PLUS +
Τα δέκα κορυφαία επαγγέλματα στον κόσμο και η κατάστασή τους στην Ελλάδα
Τα δέκα κορυφαία επαγγέλματα στον κόσμο
Αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς ο αριθμός των μαθητών παγκοσμίως που νιώθουν αβεβαιότητα σχετικά με τα επαγγελματικά τους σχέδια. Αυτό προκύπτει από τη νέα έρευνα του ΟΟΣΑ με τίτλο «The State Of Global Teenage Career Preparation». Η μελέτη βασίζεται στα αποτελέσματα των διαγωνισμών PISA και καλύπτει 81 χώρες, μεταξύ αυτών και την Ελλάδα. Παρά τις ραγδαίες αλλαγές στον εργασιακό κόσμο και την εμφάνιση νέων επαγγελματικών ρόλων, οι έφηβοι φαίνεται να παραμένουν προσκολλημένοι σε παραδοσιακά, υψηλού κύρους επαγγέλματα, που δεν ανταποκρίνονται πάντα στις ανάγκες της σύγχρονης αγοράς, επισημαίνει η έρευνα.
Η επαγγελματική σύγχυση των εφήβων και τα δέκα κορυφαία επαγγέλματα στον κόσμο
Παγκοσμίως, το 39% των 15χρονων μαθητών δεν έχει ξεκάθαρες επαγγελματικές προσδοκίες. Ενώ, πάνω από δύο στους δέκα (21%) εμφανίζουν «αναντίστοιχες» προσδοκίες. Αυτό σημαίνει πως επιθυμούν να εργαστούν σε θέσεις που συνήθως απαιτούν πανεπιστημιακό πτυχίο, χωρίς να περιμένουν να ολοκληρώσουν την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Η πρόσβαση στην πανεπιστημιακή μόρφωση εξακολουθεί να επηρεάζεται σημαντικά από το κοινωνικό υπόβαθρο και όχι μόνο από τις ακαδημαϊκές ικανότητες, όπως τονίζει η έκθεση του ΟΟΣΑ.
Τα κορυφαία επαγγέλματα που επιλέγουν κορίτσια και αγόρια
Τι επιλέγουν τα κορίτσια
Τα δέκα πιο δημοφιλή επαγγέλματα για τα κορίτσια παγκοσμίως είναι, με σειρά προτίμησης: γιατροί (12,2%), εκπαιδευτικοί (7,3%), δικηγόροι (6,5%), νοσηλεύτριες και μαίες (5,8%), ψυχολόγοι (5,3%), σχεδιάστριες (3,7%), κτηνίατροι (2,9%), αρχιτέκτονες (2,7%), αστυνομικοί (1,9%) και ηθοποιοί (1,7%).
Τι επιλέγουν τα αγόρια
Αντίστοιχα, τα αγόρια δείχνουν προτίμηση σε επαγγέλματα τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών (8,7%), αθλητές (7,4%), μηχανικούς (6,6%), γιατρούς (5,2%), εκπαιδευτικούς (3,3%), αρχιτέκτονες (3%), δικηγόρους (2,8%), μηχανικούς οχημάτων (2,5%), αστυνομικούς (2,2%) και ανώτερα διευθυντικά στελέχη (2,2%).
Η επαγγελματική προοπτική στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα, οι μαθητές εμφανίζονται πιο προσγειωμένοι σε σχέση με τους συνομηλίκους τους σε άλλες, πιο ανεπτυγμένες χώρες. Το ποσοστό αβεβαιότητας για το επαγγελματικό μέλλον είναι χαμηλότερο από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ, που βρίσκεται στο 33%.
Αντίθετα, σε χώρες όπως η Γερμανία, η Δανία και η Φινλανδία, περίπου ο ένας στους δύο μαθητές δεν μπορεί να απαντήσει τι θέλει να κάνει στα 30 του χρόνια.
Το 59% των μαθητών παγκοσμίως πιστεύει ότι θα εργαστεί σε επαγγέλματα που απαιτούν πανεπιστημιακό πτυχίο και αφορούν κλάδους όπως επιστήμες, υγεία, εκπαίδευση, διοίκηση, τεχνολογία και νομικές υπηρεσίες.
Οι προτιμήσεις των Ελληνίδων
Στην Ελλάδα, οι μαθήτριες δείχνουν προτίμηση σε επαγγέλματα όπως γιατροί (10,6%), εκπαιδευτικοί (9,7%), ψυχολόγοι (9,1%), αστυνομικοί (5,3%), δικηγόροι (4,7%), αισθητικοί και επαγγέλματα υγείας (4,5%), ένοπλες δυνάμεις (3,4%), αθλήτριες (3,1%), αρχιτέκτονες (2,7%) και δικηγόροι (2,3%).
Οι προτιμήσεις των Ελλήνων
Τα αγόρια επιλέγουν κυρίως αθλητές (10,2%), επαγγελματίες πληροφορικής (7,6%), γιατρούς (6,1%), ένοπλες δυνάμεις (4,8%), αστυνομικούς (4,2%), μηχανικούς μηχανολόγους (4,1%), μηχανικούς οχημάτων (3,8%), εκπαιδευτικούς (3,1%), μηχανικούς κατασκευών (2,4%) και μουσικούς ή καλλιτέχνες (2,1%).
Επαγγελματικός προσανατολισμός και εκπαίδευση στην Ελλάδα
Τα παιδιά στην Ελλάδα έχουν καλύτερη εικόνα του εργασιακού περιβάλλοντος συγκριτικά με το μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ. Περισσότεροι από τους μισούς έχουν συμμετάσχει σε εκπαιδευτικές επισκέψεις σε χώρους εργασίας ή σε προγράμματα παρακολούθησης εργασίας.
Επιπλέον, περίπου το 50% των μαθητών έχει ολοκληρώσει κάποια σύντομη πρακτική άσκηση, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά παγκοσμίως.
Παρόλα αυτά, οι έφηβοι στην Ελλάδα δείχνουν μικρότερο ενδιαφέρον για τεχνικά επαγγέλματα σε σχέση με τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ, αν και τα παιδιά από λιγότερο προνομιούχα περιβάλλοντα στρέφονται περισσότερο προς την τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση.
Ανεπαρκής προετοιμασία για το μέλλον
Πάνω από έξι στους δέκα μαθητές στην Ελλάδα θεωρούν ότι το σχολείο δεν τους έχει προετοιμάσει επαρκώς για την ενήλικη ζωή. Πρόκειται για το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό παγκοσμίως, μετά τη Γερμανία.
Το 50% συμφωνεί ότι το σχολείο του έδωσε αυτοπεποίθηση για να παίρνει αποφάσεις και ότι διδάχτηκε πράγματα χρήσιμα για μια δουλειά, ποσοστά που βρίσκονται λίγο κάτω από το μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ.

-
ΗΡΑΚΛΕΙΟ3 ημέρες πριν
Ηράκλειο – Βρέθηκε η 14χρονη Αλεξάνδρα: Επέστρεψε σώα στο σπίτι της
-
ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες πριν
Άραχθος: Συγκλονιστικός ο αποχαιρετισμός στον 14χρονο Σπύρο στα social
-
Ρέθυμνο3 ημέρες πριν
Aesthete Villas στο Ρέθυμνο – Εκεί που η αρμονία συναντά την πολυτέλεια
-
ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες πριν
Ισραήλ: Η Γλυκερία και πολλοί Έλληνες εγκλωβισμένοι εν μέσω κλιμάκωσης