ΥΓΕΙΑ
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν γίνεται λάθος μετάγγιση τύπου αίματος

Το λάθος που μπορεί να κοστίσει τη ζωή
Στην πράξη, η μετάγγιση λάθος τύπου αίματος αποτελεί μία από τις σοβαρότερες ιατρικές επιπλοκές που καταγράφονται στα νοσοκομεία. Παρόλο που η διαδικασία μεταγγίσεων είναι αυστηρά πρωτοκολλημένη, ένα μικρό γραφειοκρατικό ή ανθρώπινο σφάλμα μπορεί να έχει μοιραίες συνέπειες.
Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό στο Τζάνειο Νοσοκομείο, όπου σε 62χρονη γυναίκα χορηγήθηκε λάθος τύπος αίματος. Το αποτέλεσμα; Πολλαπλά εγκεφαλικά επεισόδια λόγω σοβαρής αιμολυτικής αντίδρασης. Ο ασθενής έχει λιγότερες πιθανότητες επιβίωσης όταν η αντίδραση δεν εντοπιστεί εγκαίρως.
Πώς γίνεται η σωστή μετάγγιση σύμφωνα με το πρωτόκολλο
Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του “Ευαγγελισμού”, η ασφάλεια της διαδικασίας βασίζεται σε τρεις βασικούς άξονες:
σωστός ασθενής, σωστό προϊόν, σωστός χρόνος.
Πριν την έναρξη της μετάγγισης
Η ταυτοποίηση του ασθενούς, η συμβατότητα των ομάδων αίματος και ο ορολογικός έλεγχος είναι στάδια που δεν πρέπει να παραλείπονται. Οποιαδήποτε ανακολουθία στα στοιχεία συνεπάγεται άμεση ακύρωση της διαδικασίας.
Κατά τη διάρκεια της μετάγγισης
Στα πρώτα λεπτά, η ροή πρέπει να είναι αργή, ώστε να εντοπιστούν πιθανές αντιδράσεις. Ο νοσηλευτής παρακολουθεί ζωτικά σημεία, ενώ η παρουσία αλλεργικών ή αιμολυτικών αντιδράσεων απαιτεί άμεση διακοπή και ιατρική παρέμβαση.
Τι συμβαίνει όταν γίνει μετάγγιση λάθος τύπου αίματος
Η μετάγγιση λάθος τύπου αίματος ενεργοποιεί αμέσως το ανοσοποιητικό σύστημα του λήπτη. Τα αντισώματα επιτίθενται στα ερυθρά αιμοσφαίρια του δότη, προκαλώντας αιμόλυση, δηλαδή διάλυση των κυττάρων του αίματος μέσα στα αγγεία.
Η διαδικασία αυτή απελευθερώνει αιμοσφαιρίνη και κυτταρικά υπολείμματα στο αίμα, προκαλώντας φλεγμονώδεις αντιδράσεις. Αυτές, με τη σειρά τους, μπορούν να οδηγήσουν σε διάχυτη ενδαγγειακή πήξη, όπου σχηματίζονται θρόμβοι που μπλοκάρουν κρίσιμα όργανα, μεταξύ των οποίων και ο εγκέφαλος.
Τα συμπτώματα που προκαλεί η αιμολυτική αντίδραση
Ο ασθενής ενδέχεται να νιώσει:
-
Οξύ πόνο στο στήθος ή την πλάτη
-
Ρίγη, υψηλό πυρετό
-
Δύσπνοια
-
Υπόταση
-
Σκουρόχρωμα ούρα
-
Ναυτία ή εμετούς
Αν η κατάσταση εξελιχθεί ανεξέλεγκτα, μπορεί να προκληθεί πολυοργανική ανεπάρκεια ή ακόμα και εγκεφαλικό επεισόδιο, από ισχαιμία λόγω φραγής αγγείων ή πτώσης της αρτηριακής πίεσης.
Γιατί η πρόληψη είναι ζήτημα ζωής
Η σωστή εκπαίδευση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και η αυστηρή τήρηση των διαδικασιών είναι τα μόνα μέσα για να αποφευχθούν παρόμοιες τραγικές εξελίξεις. Η μετάγγιση αίματος δεν είναι ρουτίνα – είναι ιατρική πράξη υψηλού κινδύνου όταν δεν εφαρμόζεται σωστά.

-
Ρέθυμνο3 ημέρες πριν
Ρέθυμνο: Τα μικρά κοριτσάκια που βγήκαν στην πίστα και «έκλεψαν την παράσταση» στον χθεσινό γάμο
-
ΗΡΑΚΛΕΙΟ3 ημέρες πριν
Ηράκλειο – Βρέθηκε η 14χρονη Αλεξάνδρα: Επέστρεψε σώα στο σπίτι της
-
ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες πριν
Άραχθος: Συγκλονιστικός ο αποχαιρετισμός στον 14χρονο Σπύρο στα social
-
Ρέθυμνο3 ημέρες πριν
Aesthete Villas στο Ρέθυμνο – Εκεί που η αρμονία συναντά την πολυτέλεια