Βρειτε μας στα Social Media

PLUS +

Καλύμνια βούτηξε με σκάφανδρο του 19ου αιώνα για να τιμήσει τους σφουγγαράδες προγόνους της!

Δημοσιεύτηκε

στις

Καλύμνια σκάφανδρο
Διαφήμιση
Διαφήμιση
226 Shares

Η Zinovia Erga απέδωσε φόρο τιμής στους σφουγγαράδες και καταδύθηκε με την πρώτη συσκευή που χρησιμοποιήθηκε το 1863 από μια γυναίκα στην Σύμη, δίνοντας με το θάρρος της το παράδειγμα στους άντρες.

Όπως γράφει η ίδια στην ανάρτησή της:

Το Σαββατο 1 Μαΐου 2022, στα πλαίσια της εκδήλωσης αναβίωσης του “Ξεκινηματος των σφουγγαραδων” στη Χάλκη είχα την τιμή να κάνω την επίδειξη κατάδυσης με σκάφανδρο.

Σαν σύλλογος γυναικών αυτοδυτών Καλύμνου θελήσαμε με αυτόν τον τρόπο να τιμήσουμε τον πρώτο άνθρωπο που καταδυθηκε με αυτή τη συσκευή στην Ελλάδα το 1863, πρόκειται για μια γυναίκα από την Σύμη που έδωσε με το θάρρος της το παράδειγμα στους άνδρες. Έκτοτε το σκάφανδρο χρησιμοποιήθηκε πολύ στα Δωδεκάνησα για σπογγαλεια συνεισφέροντας στην οικονομική ανάπτυξη των άγονων νησιών μας ωστόσο με μεγάλο φόρο αίματος.

Όπως σε όλα τα ναυτικά επαγγέλματα, η επιστροφή των σφουγγαραδων δεν ηταν σιγουρη. Ποσο δε όταν η ζωή τους εξαρτοταν από μια συσκευή αλλά κ φυσικούς νόμους άγνωστους για εκείνους τότε, τροφοδοτώντας θρύλους κ παραδόσεις.

Μια μεγάλη τιμή και συγκίνηση σαν Καλυμνια να αποδώσω φόρο τιμής στους ανθρώπους και στις οικογένειες τους κρατώντας την ιστορία τους ζωντανή.

Σαν δυτης δέος κ αδρεναλίνη να καταδύομαι με μια εμβληματική ιστορική συσκευή κατάδυσης του 19ου αιώνα.

Ιδιαίτερη μνεία στον εκπαιδευτή μου Mihalis Koumparos που με το μεράκι κ την τεχνογνωσία του, πάντα προσανατολισμένος στην ασφάλεια και τη σωματική μας ακεραιότητα, έχει εκσυγχρονίσει το σκάφανδρο, τοποθετώντας στο εσωτερικό της περικεφαλαίας αμφίδρομη ενδο-επικοινωνία κ διπλή τράπεζα για την παροχή του αέρα με ρυθμιζόμενη ροη.

Την Αναστασία Κάτρη η οποία ήταν στο νερό μαζί μου σαν δυτης ασφαλείας.

Την υπέροχη Καιτη Κουλλια που τραγούδησε “το μαρούλι” τη στιγμή που γινόταν τα τελικά σταδια του ντυσίματος μου, προκαλώντας ρίγος συγκίνησης κ δάκρυα σε όλους.

Εκείνη τη στιγμή χιλιάδες ζωές μπήκαν μαζί μου, χαμένες στη θάλασσα ομως πότε ξεχασμένες…

Ένα τεράστιο Ευχαριστώ σε όλες κ όλους

Καλύμνια σκάφανδρο
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση cretan
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση cretan
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap