Βρειτε μας στα Social Media

ΥΓΕΙΑ

Μωβ μέδουσες: Το μυστικό όπλο βρίσκεται στην κουζίνα μας

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση xalkiadakis
Διαφήμιση xalkiadakis
95 Shares

Εν εξελίξει βρίσκεται η μεγάλη έξαρση με τις μωβ μέδουσες (Pelagia noctiluca) στις ελληνικές θάλασσες, με το συγκεκριμένο είδος να αναγνωρίζεται ως ένα  από τα πιο επικίνδυνα στην Μεσόγειο.

Το τσίμπημα της μωβ τσούχτρας είναι επώδυνο λόγω της νευροτοξίνης που έχει, ενώ είναι αναγνωρίσιμη από τα τέσσερα κύρια και τα οκτώ πιο μακριά και λεπτότερα πλοκάμια της, μαζί με ένα διάστικτο «καπέλο» και μωβ εσωτερικό.

Έχει συνήθη διάμετρο 6-10 εκατοστά, κι όταν είναι νεαρή το χρώμα της είναι πορτοκαλό – καφέ. Όταν ενηλικιώνεται, πάλι, παίρνει αυτό το έντονο πορφυρό-μωβ χρώμα.

Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι πως αν δούμε μωβ μέδουσα, δεν τη βγάζουμε ποτέ έξω στην παραλία γιατί θα γίνει διασπορά των κνιδοκυτάρρων!

Ακόμη σε περίπτωση τσιμπήματος, απαγορεύεται να βάλουμε στο σημείο ξύδι, αμμωνία, οινόπνευμα (αλκοόλ) και νερό. Ο καλύτερος σύμμαχος, μάλιστα, για να αντιμετωπίσουμε τη μωβ μέδουσα είναι η μαγειρική σόδα.

Πιο συγεγκριμένα, βοηθάει στον πόνο αλλά και στην κυκλοφορία της τοξίνης η πλύση με μείγμα θαλασσινού νερού και μαγειρικής σόδας (σε αναλογία ένα προς ένα).

Screenshot 62 1

Αναλυτικά τα βήματα φροντίδας:

1. Πλένουμε προσεκτικά με θαλασσινό νερό, χωρίς να τρίβουμε την περιοχή του τσιμπήματος.

2. Αν είναι διαθέσιμο, εφαρμόζουμε ένα μίγμα θαλασσινού νερού και μαγειρικής σόδας (σε αναλογία 1:1) για δύο λεπτά, ώστε να σταματήσει οποιαδήποτε επιπλέον έκκριση δηλητηρίου από πιθανά υπολείμματα κυτάρρων πλοκαμιών που έχουν μείνει στο δέρμα.

3. Χρησιμοποιούμε μια πλαστική τραπεζική κάρτα ή κάτι παρόμοιο (και όχι τα χέρια μας) για να αφαιρέσουμε το μείγμα της μαγειρικής σόδας καθώς και οποιαδήποτε τυχόν υπολείμματα από το δέρμα μας

4. Εφαρμόζουμε πάγο πάνω στο τσίμπημα για 5-15 λεπτά. Ο πάγος ή ακόμη και κάποιο παγωμένο αναψυκτικό, θα πρέπει να είναι μέσα σε σακούλα ή κάποιο άλλο περίβλημα, όπως ένα ύφασμα ή μπλουζάκι.

5. Ελέγξτε αν υποχώρησε ο πόνος, κι αν είναι ανάγκη ξαναβάλτε πάγο για άλλα 5-15 λεπτά.

5. Αν ο πόνος επιμένει, συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή φαρμακοποιό για να σας συνταγογραφήσει παυσίπονα ή αντιφλεγμονώδεις κρέμες (όπως π.χ. 3-4% λιδοκαΐνη και υδροκορτιζόνη).

6. MHN τυλίγετε το σημείο τσιμπήματος σφιχτά με επιδέσμους, ΜΗΝ χρησιμοποιείτε ξύδι, ΟΥΤΕ γλυκό νερό, ΟΥΤΕ οινόπνευμα, ΟΥΤΕ αμμωνία.

 

 

Πηγή: dikaiologitika

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση ypen
Διαφήμιση louvro
Διαφήμιση vision
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση ypen
Διαφήμιση cretan
Διαφήμιση ypen
Διαφήμιση louvro
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision
Διαφήμιση
Διαφήμιση gialos
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap