PLUS +
Λουλούδι που ανθίζει μόνο στην Κρήτη τον Απρίλιο – Μοναδικές εικόνες και βίντεο

Πολλές φορές το συναντάμε στις εξορμήσεις μας χωρίς να το αναγνωρίζουμε.
Αν περιηγούμαστε στην εξοχή της Κρήτης, σίγουρα το έχουμε δει. Ωστόσο, συνήθως δεν γνωρίζουμε το όνομά του, και ακόμα περισσότερο, δεν ξέρουμε ότι πρόκειται για ένα αυθεντικό κρητικό αγριολούλουδο!
Ο λόγος για τον Κρητικό Έβενο ή Ebenus Cretica με την επιστημονική του ονομασία, ο οποίος είναι ένα από τα περίπου διακόσια ενδημικά φυτά της Κρήτης. Τα ενδημικά φυτά είναι αυτά που φύονται αποκλειστικά σε έναν συγκεκριμένο τόπο, και στην περίπτωση αυτή, αναφερόμαστε σε φυτά που μεγαλώνουν μόνο στην Κρήτη.
Τα περισσότερα από τα ενδημικά φυτά της Κρήτης είναι σπάνια και δυσεύρετα, αν και κάποια λίγα τα βρίσκουμε σχεδόν παντού. Ένα από αυτά είναι το ιδιαίτερο, ροδαλό λουλούδι με το χαρακτηριστικό σχήμα.
Ο Κρητικός Έβενος, παρά την ονομασία του που παραπέμπει σε δέντρο, είναι στην πραγματικότητα πολυετής θάμνος. Ανθίζει κυρίως στα πεδινά και ημιορεινά εδάφη της ανατολικής Κρήτης, στην ύπαιθρο του Ηρακλείου και του Λασιθίου, ενώ σε μικρότερο βαθμό συναντάται και στα δυτικά του νησιού, σε περιοχές του Ρεθύμνου και των Χανίων.
Παρά το γεγονός ότι ο Κρητικός Έβενος δεν χρησιμοποιείται ως βρώσιμο χόρτο ή αφέψημα, στο παρελθόν είχε μεγάλη αξία στα νοικοκυριά της Κρήτης. Οι βλαστοί του αποτελούσαν την καλύτερη τροφή για τα κουνέλια που εκτρέφονταν σε πολλά σπίτια των χωριών. Επιπλέον, τα άνθη του φυτού χρησιμοποιούνταν ως γέμισμα για τα μαξιλάρια.
Κανένα άλλο φυτό δεν έχει τόσα “παρανόμια” ή λαϊκά ονόματα όσο ο Κρητικός Έβενος. Το πιο γνωστό ήταν το “πλουμί” (δηλαδή στολίδι), ενώ ανάμεσα στα υπόλοιπα ονόματα συναντάμε: αρχοντόξυλο, κοκκαλιά, ματσά, αλιματσά, ακοζαλιά, ψευδέβενο, κατσούλα, πουλιά, γουλαστράκι και κουνελόφυτο.
Τα άνθη του Κρητικού Έβενου έχουν ροζ, μωβ και λευκή απόχρωση, προσφέροντας έτσι μια όμορφη ποικιλία χρωμάτων στην εξοχή της Κρήτης.
Το έντονο ροζ κυριαρχεί στα λουλούδια του, με μωβ αποχρώσεις πολλές φορές. Σπανιότερος και πολύ πιο όμορφος για πολλούς είναι ο λευκός έβενος, με το λευκό χρώμα να κυριαρχεί πάνω από το ροζ.
Ο λευκός έβενος είναι ίσως το σπανιότερο λουλούδι στη φύση της Κρήτης σε αντίθεση με τον ροζ που τον συναντάμε σε πλούσιους πληθυσμούς. Την άνοιξη πλαγιές ολόκληρες στα χαμηλά της ανατολικής Κρήτης βάφονται στα χρώματα των λουλουδιών αυτών που λικνίζονται στο βοριαδάκι και δημιουργούν ένα υπέροχο οπτικό εφέ.

-
ΗΡΑΚΛΕΙΟ3 ημέρες πριν
Βίντεο από τη στιγμή του σεισμού στην Κρήτη – Προϊόντα έπεσαν από σούπερ μάρκετ
-
ΚΡΉΤΗ3 ημέρες πριν
Δυνατός σεισμός ταρακούνησε την Κρήτη
-
PLUS +3 ημέρες πριν
Σεισμός στην Κρήτη: Πώς να ενεργοποιήσετε την προειδοποίηση στο κινητό σας
-
ΗΡΑΚΛΕΙΟ3 ημέρες πριν
Αποκλεισμός τμήματος της 25ης Αυγούστου στο Ηράκλειο μετά τον σεισμό – Ζημιές σε διατηρητέο κτίριο