρίση και πολλές φορές διαχείριση κρίσεων, οπότε, κατά τον Γκέιτς, το ανθρώπινο στοιχείο θα παραμείνει κομβικό.

 Οι βιολόγοι και η επιστήμη δεν αυτοματοποιούνται

Ο τρίτος “ανθεκτικός” επαγγελματικός κλάδος, όπως τονίζει ο Γκέιτς, είναι αυτός των βιολόγων. Η A.I. μπορεί να επεξεργάζεται τεράστιο όγκο πληροφοριών και δεδομένων, αλλά δεν μπορεί να κάνει εικασίες ή να αναπτύξει επιστημονικές θεωρίες από το μηδέν. Η ανθρώπινη διαίσθηση, η εμπειρία, η επιστημονική παρατήρηση — όλα αυτά είναι ακόμα αναντικατάστατα στον τομέα της βιολογικής έρευνας και διάγνωσης.

Το μέλλον της εργασίας είναι ακόμα θολό

Ο Γκέιτς δεν έκρυψε και την ανησυχία του για τις αλλαγές που φέρνει το νέο τεχνολογικό τοπίο. Ναι, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να καλύψει σοβαρά κενά, όπως στην υγεία, όπου υπάρχει έλλειψη προσωπικού. Αλλά, ταυτόχρονα, θέτει ερωτήματα για το πώς θα είναι οι δουλειές του αύριο.

«Θα φτάσουμε στο σημείο να δουλεύουμε μόνο 2 ή 3 μέρες την εβδομάδα;», αναρωτιέται ο ίδιος, επισημαίνοντας πως η μετάβαση αυτή, όποτε κι αν έρθει, θα φέρει μαζί της αβεβαιότητα αλλά και ευκαιρίες.

Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση ANEK LINES
Διαφήμιση
Διαφήμιση vikos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ