Βρειτε μας στα Social Media

PLUS +

Η απίθανη ιστορία του φούρναρη στον Τιτανικό που σώθηκε επειδή… μέθυσε!

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις

61 Shares

Ήταν βράδυ 14 Απριλίου 1912 και ο φούρναρης Charles Joughin είχε μόλις καταφέρει να κοιμηθεί έπειτα από μία ιδιαίτερα δύσκολη ημέρα στις κουζίνες του θρυλικού Τιτανικού. Ξαφνικά όμως «πετάχτηκε» από τον ύπνο του καθώς άκουσε ένα δυνατό ήχο χωρίς όμως να καταλαβαίνει από που μπορούσε να προέρχεται. Υπέθεσε πως το πολύ να χτύπησε κάποιο πολύ μικρό παγόβουνο το πλοίο και εκείνος θα συνέχιζε κανονικά τον ύπνο που τόσο χρειαζόταν για την επόμενη ημέρα δουλειάς. Μερικά λεπτά αργότερα όμως συνειδητοποίησε πόσο λάθος είχε κάνει στην εκτίμησή του…

Γράφει ο Αντώνης Τσαλίκης για το Daynight.gr

Στις 11:35 ο κουρασμένος φούρναρης καλέστηκε να ανέβει στα επάνω καταστρώματα και εκεί έμαθε πως τελικά ο Τιτανικός είχε συγκρουστεί σφοδρά με ένα μεγάλο παγόβουνο, παρότι ό καπετάνιος είχε διαλέξει μια πιο νότια πορεία στον Ατλαντικό Ωκεανό προκειμένου να γλιτώσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αυτός ήταν ο λόγος που οι περισσότεροι από το προσωπικό του πλοίου αρχικά δεν ανησύχησαν γιατί πίστεψαν ότι και ο φούρναρης στην αρχή που χαλαρός έπεσε να ξαπλώσει ξανά στο κρεβάτι. Επιπλέον, χωρίς καμία διαβεβαίωση, όλοι πίστευαν πως ότι σύγκρουση και να συνέβαινε στην διαδρομή, ο Τιτανικός δεν μπορούσε να βυθιστεί! Αυτή η λανθασμένη αίσθηση ήταν και ο λόγος που κόστισε σε πολλούς την ίδια τους την ζωή.

Μέσα σε λίγα λεπτά, ο Charles Joughin που ήταν ο επικεφαλής φούρναρης στην κουζίνα του πλοίου, βρέθηκε μαζί με τους συναδέλφους του να συγκεντρώνουν όσα περισσότερα φραντζολάκια ψωμί μπορούσαν. Σκοπός τους ήταν να γεμίσουν όσες περισσότερες διασωστικές λέμβους μπορούσαν με ψωμιά για τους επιβαίνοντες που θα εγκατέλειπαν τον Τιτανικό. Ήταν οι στιγμές που σταδιακά όλο και περισσότεροι καταλάβαιναν πως δεν ήταν πιθανή η σωτηρία του πλοίου από ένα ναυάγιο στα παγωμένα νερά του ωκεανού.

Στιγμιότυπο από την ταινία «Τιτανικός» (1997) εμπνευσμένη από την πραγματική ιστορία του μεθυσμένου φούρναρη.

Όσο περνούσαν τα λεπτά, ο φούρναρης Joughin όλο και συνειδητοποιούσε πως οι βάρκες όπως ήξερε δεν έφταναν και κατά πάσα πιθανότητα θα έμενε εκτός. Η αρχικά χαλαρή αντίδραση και η εμπιστοσύνη στο πλοίο έδιναν την θέση τους στον φόνο και την απελπισία!

Με βάση την δική του μετέπειτα αφήγηση και τις μαρτυρίες άλλων διασωθέντων του ναυαγίου, ο Charles Joughin σε κατάσταση σοκ μάλλον έχασε τα λογικά του και κατέβηκα πάλι κάτω στην καμπίνα του όπου για κάποιο λόγο ξεκίνησε να πίνει από τα μπουκάλια ουίσκι που είχε. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει την απόλυτη αλήθεια, αλλά λέγεται πως σε λιγότερο από 1 ώρα ήπιε περίπου δύο μπουκάλια ποτό και ξανανέβηκε στο κατάστρωμα κρατώντας ένα φλασκί το οποίο φυσικά περιείχε όσο ουίσκι του είχε μείνει.

[ Σκηνές από την ταινία «A Night To Remember (1958)» που παρουσιάζουν κινηματογραφικά την παράξενη αυτή ιστορία του τυχερού φούρναρη charles john joughin ]

Τελικά όπως ήταν αναμενόμενο ο φόβος του φούρναρη έγινε πραγματικότητα. Χωρίς να συνειδητοποιήσει το πόσο γρήγορα συνέβη, βρέθηκε και ο ίδιος στα παγωμένα νερά καθώς το πλοίο βούλιαζε και οι λέμβοι απομακρύνονταν όλο και περισσότερο. Ήταν επίσης ένας από τους άτυχους ο οποίος δεν κατάφερε να χωρέσει σε κάποια λέμβο και απλά κολύμπαγε στο νερό που είχε θερμοκρασία λίγο κάτω από το μηδέν!

Μέσα στις απεγνωσμένες του προσπάθειες και φυσικά την ζάλη από το μεθύσι με τόσο ουίσκι που είχε πιει, κατάφερε να βρει μια λέμβο κοντά του και να πιαστεί στο πλαϊνό μέρος της που είχε κάποια σχοινιά. Για να ανέβει πάνω βέβαια ούτε λόγος καθώς η βάρκα ήταν γεμάτη εντελώς. Όσο και αν φώναζε αυτός και μερικοί ακόμα, δεν μπορούσαν να ανέβουν αλλά ούτε και οι επιβαίνοντες έκαναν κίνηση να τους σώσουν βάζοντας και εκείνους σε κίνδυνο.

Το απίστευτο είναι πως ο φούρναρης Charles Joughin κατάφερε να αντέξει για ώρες στα παγωμένα νερά. Εκατοντάδες άλλοι γύρω από το ναυάγιο είχαν πεθάνει από υποθερμία μέσα σε περίπου 15 λεπτά όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες. Εκείνος όμως ήταν όσο πιο τυχερός μπορούσε να είναι χωρίς να το γνωρίζει. Η μεγάλη ποσότητα αλκοόλ που είχε καταναλώσει λίγο νωρίτερα βοήθησε τον οργανισμό του να ανταπεξέλθει στις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι την στιγμή που ανέβηκε σε μία άλλη βάρκα διάσωσης που πλησίασε κοντά σε αυτή που είχε αρχικά κρεμαστεί. Στις 4 περίπου τα ξημερώματα διασώθηκε μαζί με όλους του υπόλοιπους στην βάρκα από το πλοίο «Καρπάθια» που πλησίαζε τη περιοχή του ναυαγίου.

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση louvro
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση cretan
Διαφήμιση vision
Διαφήμιση louvro
Διαφήμιση
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap