PLUS +
Πρόστιμα – Φωτιά από Οκτώβριο για οχήματα χωρίς τέλη, ΚΤΕΟ ή ασφάλεια

Από τα τέλη Οκτωβρίου ξεκινούν τα ηλεκτρονικά «ραβασάκια» σε χιλιάδες ιδιοκτήτες οχημάτων που αγνόησαν τις θερινές διασταυρώσεις για τέλη κυκλοφορίας, ΚΤΕΟ και ασφάλιση.
Αν και οι διασταυρώσεις είχαν αρχίσει ήδη από τον Ιούλιο, η αποστολή των προστίμων πήρε αναβολή για τον Οκτώβριο, προκειμένου να ολοκληρωθεί η ενοποίηση των βάσεων δεδομένων και να αποφευχθούν λάθη σε περιπτώσεις οδηγών που είχαν ήδη συμμορφωθεί.
Το νέο «Big Brother» των οχημάτων
Η ΑΑΔΕ, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, συγκέντρωσε τα πρώτα πλήρη στοιχεία από τον αρχικό γύρο ελέγχων. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά:
-
700.000 οχήματα χωρίς ΚΤΕΟ
-
243.904 ανασφάλιστα
-
113.382 με απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας
Συνολικά, πάνω από 1 εκατομμύριο παραβάσεις εντοπίστηκαν. Τα πρώτα ηλεκτρονικά ειδοποιητήρια θα σταλούν έως το τέλος Οκτωβρίου, δίνοντας μικρή προθεσμία για τακτοποίηση.
Τι θα γίνει αν αγνοηθεί η ειδοποίηση
Όσοι δεν συμμορφωθούν, θα λάβουν δεύτερο ηλεκτρονικό σημείωμα με το πρόστιμο και τις σχετικές προσαυξήσεις. Σε περίπτωση εκ νέου αδιαφορίας, η διοίκηση θα προχωρά σε αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας και πινακίδων, μετά από δεύτερο έλεγχο.
Οι διασταυρώσεις θα επεκταθούν και σε περιπτώσεις παράνομης άρσης ακινησίας ή κυκλοφορίας οχημάτων με ξένες πινακίδες που δεν έχουν δηλωθεί στις ελληνικές αρχές.
Τα ποσά των προστίμων
Τα πρόστιμα είναι ιδιαίτερα τσουχτερά:
-
250 € για ανασφάλιστα δίκυκλα
-
500 € για ανασφάλιστα Ι.Χ.
-
1.000 € για φορτηγά ή λεωφορεία δημόσιας χρήσης
-
400 € για μη διενέργεια ΚΤΕΟ
-
Για καθυστερήσεις άνω του έτους στα τέλη κυκλοφορίας, το πρόστιμο ισούται με το ποσό των οφειλόμενων τελών
Από την 1η Ιουνίου 2025, η ασφάλιση των οχημάτων θα περιλαμβάνει υποχρεωτικά κάλυψη φυσικών καταστροφών (πλημμύρες, πυρκαγιές), ακόμη και για οχήματα που βρίσκονται σε ακινησία με κατατεθειμένες πινακίδες.
Το νέο Ενιαίο Μητρώο Οχημάτων
Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων προχωρά στη δημιουργία ενός ενιαίου ψηφιακού μητρώου που θα συγκεντρώνει όλα τα δεδομένα κάθε οχήματος — από άδεια κυκλοφορίας και ασφάλιση, μέχρι ΚΤΕΟ και τέλη.
Με την ενεργοποίησή του, το σύστημα θα επιτρέπει αυτόματες διασταυρώσεις σε πραγματικό χρόνο, εντοπίζοντας αμέσως ποια οχήματα κυκλοφορούν παράνομα. Τα πρόστιμα θα βεβαιώνονται αυτόματα και θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά, χωρίς καμία καθυστέρηση ή χειροκίνητη διαδικασία.
-
ΚΡΉΤΗ1 ημέρα πριν
Εξελίξεις στην υπόθεση Βοριζίων: Ταυτοποιήθηκε ο δράστης της έκρηξης
-
ΚΡΉΤΗ2 ημέρες πριν
Μεγάλη υπόθεση ζωοκλοπών πίσω από το μακελειό στα Βορίζια: Εύρημα για τη βόμβα σε σπηλιά
-
ΚΡΉΤΗ3 ημέρες πριν
Η φωνή μέσα από το χωριό: Ένας παλιός Βοριζιανός αποκαλύπτει τι έφταιξε στα Βορίζια | ΒΙΝΤΕΟ
-
PLUS +1 ημέρα πριν
Πρόστιμο 350 ευρώ σε όλους τους οδηγούς αν οι πινακίδες κυκλοφορίας έχουν αυτήν τη μορφή – Τι προβλέπει ο νέος ΚΟΚ




