PLUS +
Ο 10 λέξεις που χρησιμοποιούν συχνά οι ψεύτες, σύμφωνα με την Τεχνητή Νοημοσύνη

Οι άνθρωποι που λένε συχνά ψέματα τείνουν να χρησιμοποιούν κάποιες συνηθισμένες εκφράσεις.
Φράσεις που επαναλαμβάνονται διαρκώς, χωρίς ποτέ να μπορεί κανείς να αποδείξει ότι αυτός που τις λέει είναι ψεύτης. Ωστόσο, η συνεχής επανάληψη και η ένταση με την οποία χρησιμοποιούνται μπορεί να πρέπει να μας προκαλούν υποψίες. Αν κάποιος το επιθυμεί, ίσως αξίζει να εξετάσει το θέμα λίγο πιο προσεκτικά. Σε αυτή την κατεύθυνση, το ChatGPT αναφέρει μερικές από τις πιο κοινές φράσεις που χρησιμοποιούν εκείνοι που συχνά λένε ψέματα:
Να είμαι ειλικρινής” – Συχνά λέγεται πριν από κάτι που δεν είναι τελείως αληθές, για να φανεί πιο αξιόπιστο.
“Δεν θα το έκανα ποτέ αυτό” – Μια δήλωση που προσπαθεί να αποτρέψει τις αμφιβολίες για την ηθική στάση κάποιου.
“Σας ορκίζομαι” – Η υπερβολική έμφαση στην υπόσχεση προσπαθεί να πείσει ότι κάποιος λέει την αλήθεια.
“Όπως σας έχω ήδη πει” – Ένα είδος επαναβεβαίωσης, που μπορεί να υποδηλώνει υπεράσπιση μιας ιστορίας που ίσως να μην είναι αληθινή.
“Αυτό δεν βγάζει νόημα” – Συχνά χρησιμοποιείται για να αποσπάσει την προσοχή από τα κενά ή τις ανακρίβειες.
“Δεν θυμάμαι” – Μια συνηθισμένη υπερασπιστική φράση που χρησιμοποιείται για να αποφύγει κάποιος να δώσει απαντήσεις σε ερωτήσεις.
“Γιατί να πω ψέματα;” – Ερώτηση που συχνά χρησιμοποιείται για να αποσπάσει εμπιστοσύνη, αν και η χρήση της μπορεί να σημαίνει το αντίθετο.
“Αυτό είναι το μόνο που ξέρω” – Συχνά εκφράζεται για να περιορίσει την ευθύνη ή τη γνώση, όταν η αλήθεια δεν είναι ορατή.
“Ειλικρινά” – Μια λέξη που προσπαθεί να ενισχύσει την αλήθεια, ακόμη και όταν η ίδια η δήλωση μπορεί να μην είναι ακριβής.
“Πιστέψτε με” – Ένα κάλεσμα για εμπιστοσύνη, το οποίο, αν και ακούγεται αυθόρμητο, μπορεί να χρησιμοποιείται για να καλύψει την έλλειψη αποδείξεων ή ειλικρίνειας.
«Αυτοί οι όροι δεν αποτελούν από μόνοι τους απόδειξη ψεύδους, αλλά μπορούν να αποτελέσουν μέρος ενός ευρύτερου μοτίβου όταν αναλύονται σε συνδυασμό με τη γλώσσα του σώματος, την αποφυγή συγκεκριμένων λεπτομερειών ή την αφηγηματική ανακολουθία», εξηγεί η AI, αναφέρει το infobae.com.
Εκτός από τη λεκτική γλώσσα, η τεχνητή νοημοσύνη τονίζει ότι τα σήματα εξαπάτησης συνήθως ενισχύονται με μη λεκτικά στοιχεία, όπως η αποφυγή οπτικής επαφής, οι αλλαγές στον τόνο της φωνής, οι παρατεταμένες παύσεις ή οι υπερβολικά αμυντικές απαντήσεις. Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων μπορεί να βοηθήσει να εντοπιστεί αν ένα άτομο κρύβει πληροφορίες ή παραποιεί την αλήθεια.
Πώς να αναγνωρίσετε ένα ψέμα, σύμφωνα με την ψυχολογία
Η αναγνώριση ενός ψέματος είναι μια πολύπλοκη διαδικασία με την οποία έχει ασχοληθεί ευρέως η ψυχολογία. Σύμφωνα με τον ψυχολόγο Paul Ekman, ερευνητή στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και ειδικό στη μελέτη των συναισθημάτων, οι μικροεκφράσεις του προσώπου μπορούν να αποτελέσουν βασικά σημάδια για την ανίχνευση της εξαπάτησης, σημειώνει το infobae.com.
Οι εκφράσεις αυτές, οι οποίες διαρκούν μόλις ένα κλάσμα του δευτερολέπτου, αποκαλύπτουν συναισθήματα που το άτομο προσπαθεί να κρύψει, όπως φόβο, ενοχή ή δυσφορία, και συνήθως δεν συμπίπτουν με το λεκτικό μήνυμα.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Psychological Bulletin από την ψυχολόγο Bella DePaulo και την ομάδα της ανέλυσε περισσότερες από 100 έρευνες σχετικά με τη συμπεριφορά των ψεύτων. Το συμπέρασμα ήταν ότι όσοι λένε ψέματα τείνουν να προσφέρουν λιγότερες λεπτομέρειες, να μιλούν με λιγότερη ευχέρεια, να κάνουν λάθη όταν εκφράζονται και να παρουσιάζουν έναν πιο δομημένο αλλά λιγότερο φυσικό λόγο.
Από την πλευρά του, ο Aldert Vrij, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ, υποστηρίζει ότι η γλώσσα του σώματος προσφέρει επίσης σημαντικές ενδείξεις. Στο βιβλίο του Detecting Lies and Deceit, αναφέρει ότι οι ψεύτες συνήθως αποφεύγουν ή εξαναγκάζουν την οπτική επαφή, επαναλαμβάνουν φράσεις για να κερδίσουν χρόνο και περιορίζουν τις κινήσεις του σώματός τους.
Οι ειδικοί συμφωνούν ότι κανένα σήμα δεν είναι πειστικό από μόνο του, αλλά η ανάλυση μοτίβων και συμφραζομένων μπορεί να βοηθήσει στην ανίχνευση της εξαπάτησης.
Πηγή: iefimerida.gr

-
PLUS +2 ημέρες πριν
Ιούδας Ισκαριώτης: Σε πόσα σημερινά λεφτά αντιστοιχούν τα 30 αργύρια
-
LIFESTYLE2 ημέρες πριν
Ζευγάρι με την Κρητικιά Αθηνά Πικράκη ο Μιχάλης Σηφάκης – Η πρώτη τους κοινή φωτογραφία
-
ΗΡΑΚΛΕΙΟ2 ημέρες πριν
Παράνοια στο Ηράκλειο: Πήρε τη βαλίτσα… παραμάσχαλα και ανέβηκε στο μηχανάκι! | ΒΙΝΤΕΟ
-
Ρέθυμνο2 ημέρες πριν
Τέλος εποχής για το πλοίο-θρύλος που ταξιδέψαμε και αγαπήσαμε στο Ρέθυμνο