Βρειτε μας στα Social Media

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Πώς λειτουργεί ο βαθμολογικός πίνακας του Champions League και πόσες ομάδες προκρίνονται

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις

Έχουμε ήδη συμπληρώσει το πρώτο μισό της League Phase του Champions League και τα συμπεράσματα από το νέο στιλ διεξαγωγής της μεγαλύτερης διασυλλογικής διοργάνωσης στην Ευρώπη είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά. Περισσότερες ομάδες, περισσότεροι αγώνες, περισσότερο θέαμα και εκπλήξεις. Ο απολογισμός είναι σίγουρα θετικός, με τις αλλαγές που αποφάσισε η UEFA να έχουν δώσει μία νέα ώθηση, τόσο στον θεσμό όσο και στο Champions League στοιχημα, το οποίο είναι πολύ δημοφιλές.

Για περισσότερες από δύο δεκαετίες, το σύστημα διεξαγωγής με 32 ομάδες σε οκτώ ομίλους των τεσσάρων συλλόγων ο καθένας, φαινόταν ιδανική περίπτωση. Η UEFA οραματίστηκε, όμως, μία διοργάνωση με έναν όμιλο, 36 ομάδες συνολικά, που όμως δεν παίζουν όλοι με όλους και ούτε καν εντός κι εκτός έδρας! Η συμμετοχή εξαρτάται και πάλι ανάλογα με τη θέση που τερματίζει κάθε ομάδα στη βαθμολογία της χώρας της, όμως με το νέο σύστημα, νέες χώρες διεκδικούν θέση στο Champions League.

Αυτό που αλλάζει φέτος σε σχέση με τις ομάδες που μπαίνουν στη διοργάνωση είναι το αποκαλούμενο «European Performance Spots», για τις επιπλέον θέσεις που είναι διαθέσιμες. Με απλά λόγια, όσο καλύτερα πάνε οι ομάδες μίας χώρας σε μία διοργάνωση στη σεζόν, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει η χώρα να πάρει μία ακόμη θέση από τη βαθμολογία του πρωταθλήματος στην διοργάνωση της επόμενης περιόδου.

Ο βαθμολογικός πίνακας της επονομαζόμενης «League Phase» προέκυψε από το λεγόμενο «ελβετικό σύστημα» διεξαγωγής. Οι 36 ομάδες δεν δίνουν 35 αγώνες, αλλά αντιμετωπίζουν συνολικά 8 αντιπάλους. Πριν την έναρξη της League Stage, οι ομάδες χωρίστηκαν σε τέσσερα γκρουπ δυναμικότητας, με κάθε ομάδα να κληρώνεται με δύο αντιπάλους από κάθε γκρουπ, ακόμη κι από το δικό της, αντιμετωπίζοντας τη μία εντός και την άλλη εκτός έδρας. Ο μόνος περιορισμός αφορά στο να μην κληρώνονται μεταξύ τους ομάδες από την ίδια χώρα, όπως γινόταν παλιά.

Τα αποτελέσματα από αυτούς τους 8 αγώνες αντικατοπτρίζονται στον βαθμολογικό πίνακα, με την κλασική συγκομιδή των 3 πόντων για τη νίκη, 1 βαθμού για την ισοπαλία και κανέναν σε περίπτωση ήττας. Με το νέο σύστημα διεξαγωγής, είναι απίθανο να υπάρχουν αναμετρήσεις μεταξύ αντιπάλων που δεν θα έχουν κίνητρο για τη βαθμολογική τους θέση στην τελευταία αγωνιστική της League Phase, κάτι που σημαίνει ότι τα παιχνίδια θα είναι ανταγωνιστικά μέχρι το φινάλε.

Αυτός ήταν και ο στόχος της UEFA, αφού η έλλειψη κινήτρου με το προηγούμενο σύστημα ήταν συχνό φαινόμενο. Παράλληλα, για εμπορικούς λόγους, προστίθενται δύο ακόμη αγωνιστικές στο καλεντάρι, το οποίο επεκτείνεται από τον Σεπτέμβριο έως τον Ιανουάριο για τη League Phase. Οι περισσότερες αγωνιστικές μοιράζουν τη δράση την Τρίτη και την Τετάρτη, όπως παλιά, αλλά υπάρχει και μία «αποκλειστική» εβδομάδα για το Champions League (όπως και για τις άλλες δύο διεθνείς διοργανώσεις της UEFA), στην οποία κάποια ματς γίνονται Πέμπτη.

Από τη βαθμολογία της League Phase μετά τους οκτώ αγώνες, προκρίνονται απευθείας στη φάση των «16» οι πρώτες οκτώ ομάδες του πίνακα. Μεσολαβεί χρονικά, όμως, η φάση των «play off», μεταξύ των επόμενων 16 ομάδων της League Phase, που θα διεκδικήσουν τις άλλες οκτώ θέσεις της φάσης των «16». Οι ομάδες στις θέσεις 9 έως 16 έχουν πλεονέκτημα έδρας σε διπλούς αγώνες εναντίον εκείνων που θα καταλάβουν τις θέσεις 17 έως 24. Οι νικητές αυτών των αναμετρήσεων θα αντιμετωπίσουν τις ομάδες που έχουν ήδη προκριθεί στη φάση των «16», αυτή τη φορά με μειονέκτημα έδρας σε διπλούς αγώνες.

Μία ακόμη σημαντική αλλαγή σε σχέση με το προηγούμενο σύστημα διεξαγωγής, είναι ότι οι ομάδες που αποκλείονται, δεν «υποβιβάζονται» στη νοκ άουτ φάση του Europa League, για να διεκδικήσουν εκείνο το τρόπαιο. Αυτό σημαίνει ότι οι σύλλογοι που τερματίζουν στις θέσεις 25 έως 36 και οι ηττημένοι από τη φάση των play off, τερματίζουν την ευρωπαϊκή τους πορεία για τη σεζόν.

Από τη φάση των «16» κι έπειτα, το Champions League συνεχίζεται με τον γνώριμο τρόπο που υπήρχε ως τώρα. Οι νικητές μπαίνουν στην κληρωτίδα για να διεκδικήσουν σε διπλούς αγώνες την πρόκρισή τους στα προημιτελικά και, στη συνέχεια, στα ημιτελικά, για να φτάσουμε στον τελικό που γίνεται σε ουδέτερο γήπεδο. Το 2025, ο τελικός του Champions League θα διεξαχθεί στο Allianz Arena του Μονάχου, στις 31 Μαΐου.

Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ