Βρειτε μας στα Social Media
 

ΥΓΕΙΑ

Πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο της Moderna – Τι δείχνει νέα έρευνα

Δημοσιεύτηκε

στις

εμβολιο κορονοιου
Διαφήμιση
Διαφήμιση
43 Shares

Εξαιρετικά αποτελεσματικό παραμένει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού που έχει αναπτύξει η εταιρεία Moderna και για τις νέες μεταλλάξεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Δέλτα, σύμφωνα με τα τελευταία κλινικά δεδομένα που δημοσίευσε η εταιρεία την Τετάρτη.

Ωστόσο, η έρευνα δείχνει πως η προστασία που παρέχει έναντι της Covid-19 στους εμβολιασμένους φαίνεται να εξασθενεί όσο περνά ο καιρός.

Πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο της Moderna

Σύμφωνα με την έρευνα το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό κατά 96% απέναντι στη νοσηλείας λόγω κορονοϊού αλλά  κατά 87% στην πρόληψη της νόσησης από Covid-19, σύμφωνα με τα δεδομένα της μελέτης που διεξήγαγε το κέντρο υγείας Kaiser Permanente. Η έρευνα έγινε σε περισσότερους από 700.000 ανθρώπους, εκ των οποίων οι μισοί ήταν πλήρως εμβολιασμένοι και οι άλλοι μισοί ανεμβολίαστοι, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία.

Σύμφωνα με τη Moderna το μεταδοτικότερο μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του κορονοϊού ευθύνεται για το 47% των κρουσμάτων μεταξύ των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί.

Η έρευνα του CDC

Η Moderna υπενθυμίζει επίσης πρόσφατη μελέτη των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ σε περισσότερους από 33.000 ανθρώπους που απευθύνθηκαν σε υγειονομικές δομές σε εννέα πολιτείες της χώρας, η οποία έδειξε ότι το εμβόλιο της Moderna είναι πιο αποτελεσματικό από άλλα, παρέχοντας συγκεκριμένα προστασία 95% έναντι της νοσηλείας και 92% έναντι της επείγουσας περίθαλψης ή της νοσηλείας σε ΜΕΘ λόγω της νόσου Covid-19 (κατά τη διάρκεια της περιόδου διεξαγωγής της μελέτης η μετάλλαξη Δέλτα είχε κυριαρχήσει στις ΗΠΑ).

Η προστασία εξασθενεί όσο περνά ο καιρός – Ελάχιστα σοβαρά περιστατικά σε εμβολιασμένους

Παρότι, όμως, το εμβόλιο προστατεύει σχεδόν πλήρως από τη σοβαρή νόσηση και τον θάνατο λόγω κορονοϊού, η Moderna δημοσίευσε μελέτη, η οποία δείχνει χαμηλότερο ποσοστό μολύνσεων μεταξύ εκείνων που εμβολιάστηκαν φέτος σε σχέση με όσους εμβολιάστηκαν πριν από έναν χρόνο.

Ειδικότερα, εξετάζοντας τα δεδομένα 26.000 ανθρώπων που έλαβαν τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου της, η Moderna εντόπισε 162 περιπτώσεις μόλυνσης εμβολιασμένων ατόμων σε σύνολο 16.747 ανθρώπων που εμβολιάστηκαν μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου 2020, όταν σε σύνολο 11.431 ανθρώπων που εμβολιάστηκαν μεταξύ Δεκεμβρίου 2020 και Μαρτίου 2021 τα περιστατικά μόλυνσης ήταν μόνο 88. Γεγονός που σημαίνει ότι το ποσοστό των εμβολιασμένων που μολύνθηκαν από τον κορονοϊό ήταν περίπου 36% χαμηλότερο σε αυτούς που εμβολιάστηκαν πιο πρόσφατα (με βάση τα προσαρμοσμένα χρονικά στοιχεία της μελέτης).

Ωστόσο, η Moderna επισημαίνει ότι και στις δύο ομάδες ανθρώπων εντοπίστηκαν μόλις 19 «σοβαρά» περιστατικά νόσησης από Covid-19, γεγονός που καταδεικνύει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Και παρότι η εταιρεία αναφέρει ότι καταγράφηκε μια «τάση μείωσης του ποσοστού των σοβαρών περιστατικών στην ομάδα των ανθρώπων που εμβολιάστηκαν πιο πρόσφατα», σημειώνει ότι ο αριθμός των περιστατικών ήταν τόσο μικρός που η τάση χαρακτηρίζεται «μη σημαντική».

Απαραίτητη αναμνηστικη δόση

Η μελέτη την ίδια στιγμή «δείχνει ότι υπάρχει ανάγκη χορήγησης αναμνηστικής δόσης προκειμένου να διατηρηθεί το υψηλό επίπεδο προστασίας από τον κορονοϊό», δήωσε ο CEO της Moderna, Στεφάν Μπανσέλ σε ανακοίνωσή του.

Ωστόσο τόνισε ότι είναι «ενθαρρυντικό να βλέπουμε κλινικά και πραγματικά δεδομένα τα οποία ενισχύουν τα στοιχεία που αφορούν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά του κορονοϊού της Moderna».

Τα τελευταία αυτά κλινικά δεδομένα της Moderna αποκτούν πρόσθετη σημασία καθώς δημοσιεύονται σε μια περίοδο που πολλές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για αναμνηστική δόση σε όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί.

εμβολιο κορονοιου
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Facebook και Instagram
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap