Βρειτε μας στα Social Media

ΥΓΕΙΑ

Μήπως τελικά η μετάλλαξη Δέλτα δεν είναι αυτό που νομίζουμε;

Δημοσιεύτηκε

στις

μετάλλαξη
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Είναι, εσχάτως, περίπου ο (ελεγχόμενος, πάντως) φόβος και ο τρόμος. Άπαντες συζητούν γι΄αυτήν, προσπαθούν να υπολογίσουν πότε θα «κατακτήσει» και επισήμως τον κόσμο, πόσο θα επιβαρύνει το εθνικό σύστημα υγείας του κάθε κράτους και ούτω καθεξής.

Ο λόγος φυσικά για τη διαβόητη, πια, μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού- ενός κορωνοϊού που συνεχίζει ν’ ανθίσταται, παρά το γεγονός πως σύσσωμος ο πλανήτης και η επιστημονική κοινότητα τον μάχονται με όλες τους τις δυνάμεις.

Η συγκεκριμένη μετάλλαξη, ως γνωστόν, ευθύνεται για την σημαντικότατη αύξηση των κρουσμάτων σε Αγγλία και Ισραήλ (τις δύο χώρες, δηλαδή, που έχουν εμβολιάσει πολύ μεγάλο μέρος του συνολικού τους πληθυσμού) τις τελευταίες τρεις εβδομάδες που η Δέλτα βρίσκεται σε έξαρση.

Αυτό οφείλεται, σύμφωνα με τα ευρήματα ορισμένων ερευνών, στο γεγονός πως το συγκεκριμένο στέλεχος του covid χρειάζεται μόνο 5 δευτερόλεπτα προκειμένου να μεταδοθεί από το ένα άτομο στο άλλο, ακόμα κι αν δεν έρθουν σ’ επαφή face to face- απλά με το να βρεθούν στον ίδιο χώρο γι’ αυτό το ελάχιστο διάστημα!

Ευλόγως αναρωτιέται κανείς τι θα γίνει μόλις η Δέλτα κυριαρχήσει στον κόσμο- κάτι που, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, αναμένεται να συμβεί το αργότερο μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Θα «κολλήσει» σύσσωμος ο πλανήτης, μια και θα είναι αναπόφευκτο και μια και τα εμβόλια προστατεύουν σε μεγάλο βαθμό μεν και εξασφαλίζουν ότι δε θα νοσήσει κάποιος βαριά και δε θα κινδυνεύσει η ζωή του, αλλά δεν «αποτρέπουν» τη μετάδοση από άτομο σε άτομο;

«Όχι ακριβώς, λέει ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, ο οποίος δε συμμερίζεται τον… πανικό που επικρατεί εδώ και έναν περίπου μήνα με την Δέλτα.

Ποια είναι η γνώμη του καθηγητή γι’ αυτό το νέο στέλεχος του covid-19;

«Η αύξηση που βλέπουμε σε διάφορες περιοχές, συνδυάζεται περισσότερο με τοπικές επιδημίες, παρά με μία τεράστια αύξηση της μεταδοτικότητας, όπως παρουσιάζεται. Είναι λίγο πιο μεταδοτική η μετάλλαξη Δέλτα, αλλά όχι τόσο πολύ όσο εμφανίζεται», σχολίασε σχετικά σε διαδικτυακή εκδήλωση της Βιοϊατρικής.

Μάλιστα, ερωτηθείς για το τι πρέπει να γίνει από δω και πέρα στη χώρα μας προκειμένου ν’ ανακοπεί η (εκ νέου ανοδική) πορεία του κορωνοϊού, είπε πως «δεν αρκούν τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, αλλά απαιτείται ομοιόμορφα κατανεμημένο ποσοστό και όχι συσσωρευμένο σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες».

Παράλληλα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου πως αν υποχωρήσει ο ρυθμός εμβολιασμού που έχουμε στην Ελλάδα (που δεν είναι ο επιθυμητός, όπως τόνισε), τότε υπάρχει τεράστια πιθανότητα να ξεφύγουν τα πράγματα, καθώς οι ανεμβολίαστοι είναι τελείως απροστάτευτοι- ιδίως οι πιο ευπαθείς ομάδες εξ αυτών.

Επομένως, χαρμολύπη: σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Δερμιτζάκης, η Δέλτα ναι μεν είναι πιο μεταδοτική, όμως όχι στον «παράλογο» βαθμό που παρουσιάζεται. Αυτή του η άποψη είναι κάτι, φυσικά, που κάθε εχέφρων άνθρωπος ευελπιστεί να είναι 100% σωστή.

Από την άλλη, ο άνθρωπος ανέφερε ξανά και ξανά και ξανά πως οι εμβολιασμοί πρέπει να εντατικοποιηθούν, αφού μπορεί τώρα να μας ευνοούν οι καιρικές συνθήκες και να είμαστε σαφέστατα σε καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι τον χειμώνα, όμως ο Σεπτέμβρης δεν απέχει, πια, και τόσο πολύ.

Κανείς δε θέλει να δει ακόμα ένα σίκουελ της αποκρουστικής ταινίας “The lockdown”, έτσι δεν είναι;

Πηγή: menshouse

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ